Lägga Kakel På OSB-plattor: Keramik Och PVC I Badrummet. Hur Kan Takplattor Och Kakel Läggas? Val Av Kakellim

Innehållsförteckning:

Video: Lägga Kakel På OSB-plattor: Keramik Och PVC I Badrummet. Hur Kan Takplattor Och Kakel Läggas? Val Av Kakellim

Video: Lägga Kakel På OSB-plattor: Keramik Och PVC I Badrummet. Hur Kan Takplattor Och Kakel Läggas? Val Av Kakellim
Video: Björn bygger bo – Renovera badrum 2024, Maj
Lägga Kakel På OSB-plattor: Keramik Och PVC I Badrummet. Hur Kan Takplattor Och Kakel Läggas? Val Av Kakellim
Lägga Kakel På OSB-plattor: Keramik Och PVC I Badrummet. Hur Kan Takplattor Och Kakel Läggas? Val Av Kakellim
Anonim

Att lägga keramik, klinkerplattor eller PVC -beläggningar på OSB -skivor är förenat med vissa svårigheter. Ytan på flis och spån har en uttalad lättnad. Dessutom är den impregnerad med kemikalier som minskar vidhäftningen av materialet. I det här fallet är det värt att prata mer detaljerat om hur du kan välja kakellim, sätta takplattor och kakel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Att lägga dekorativa och efterbehandlingsmaterial på OSB -plattor är alltid full av vissa svårigheter. i alla fall när man utför ramkonstruktion, vid ombyggnad i ett badrum och en toalett i hus på landet, väljs detta material som grund.

Bild
Bild

När du avslutar ytor med keramiska plattor, porslinstengods och PVC -plattor måste du komma ihåg ett antal viktiga punkter. Bland materialets huvuddrag är det värt att lyfta fram sådana egenskaper.

  1. Låg hårdhet och styrka . Bärförmågan hos OSB -plattor är betydligt lägre än massivträ eller betong. Samtidigt, i jämförelse med spånskiva eller fiberboard, vinner materialet klart i samma parametrar.
  2. Rörlighet . Ett material som inte har solida stöd böjer sig och ändrar dess geometriska egenskaper. Detta gör att brickan eller murbruk som håller den spricker.
  3. Låg fuktbeständighet . När de används i fuktiga rum, utan extra vattentätning, plockar plåtarna snabbt upp vatten och sväller. Gynnsamma förutsättningar skapas för uppkomsten av mögel och mögel.
  4. Ojämn yta . Om du omedelbart kan lägga kakel på en betongbeläggning måste OSB -skivan vara extra kitt.
  5. Låg vidhäftning till andra material . För att greppet ska vara starkt måste ytterligare insatser göras.
Bild
Bild

Fördelarna med OSB -brädor inkluderar brandbeständighet och väderbeständighet när de används i fasaddekoration. Dessutom har materialet, med rätt val, en ganska hög klass av miljösäkerhet. Den kan användas för att skapa väggar och skiljeväggar i vardagsrum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Innan den direkta läggningen av kakeldekorationen påbörjas måste en grundlig förberedelse av basen utföras. Beroende på förutsättningarna kan OSB monteras på en ram eller över ett gammalt golv, väggar, tak. För lastade konstruktioner rekommenderas att använda den tjockaste och styvaste plattan från 15 mm . Den är lämplig för golvmontering.

Bild
Bild

Det är möjligt att öka vidhäftningsförmågan hos OSB -skivor på olika sätt. Bland de mest populära lösningarna är följande alternativ.

  1. Ytterligare beklädnad . Det är möjligt att fixera ark av cementbundna spånskivor eller gips på OSB-strukturer. I det här fallet kommer plattorna garanterat att hålla bra.
  2. Installation av ett metallförstärkningsnät . Det tillåter användning av vanliga kakellim.
  3. Användning av föreningar för sammanfogning med trä . I detta fall uppnås god vidhäftning under alla förhållanden.
Bild
Bild

Det är viktigt att förstå att installationen av kakel i nästan alla fall kräver ytterligare preliminär grundning av plattan. Detta minskar vattenabsorberingen, hjälper till att undvika sprickor och skalning av plattorna när limmet torkar.

Som en del av de förberedande åtgärderna utförs också fixering av OSB-plattor på mellanliggande eftersläpningar. I detta fall bestäms avståndet mellan dem baserat på tjockleken på själva materialet. Mellanområdet varierar från 400 till 600 mm. För golvmontering halveras denna siffra.

Bild
Bild

Förberedelser för limning med kakel inkluderar också slipning av materialet . Det översta glansiga skiktet avlägsnas med grovt sandpapper. Det damm som återstår efter slipning samlas försiktigt upp och avlägsnas. Sedan täcks OSB-plattan med en polymerbaserad primer i 2 lager. Den första torkas i cirka 1 timme, den andra - upp till en dag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som ett primitivt alternativ för en primer för en platta är PVA -bygglim lämpligt . Det sprids över ytan med en rulle. Det är viktigt att det inte finns några luckor eller luckor.

Bild
Bild

Hur kan du limma?

Speciellt kakellim för fastsättning på trä och skivor tillverkas av många märken. Bland dem finns Ceresit, som har en CM17 -produkt . Alternativt kan tvåkomponents epoxibaserade injekteringsföreningar användas. De har Litocol - samma förening kan sedan användas för att täta sömmarna . Lämpliga alternativ inkluderar alla produkter från kategorin "flytande naglar" som bildar en pålitlig vidhäftning till ytan på de träbaserade panelerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flexibla polymerlim kan vara det optimala valet för arbete med kakel . De är av plast och under driften av beläggningen kompenserar de för den spänning som uppstår mellan materialen. Tätningsmedel av silikon är också lämpliga för arbete, särskilt när det gäller att dekorera väggar i kök eller badrum. När de används korrekt kommer de inte bara att hålla fast plattorna utan också utesluta substratets kontakt med fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Endast klassiska cementbaserade kompositioner är kategoriskt inte lämpliga för arbete med OSB. De ger bara inte tillräckligt med styrka. Dessutom är vidhäftningsegenskaperna hos sådana blandningar utformade för andra typer av substrat. I bästa fall kommer brickorna helt enkelt att lossna.

Vilka verktyg behövs?

Vid installation av kakel, keramik, klinker eller vinylplattor används samma verktygssatser. Befälhavaren behöver:

  • gummihammare;
  • hackad murslev (metall eller gummi);
  • nivå;
  • fyrkant;
  • målarulle;
  • kakelskärare för skärning av material;
  • distanser för kakel;
  • en svamp för att ta bort överflödigt lim;
  • en kyvett för att hälla och förbereda en lösning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du installerar med hjälp av ytterligare element (nät eller överliggande paneler) krävs självgängande skruvar och en skruvmejsel, spikar eller annan fästelement.

Bild
Bild
Bild
Bild

Monteringsanvisning för kakel

Det är möjligt att lägga gips, vinyl, kvarts eller kakelplattor på golv, väggar eller tak även om det finns en OSB -skiva i basytan. Med rätt tillvägagångssätt kan även en fasadkonstruktion av porslin stengods framgångsrikt hålla fast vid den . För att lägga plattorna effektivt måste du ta hänsyn till dess individuella egenskaper, syfte och intensiteten hos de förväntade belastningarna.

Det finns ett antal allmänna rekommendationer som följs oavsett installationsmetod

  1. Inriktning . Alla sektioner av plattorna mäts enligt nivån. Områdena där fästelementen sitter fylls noggrant med elastiska blandningar, liksom fogarna mellan modulerna.
  2. Stoppning . Den tillverkas med en färgrulle. Om typ av skiva är OSB-3 måste du först applicera ett lösningsmedel eller alkohol för att avfetta ytan.
  3. Förstärkning . Den används för fastsättning av golv- och väggplattor på OSB-3, OSB-4-paneler. Nätet rullas ut över den grundade ytan och fästs med en konstruktionshäftapparat. Det är viktigt att förstärkningsskiktet är väl spänt. Ett nytt lager primer appliceras ovanpå.
Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter återstår det bara att vänta tills alla material är helt torra. Sedan kan du börja limma plattorna.

Till taket

Takplattor i vinyl kännetecknas av sin lägsta vikt, de skapar praktiskt taget ingen belastning på ytan. När det gäller OSB -kort är detta val optimalt. Här är det möjligt att använda olika installationsmetoder. Till exempel, om OSB bildar en grov beläggning fixeras stockar på den och gipsskivor till dem, som plattan enkelt kan fästas med standardlim.

Bild
Bild

Med direkt montering måste du kittla ytan med noggrann eliminering av oegentligheter . Sedan läggs plattorna på det torkade kittet. Det bästa valet skulle vara punktmontering på flytande naglar, vilket gör att du snabbt kan bilda en dekorativ beläggning över hela ytan.

Bild
Bild

Det är viktigt att tänka på att denna metod endast är lämplig för gångjärn. Lucka och dolda taklampor kräver användning av en gipsskiva, deras plats, storlek och form är genomtänkta i förväg.

Bild
Bild

På golvet

De mest populära golvalternativen är kaklade eller keramiska plattor. I vardagsrummet är texturerade moduler eller porslinsgods mer lämpligt. Allt beror på ägarens individuella preferenser, liksom på lasternas intensitet.

Det rekommenderas att lägga kakel eller porslin stengods på OSB -golvet enligt schemat

  1. Rummets layout . Ytan är uppdelad i zoner, preliminär torrläggning utförs, brickorna trimmas.
  2. Beredning av lösningen . Du kan ta en färdig förening som är tillräckligt tjock för att spridas med en hackad murslev. Om flytande spik, tätningsmedel används krävs ingen förberedelse.
  3. Tillämpning av lösningen . Den passar från mitten av rummet. För en gång, ta en volym som är tillräcklig för 1-3 kakel. Själva elementen är också täckta med en lösning från den sömlösa sidan, med ett tunt lager.
  4. Installation av kakel . Varje modul sätts på plats enligt markeringarna, slås ut med en gummihammare. I hörnen på den första plattan läggs korsformade distanser för att bilda sömmarna. Följande objekt läggs upp i nivå.
Bild
Bild

I slutet av installationen får plattorna torka . Inställningstiden för lösningen beror på typen av blandning. När den är helt gripen tas korsformiga distanser bort, sömmarna fylls med tätningsmedel eller injekteringsbruk. I luckorna längs väggarna är det bättre att omedelbart använda silikon vattentäta föreningar.

På väggen

Till skillnad från golvplattor är väggplattor mycket mer olika i sin sammansättning. De använder dekorativa tegelstenar och klinkerelement, paneler och dekorer i olika former och storlekar . Allt detta gör layouten mer komplicerad, så när du utför det första arbetet på egen hand är det bättre att föredra de enklaste kakelalternativen - kvadratiska, små i storlek.

Bild
Bild

Installationsprocedur

  1. Pålägg . Det görs med hänsyn till sömsmånen beroende på tjockleken på korsformade inlägg.
  2. Installation av guiden . Det kan vara en vanlig aluminiumprofil. Den är fäst vid den nedre raden på den andra raden. Det är härifrån arbetet kommer att utföras. I det här fallet behöver du inte placera de trimmade delarna högst upp.
  3. Applicering av blandningen . Det kan endast appliceras på brickan från den sömlösa sidan eller även på basen. Varje element är i linje med nivå och markup.
  4. Bindande plattor . Under installationen sätts korsformade distanser mellan elementen. Själva brickorna slås ut med en gummiklubba. Högst 3 rader läggs ut åt gången, annars börjar förskjutningen. Överflödig blandning torkas bort med en svamp.
Bild
Bild

Efter avslutat arbete läggs den nedre raden av beläggningen ut, den kan kompletteras med en kant eller andra dekorativa element. Torkning utförs vid rumstemperatur tills limmet härdar helt. Efter det kan du vänta 2-3 dagar och sedan gå vidare till injektering.

Rekommenderad: