Installation Av OSB: Vilka Självgängande Skruvar Ska Fixas? Mantelsteg För Mantel Under Mjuka Tak Och Bältros, Lim Och Spik För Plattor Till Betong

Innehållsförteckning:

Video: Installation Av OSB: Vilka Självgängande Skruvar Ska Fixas? Mantelsteg För Mantel Under Mjuka Tak Och Bältros, Lim Och Spik För Plattor Till Betong

Video: Installation Av OSB: Vilka Självgängande Skruvar Ska Fixas? Mantelsteg För Mantel Under Mjuka Tak Och Bältros, Lim Och Spik För Plattor Till Betong
Video: self-drilling & tapping screws into .5 inch (1.3cm) steel 2024, April
Installation Av OSB: Vilka Självgängande Skruvar Ska Fixas? Mantelsteg För Mantel Under Mjuka Tak Och Bältros, Lim Och Spik För Plattor Till Betong
Installation Av OSB: Vilka Självgängande Skruvar Ska Fixas? Mantelsteg För Mantel Under Mjuka Tak Och Bältros, Lim Och Spik För Plattor Till Betong
Anonim

Olika plåtmaterial används ofta i modern konstruktion. Listan över de mest populära inkluderar orienterad strängbräda (OSB). Dessa paneler kallas oftast med hjälp av engelsk terminologi - OSB, det vill säga Oriented Strand Board. Med hänsyn till rekordbehovet för materialet är svaren på frågor relaterade till installation av OSB-plattor vid utförande av olika typer av konstruktions- och efterbehandlingsarbeten relevanta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur kan du fixa det?

Typ av installation, därför beror typ av infästning på ett antal faktorer. Så när du arbetar med en tegel- eller betongyta används pluggar eller speciellt lim . Samtidigt kan panelerna skruvas fast i träet med självgängande skruvar 45-50 mm långa. Flatens yta kommer alltid att vara en av de definierande punkterna. Om det uppfyller kraven kan plåtarna helt enkelt limmas på samma betong.

Och även vid installationen och valet av fästelement bör klimatfunktionerna i regionen beaktas . Till exempel, när man bygger ett tak, kan OSB spikas med ringspikar, som kännetecknas av ökad skjuvhållfasthet.

Denna indikator är relevant för vind- och snölast.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är dock självgängande skruvar som oftast används, på grundval av vilka det är värt att lyfta fram de grundläggande reglerna för deras val. Högkvalitativa fästelement för OSB-blad måste ha:

  • ökad styrka;
  • huvud "i hemlighet";
  • borrformad spets för enkel penetration i både trä- och metallprofiler;
  • högkvalitativ och hållbar korrosionsskyddande beläggning.

Det är viktigt att komma ihåg att självgängande skruvar måste skruvas in för att förhindra kränkningar av panelernas struktur. En annan viktig punkt är förbrukningen av fästelement. En "fyrkant" tar vanligtvis cirka 30 skruvar eller spikar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av svarv under OSB

Oavsett om det kommer att vara väggbeklädnad inifrån, vinds utsida, verandor i landet, skapa golvbeläggning eller bas för ett mjukt tak (bituminösa kakel), bör du i förstadiet ta hand om basen för paneler. I det här fallet kan vi prata om två alternativ:

  1. svarv av stänger med en liten sektion och lameller;
  2. ram, som antingen kan vara av trä eller av metallprofiler.

Det viktigaste urvalskriteriet i detta fall är basytans tillstånd. Ju fler skillnader som finns, desto svårare måste strukturen byggas.

Samtidigt, under förberedelsestadiet, måste basen, som därefter kommer att döljas av arkmaterial, täckas med en primer. Detta minimerar risken för mögelbildning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa steg är markering, med hänsyn till det faktum att alla bärelement i den framtida lådan eller ramen ska placeras i samma plan. Idag är lasernivån det bästa verktyget. I frånvaro används lodlinjer, byggnadsnivåer och sladdar. För att korrekt och så exakt som möjligt göra markeringar på väggen måste du:

  1. bestämma och markera fästpunkterna för skenorna längs toppen;
  2. med en lodlinje, kopiera märkena längst ner;
  3. en sladd eller tråd dras diagonalt mellan märkena;
  4. lameller, profiler är inriktade i ett plan med hjälp av speciella monteringsplattor eller andra dynor;
  5. vid behov är det möjligt att maximera basen för att lägga OSB -paneler genom att installera ytterligare tvärgående hoppare mellan huvudelementen i svarven.

Efter att ha avslutat arbetet med att fixa svarven bör man uppmärksamma kommunikation. Det är viktigt att komma ihåg att alla typer av bolån, liksom ledningar, rörledningar, om sådana finns, finns och fixas i detta skede, om detta inte har gjorts tidigare.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du placerar golv från OSB -paneler och basen för dem är det nödvändigt att ta hänsyn till ett antal viktiga nyanser. Låt oss överväga algoritmen för åtgärder i sådana situationer.

  1. Borttagning av befintlig beläggning, om sådan finns, samt skräp och damm.
  2. Beam layout. I detta fall bör alla element i den framtida strukturen placeras parallellt med varandra med ett intervall på 0,8 m. Och det är också nödvändigt att dra sig tillbaka från väggarna med 10 mm.
  3. Gör ett märke på väggen 10-20 mm över virket.
  4. Borra ett hål genom virket och kilarna för pluggen.
  5. Fixa elementen i svarven.
  6. Fäst den kantade brädan.

Den sista punkten bör ägnas särskild uppmärksamhet. Så om rummet där arbetet med arrangemanget av OSB -golven utförs har tak upp till 2,4 m, är det bättre att inte montera brädet. Detta undviker att minska väggarnas höjd i slutändan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nu används det beskrivna plåtmaterialet i stor utsträckning och framgångsrikt vid takarbete. Det är nödvändigt att montera lådan, i framtiden är det nödvändigt att lägga panelerna själva, med förbehåll för ett antal regler.

  • Kontinuerlig plåt utförs på tak med sluttningar från 5 till 10 grader.
  • Om lutningsvinkeln är från 10 till 15 grader krävs installation av ett svarv från en stång med måtten 45x50 mm. Strukturella element i en sådan situation placeras parallellt med gesimlinjen med ett steg på 45 cm.
  • En balk med liknande sektion används för svarvning på tak med sluttningar i en vinkel på mer än 15 grader. Skillnaden är att det ska vara 60 cm mellan stängerna.

När du monterar basen under taket är det viktigt att ta hänsyn till att ytterligare stänger måste installeras på de platser där dalen är fäst vid åsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Styling funktioner

För att ordentligt mantla olika ytor med orienterad strängskiva måste ett antal riktlinjer följas. Listan över allmänna regler för läggning av paneler innehåller flera viktiga punkter.

  1. I det inledande skedet utförs en grundlig bearbetning och utjämning av basytan, liksom dess märkning.
  2. Var exakt plattorna ska installeras (golv, väggar, tak, tak) beror deras tjocklek.
  3. Särskild uppmärksamhet ägnas åt materialvalet för svarven och (eller) ramen.
  4. Med hänsyn till plåtens tjocklek och ytans skick väljs fästelement för virket och metallprofilen.
  5. Intervallet mellan självgängande skruvar (spikar) i mitten av panelen bör inte överstiga 30 cm.
  6. Ljusa ark ska fixas från mitten. Detta undviker att sjunka.
  7. Självgängande skruvar ska vara 2, 5 gånger längre än tjockleken på brädorna som ska läggas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Separat är det värt att överväga designfunktionerna i OSB -takytan. Efter ytbehandling kommer algoritmen att inkludera flera steg.

  1. Beräkning av rummets höjd och takets nivå, om det finns ett isolerings- eller ljudisoleringsskikt. Rekommenderat spelrum i detta fall är 10 mm.
  2. Märkning.
  3. Installation av fästelement som ytterligare stödjer hela takkonstruktionen. Den optimala lösningen skulle vara att använda upphängningar - specialanordningar som fästs på basytan med hjälp av pluggar eller självgängande skruvar. De är gjorda av slitstarka material och är så tillförlitliga som möjligt.
  4. Materialval för ramen.
  5. Installation av svarven. Det enklaste sättet att göra detta är att använda en lasernivå. Och även i detta skede är det nödvändigt att uppmärksamma belysningsarmaturernas lednings- och installationsplatser.
Bild
Bild
Bild
Bild

När alla ovanstående operationer är slutförda, gå direkt till installationen av själva panelerna. De fixas från ett av hörnen i rummet. Det är bäst att göra detta med en assistent.

Men det finns nu speciella enheter, inklusive hissar, som förenklar installationen kraftigt, så att du kan göra det ensam med minimal ansträngning och tid.

Bild
Bild

På golvet

Det enklaste sättet är att lägga panelerna på en betongbas. I sådana situationer, i förberedande skede, behöver du:

  1. rengör ytan noggrant - den bästa lösningen är att använda en dammsugare;
  2. gör en utjämningsskiva om det behövs;
  3. täck den resulterande ytan med en primer.

Därefter läggs arken ut på golvet i rummet och de extrema elementen i den framtida beläggningen skärs. Panelerna limmas sedan på betongen. I slutskedet skummar man sprickorna runt hela omkretsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det är nödvändigt att sy upp ett plankgolv med OSB-plattor, måste det nivelleras så mycket som möjligt i förväg. Fästdonen i sådana fall kommer naturligtvis att vara självgängande skruvar . Förresten, ibland är fästpunkterna kitt, och själva beläggningen rengörs och lackeras helt enkelt.

Det beskrivna arkmaterialet kan också läggas på stockar . I det här fallet är det viktigt att jämföra tjockleken på panelerna och avståndet mellan stängerna. För att skapa ett hållbart golvbeläggning kan du använda en 9 mm tjock platta. Därför blir fördröjningssteget 250 mm.

Om du staplar 16 mm ark kan avståndet variera från 35 till 60 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

På väggarna

Med tanke på fysikens lagar kan många plåtmaterial, inklusive orienterad strängskiva, motstå högre belastningar i upprätt läge än när de placeras horisontellt. Detta beror främst på fibrernas riktning och tyngdkraften . Det är av denna anledning som det är bättre att fixa panelerna med spikar på en trälåda. Samtidigt är alternativ med både cirkulära och spiraltrådar lika effektiva. Men när du installerar partitioner, som i framtiden kan få ökad belastning, bör självgängande skruvar användas.

Bild
Bild
Bild
Bild

På taket

Varje takläggning är en flerskiktsstruktur, förutsatt att det finns ett svarv eller en ram som grunden för det yttre beläggningen. Vid användning av moderna mjuka material fungerar OSB -paneler som en bas . En fast yta monteras ofta med mellanrum mellan elementen. Tekniken ger också en gles svarvning, beräknad individuellt i varje fall, med hänsyn till takets egenskaper.

Takplattor fixeras längs de bärande stängerna från den nedre raden . Det är viktigt att varje ark placeras på minst två staplar. I detta fall är lederna placerade på rekvisita. Lämna mellanrum på minst 2 mm mellan arken.

De fästs på svarven med ring- eller spiralspikar, vars längd bör vara från 45 till 75 mm, med ett steg längs balkarna och tvärgående balkar på 300 respektive 150 mm, med ett inslag från kanten på 10 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur och hur man förseglar sömmarna?

Det är ingen hemlighet att alla trämaterial reagerar på temperaturförändringar. Och orienterad strängbräda är inget undantag i detta fall . Vid uppvärmning expanderar dessa paneler märkbart, vilket kan leda till deras deformation. Baserat på detta, mellan dem vid läggning, är det nödvändigt att lämna kompenserande luckor på cirka 3 mm. Parallellt görs ett 15 mm indrag runt omkretsen. Dessa intervall bör utföra sina funktioner under hela beläggningens livslängd, men samtidigt inte påverka dess utseende.

Med hänsyn till allt ovanstående blev det nödvändigt att hitta material för injektering . Det är viktigt att ta hänsyn till att materialen måste vara elastiska och samtidigt ha en fuktskyddande funktion. När du väljer exakt vad du ska täcka mellanrummen mellan OSB -blad bör ett antal faktorer beaktas. Först och främst beaktas yttre förhållanden (externt eller externt arbete), liksom typen av ytfinish.

Bild
Bild

För närvarande används det oftast för att fylla lederna:

  • akrylbaserat kitt;
  • parkettlack;
  • silikon- eller akryltätningsmedel.

Sågspån läggs till sammansättningen av lacklösningen, vilket gör att du helt kan stänga sömmarna och göra dem nästan osynliga. Efter att blandningen har torkat och slipat av hög kvalitet är fogarna svåra att avgöra visuellt.

Korrekt tillämpning av denna och andra metoder minskar avsevärt den tid som läggs på ytterligare efterbehandling.

Bild
Bild
Bild
Bild

I det här fallet är det nödvändigt att uppmärksamma några viktiga punkter

  1. Om dekoration är avsedd rengörs panelerna från paraffinskiktet. De beläggs sedan med en svampdödande primer.
  2. Efter att primern är helt torr täcks arkens kanter vid lederna med maskeringstejp.
  3. Lacklösningen och kittet gnids in i sömmen med en spatel. Mellanrummen fylls med tätningsmedel med hjälp av specialpistoler.
  4. Överskott av injekteringsmedel avlägsnas försiktigt tills det stelnar.
  5. Efter fullständig polymerisation, ta bort maskeringstejpen.
  6. Den förseglade fogen slipas för att anpassas till planet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om luckans bredd är 5 mm eller mer bör de förstärkas med en serpentin. I sådana situationer används endast kitt för att fylla luckorna mellan brädorna. Som regel gäller detta på de platser där OSB gränsar till väggarna längs omkretsen. I avsaknad av ett förstärkningstejp, efter att kompositionen har hårdnat, kan sprickor uppträda och det kommer att börja rinna ut med tiden.

Förutom de traditionella injekteringsmetoderna som anges är det i vissa fall nödvändigt att tillgripa alternativa alternativ. Till exempel, när temperaturen sjunker till +5 grader, kan tätningsmedel och kitt inte användas. En rationell lösning kan vara:

  • autoplasticine;
  • tvåkomponents kitt för bilar;
  • gummibaserad mastik.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att ta hänsyn till att de listade kompositionerna används för utomhusarbete.

Om vi pratar om inredning av ouppvärmda rum, är användningen av ämnen med en skarp lukt och giftiga utsläpp oacceptabel. I sådana situationer kan elastisk kork användas som fyllnadsmaterial för expansionsfogar.

Detta alternativ har dock ett antal betydande nackdelar, baserat på vilka många experter föredrar en flytande kork som används vid installation av ett laminatgolv. En annan, om än mindre vanlig metod, är att stänga sprickorna med tunna trälister . För att göra detta måste du göra luckor av samma bredd med en handrouter.

Rekommenderad: