DIY Borrställ (26 Bilder): Ritningar För Att Skapa En Hemlagad Säng, Borrguide Och Plywoodhållare

Innehållsförteckning:

Video: DIY Borrställ (26 Bilder): Ritningar För Att Skapa En Hemlagad Säng, Borrguide Och Plywoodhållare

Video: DIY Borrställ (26 Bilder): Ritningar För Att Skapa En Hemlagad Säng, Borrguide Och Plywoodhållare
Video: Как сделать сверлильный станок самодельной направляющей сверла DIY. 2024, Maj
DIY Borrställ (26 Bilder): Ritningar För Att Skapa En Hemlagad Säng, Borrguide Och Plywoodhållare
DIY Borrställ (26 Bilder): Ritningar För Att Skapa En Hemlagad Säng, Borrguide Och Plywoodhållare
Anonim

Närvaron av ett stativ för en borr gör att du kan öka utbudet av applikationer för denna enhet avsevärt. Genom att placera borren på ett speciellt stativ, som förresten är enkelt att göra med egna händer, kommer du att kunna få en riktig multifunktionell maskin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Ett multifunktionellt borrställ som låter dig utföra olika jobb, består som regel av vissa komponenter. För det första behövs en stödram - det är på den som alla element kommer att fixeras. För det andra måste det finnas ett stativ - en guide för borrmaskinen som används för att fixa det. Detta element låter dig flytta själva borren med ett handtag och andra element . För det tredje är handtaget ovan viktigt, vilket samordnar borrdelens vertikala rörelse. Slutligen finns det också ytterligare enheter, med skapandet av vilka maskinen blir ännu mer funktionell.

Sängens storlek beror på arbetsriktningen som ska utföras med enheten.

Bild
Bild

Till exempel, endast vid vertikal borrning, räcker det med ett ark med sidor på 500 millimeter. I de fall där mycket mer komplexa operationer förväntas, bör längden ökas till 1000 millimeter och bredden ska vara densamma. Ett stativ placeras vertikalt på sängen, som fixeras med ett speciellt stöd. Vanligtvis sammanfogas dessa två delar med skruvanslutningar.

För- och nackdelar med hemlagade ställningar

Ett DIY borrställ har både fördelar och nackdelar. Om vi pratar om proffsen är det värt att börja med billigheten - det är mycket mer ekonomiskt att göra strukturen själv än att köpa den färdig i butiken. Dessutom kan du till och med montera ett stativ från saker som redan finns i hushållet: olika reservdelar för föråldrad eller oanvänd utrustning. Ritningar finns enkelt på Internet gratis, dessutom kan du också hitta pedagogiska videor som är lätta att upprepa. Slutligen är det inte förbjudet att skapa en unik design som uppfyller befälhavarens specifika behov och inte har några existerande analoger.

Bild
Bild

När det gäller nackdelarna är den första tillverkningens relativa komplexitet . Det händer att vissa delar är omöjliga att göra utan specialutrustning, till exempel för svetsning eller svarv. I det här fallet måste du kontakta en specialist, vilket utan tvekan kommer att öka pengarna. Nästa nackdel med självtillverkade ställningar kallas frekvent förekomst av motreaktion på grund av att delar av strukturen var felaktigt fixerade. Backlash påverkar i sin tur negativt arbetets fortsatta prestanda.

Dessutom är ett hemlagat stativ inte lämpligt för alla operationer som krävs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till exempel kommer det inte att kunna borra hål i en vinkel.

Hur väljer man ett material?

Valet av material för ställningen bestäms beroende på den resulterande maskinens ytterligare funktioner. Om det bara är planerat att borra med sin hjälp, är det tillåtet att montera strukturen från vanliga träblock. Om stativet skulle visa sig vara mer rörligt och funktionellt, är det värt att göra några delar av stål . Borrstället är traditionellt tillverkat antingen av en träbit med en tjocklek överstigande tjugo millimeter, eller av en metallplatta som är minst tio millimeter tjock. Det specifika materialvalet och dess tjocklek bör bero på effekten av borrmaskinen som används. Dessutom kan den förstärkas med ett extra lager plywood av önskad storlek - så ytan blir helt plan och bekvämare att använda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stativet på vilket själva borren kommer att placeras är också gjord av antingen en metall- eller träplatta. Förutom styrningarna måste en klämma skapas på den för att fixera borrverktyget. Vagnen, igen, kan vara gjord av trä eller metall.

Separat är det värt att nämna möjligheten att göra en maskin från en gammal fotoförstorare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett sådant system är vanligtvis utrustat med en lämplig säng och stativ, och till och med en kontrollmekanism utrustad med ett handtag. I detta fall flyttas borren med hjälp av förstoringshandtaget, som ska vridas. Före användning räcker det bara att ta bort tanken med en glödlampa och linser och installera en borrklämma på det lediga utrymmet.

Dessutom blir det möjligt att skapa en maskin från styrstället . I det här fallet tas delen oftast från bilar från den inhemska bilindustrin, till exempel VAZ, Tavria eller Moskvich, och fungerar som ett rack och lyftmekanism. Grunden måste göras själv. Fördelarna med en handgjord design kallas det låga priset och tillgången på material som kan köpas hos företag eller till och med hittas på egen hand bland avfallet - tidigare använda delar är inte ett problem. Bland nackdelarna med en sådan specifik maskin kallas dess oförutsägbara utseende, liksom inte alltför enastående noggrannhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

För tillverkningen av en hemmagjord maskin gäller förresten en viktig regel: ju kraftfullare borrmaskinen, som är avsedd att användas, desto starkare ska hela hjälpstrukturen vara. I en situation där stativet är tillverkat av trä bör det förstås att detta material är ganska svagt, kan försämras när luftfuktigheten i rummet ändras och kan också utsättas för motreaktioner.

Bild
Bild

Träning

Det finns två huvudsteg som ska vidtas under beredningsfasen. Den första är att hitta ritningar av den mest lämpliga designen på Internet. Det andra är att förbereda nödvändiga verktyg och material.

Bild
Bild

Till exempel, för att skapa det enklaste borrstället behöver du:

  • träplankor, vars tjocklek når tjugo millimeter;
  • medelstor trälåda;
  • möbelguider;
  • en gängad stång, som är ansvarig för möjligheten till rörelse i strukturen;
  • ett tjugotal skruvar och trettio självgängande skruvar;
  • snickerilim.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom är det värt att förbereda en såg, en klämma, skruvmejslar, sandpapper och naturligtvis själva borren.

Tillverkningsinstruktion

I princip följer monteringen av nästan vilket stativ som helst för en borr samma schema. Efter att ramen har valts och hörnen är fästa vid den, om det behövs, fixeras ett stöd för stället på den. I nästa steg är själva stolpen ansluten till basen med hjälp av skruvanslutningar. Sedan måste varje skena monteras på ett stativ, vilket är bekvämt att göra med möbelfästen. Det är viktigt att nämna att guiderna måste vara fria från spel i sidled.

I nästa steg installeras en vagn på det rörliga elementet, på vilket hållaren för själva borren kommer att placeras.

Bild
Bild

Vagnens mått beror på borrens dimensioner . Det är möjligt att fixa borranordningen på två sätt. För det första kan det vara klämmor som kommer att passera genom specialborrade hål i vagnen. För en säker passform måste de dras åt mycket hårt.

För det andra fixas enheten med ett speciellt block - en konsol.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är vanligtvis tillverkat av en träplatta, fäst vid basvagnen i en vinkel på nittio grader och förstärkt med metallhörn. I själva blocket måste du göra en cirkulär utskärning för borrmaskinen, vars diameter är en halv millimeter mindre än borrens diameter, samt ett spår för att fixa borren i hålet. Hålet skapas antingen av ett cylindriskt munstycke eller av en enkel instruktion. Först mäts borrens diameter och en cirkel ritas på en träplatta. Flera hål görs längs omkretsen på insidan. Med en fil eller ett specialverktyg skärs luckorna mellan de små hålen och det resulterande hålet bearbetas med en fil.

För att borren ska kunna röra sig tyst upp och ner måste du skapa en annan viktig nod från handtaget som startar vagnens rörelse, samt en fjäder som återställer den till sitt ursprungliga tillstånd.

Bild
Bild

Den senare kan antingen dockas med handtaget, eller den kan placeras separat i botten av vagnen med hjälp av speciella spår. I det andra fallet, när handtaget trycks, går vagnen med den fasta anordningen ner och arbetsstycket borras. Vid denna tidpunkt lagrar fjädrarna energi, och när handtaget släpps kommer vagnen tillbaka till toppen.

Ytterligare noder

Ytterligare enheter gör att du kan göra maskinen mer funktionell, till exempel för att kunna borra hål i vinkel, utföra några svarvoperationer eller till och med fräsa. Till exempel, för att säkerställa det senare, behöver du en bilaga som låter dig flytta delen horisontellt. För detta får det horisontella bordet rörlighet och en speciell skruv monteras som klämmer fast delen. Det kan till exempel vara en spiralväxel, som aktiveras med ett handtag, eller en konventionell spak, aktiverad med ett handtag. Med andra ord är ett andra stativ installerat på maskinen, men redan horisontellt, och en skruvstång placeras på den istället för en borr.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan borra snett om du använder en extra roterande platta med hål i en båge . På denna roterande axel kommer vagnen att röra sig tillsammans med borren, och själva axeln kommer att fixeras på sängen. Hålen med vilka det kommer att visa sig att fixera arbetshuvudets position skärs i regel i en vinkel på sextio, fyrtiofem och trettio grader. En sådan maskin utrustad med en roterande mekanism kan också användas för svarvning om den extra plattan vrids horisontellt.

Svängmekanismen görs enligt följande: ett hål görs på stativet och i svängplattan, lämpligt för axeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Följande i en cirkel på den extra panelen måste du borra hål i vinklar, som mäts med en gradskiva. I nästa steg är hålen för axlarna i båda delarna inriktade och fixerade med en fin. Sedan, genom den extra panelen på stället, måste du borra tre hål och fixa det första i önskad vinkel med stift eller en kombination av skruvar och muttrar.

Rekommenderad: