Blindt Område Med Beläggningsplattor Runt Huset (43 Bilder): Hur Man Gör Det Från Gatstenar Med Egna Händer Enligt Steg-för-steg-instruktioner? Stylingsteknik, Fördelar Och Nackdel

Innehållsförteckning:

Video: Blindt Område Med Beläggningsplattor Runt Huset (43 Bilder): Hur Man Gör Det Från Gatstenar Med Egna Händer Enligt Steg-för-steg-instruktioner? Stylingsteknik, Fördelar Och Nackdel

Video: Blindt Område Med Beläggningsplattor Runt Huset (43 Bilder): Hur Man Gör Det Från Gatstenar Med Egna Händer Enligt Steg-för-steg-instruktioner? Stylingsteknik, Fördelar Och Nackdel
Video: STENSÄTTAREN 2 TEKNIK 6 EN CIRKEL AV SMÅGATSTEN 2024, Mars
Blindt Område Med Beläggningsplattor Runt Huset (43 Bilder): Hur Man Gör Det Från Gatstenar Med Egna Händer Enligt Steg-för-steg-instruktioner? Stylingsteknik, Fördelar Och Nackdel
Blindt Område Med Beläggningsplattor Runt Huset (43 Bilder): Hur Man Gör Det Från Gatstenar Med Egna Händer Enligt Steg-för-steg-instruktioner? Stylingsteknik, Fördelar Och Nackdel
Anonim

Den sista etappen av byggandet av byggnader och konstruktioner innebär obligatorisk installation av ett blindt område. Dess funktion är att skydda husets grund från de negativa yttre effekterna av fukt och förhindra att vatten rinner ut i marken. En korrekt utformad beläggning förhindrar att marken svullnar även under den mest allvarliga vinterkylan. Oftast är det blinda området gjort av beläggningsplattor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Det blinda området är en fuktsäker beläggning som löper längs hela byggnadens omkrets med en liten lutning i riktning från byggnaden. Det är installerat för att skydda byggnadens grund från smält- och dagvatten.

Under många år användes betong för att ordna det blinda området, men trots tillgänglighet och lågt pris har det under de senaste åren gett plats för flexibla men täta beläggningsstenar. Sådan popularitet hos den senare förklaras av dess tveklösa fördelar och exceptionella prestandaegenskaper.

  1. Lång servicetid. Även efter flera års användning ser beläggningsplattor vackra ut och behåller sitt dekorativa utseende. Enligt experter kommer det att skydda byggnaden i minst 30-40 år. Beläggningen är inte rädd för den negativa effekten av nederbörd, temperaturfluktuationer och andra ogynnsamma faktorer.
  2. Möjligheten att installera gatstenar med egna händer. För att göra en väg från beläggningsplattor är det inte alls nödvändigt att en hantverkare vänder sig till tjänsterna hos inhyrda specialister-staplare, samt använder dyr utrustning. Allt nödvändigt arbete kan utföras mycket snabbt och enkelt, utan förkonstruktion av armeringsramen.
  3. Dekorativt utseende. Kaklet har en vacker yta, den presenteras i ett stort urval av färger, texturer och designlösningar. Gatsten ser alltid mer estetiskt tilltalande ut än betong- och asfaltbetongbeläggningar, de kombineras harmoniskt med trädgårdsvägar och andra element i landskapsdesign. Trädgården och andra grönområden intill det blinda området ser mer välskötta och snygga ut.
  4. Beständig mot UV -strålar. Under påverkan av ultraviolett ljus behåller materialet sin täta och fasta struktur. Även på de hetaste dagarna spricker den inte eller ändrar färg.
  5. Miljövänlighet. Beläggningsplattor är säkra. Det avger inte skadliga flyktiga ångor, eftersom endast naturmaterial används för tillverkning.
  6. Hållbarhet. Om det är nödvändigt att reparera plattorna kan enskilda fragment av strukturen avlägsnas utan att hela blindområdet demonteras. Efter att ha slutfört allt arbete är plattorna också lätta att sätta tillbaka.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stenplattor har dock också nackdelar. Så efter smältande snö och långvariga regn sipprar fukt in i marken genom luckorna mellan plattorna. Där stagnerar det och som ett resultat börjar en gradvis förstörelse av strukturen. Hygroskopiciteten hos beläggningsstenar leder till det faktum att med en kraftig temperaturminskning visas is på ytan.

Dessutom orsakar den konstanta upprepningen av frysnings- och avfrostningscyklerna för tidig förstörelse av materialets struktur inifrån. Således ger plattan inte en möjlighet att 100% skydda grunden från de negativa effekterna av fukt.

Därför, när du installerar beläggningen, är det absolut nödvändigt att utföra vattentätning och isolering, och detta ökar avsevärt tid, ansträngning och pengar som spenderas på arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom fukt absorberar beläggningsplattor även andra vätskor. Till exempel, om de blinda områdena ligger intill en parkeringsplats, kommer plattan att absorbera avgaser och bensin. Under heta dagar, när de värms upp, kommer cancerframkallande ångor att börja avdunsta och kan skada människor som bor i huset. Om en hund bor på en kaklad bas i en monter, så kommer luften i detta område på sommaren att fyllas med en obehaglig lukt av husdjursavföring.

Om installationen inte utförs på rätt sätt börjar gräset att gro mellan de enskilda brickorna, och detta förstör också deras struktur

När man köper gatsten är det alltid en hög risk att "stöta på" lågkvalitativa mjuka produkter tillverkade av hantverk. Litet kända komponenter och kränkning av tekniken, liksom ofullkomlighet av utrustning för pressning, har en mycket bedrövlig effekt på prestanda och kvalitet på den färdiga plattan. Sådana beläggningsstenar börjar gå sönder nästan omedelbart efter läggningen, och ofta absorberar de för mycket vatten och tål inte vikten av en person. Det är mycket lätt att skilja en falsk från en kakel tillverkad i enlighet med alla etablerade standarder. För att göra detta behöver du bara knacka på brickorna på plattorna - om du har en kvalitetsprodukt framför dig kommer du definitivt att höra ett lätt ringande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förbereder man platsen?

Installation av beläggningsplattor på det blinda området måste börja med den preliminära förberedelsen av platsen - "säng". Om det finns en gammal betong- eller asfaltbeläggning måste den demonteras. Dessutom är det nödvändigt att ta bort en del av fundamentet som ligger under kudden. Om strukturen är ny måste jordskiktet tas bort. Om möjligt bör du dessutom överväga stormavloppssystemet.

För att helt minimera risken för hålrum i marken och för att underlaget ska komprimeras rekommenderar experter att vänta 12-14 månader efter själva fundamentets konstruktion

Vänta dock inte för mycket - om pausen är längre kan nederbörd och smältvatten skada basen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sängens bredd påverkas direkt av kantstenens utformning. Det är bäst att matcha det med kakelstorleken, annars måste du trimma kakelmaterialet när du lägger det. Djupet på det blinda området beräknas med hänsyn till höjden på enskilda jordlager, vanligtvis är det cirka 200 mm, men när sängen ordnas bör en parameter på 400 mm tas.

Om jordlagret huvudsakligen består av lera, behöver du inte utrusta ett jordslott . När markskiktet avlägsnas dyker oundvikligen stora jordhögar upp. Du måste bestämma i förväg vart du ska flytta dem, annars kan en sådan vall skapa problem när du flyttar runt på webbplatsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pålägg

När du dekorerar ett beläggningsområde är det extremt viktigt att utföra korrekta markeringar . För att göra detta fixeras metall- eller träpinnar i sängens hörn och ett rep dras mellan dem. Spänningen ska vara så jämn och stark som möjligt; när man utför arbete är det bättre att ta byggnadsnivån. I enlighet med de fastställda normerna SNiP III-10-75 är kantböjning på mer än 10 mm inte tillåten. Detta krav är obligatoriskt när man lägger gatsten i raka sektioner. För resten beror kvaliteten på markeringen direkt på de valda parametrarna för ditt framtida blinda område. Alla andra mätningsåtgärder utförs efter förberedelsen av diket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skapar man en foundation korrekt?

För att beläggningsområdet ska fungera i flera decennier bör du ordna en pålitlig grund för din framtida struktur. I sektion liknar basen ett smördeg. Den måste läggas i flera på varandra följande lager i strikt överensstämmelse med alla tekniska krav.

På grund av beläggningsplattornas förmåga att absorbera fukt är det mycket viktigt att ge vattenskydd av hög kvalitet - detta kommer att förhindra flöde av regn och smälta vatten till grunden. Konstruktion polyeten eller takmaterial är bäst lämpad för denna uppgift. Det senare alternativet anses vara mer pålitligt och praktiskt, men det första är billigare och lättare att installera.

Det är därför de flesta hantverkare som designar det blinda området med sina egna händer oftast använder polyeten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att lägga vattentätningsskiktet tar väldigt lite tid . För att göra detta rullas duken ut, vid behov, skärs med sax eller en prästkniv i fragment av önskad storlek, läggs sedan ovanpå ett lager av lera eller grus. Kanten på vattentätningsmaterialet som ligger intill husets vägg bör böjas och fixeras på en vertikal yta med en metallremsa.

Ovanpå polyeten hälls flod- eller byggsand i ett lager på 4-6 cm. Det måste vara ordentligt utjämnat (för detta kan du använda ett hårt plywoodark) och sedan tampas. För att underlätta arbetet kan sanden fuktas något - på detta sätt håller den bättre sin form och mindre smulas.

I detta skede kan du installera en trottoarkant, om en är planerad. För att göra detta, dra repet längs den inre kanten av den framtida trottoarkanten på den utsatta nivån och gräva en gräv. Dess bredd bör vara lika med tjockleken på trottoarkanten plus 20-25 cm, eftersom det måste finnas minst 10 cm betong på båda sidor av trottoarkanten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter det exponerar de formen från brädor ca 10 cm breda, knådar en tjock betonglösning av cement och sand i förhållandet 1 till 3, som kastas i formen. Trottoarkanten placeras längs en tråd och sänker ner den i morteln med 5-7 cm. För att fixeringen ska få den nödvändiga styrkan är det nödvändigt att ge lösningen möjlighet att ta tag, beroende på vädret, det tar 1 -2 dagar.

Ett lager krossad sten eller fint grus med en tjocklek på 9-10 cm hälls på sanden ovanpå och även väl tampad. Ovanifrån är den krossade stenen igen täckt med sand och komprimerad.

Vid denna tidpunkt kan allt förberedande arbete betraktas som helt färdigt. Därefter går de vidare till att göra ett mörkt område från gatsten runt huset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man gör ett blindt område med egna händer?

Låt oss stanna närmare på de steg-för-steg-instruktionerna för att ordna ett beläggningsområde. Det är inte alls svårt att utföra dessa arbeten.

Styling

Läggmönster för gatsten kan vara olika, men i alla fall är det bättre att börja lägga från ett hörn .… Försök att montera plattorna så tätt som möjligt. Om deras kanter inte ens räcker till, använd små flis. De bör sättas in mellan enskilda brickor så att avståndet vid förbindningspunkterna inte överstiger 2-3 mm - detta gör att även de plattor med de mest böjda kanterna kan läggas ut så jämnt som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

När beläggningsstenarna läggs ut bör betong beredas, det används som fixerare för att säkra det blinda området . Det är bäst att göra en lösning av 1 del torrt cement och 3 delar sand (det ska finnas lite vatten). Konsistensen ska vara tjock, annars kommer cementmjölken helt in i kudden. Detta kommer att avsevärt minska betongens densitet och beläggningens kvalitet. Det är nödvändigt att blanda en liten volym betonglösning vid ett pass - i takt med dess förbrukning per timme. Med längre lagring, särskilt i varmt väder, börjar det tjockna och detta ökar komplexiteten i läggningen.

Ta bort den första raden med kaklade plattor och applicera betongbruk ovanpå sandskiktet. Du ska inte tycka synd om honom - lagret ska vara tillräckligt tjockt, ca 4 cm.

Försök att lägga mer betong runt huset. Detta kommer att skapa en liten lutning som gör att vattendroppar snabbt kan rulla av skyddslisten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fixera beläggningsstenarna på sin ursprungliga plats, du bör försiktigt knacka på den med en gummi- eller trähammare, den ska sjunka lite i betongen - detta säkerställer den mest hållbara fixeringen.

Viktig . Använd inte en vanlig metallhammare, eftersom alla slag, även den svagaste, kommer att klyva gatstenarna . Om du bara har detta verktyg till ditt förfogande, lägg sedan ett bräde ovanpå locket och knacka på det. På så sätt kan du minska risken för chips, sprickor och andra skador.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lägg plattorna snyggt en rad efter den andra, ta inte bort mer än en rad i taget. Använd vid behov en konstruktionsnivå - remsan måste vara exakt inriktad längs och med en liten lutning över.

Efter avslutat arbete måste du vänta på att betongen torkar . Som regel kräver detta minst två dagar, och i kallt och regnigt väder är det bättre att öka tiden till 3-4 dagar. För närvarande bör du inte gå runt på platsen och lägga tunga föremål på det blinda området. Annars kommer beläggningsstenarna att skifta - ett sådant mörkt område kommer att visa sig vara ojämnt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Putsning

När det blinda området är helt gjort och betongskiktet har härdat och håller fast kaklet kan du gå vidare till det sista steget i arbetet, utformningen av lederna. Om flis har använts under installationen måste de tas bort. En mängd olika material kan användas för att fylla de resulterande sömmarna. Det enklaste och mest budgetalternativet är vanlig sand .… Det kan snabbt lösa problemet med regnvatten och snösmältning - fukt kommer snabbt att sippra genom sanden och trottoaren förblir torr. Fukt, när du har nått vattentätningsmaterialet, glider du helt enkelt ner på grund av lutningen i byggnadens riktning.

Den enda nackdelen med denna lösning är dess bräcklighet . Under påverkan av naturliga faktorer, liksom under rengöring av territoriet, vittras eller tvättas sanden ut, därför måste du förnya den efter 3-5 år genom att hälla den i de tomma sprickorna. Sådant arbete tar inte mycket tid, pengar och ansträngning, eftersom det är ganska lätt att fylla sömmarna med sand. För att göra detta hälls å ena sidan sand, och med hjälp av tjock kartong, en bit fiberboard eller plywood distribueras den till den andra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betong anses vara ett mer pålitligt och hållbart alternativ .… Kompositionen är beredd i samma andel som för installationen av basen av det blinda området, det vill säga de blandar cement med sand i förhållandet 1 till 3. I det här fallet kommer ytan på blindområdet att vara helt slät.

Dessutom har cement inte möjlighet att tvätta ut och väder. Men med detta tillvägagångssätt är det mycket viktigt att observera lutningen för det blinda området så att vattendropparna omedelbart rullar ner utan att stagnera på plattorna. Sömmarna fylls med betong med den enklaste borsten. I det här fallet är det nödvändigt att se till att fyllmedlet inte bara täcker luckorna ovanifrån utan också fyller dem helt, annars kommer det att spricka mycket snabbt från en enkel promenad av användare.

I slutet av injekteringen är det nödvändigt att vänta ett par dagar för att betonglösningen ska få den styrka som krävs. Efter det kan du säkert använda det färdiga beläggningsområdet som en bekväm väg för promenader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dekor

När man ordnar ett blindt område gör många vanliga misstag

  1. Fel bredd . Visuellt ser det blinda området ut som en bred remsa som löper från alla sidor av byggnaden. Det är viktigt att förstå att om det görs korrekt, kommer det att noggrant och tätt docka med strukturens bas. I enlighet med standarderna bör bredden på det blinda området inte vara mindre än 80 cm. Den högsta tillåtna parametern har inte ställts in, i detta fall fungerar regeln - "ju mer, desto bättre." Det bör dock förstås att även med ett välorganiserat takdräneringssystem kommer regndroppar att falla på marken. Det är viktigt att de inte faller på öppen mark. Därför är det nödvändigt att lägga bredden så att den är 20-25 cm bredare än taköverhängets parametrar när du planerar det blinda området.
  2. Stagnerat vatten … Om vattnet som har rullat ner från taket ligger kvar på ytan av det blinda området och bildar pölar nära det, indikerar detta att skaparna inte förutsåg stenbeläggningen. I enlighet med de fastställda kraven måste skyddslistans tvärlutning vara minst 10%. Till exempel, om sektionens bredd är 1 meter, bör höjdskillnaden mellan dess längsgående sidor vara minst 10 cm.
  3. Det är vettigt att ordna dräneringsbrickor runt hela den yttre omkretsen av det blinda området . - det kan vara vanliga rör, sågade på mitten och fixerade på sluttningen, eller plastlådor täckta med starka metallgaller. Endast på detta sätt kan du minimera risken för att vatten kommer under grunden så mycket som möjligt.
  4. Brist på isolering . Om de blinda områdena inte är isolerade kommer jordhöjning att ske på lera och leriga jordar, liksom siltiga sandiga leror. Detta har en destruktiv effekt på hela grundstrukturen. Varma gatstenar förhindrar deformation av stöden och minskar dessutom uppvärmningskostnaderna avsevärt. Oftast är det blinda området isolerat med extruderat polystyrenskum.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också nödvändigt att ta hand om beläggningens utseende. Strukturer inramade längs kanten med en dekorativ beläggningsstenkant ser mycket imponerande ut - detta ger hela strukturen en arkitektonisk fullständighet.

Beroende på önskemålen från byggnadens ägare kan det blinda området representeras som en enkel täckning, nästan inte utskjutande över marken, eller den kan stiga med ett par tiotals centimeter

Beläggningsområdet skapar ordning på platsen, det ser harmoniskt ut bredvid träd och rabatter och betonar efterbehandling av byggnadens fasad positivt. Samtidigt kräver det inte stora ekonomiska kostnader och specialkunskaper att installera det med egna händer. Enheten att belägga plattor nära huset ligger inom ramen för någon person.

Rekommenderad: