Torr Garderob (48 Foton): Hur Fungerar Det Och Hur Länge Håller Det? Vad är Det Och Vilket är Bättre Att Välja? Dimensioner Och Placering Av Toaletter, En översikt över Minimodelle

Innehållsförteckning:

Video: Torr Garderob (48 Foton): Hur Fungerar Det Och Hur Länge Håller Det? Vad är Det Och Vilket är Bättre Att Välja? Dimensioner Och Placering Av Toaletter, En översikt över Minimodelle

Video: Torr Garderob (48 Foton): Hur Fungerar Det Och Hur Länge Håller Det? Vad är Det Och Vilket är Bättre Att Välja? Dimensioner Och Placering Av Toaletter, En översikt över Minimodelle
Video: Träna på att välja rätt tidspreposition - När? och Hur länge?, 12 uppgifter 2024, April
Torr Garderob (48 Foton): Hur Fungerar Det Och Hur Länge Håller Det? Vad är Det Och Vilket är Bättre Att Välja? Dimensioner Och Placering Av Toaletter, En översikt över Minimodelle
Torr Garderob (48 Foton): Hur Fungerar Det Och Hur Länge Håller Det? Vad är Det Och Vilket är Bättre Att Välja? Dimensioner Och Placering Av Toaletter, En översikt över Minimodelle
Anonim

Avsaknaden av ett centralt avloppssystem bör inte bli ett hinder för bekväm vila i landet eller på någon annan plats som ligger långt från civilisationens fördelar. I detta fall hjälper kompakta torra garderober till att skapa alla nödvändiga sanitära förhållanden. I artikeln kommer vi att överväga vad det är, hur de ser ut, vad de är, vad är deras prestandaegenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Det finns tre sätt att utrusta ett badrum i hus på landet. Den första är strukturerad som autonomt avlopp - det är ett lokalt rengöringssystem. En sådan minitoalett är hygienisk, effektiv, men placeringen i förhållande till ett bostadshus, staketet för en angränsande plats och en vattenkälla är strikt standardiserad. Dessutom är sådan utrustning inte billig.

Det andra alternativet är lagringstank eller, som folket säger, en cesspool … Den behöver dock tappas ner ofta. Det kan också avge en obehaglig lukt. Den mest moderna lösningen är en torr garderob.

Bild
Bild
Bild
Bild

En traditionell torr garderob är en sanitär-teknisk struktur . Funktionsprincipen bygger på den naturliga sönderdelningen av avföring och annat mänskligt avfall. Denna process accelereras många gånger på grund av användningen av naturliga, kemiska och biologiska komponenter. De flesta moderna enheter inkluderar ventilation och konstgjord torkning.

Bild
Bild

Torrskåp är kompakta till skillnad från andra alternativ … Denna tekniska anordning kräver ingen anslutning till avlopps- och vattenförsörjningssystemet. Därför kan den användas på alla lediga områden, oavsett placering av bostadshus och vattenintagsområden.

För bearbetning av ekskrementer används naturliga ingredienser och kemiska reagenser här.

Bild
Bild

De är baserade på ett av följande ämnen

  • Torv - denna ingrediens har egenskapen att absorbera flytande media och utsätta avföring för mineralisering.
  • Kompost - ligger i cisternen i den torra garderoben. Fungerar på samma sätt som i en komposthög.
  • Sågspån - i ren form används de extremt sällan, oftast arbetar de tillsammans med torv.
  • Bulkpulver - en blandning som absorberar vätska och utlöser omvandling av avföring till flytande media. Designad speciellt för mobila torra garderober.
  • Mikroflora - flytande preparat som innehåller en hög koncentration av bakterier. Deras verksamhet är inriktad på avfallshantering.
  • Bioenzymer - flytande preparat baserade på enzymer. Stimulerar bearbetning av mänskligt avfall till säkra, luktneutrala vätskor som sedan kan användas som organiskt gödningsmedel i trädgården.
Bild
Bild
Bild
Bild

Torra garderober kan ha olika utföranden. De har ett par tankar i alla fall. Den övre är direkt en toalettskål, i den nedre samlas avföring och bearbetas.

Det finns två kategorier av dessa enheter - mobil och stationär . De första har som regel små dimensioner, därför orsakar de inte svårigheter under installation och transport. Sådana enheter kan tas med dig på långa resor till naturen. Den andra gruppen representeras av bås med torra garderober. De är utrustade med en flyttbar behållare, som förnyas när den fylls.

Bild
Bild

Visningar

Beroende på tekniken för bearbetning av mänskliga utsöndringar finns det tre huvudtyper av torra garderober.

Kompostering

Sådana torra garderober kan kallas moderna versioner av garderober, där mänskligt avfall beströts rikligt med torv och sedan överfördes till en lagringstank. Organics lanserade bearbetning, liksom separering av avföring till fasta och flytande medier. Torr garderober, till skillnad från sina avlägsna föregångare, fylls med en bioaktiv blandning baserad på torv eller en blandning av torv med sågspån, sönderdelning i dem är mycket snabbare och effektivare.

Bild
Bild

Täta rester efter bearbetning skickas till en kompostgrop, och efter 2-3 år erhålls näringsrika organiska gödningsmedel för trädgårdstomter från dem. Vätskefasen är mycket renad, så den kan säkert släppas ut i bevattningssystemet. Det finns också en gasfas. I detta avseende är bottenbehållaren en förseglad behållare med stor kapacitet. Den har ett par kranar - en är ansvarig för dränering, den andra är ansluten till ventilationskanalen.

Bild
Bild

Moderna tillverkare erbjuder torra garderober för installation i en separat struktur på en pelare eller skruvbas, i vilket fall lagringstanken på minitoaletten ligger i delfältet.

Fördelar:

  • enhetens enkelhet;
  • med en avsevärd kapacitet för den nedre tanken kommer det inte att krävas frekvent rengöring från fast avfall;
  • överkomligt pris på reagenser;
  • miljövänlighet, möjligheten att använda avfall i trädgårdsarbete.
Bild
Bild

Minus:

  • stationäritet;
  • behovet av tilldelning av en ventilationsskorsten;
  • för produkter med ökad produktivitet bör platsområdet och planen för att flytta den nedre tanken väljas noggrant;
  • med en betydande tillströmning av besökare klarar torvpåfyllningen inte alltid absorptionen av organiskt material i tid.
Bild
Bild

Flytande

Det finns två typer av flytande reagenser som interagerar med avföring

Formaldehyd - helt avbryta biologisk nedbrytning, neutralisera bakterier, vars aktivitet leder till utseende av stank. Formalin är ett kraftfullt antiseptiskt medel som förstör allt levande. Produkterna från dess bearbetning klassificeras dock som giftiga ämnen, så de kan bara släppas ut i stadens avlopp. Deras avlägsnande i sedimentationstankar, filtreringsanläggningar samt kompoststrukturer är oacceptabelt.

Bild
Bild

I avsaknad av tillgång till stadens avloppssystem överlämnas den fyllda lagringstanken till specialtjänster som tillhandahåller tjänster för bortskaffande av innehållet i sådana badrum.

Ammonium - arbeta analogt med anaeroba septiktankar. Avloppsvattnet bearbetas utan luftintag. Vid sällsynt användning kan sådan avföring säkert skickas till komposthögen.

Men vid aktiv användning har de helt enkelt inte tid att "mogna" till ett tillstånd som är lämpligt för effektiv kompostering. I det här fallet måste de kasseras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar:

  • överensstämmelse med sanitära standarder;
  • inget behov av forcerad ventilation;
  • moderna tillverkare producerar bärbara och hopfällbara torra garderober som enkelt kan placeras i även i en bil bagageutrymme.
Bild
Bild

Minus

  • prestanda begränsning;
  • behovet av avfallshantering vid frekvent användning.
Bild
Bild

Elektrisk

Om vi bara överväger bekvämligheten är elektriska torra garderober den bästa lösningen för sommarstugor. Allt mänskligt avfall bränns helt enkelt i det, och inget vatten krävs för spolning. Och även papper komposteras i sin helhet. Därför är dessa modeller placerade som "torra".

Fördelar:

  • enkel förfogande;
  • återvunnet avfall kan helt enkelt läggas till marken under grävprocessen - de kommer att fungera som ett organiskt gödningsmedel;
  • inget behov av att köpa reagenser;
  • lång period mellan tankrengöring.
Bild
Bild

Minus:

  • beroende av elektrisk energi;
  • behovet av att installera ett separat ventilationsuttag för att ordna förbränningskammaren;
  • högt pris.
Bild
Bild

Dimensioner

Som regel varierar måtten på toalettstallet för olika modeller på marknaden något:

  • bredd - från 1100 mm till 1350 mm;
  • djup - från 1200 mm till 1480 mm;
  • höjd - från 2150 mm till 2600 m.
Bild
Bild
Bild
Bild

Mobilhytter kan vara mer kompakta och kan fällas ihop. Samtidigt varierar volymen på tanken i en autonom plastbås från 10 till 250 liter.

Reservdelar och komponenter

Utformningen av alla torra garderober ger behovet av regelbundet byte av reservdelar och komponenter. Dessa inkluderar påsar, borstar, väskor, en bälgpump, kolvavtappningsknappar och en stol på ett stativ. Dessutom ger alla torra garderober ytterligare alternativ som ökar användarkomforten.

  • Mekanism för tillsats av torv - användningen av dispensern underlättar underhållet av den torra garderoben. Men detta ökar avsevärt konsumtionen av komposteringsblandningar.
  • Termiskt säte - är en fördel inte bara under kalla årstider, utan också på sommardagar, när kyla råder på morgonen.
  • Elektrisk huva - behovet av det uppstår vid installation av en torr garderob i huset, eller när skorstenen ger två eller flera böjar.
  • Stödben, hjul eller räcken - förenkla bortskaffandet av avföring.
  • Avfallsavskiljare - låter dig separera fasta och flytande faser för att mata trädgårdsgrödor. Samtidigt har modeller utan denna extra insats en större volym, så de behöver tömmas mindre ofta.
Bild
Bild

Du kan också hitta modeller med ett handfat till salu.

Bild
Bild
Bild
Bild

Topptillverkare

Det finns ett stort utbud av modeller på den moderna marknaden. De mest populära är torra garderober av tysk, tjeckisk, spansk och svensk produktion … Efterfrågan och frimärken från Ryssland … Under de senaste åren har många kinesiska VVS -inventarier hittats i butiker. De kostar en storleksordning billigare, men deras förbrukningsartiklar går ofta sönder och behöver bytas ut. I slutändan visar det sig att deras underhåll är ekonomiskt ofördelaktigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flera modeller kan särskiljas bland de bästa produkterna i rankningen.

Tandem Compact

Stationär design, lagringstankens kapacitet är 60 liter. Sitsen ligger på en höjd av 38 cm, vikten på den torra garderoben är bara 5 kg . Kräver arrangemang av ventilation och dränering. Tanken är ganska rymlig, därför avfallshanteras med en genomsnittlig användningsvolym en gång i månaden. Sådana modeller kan installeras på gatorna, i bostadshus och till och med hemma. Handtag finns på kroppen för enkel transport.

Bild
Bild

Tandem Compact Eco

Stationär torr garderob med torrspolningstyp. Kapaciteten för den nedre tanken är ganska hög - 70 liter. Kroppen är av plast, tål en vikt på upp till 170 kg. Sitthöjden är 45 cm . Setet innehåller ett 3 m långt rör. Setet innehåller 3 kopplingar, en bekväm sittdel med ett lock och en dräneringsslang.

Bild
Bild

Piteco 905

En av de mest populära torra garderoberna, vars lagringstank rymmer upp till 120 liter mänskligt avfall. Dessutom är dess vikt bara 12 kg

Designen inkluderar en statisk plattform genom vilken tanken är ansluten till avloppet. Efter frånkoppling stängs utloppet automatiskt av en ventil.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bioekologi Ecolight Dachnik

Stationär bås med tank, rymmer 220 liter. Massan av denna design är 60 kg . Huvudenheten är tillverkad av slitstark brandsäker polyeten. Satsen innehåller en skorsten, ergonomiskt säte och toalettlock. En särskild hållare för väskor finns inuti.

Ventilationssystemet ansvarar för att eliminera giftiga ångor och stark lukt. Samtidigt är installation, montering och demontering av strukturen enkel och enkel. Kräver ingen anslutning till elnät, vattenförsörjningssystem och centralt avloppssystem.

Bild
Bild
Bild
Bild

BioLet 25

Elektrisk torr garderob av ABC-plast . Utrustad med ett automatiskt blandningsalternativ för kompost. Designen ger en fläkt, beroende på el. Satsen innehåller en torr garderob direkt, samt ett rörsystem och en katalysator. För korrekt funktion krävs en fläkt.

Modeller av märket Pacto är erkända som en separat kategori av torra garderober . Dessa är fristående lösningar som inte kräver anslutning till vattenförsörjning och elsystem. Badrummet är baserat på insamling av avföring i en speciell film - inkapsling. Således är alla skarpa lukter, tillsammans med kapselns innehåll, helt blockerade.

Bild
Bild

Paketet innehåller en ärmrulle, filmtillförseln är avsedd för 250-300 besök … Filmkapslar med avföring samlas upp i en separat tank; den kan placeras i podiet i torra garderober eller i källaren under badrummet. I den senare versionen krävs ingen ventilation; vid användning av ett podium är det nödvändigt att utrusta en utloppsventilationskanal.

Kapslad avföring kan brännas, filmen som används för att täta dem avger inte farliga ämnen vid bränning. Behållaren som de samlades i kan återanvändas. Den enda nackdelen med modellen är dess höga pris. Köpet av en sådan torr garderob kommer att kosta 65-70 tusen rubel. Med den extra installationen av podiet kommer kostnaderna att öka med ytterligare 30 tusen rubel.

Bild
Bild

Nyanser av val

Huvudfrågan som oroar sommarboende: vilken modell att köpa - torv, vätska eller elektrisk

Torvbaserade produkter är optimala för ägare av stora tomter med kompostgroparea. Samtidigt bör det vara beläget på ett avstånd från den närliggande platsen, bostäder och viloplatser.

Bild
Bild

Flytande modeller är kompakta. De är lämpliga för små områden. Det viktigaste är att dacha ligger nära staden eller i åtkomstzonen för ett företag som tillhandahåller tjänster för bortskaffande av insamlad avföring.

En elektrisk torr garderob är lämplig endast i områden där det inte finns några strömavbrott

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du väljer en modell av en torr garderob, bör du också vara uppmärksam på några faktorer

Tankens volym . Frekvensen för rengöring av den torra garderoben beror till stor del på dess kapacitet. Så, en behållare på 10-15 liter räcker för 25-30 användningar. Toaletten för 20-25 liter kan besöks 50 gånger. När du väljer en modell enligt detta kriterium bör du ta hänsyn till antalet personer som kommer att använda badrummet, liksom frekvensen av besök på dacha.

Bild
Bild

Lagertankens vikt . Om toaletten används av en ensam äldre person eller en vuxen med ett försvagat fysiskt tillstånd, blir det svårt för honom att utstå för tunga modeller. I det här fallet är det bättre att lita på oftare, men samtidigt den mest bekväma rengöringen. Den optimala lösningen skulle vara en toalett, vars tank är avsedd att lagra 10-15 liter avfall, dess vikt vid fyllning inte överstiger 16 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

För jämförelse: en 20 liters behållare väger minst 25 kg. Om du inte beräknar din styrka kommer varje rengöring av en sådan toalett att bli ett mödosamt smärtsamt förfarande. Dessutom kan små minitoaletter transporteras i bilen.

Förekomsten av en toalettstol . Detta kriterium är grundläggande i hem med spädbarn.

I det här fallet måste du välja en barnmodell av en sådan höjd så att den passar alla hushållsmedlemmar. Om toalettstolen är för hög kan barn inte använda den.

Bild
Bild

Tank full indikator . Sådana modeller är dyrare, men i det här fallet kan du inte vara rädd för att överfylla kapaciteten.

Under det senaste, under vintermånaderna, var dachas mestadels tomma. Men i dag har situationen förändrats - många människor föredrar att bo i sina hus på landet, även under den kalla årstiden. I det här fallet beror valet av en torr garderob direkt på platsen. Om det är installerat i ett uppvärmt rum kommer det inte att vara några problem med användningen. Men om bekvämligheterna ligger utomhus måste du använda speciella kemikaliebaserade vätskor som inte fryser vid låga temperaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Torvmodeller kommer att vara en bra lösning, eftersom torr torv inte fryser även i de allvarligaste frosten. Användningen av sådana versioner kräver inga extra kostnader. Om du vill kan du köpa en termotoalett.

Det kommer att vara användbart att bekanta sig med prisöversikten. Den mest budgetmässiga lösningen är likvida modeller. De enklaste proverna med en lägre tankkapacitet inom 20 liter kostar vanligtvis från 4 till 10 tusen rubel. Torra garderober i form av skåp, som ofta placeras på stadens gator, bedöms med hänsyn till deras konfiguration:

  • prislappen för produkter i ekonomiklass börjar från 13 tusen rubel;
  • för "standarden" måste betala för 3-5 tusen rubel. Mer;
  • "Komfort" kostar cirka 20 tusen rubel;
  • VIP tillhandahåller belysning och uppvärmning, det kommer ut i 30-40 tusen rubel.
Bild
Bild

Allt är inte entydigt med torvmodeller. På marknaden hittar du prover av inhemsk produktion, som varje sommarbo har råd med. Till exempel kostar torra garderober av märket Piteco från 5 till 10 tusen rubel. Medan kostnaden för importerade produkter är mycket högre, kommer inköp av den finska modellen KEKKILA Termotoilet att kosta 40 tusen rubel.

Elektriska torra garderober är indelade i två grupper.

De mest tillgängliga är avfallssegregerade modeller … I detta fall släpps vätskeavlopp ut i marken eller i en tank genom en slang.

Bild
Bild

Den andra kategorin handlar om fullständig bearbetning av avföring samt toalettpapper .… Först aktiveras uppvärmning, vilket leder till att all överflödig vätska avdunstar, varefter den torra återstoden bränns.

Separettmodellerna tillhör toaletterna i den första gruppen, prislappen för dem börjar från 18 och slutar med 60 tusen rubel. I det andra segmentet utmärks Biolet Mulltoa -toaletter - deras köp kommer att kosta från 50 till 150 tusen rubel.

Rekommenderad: