DIY Träflisskärare (31 Bilder): Ritningar Och Mått På En Hemlagad Flishuggare För Flis För Rökning. Hur Gör Man Av Cirkelsågar Och Andra Material?

Innehållsförteckning:

Video: DIY Träflisskärare (31 Bilder): Ritningar Och Mått På En Hemlagad Flishuggare För Flis För Rökning. Hur Gör Man Av Cirkelsågar Och Andra Material?

Video: DIY Träflisskärare (31 Bilder): Ritningar Och Mått På En Hemlagad Flishuggare För Flis För Rökning. Hur Gör Man Av Cirkelsågar Och Andra Material?
Video: Torkning av kött inför rökning 2024, April
DIY Träflisskärare (31 Bilder): Ritningar Och Mått På En Hemlagad Flishuggare För Flis För Rökning. Hur Gör Man Av Cirkelsågar Och Andra Material?
DIY Träflisskärare (31 Bilder): Ritningar Och Mått På En Hemlagad Flishuggare För Flis För Rökning. Hur Gör Man Av Cirkelsågar Och Andra Material?
Anonim

En flisskärare är en användbar anordning i ett lanthus, en trädgård, som hugger trädgrenar, till exempel efter en beskärning i november. Det låter dig glömma att bränna sågade grenar, toppar, rötter, sticklingar av brädor och sågat virke.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design egenskaper

Med hjälp av en spånskärare blir det möjligt att snabbt och högkvalitativt destillera växtrester, inklusive brända material, till flis. Det resulterande materialet är den viktigaste komponenten i kompost eller bränsle för fastbränslepannor . Enheten löser frågan om bortskaffande av organiskt avfall på platsen, utan att det är nödvändigt att omedelbart (och betalt) avlägsna det.

Samtidigt sparas utrymme på platsen och vid behov tillhandahålls bränsletillförsel för vintern. En sopmaskin, liksom många andra motoriserade (mekaniska) medel, är gjord med egna händer av färdiga delar och funktionella enheter. Ett annat användningsområde för flis är för rökning av kött, fisk, korv. Flisen och halmkrossen kräver följande komponenter:

  • ram (stödkonstruktion med motor);
  • axel med fräsar och överföringsmekanik;
  • mottagnings- och lastningsfack;
  • ett skyddshölje som förhindrar igensättning av motorn och hela drivenheten som helhet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enheten väger mycket - upp till 10 kg, beroende på dess effekt, genomströmning. Det rekommenderas att montera en flisfräs på grundval av en tvåhjulsbas - det gör det enkelt att rulla enheten direkt till arbetsplatsen. Spånskäraren fungerar enligt följande.

  1. En motor som startar när strömförsörjningen sätter igång överföringsmekanismen, och med den axeln på vilken skärmaterialet är installerat.
  2. Efter att ha fått den ursprungliga råvaran (stora fragment av trä, grenar, toppar, etc.), skär roterande cirkulära knivar dem i flis och flis.
  3. Det krossade råmaterialet som erhålls under driften av enheten kommer in i lossningsfacket och faller ut.

Funktionsprincipen för en flisskärare liknar arbetet med en enkel köttkvarn. Endast istället för de delar av jordbruksdjuren som används för konsumtion strimlas fragment av växter här.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad behöver du?

En bensin- eller elmotor är lämplig som källa till mekanisk (kinetisk) energi. Det är med honom som skapandet av en kross för att erhålla chips börjar. Fraktionens storlek ("kornighet"), från vilken lösflis kommer att erhållas, beror på motoreffekten . Motoreffekt upp till 3 kilowatt gör det möjligt för användaren att få flis från 5 cm fragment.

En ytterligare effektökning är inte nödvändig - en sådan motor klarar 7 … 8 cm enkla bitar lastade i det preliminära facket. Ju mer motoreffekt, desto kraftigare krävs ram och knivar. En elmotor, särskilt en trefas, kommer att kräva ett elektroniskt startkort-eller variabla kondensatorer på 400-500 volt . Enheten drivs av en kraftig flerkärnig kopparkabel, beräknad enligt ledarnas tvärsnitt - för effekt med en marginal på upp till flera kilowatt. Byte från 220/380 V -nätverket utförs med en switch eller en speciell knapp.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra komponenten är en anpassad axel som håller skivorna. Du kan naturligtvis slipa den själv av en bit tjock och slät armering, men detta skulle kräva en svarv- och fräsmaskin . Dess diameter är 3 … 4 cm: det räcker för att säkra de roterande skärarna. Skivorna själva kan vridas oberoende (av stålplåt) eller beställas från en svarv. Knivar kräver verktyg av hög kvalitet (höghastighets) stål: vanligt svart stål fungerar inte, knivarna blir snabbt tråkiga, efter att bara ha lyckats hugga några träbitar. Knivarna kan tas bort från en avarbetad träbearbetningsmaskin.

Motorn kommer att kräva ytterligare remskivor och axlar . Du kan också använda kugghjul - en färdig mekanism monterad från ett sågverk eller en kraftfull slipmaskin. Det är också användbart att säkra spänningssystemet för kedjan eller bältet - precis som det som används på mountainbikes med flera hastigheter, är det nödvändigt för att eliminera slack. En motorsåg med en bensinmotor som inte kan repareras (reservdelar till den är svåra att hitta, eftersom den här modellen länge har avbrutits) kan ge användaren en fortfarande lämplig kedjedrift. Det är lämpligt att välja växelförhållande som inte är högre än 1: 2 och inte lägre än 1: 3. För motorn och andra roterande enheter kan reservlager behövas - om "släktingarna" i den färdiga mekaniken har misslyckats (eller kommer snart att misslyckas).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som en sil för fraktioner av flis, liksom för en spannmålskross, kommer en spånkross att kräva en sil med en viss storlek på hål (eller maskceller). En plåt med en tjocklek av högst 1 mm räcker - belastningen av det krossade träet på sikten är inte så stor att den böjer sig efter några minuters arbete. Silen kan tillverkas av en gammal kastrull av rätt storlek. För att säkra den gångjärnsförsedda delen av fodralet, för att serva enheten, kommer det att behövas gångjärn av den gångjärniga typen.

Verktygssatsen, utan vilken en flisskärare inte kan tillverkas, innehåller:

  • svarv- och fräsmaskiner;
  • kvarn med en uppsättning skärskivor för metall;
  • en svetsomvandlare och en uppsättning elektroder, en skyddshjälm med ett mörkt visir och handskar av tjockt, grovt tyg;
  • ett par justerbara (eller en uppsättning nycklar)
  • borr med en uppsättning borrar för metall;
  • kärna och hammare;
  • byggnadslinjal, avsmalnande typ, rät vinkel (fyrkant), markör.

Efter att ha förberett enheterna, materialen och färdiga komponenterna fortsätter de med att montera en hemlagad träflis.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ritningar och mått

Efter att ha bestämt sig för typen av enhet väljer mästaren en lämplig ritning eller skapar en egen. Men för att förstå mekanik och styrka hos material, kommer en erfaren användare att göra en ritning redan i tillverkningsskedet. Den färdiga delen av ritningen kommer att underlätta uppgiften - till exempel en ritning av en asynkron motor, en växellåda och sågblad . Det återstår bara att välja ramens och karossens dimensioner. Konstruktionen, som innehåller skärskivor för trä, som vanligtvis används i en slipmaskin, har relativt enkelhet, men går inte märkbart ner i prestanda för fabriksslipmaskiner. Du kan få en enhet som tar upp till exempel 0,2 m3 utrymme och är lätt att flytta på hjul.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsteknik

En maskin för att hugga ved och grenar till flis kan göras med dina egna händer på grundval av en slipmaskin eller en skarvar (elektrisk hyvel).

Bild
Bild
Bild
Bild

Från cirkelsågar

Grunden för maskinens arbete kommer att fungera som en bulgarisk enhet. Följ stegen nedan för att göra en sådan maskin.

  1. Klipp av en del av kanalen och minska höjden på dess horisontella (längsgående) delar.
  2. Markera kanalstycket modifierat på detta sätt och borra 4 identiska hål för bultarna. Detta kan göras med en borrmaskin eller med en borrmaskin.
  3. Placera ett par insatslager på den formade plattformen, dra åt dem i mitten med bultar. Bultarna kan till exempel vara storlek M12 med en sexkantnyckel.
  4. Svetsa den resulterande lagerstrukturen till en bit stålplåt. Skär av plattan, borra ett hål i den och svetsa den i rät vinkel mot den resulterande strukturen.
  5. Gör en axel av en bit tjock, perfekt rund stift. Sätt på en stålbricka på den och skålla den.
  6. Sätt in denna axel i lagren. Här fungerar brickan som ett extra stöd.
  7. Skjut sågblad på axeln med samma diameter och tandhöjd. Det rekommenderas inte att använda skärhjul med olika diametrar med olika antal tänder. Installera ytterligare två distansbrickor mellan intilliggande skivor.
  8. Klipp ut en andra platta för axeln. Svetsa den till basen.
  9. Svetsa den tredje till överkanten av de två plattorna. För estetik, slipa de svetsade sömmarna med en slipmaskin.
  10. Svetsa objektsteget till basen av den resulterande strukturen, genom vilken träråvaror som är klara för strimling matas.
  11. Gör och svetsa tillbehör för en vinkelslip (slipmaskin).
Bild
Bild
Bild
Bild

Installera och kontrollera kvarnen. Den ska rotera en självtillverkad mekanisk drivning fritt, utan märkbar hastighetsförlust. En växelbaserad överföringsmekanism ingår redan i kvarnpaketet - den andra behöver inte installeras i själva maskinen.

Från en sammankoppling

Skarven eller elplanet i sig gör chips med bra prestanda. Men den här hyveln fungerar bara med raka snitt av brädor, lameller kvar efter konstruktion, efterbehandling, rekonstruktion på användarens plats. Med det maximala utskjutande bortom planet längs vilket brädan som hyvlas är utjämnat, producerar ett industriellt elplan grovt sågspån. För bearbetning av trä och grenar till flis krävs en anordning som är något annorlunda i design. Gör följande för att göra det.

  1. Gör en hjulbasram.
  2. Fixera en motor med lämplig effekt (till exempel asynkron) på den.
  3. Fäst ett roterande knivplan på ramen långt ovanför motorn, gjord i bilden och i likhet med den som fungerar i det elektriska planet. Hans knivar bör avsevärt gå utöver diametern som begränsas av momentaxeln.
  4. Montera remskivor med ett utväxlingsförhållande 1: 2 eller 1: 3 på motoraxlarna och hackkniven.
  5. Skjut ett bälte av rätt storlek och tjocklek över remskivorna. Styvheten (kraften) med vilken den spänns måste vara tillräcklig för att övervinna glideffekten - detta skulle i sin tur göra motorn värdelös.
  6. Installera ett fyrkantigt matningshorn (tratt). Dess inre mått bör stå i överensstämmelse med längden på arbetsdelen (chopper) på el -kylaren.

Starta den färdiga maskinen och kontrollera arbetet. Ladda tunna grenar och öka gradvis tjockleken på de nästa fragmenten som matas till strimlaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

  • Överskrid inte den rekommenderade tjockleken på grenar och andra träklippningar för strimlaren. Det är möjligt att uppskatta hur tjocka grenarna ska bearbetas i denna enhet, efter att ha upptäckt en märkbar avmattning av motorns drift.
  • Glid inte övertorkade träbitar med knutar. Om du fortfarande måste återvinna dem, skär dem i ännu mindre bitar. Faktum är att knuten, liksom den nodulära rhizomen, har ökad styrka. Knutar, till exempel, på stammen och grenar av akacia är lika starka som ännu hårdare träslag, till exempel buxbom.
  • Det farligaste fenomenet är att stoppa, fast roterande knivar i full fart. Tänderna som har gått sönder när de fastnar kan inte bara påverka hackarens ytterligare prestanda negativt, utan också studsa till exempel i användarens ögon. Matcha maskinens kraft och prestanda med träets och timmerets hårdhet som ska strimlas.
  • Det är strängt förbjudet att använda maskinen för slipning av kompositmaterial, till exempel MDF, metallplast. Men spånskäraren klarar av att krossa de flesta plasttyperna. Av intresse här är situationer när strimlad plast används i fastbränslepannor enligt pyrolysprincipen, som är baserad på rökfri förbränning av industriella organiska ämnen, i synnerhet syntetiska material.
  • Ett försök att sätta in däckfragment med stål- och kevlarsträngar i strimlaren, liksom fragment av stålkonstruktioner och icke-järnhaltig metall, kommer garanterat att skada knivarna. För att slipa metall ersätts skärhjul för trä med diamantbelagda sågblad. Då kommer användaren att få en strimlare för metallskrot, glasstenar som är trasiga (används vid vägbyggnad) och inte en kross för att göra flis.

Rekommenderad: