Slipfästen För En Borr: Typer Av Redskap För Slipning Och Polering, Funktioner I Arbetet Med Filttillbehör. Hur Gör Man Det Själv För Väggpolering?

Innehållsförteckning:

Video: Slipfästen För En Borr: Typer Av Redskap För Slipning Och Polering, Funktioner I Arbetet Med Filttillbehör. Hur Gör Man Det Själv För Väggpolering?

Video: Slipfästen För En Borr: Typer Av Redskap För Slipning Och Polering, Funktioner I Arbetet Med Filttillbehör. Hur Gör Man Det Själv För Väggpolering?
Video: Hur fungerar en borr- & brythammare? 2024, Maj
Slipfästen För En Borr: Typer Av Redskap För Slipning Och Polering, Funktioner I Arbetet Med Filttillbehör. Hur Gör Man Det Själv För Väggpolering?
Slipfästen För En Borr: Typer Av Redskap För Slipning Och Polering, Funktioner I Arbetet Med Filttillbehör. Hur Gör Man Det Själv För Väggpolering?
Anonim

Den mest ersättningsbara enheten som används under konstruktion och renovering är borren. Detta verktyg kan utföra en mängd olika arbeten, allt från att blanda gipsblandning och sluta med slipning av trä och till och med betongytor. Det är viktigt att notera att slipning av olika typer av beläggningar kräver användning av modifierade redskap. Och resultatet, som gjorts av en byggmästares händer, kan inte särskiljas från att arbeta på en produktionsmaskin.

Bild
Bild

Vad det är?

Slipfästet för en borr är ett speciellt element i ett konstruktionsverktyg avsett för bearbetning av olika typer av ytor. Denna enhet är tillgänglig på marknaden i olika modifieringar, beroende på typ av arbete. Till exempel kan de polera metallytor, liksom träbeläggningar och färger och lacker. Av detta följer att sliputrustningar används inte bara inom byggbranschen, utan även i snickeriverkstäder, liksom i fabriker och parkeringsplatser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Faktum är att en borr med en uppsättning olika slipfästen anses vara ett unikt verktyg. Rengöring, slipning och polering av olika ytor är bara huvudtyperna av arbete som utförs med deras hjälp. I praktiken kan dessa anordningar användas inom en mängd olika områden, till exempel för att få ordning på glas.

Bild
Bild

Ansökningar

Varje reparation eller liten byggarbetsplats är inte komplett utan en borrmaskin. Dessutom kräver varje separat typ av arbete ett speciellt munstycke. Det är inte nödvändigt att vara en jack av alla affärer för att kvalitativt kunna uppfylla uppgiften för sig själv, det är tillräckligt att ha i sin arsenal olika typer av sliputrustningar. Till att börja med bör du överväga huvudkategorierna för munstycken på marknaden . Platta modeller är gjorda i form av en cirkel med slippapper limmat på det. De kan vara styva eller gummiliknande. Men i kronbladsmodeller är den centrala delen utrustad med en metallinsats, det är hon som fungerar som fäste för utbytbara bearbetningsmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Någon av de föreslagna modellerna kan städa upp även den råaste ytan. Och olika storlekar gör att du kan bearbeta mönstrade produkter utan ansträngning. Själva borrens höga rotationshastighet, i motsats till den manuella metoden, påskyndar arbetsprocessen avsevärt.

För polering av hög kvalitet, använd en filtkudde . Dessa används i bilverkstäder för att uppdatera strålkastarna, glaset och göra bilkarossen ljus efter målning. I snickeriverkstäder ägnas särskild uppmärksamhet åt pälsfästen. Det är de som kan ge glans till träytan. Under byggnadsarbetet finns ett brett utbud av tjänster tillgängliga med kronbladsmunstycken. De låter dig applicera skyddande lager av gesso på väggarna, liksom på dekorativt gips.

Bild
Bild
Bild
Bild

I allmänhet klassificeras slipfästen i tre huvudtyper, vars skillnad är utseende och material som används:

  • slipande - ta bort grader på en träyta, till och med belagd med färg eller lack;
  • sliphjul - ger slätheten på alla ytor till sin logiska slutsats;
  • poleringshjul - ger glans och ljusstyrka till den färdiga produkten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar

Det första en köpare uppmärksammar är priset. Borrslipningskomponenter kan skryta med sin låga kostnad. Minsta investering gör att du kan skapa de mest ovanliga sakerna i restaureringsprocessen, samt dekorativ efterbehandling av gips. Mångsidigheten och variationen av slipfästen är också en viktig fördel. Vissa sorter kan användas i olika jobb och på olika ytor. Det är viktigt att komma ihåg att det finns ett antal produkter som endast bör användas för vissa typer av arbeten.

Bild
Bild

Användarvänlighet är det viktigaste och mycket viktiga inslaget i bilagorna. Olika storlekar tillåter ytbehandling i de svåraste områdena.

Brister

Som alla tillbehör, slipfästen har några nackdelar, till exempel:

  • på grund av standardmåtten för vissa munstycken är det ganska svårt att bearbeta små delar;
  • vissa munstycken i deras struktur kan verka extremt obekväma i arbetet;
  • för att utföra vissa typer av arbete, förutom munstycket, är det nödvändigt att använda mindre borrar, med möjlighet att växla ström och justera antalet varv.
Bild
Bild

Vyer

Att känna till egenskaperna och de allmänna egenskaperna hos sliputrustningarna, du bör fortsätta att överväga specifika modeller som ofta används i olika typer av arbeten.

Tallriksmunstycken presenteras i en liknande version av vanliga skivmunstycken. Den enda skillnaden mellan de två är design. I stället för en tråd finns det en speciell fäststift i chucken. I vissa fall kan dessa stift justeras så att du kan göra smidiga rörelser längs konturen på ytan som ska behandlas. Förutom plastmaterial är plattmunstycken gjorda av gummi. Dessa modeller har inte längre en rörlig stift, på grund av vilken de är ordentligt fästa vid verktygets bas.

Bild
Bild

Koppmunstycken presenteras i flera versioner. De mest populära är modeller med metallbas. De är praktiska att använda, lätta att ta bort och installera i borrchucken. Den bristiga delen av munstycket är tillverkad av hårdmetall eller lätt mässing, vilket är lämpligt för bearbetning av trä, metallytor och mycket mer. Ofta används hårda borst för att ta bort rost och försämrad lackering. För poleringsarbete är koppfästen tillverkade av speciella mjuka material, till exempel på en filtbotten eller på skumgummi.

Bild
Bild

Vadderade skivor är relaterade till slipkoppkopplingar. Den enda skillnaden mellan dessa typer är riktningen på den borstiga och vadderade ryggen. I denna utföringsform avviker borsten från den centrala delen till kanterna. Skivmodeller är mycket praktiska att använda för noggrant arbete, särskilt vid bearbetning av små ytor på ytan.

Bild
Bild

Trumformade sandpappersfästen . Sandpapper fästs på sidorna. Själva munstycket kan vara tillverkat av fast material eller av uppblåsbart gummi. Fästena finns i två versioner, uppblåsbara och bultspända. Trumfästen är lämpliga för trä-, metall- och glasytor. Mästare i sitt hantverk med hjälp av denna typ av redskap bearbetar enkelt runda produkter med olika diametrar.

Bild
Bild
  • Fläkt formad som en diskbild vars kanter har en speciell fastsättning för bearbetningsmaterialet. För svåråtkomliga ytor är de fläktformade munstyckena oöverträffade. Det är värt att notera deras designfunktion. Under drift kan munstycket använda vilken önskad form som helst, vilket är mycket bekvämt vid bearbetning av ytor med ett komplext geometriskt mönster.
  • Polermodell med ett mjukt munstycke är det huvudsakligen tillverkat av skumgummi, filt eller läder. Fästelement presenteras i form av en nål med speciella brickor för fastspänning. Ofta används dessa tillbehör i poleringsarbeten, särskilt i bilverkstäder.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ändkåpor presenteras på världsmarknaden i form av en kon, en kula och en liten fil. Designen är utrustad med en speciell tapp som är fixerad i borrchucken. Principen för ändbiten liknar en konventionell handfil, bara processen tar mycket mindre tid.

Bild
Bild

Det är värt att notera att i smyckeverkstäder ägnas särskild uppmärksamhet åt ändmunstycken, eftersom det är dessa munstycken som kan skapa ett riktigt mästerverk av vanliga smycken.

Hur gör man det själv?

Många hantverkare hävdar att slipfästen kan göras med egna händer från alla material. Det är naturligtvis lättare att köpa, men det finns situationer när det inte finns tid för en resa till en järnaffär. Så det enklaste sättet att byta slipfästet är att byta ut det mot en vanlig rund fil. För att göra detta tas handtaget bort från verktyget och sitt säte klipps av. Filen kläms sedan fast i chucken och ytbehandlingen kan fortsätta.

Bild
Bild

För poleringsprocessen kan du göra en hemgjord konstruktion på filtbasis . En tapp med önskad diameter tas, en tråd görs vid dess spets och en låsmutter placeras. En bricka vrids uppifrån, sedan går själva skivan och stängs med samma bricka och mutter. Helt enkelt kan du göra ett trummunstycke med skrotmaterial. En bit av en gummistång eller cylindrisk trä passar som grund. En stift är fäst på den förberedda basen, som kommer att fästas på borrchucken. För att installera sandpapper kan du använda valfri metod, till exempel fästa det med gummiinlägg.

Bild
Bild

Funktioner i arbetet

Det är faktiskt inte så lätt att utföra restaureringsarbete med slipfästen. Det är viktigt att komma ihåg att den perfekta ytan kommer att uppnås när borren är korrekt placerad. Om du avviker från denna regel, så kommer det repor från skivan på den intilliggande ytan. För att undvika sådana problem är det värt att öva på någon annan yta i förväg. Slipning med en borr kan komma på flera sätt.

  • När en person håller ett instrument med sina egna händer . Oavsiktlig indiskretion och helt enkelt den mänskliga faktorn kan negativt påverka kvaliteten på det utförda arbetet. Å andra sidan låter manuell slipning dig nå ytan på det svåraste stället.
  • När borren ligger stadigt på bordet . Denna metod låter dig ge den perfekta jämnheten hos den bearbetade ytan, men det är mycket obekvämt att verktyget saknar rörlighet.
Bild
Bild

Det är viktigt att ta pauser under arbetsprocessen. Borren värms upp efter en viss tid, och vid långvarig användning kan konstruktionsdelar brinna ut. Det är mycket viktigt för befälhavaren att inte glömma sin säkerhet och använda handskar, skyddsglasögon och andningsskydd. Varje jobb bör hanteras klokt, och resultatet blir framför allt beröm.

Rekommenderad: