Hur åldras Ett Träd? Artificiellt åldrande Av Brädan Med Egna Händer Hemma, Tall Och Annat Halvantikt Trä

Innehållsförteckning:

Video: Hur åldras Ett Träd? Artificiellt åldrande Av Brädan Med Egna Händer Hemma, Tall Och Annat Halvantikt Trä

Video: Hur åldras Ett Träd? Artificiellt åldrande Av Brädan Med Egna Händer Hemma, Tall Och Annat Halvantikt Trä
Video: Make Wood Look OLD (Wood Aging Technique - Barnwood, Driftwood) 2024, Maj
Hur åldras Ett Träd? Artificiellt åldrande Av Brädan Med Egna Händer Hemma, Tall Och Annat Halvantikt Trä
Hur åldras Ett Träd? Artificiellt åldrande Av Brädan Med Egna Händer Hemma, Tall Och Annat Halvantikt Trä
Anonim

Trä är känt för att vara ett av de mest estetiska material som ofta används för att dekorera våra hem. Samtidigt, i sin rena, obearbetade form, ser den inte så pretentiös ut, vilket innebär att den behöver särskild bearbetning för att få estetiska toner. Åldrande är en av de mest populära träbearbetningsmetoderna och förtjänar särskild hänsyn.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det för?

Vissa inredningsstilar kräver bokstavligen dekorativa antika trämöbler och finish. Detta krav är relevant för de flesta klassiska trender, inklusive barock och rokoko, liksom för rustika stilar, där det kanske inte är för mycket inredning som sådant, men samma bordsskivor, golv- och takbjälkar ska se gamla ut.

Det finns helt enkelt inte tillräckligt med riktiga antikviteter för alla i den moderna världen, och sådana möbler kan vara väldigt dyra - du måste betala en snygg summa för varje fotoram.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det inte finns några original spelar imitation in - trädet behöver bara åldras . Idag kan detta göras även med egna händer och hemma, vilket används av många skickliga ägare som vill se antik inredning hemma. De olika alternativen för hur ytan ska bearbetas exakt gör att du inte bara kan överföra färg utan även textur, till och med förvandla en ny bräda eller vägg till en hundraårig.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är nödvändigt?

Varje metod för åldrande av trä kräver sina egna verktyg och material, men i alla fall är det första du måste göra för att artificiellt öka åldern på träytor att rengöra dem noggrant. Oavsett om trädet var målat, lackerat eller oskyddat med någonting måste toppskiktet tas bort - det har redan fungerat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på arbetsstyckets storlek och dess finhet, vi kommer att ta bort det översta lagret med mejslar eller en liten yxa, ett plan eller en vinkelslip (slipmaskin) med munstycken av borsttyp, eller till och med bara en manuell stålborste . Du kan använda en mycket "gammaldags" metod, beväpnad med vanligt sandpapper, bara den ska helst tas med flera kornstorlekar: med stora för primära och små för slutstädning.

Bild
Bild
Bild
Bild

I de flesta fall innebär åldrande applicering av flytande formuleringar på arbetsstyckets yta eller till och med dess fullständiga impregnering med det använda ämnet. Följaktligen kommer penslar och mjuka borstar, liksom en tät svamp för att ta ut ytan, att vara till nytta i processen att skapa önskad effekt.

Beroende på bearbetningsmetod kan ett färgande antiseptiskt eller vitt azurblått också vara användbart.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sätten

De olika åldringsmetoderna som finns ger inte bara mycket krångel, det antyder också att olika metoder ger olika resultat. För att tydligt förstå exakt hur det färdiga resultatet kommer att se ut, du måste självförtroende navigera i teknikerna, så nu kommer vi att överväga var och en av dem separat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Borstning

Metodens namn kommer från det engelska ordet brush, och det skulle vara mycket mer utbrett om det var lämpligt för alla träslag. Metoden är bra för grov ek, lärk och gran . Det är inte lämpligt för träd med en finare struktur. Resultatet i detta fall uppnås genom etsning av mjuka fibrer med en styv metallborste.

Innan detta måste träet fuktas för att undvika att det bildas skarpt damm som kommer in i näsan och ögonen. Som ett resultat av denna behandling kommer ytan att bli mycket texturerad, varefter det är nödvändigt att ta bort grader och eventuella splinter med sandpapper.

Ju djupare spåren, desto äldre kommer ytan att visas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är dags att täcka den behandlade ytan med ett skyddande lager, men inte med en vanlig färg - det tillåter dig inte att njuta av resultatet. Istället appliceras antingen olja, lack eller vax på produkten och väntar på stelning. Måla för att förbättra effekten är möjlig, men det kommer att vara svårt - spåren ska vara lättare än utsprången.

Bild
Bild
Bild
Bild

Patination

Denna metod liknar den tidigare tack vare användningen av tvåfärgade färger, men det skiljer sig åtminstone redan genom att det inte är krångligt med träslag - även tall eller körsbär kan bearbetas. Till att börja med är produkten lätt slätad med sandpapper och målad i en slags "traditionell" ton för trämöbler, utan ljusa moderna nyanser. När lagret är torrt måste du måla tillbehöret ovanpå det igen, men nu med en något ljusare färg.

Efter att den torkat fortsätter de att bearbeta produkten med finkornigt sandpapper eller till och med en hård svamp för att skapa skav som efterliknar den gamla historien och upprepade ommålning av saken. I mål appliceras lack.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vax

Ett annat sätt, helt inte kräsen om originalmaterialet, vare sig det är ek, tall eller aspskiva. Detta åldringsalternativ är också bra eftersom det inte kräver användning av några komplexa verktyg - vi kommer faktiskt att göra med improviserade saker.

Till att börja med slipas virket för att få en jämn yta. Dessutom är produkten målad i en färg - du kan inte försöka föra tonen till idealet, applicera färg på ett svepande och ojämnt sätt. Därefter måste du vänta på att bottenlagret torkar och gnugga det med vax - även ett vanligt ljus är lämpligt för detta ändamål, som måste pressas hårt. Det är inte nödvändigt att täcka hela produkten med vax, utan bara applicera separata linjer som kommer att imitera nötning - om det nedre lagret valdes mörkt kommer vaxmärkena att vara tydligt synliga.

Bild
Bild

Därefter målas produkten igen, denna gång i en annan färg och precis ovanpå vaxet.

När det andra lagret med färg torkar måste du noggrant torka av hantverket med en trasa - vaxet kommer att lossna och det övre färglagret med en annan ton. Om den”sjaskiga” produkten ser ut som den ska, kan du applicera lack ovanpå, men de flitigaste hantverkarna anser att det är nödvändigt att lägga till ett tredje lager för maximal estetik.

Bild
Bild

Fläck

För att klara uppgiften behöver vi två typer av fläckar på en gång - en baserad på vatten och vit sprit. Metoden innebär inte ens preliminär slipning, men om du vill kan du kombinera den med samma preliminära borstning . Först behandlas ytan med vattenimpregnering, som sedan tvättas av med en mjuk svamp och avsiktligt hoppar över hörn och kanter. När produkten torkar, applicera ett andra lager fläck, redan på sprit, låt det stå en hel natt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det torkade hantverket grundas med en speciell primer och fyller spåren i texturen med en pensel eller till och med en mjuk svamp. Efter att primern har härdat med samma pensel, gnid in antikt vax - en blandning av mineral, bivax och vegetabiliskt vax. Denna beläggning ger både estetisk och skyddande effekt.

Bild
Bild

Torr borste

Följande metod kommer att verka väldigt enkel vid första anblicken, men det kommer att kräva en snygg och skicklig hand. Den används endast för åldrande möbler som inte skiljer sig åt i relief, och för arbete behöver du bara en gammal och mycket hård borste, liksom ett vattenbaserat färgämne.

I den enklaste versionen doppas penseln i färg och hålls längs fibrerna utan att pressa. På grund av detta lämnar det ett intermittent märke, mycket likt de märken som är karakteristiska för gamla möbler som använts i många år. I detta fall är nyanser vanligtvis valda liknande eller åtminstone inte påfallande olika. Du kan gå ännu längre, först måla produkten med grundtonen och först sedan göra det som beskrivs ovan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sköljning

En av de mest "lata", men inte mindre effektiva metoderna är sköljning. Kärnan i metoden är extremt enkel . - till att börja med tar vi den åldrade produkten och målar den i valfri färg som vi vill se som den viktigaste. Därefter måste färgen få torka, men inte så att den är pålitlig och slutlig - färgskiktet måste fortfarande vara sårbart.

Därefter ska befälhavaren beväpna sig med en trasa och på ett abstrakt sätt göra snygga försök att radera färgen. Observera: vi försöker inte helt torka bort färgen på det valda stället, utan bara imitera slitage .… När du bestämmer att det är tillräckligt kan du lämna ytan ensam och låta färgen torka.

Bild
Bild

Metoden som beskrivs ovan är mycket lika, känd i den specialiserade litteraturen som "Provence".

Kärnan är ungefär densamma - måla, men låt den inte torka till slutet, bara här tas bort den torra färgen inte med en våt trasa, utan med en spatel eller skrapa . Experter ger råd gå verktyget längs sömmarna - då kommer "scuffs" att vara troliga och logiskt förklarliga.

Bild
Bild

Med läsk

Detta tillvägagångssätt möjliggör ojämn ljusning av hårda och mörka träslag, som uppfattas som utbrändhet och blekning. Vanlig läsk, som kommer att bli vårt huvudverktyg, bör appliceras exakt på trädet, eftersom gammal färg eller lack måste tas bort med sandpapper eller på annat sätt.

Därefter måste du blanda lösningen i en hink - läsk blandat med vatten för att göra det mycket tjockt … Den resulterande massan ska appliceras på en horisontell yta och lämnas att torka, helst i solen. Sex timmar senare, när lösningen torkar, måste den skrapas av ordentligt med en metallborste och se till att ingen läsk finns kvar på träet. Oroa dig inte för repor - de förstärker bara ålderdomens färg och effekt. Torka sedan av ytan med en fuktig trasa och upprepa proceduren om du vill.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med ättika

Med denna bearbetningsmetod kan handskar inte undvikas, och i vissa fall kommer en mask för att skydda luftvägarna inte att skada. Låt oss först förbereda en lösning för åldrande - för detta måste du få stålull eller en vanlig metallsvamp, slipa dem i en glasburk och häll ättika. Vinäger börjar korrodera metallen och mörkna från detta. - ju längre reaktionen äger rum, desto mörkare blir skuggan . I genomsnitt når vätskan sitt tillstånd på några timmar, men styrs av din smak.

Bild
Bild
Bild
Bild

Medan syran äter metallen, brygg starkt svart te och mätt träet med det - snart kommer detta att i hög grad bidra till konsolideringen av den rika färgen.

Efter att teprodukten har torkat, applicera den resulterande vinägerlösningen och låt den torka nu - det tar inte mycket tid. Slutligen lackeras eller vaxas träet.

Bild
Bild

Brinnande

Denna metod kräver särskild omsorg från befälhavaren - även skyddsglasögon kommer att behövas . Vägen är bra exekveringshastighet, men relativt farligt vid brand så var försiktig. Innan åldring kan ytan vara antingen bara slät (utan färg och lack) eller förbehandlad med borstningsteknik.

Det är inte svårt att beskriva uppgiften - på olika ställen, ta en blåslampa eller gasbrännare till en träyta, vilket framkallar en mörkare material. Låt dig inte dras med, för med långvarig avfyrning vid ett tillfälle ökar sannolikheten för brand betydligt. Arbeta punktvis, utan syfte att skapa ett specifikt mönster - då kommer det "gamla" träet att se naturligt ut.

Om du vill ha en ljusare pigmentering, ge den på flera sätt - detta är mer korrekt av hensyn till brandsäkerheten. Bränn den borstade ytan ännu mer exakt, med mycket snabba rörelser . Efter avslutat arbete, täck produkten med lack.

Bild
Bild

Craquelure

Slutligen - en subtil teknik som inte åldrar så mycket träet som färgen som det är målat med . I detta fall måste produkten målas två gånger, och med färgämnen i olika färger, nödvändigtvis mycket tjock. Många hantverkare rekommenderar att du använder akrylfärg för bottenlagret och det främre lagret för det yttre. Om en av de två nyanserna är klart mörkare än den andra, bör den som är mörkare vara under botten.

Så först målar vi produkten med ett mörkt lager och låter det torka helt. Därefter måste du täcka den målade produkten med vanligt PVA -lim med en pensel - var noga med att röra dig i en riktning, men sträva inte efter målet att smeta ytan med lim jämnt, eftersom det är i ojämnheter som hela tricket är.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter kommer det svåraste steget - att torka limmet med en hårtork. Befälhavarens uppgift är inte att torka den alls - vi behöver bara en ytfilm, inte fullständig stelning!

Inuti denna film ska en del av limmet förbli flytande och ett andra lager färg appliceras ovanpå det och torkas med samma hårtork. Som ett resultat av sådana manipulationer kommer limskorpan att börja spricka, och det visar sig att färgen på produkten ser väldigt sprucken och opålitlig ut. Oroa dig inte, det kommer inte att falla av från detta - färgämnet ligger bra på det torra limet och själva PVA kommer inte att falla av. Du kan fixa resultatet och skydda det mot yttre påverkan med ett lacklack.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

Med hjälp av visuella exempel kan du få en uppfattning om hur de olika metoderna för trädåldring ser ut

Det första fotot visar ett typiskt exempel på populär borstning , vilket är mycket lätt att identifiera med sina karakteristiska fibrösa spår. Det kan inte påstås med absolut noggrannhet, men de karakteristiska mörka märkena ger intrycket av att befälhavaren dessutom också brände veden, vilket gjorde det till en verklig kvintessens av gammalt trä.

Bild
Bild

Det andra fotot illustrerar typiska resultat för färgningsmanipulation - karakteristiska "luckor" med saknad färg indikerar att specialisten använde metoden för sköljning eller åldrande "a la Provence". Några av brädorna visar att de till och med målades i två lager, och även om det tog mycket tid att uppnå effekten, blev det bra.

Bild
Bild

Till sist, i det tredje exemplet - "craquelure", som ännu inte är särskilt känt bland vanliga människor, därför behöver det bara illustreras . Antikens effekt är så fängslande att det kan vara bättre att applicera den på mindre objekt som en bildram. Det är dock svårt att inte erkänna att inredningen var fantastisk.

Rekommenderad: