Blekning Av Trä: Ett Botemedel Mot Svärta, Hur Man Bleker Ett Träd Hemma Med Egna Händer "vithet" Och Väteperoxid

Innehållsförteckning:

Video: Blekning Av Trä: Ett Botemedel Mot Svärta, Hur Man Bleker Ett Träd Hemma Med Egna Händer "vithet" Och Väteperoxid

Video: Blekning Av Trä: Ett Botemedel Mot Svärta, Hur Man Bleker Ett Träd Hemma Med Egna Händer
Video: Här får ekarna växa i fred. Viltstängsel av trä byggs av Bredsjö Brädgård. 2024, Maj
Blekning Av Trä: Ett Botemedel Mot Svärta, Hur Man Bleker Ett Träd Hemma Med Egna Händer "vithet" Och Väteperoxid
Blekning Av Trä: Ett Botemedel Mot Svärta, Hur Man Bleker Ett Träd Hemma Med Egna Händer "vithet" Och Väteperoxid
Anonim

Med tiden eller på grund av felaktig transport kan träet mörkna eller bli mögligt. Det enda sättet att hantera detta utan att skada materialet är att bleka det med folkliga eller industriella medel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det för?

Blekning av trä hjälper till att hantera flera stora problem

  1. Effekterna av svamp på trä. Mögel påverkar träets struktur negativt. Därför är det nödvändigt att återställa strukturen och färgen på träet som skadats av mögel efter att svampen har tagits bort.
  2. Naturligt åldrande. Med tiden förlorar trädet sin yttre lyx, och genom att lätta på det kan du återställa saker till deras tidigare attraktionskraft. Men här är det viktigt att komma ihåg att när du arbetar med ett träd som har mörknat emellanåt kan du bara vitna dess övre lager, och en mörkare underton kommer att lysa genom lagret.
  3. Påverkan av intensivt solljus, temperaturförändringar och nederbörd. Detta gäller mer för strukturer som ligger utanför hemmet.
  4. Spår av exponering för färg och andra kemikalier. Om träet har målats och sedan rengjorts för färg kan dess naturliga utseende återställas på detta sätt.

Trä bleks också för att öka dess hållbarhet och skydda det mot mögel i framtiden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur kan du bleka?

För blekning kan du använda industrifastigheter , men du kan göra det en lösning förberedd hemma.

Folkmedicin

För att bleka svarta ytor och uppdatera deras utseende kan du använda lime mjölk . Detta är det mest populära alternativet och passar de som är nya inom träbearbetning.

För att förbereda det blandas 10 g bakpulver med 80 g blekmedel. Allt detta är fyllt med vatten. Du måste ta 350 ml varmt vatten. Den resulterande blekningsprodukten ska bryggas väl. För att göra detta måste han skickas till en mörk plats i två dagar. Därefter bör den användas omedelbart, för om den står lite längre förlorar den sin effektivitet.

Du kan också använda en produkt baserad på väteperoxid . Här är det nödvändigt att observera följande proportioner: 40% peroxidlösning plus 30% ammoniaklösning i förhållandet 9 till 1. Ju mer mättad lösningen är, desto mer märkbar blir resultatet. Blekmedlet ska infunderas. Detta tar cirka 12 timmar. Efter det kan du börja jobba.

Det är värt att komma ihåg att peroxid inte är lämplig för alla material. Till exempel bleker den inte bok, utan färgar den. Det är värt att använda en peroxidlösning när du bleker valnöt eller björk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Industriella föreningar

Om det inte finns något förtroende för folkmedicin kan du köpa en färdig produkt. Det finns flera typer av industriella blekmedel.

  1. Klorfritt … De är helt säkra och har ingen aggressiv effekt på trä. När de är helt mättade är de väldigt lätta att tvätta bort. Klorfria blekmedel kan användas flera gånger på samma yta. De har ingen negativ inverkan på materialet. De används bäst för att bleka trä som har fått en svagt gul färg eller mörknat med åldern.
  2. Klorprodukter … Dessa produkter är mer aggressiva och används för att lösa allvarliga problem. Till exempel för att återställa trä efter exponering för mögel. Nackdelen med sådana produkter är att de har en skarp och obehaglig lukt. Dessutom är de mycket svårare att tvätta bort. Det är också viktigt att följa instruktionerna för att inte skada trädet.
  3. Oxalsyra produkter . De används för att ta bort rostmärken från trä. Sådana produkter fungerar effektivt, men samtidigt "dödar" de inte trädets naturliga färg.
Bild
Bild

Om vi pratar om specifika märken, bör du vara uppmärksam på några av de mest populära

  • " Vit " … Periodiskt används "vithet" för att bleka trä. Detta är ett av de mest budgetvänliga sätten att hantera mörkt trä. Det är viktigt att arbeta med handskar och inte låta produkten komma i kontakt med huden eller ögonen.
  • Neomid 500 . Denna produkt används för rengöring av trä från olika fläckar och spår av mögel eller för blekning av materialet. Det tar perfekt bort obehagliga gråa avlagringar och hjälper till att återställa träet till sin naturliga färg. Det förstör inte dess struktur. Du kan använda vätskan för bearbetning av gamla möbler, pallar, som används för att lagra mat och andra trävaror.
  • " Sagus ". Blekmedel från detta märke används för snabb och viktigare, djup färgning. Trä får ett naturligt utseende även om det är ganska gammalt eller har utsatts för mögel. Produkten har också en skyddande effekt på materialet. Efter bearbetning förekommer inte mögel, svamp och mossa på träet.
  • Fongifluid . Denna populära produkt är mer professionell. Med verktyget kan du hantera även de svåraste problemen. Produkten är bra eftersom den inte innehåller giftiga ämnen och är helt säker både för trädet och för hälsan hos dem som arbetar med det. Det fungerar också som ett antiseptiskt, skyddande trä.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetstrinn

För att återställa trädet till sin naturliga färg eller ge det vithet, bör du göra allt rätt, utan att missa något av arbetsstadierna.

Innan du sätter igång, du måste välja det perfekta ögonblicket . Det är bäst att bleka trä hemma vid en temperatur på cirka 20 grader. Luftfuktigheten vid denna tid bör inte heller ökas. Det är i denna situation som produkten mest effektivt kommer att tränga in i materialets struktur, och befälhavaren kommer att uppnå önskad effekt.

Det är bäst att arbeta med trä under de varmare månaderna . Om utomhusbyggnader är målade, är det på vintern och hösten inte mycket meningsfullt. Faktum är att under den kalla årstiden upphör mögel att vara aktivt. Det slutar växa. Mycel aktiveras redan i slutet av april.

Inomhus är trä i fara när som helst på året. Speciellt i miljöer med hög luftfuktighet och höga temperaturer. Därför kan ytor bearbetas när som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha valt tiden måste du förbereda alla nödvändiga material och verktyg

  • Produktberedning … Om en industriprodukt används behöver du bara följa bruksanvisningen. När det gäller hemlagade lösningar förbereds de vanligtvis i förväg och får sedan bryggas.
  • Ytbehandling … Innan du avlägsnar brädorna eller andra trämaterial från svärta måste du först rengöra ytan från svamp, grovhet och torka väl. Om produkten inte är helt tillverkad av trä måste aluminium- och glasytorna skyddas från inträngning av även den minsta mängd blekmedel. Därefter appliceras ett tunt lager av produkten på trädet. För att inte skada dig själv, var noga med att utföra allt arbete i skyddshandskar.

Det första lagret ska torka ordentligt. Därefter måste du utvärdera resultatet. Om det inte är tillräckligt bra måste du upprepa proceduren igen. Sedan bör överskottet av blekmedel avlägsnas och träet lämnas ensamt över natten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Här är några ytterligare riktlinjer för dem som planerar att måla en stock med egna händer

  1. Om en syrabaserad produkt användes, tvätta sedan av den med en läsklösning av hög kvalitet. Andra blekmedel tvättas lätt bort med vatten.
  2. För att lätta trä kan du bara använda en produkt och inte blanda flera blekmedel.
  3. Om materialet har påverkats av mögel bör blekningskompositionen vara mer koncentrerad.
  4. Om en limad produkt bearbetas är det inte värt att försöka lätta den med någon blekprodukt, eftersom träet kan lossna.
  5. Vid bearbetning av trä inne i huset är det mycket viktigt att rummet där arbetet sker är väl ventilerat.
  6. Ofta är väggarna och andra möbler i bastun av trä. På grund av hög luftfuktighet och höga temperaturer utvecklas ofta mögel och mögel där. När du lyser upp träet i dessa rum, efter bearbetning av materialet, måste du värma badet för att konsolidera resultatet.

Vilket trä som helst kan bearbetas på detta sätt. Det viktigaste är att ta hänsyn till dess funktioner. Så, ekbrädor och bok måste behandlas med en produkt med en lägre koncentration av det huvudsakliga aktiva elementet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

För att trädet ska behålla sin attraktivitet längre är det mycket viktigt att genomföra förebyggande åtgärder … De hjälper till att skydda trä från mikroorganismer. Torrt trä bör täckas med antiseptika. Så det kommer definitivt inte att ruttna och bli fläckigt. Efter behandling med ett antiseptiskt medel måste materialet torkas.

Oavsett orsak till förändringen i träets färg kan du dessutom hantera detta problem på flera sätt samtidigt. Det viktigaste är att följa alla regler som anges i instruktionerna.

Rekommenderad: