Mahogny (51 Bilder): Vilka Arter Har Rött Trä? Sydamerikanskt Trä Och Andra Typer, Kantade Brädor Av Material

Innehållsförteckning:

Video: Mahogny (51 Bilder): Vilka Arter Har Rött Trä? Sydamerikanskt Trä Och Andra Typer, Kantade Brädor Av Material

Video: Mahogny (51 Bilder): Vilka Arter Har Rött Trä? Sydamerikanskt Trä Och Andra Typer, Kantade Brädor Av Material
Video: Vackra möbler och interiörartiklar av mahogny! Bästa trä för möbler del 2! 2024, Maj
Mahogny (51 Bilder): Vilka Arter Har Rött Trä? Sydamerikanskt Trä Och Andra Typer, Kantade Brädor Av Material
Mahogny (51 Bilder): Vilka Arter Har Rött Trä? Sydamerikanskt Trä Och Andra Typer, Kantade Brädor Av Material
Anonim

Snickare, snickare använder naturliga mahognykantade brädor för att skapa möbler och inredningsartiklar. En ovanlig nyans åtföljs oftast av andra fördelar - styrka, hållbarhet, motståndskraft mot förfall. Det är värt att lära sig mer i detalj om vad den sydafrikanska mahognyn och dess andra arter är kända för.

Bild
Bild

Särdrag

Mahogny är en hel grupp arter, förenade med en vanlig ovanlig nyans av stammen . Crimson toner råder i sin färg på utsidan och insidan. Det kan vara en rik orange, rödlila eller ljus vinröd nyans. Raser som tillhör denna grupp växer, främst i Asien, Nord- och Sydamerika, Afrika.

Mahogny har vissa särdrag

Mycket långsam tillväxt, högst 2-3 cm per år . Dessutom kan ett träds livslängd beräknas i århundraden.

Bild
Bild

Lätt att bearbeta . Det är lätt att såga, borsta, polera och slipa. Konstnärlig carving utförs ofta på ytan av produkter.

Bild
Bild

Hög torkhastighet .

Bild
Bild

Erosionsbeständighet . Materialet är inte föremål för förstörelse under tidens inflytande, vissa stenar får bara styrka med åren.

Bild
Bild

Lång livslängd . Produkterna har behållit sin överklagande i över 100 år.

Bild
Bild

Styrka . Mahogny utsätts inte för deformation under stötbelastningar, motståndskraftig mot fukt och kemikalier.

Bild
Bild

Biologiskt motstånd . Materialet påverkas extremt sällan av skadedjur, den höga densiteten av fibrer gör det praktiskt taget osårbart för svamp och mögel.

Bild
Bild

Texturens originalitet . Det är alltid unikt, så de försöker välja material från samma sats för efterbehandling.

Bild
Bild

Dessa funktioner ger mahogny den överklagande som den är så högt värderad av hantverkare och älskare av lyxiga möbler.

Bild
Bild

Raser

Listan över mahognyraser innehåller praktiskt taget inte de som finns i Ryssland. Den domineras av sydamerikanska arter, asiatiska, afrikanska. Mahogny har en karakteristisk färg, uttrycksfull textur. I Eurasien finns det sorter som endast villkorligt rankas som mahogny.

Barlind bär . Långsamt växande trädslag, i vuxen ålder når 20 m i höjd. Känd som material för sarkofagerna hos de egyptiska faraonerna. I Ryssland finns denna art i vissa regioner i Kaukasus; växtbeståndet har lidit mycket av avskogningen av lundar och skogar. Träet i bärsuggen är brunrött, ibland med en gulaktig nyans, när den är nedsänkt i vatten blir den lila-skarlet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spetsig idegran . Den tillhör en vintergrön trädslag, i Ryssland finns den i Fjärran Östern. Den växer från 6 till 20 m i höjd, stammens omkrets når 30-100 cm. Träet har ett ljust rödbrunt hjärta och gult savträ. Denna art är listad i den röda boken, dess användning är begränsad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Europeisk al . Ett träd med svart bark och vitt savträ, som efter sågning får en rödaktig nyans. Skiljer sig i mjukhet, bräcklighet, enkel bearbetning. Trä är efterfrågat inom möbeltillverkning, konstruktion, plywood och matchningsproduktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dogwood är vit . Förekommer i Sibirien, relaterad till den nordamerikanska silkeslen. Denna buske har liten nytta för praktisk användning. Det används främst i landskapsdesign.

Bild
Bild

Alla dessa arter, även om de har rödaktigt trä, är inte direkt relaterade till särskilt värdefulla sorter . Det finns en annan grupp - en som helt motsvarar de egenskaper som anges ovan. Det är värt att prata mer om de bästa arterna av riktig mahogny.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Svängande mahogny

På latin låter trädets botaniska namn som Swietenia Mahagoni, och i vanligt språk är varianten av mahognyträdet vanligare. Den har ett mycket smalt växande område - den odlas endast i Ceylon och Filippinerna på speciella plantager . Växten tillhör kategorin bredbladiga tropiska träd.

Bild
Bild

Följande tecken är karakteristiska för mahognyupprullning:

  • stamhöjd upp till 50 m;
  • diameter upp till 2 m;
  • rödbrun nyans av trä;
  • rak struktur;
  • brist på inneslutningar och tomrum.

Detta släkte inkluderar också den amerikanska mahognyn, även känd som Swietenia macrophylla. Trädet finns på det sydamerikanska territoriet, upp till gränserna mot Mexiko, främst i tropikerna. Trä av denna art tillhör också en av sorterna av mahogny. Swietenia macrophylla är en fruktfruktart som kännetecknas av en betydande längd av blad, för vilken den fick sitt latinska namn.

Alla arter av mahognyträ ingår i listan över hotade arter, deras användning och försäljning är begränsad. Detta stör dock inte att erhålla värdefullt material från hybrider som ärver egenskaperna hos moderplantorna.

Under bearbetning får mahognyträ något skimmer och kan mörkna med tiden . Detta material värderas högt av tillverkare av musikinstrument - trummor, gitarrer, till vilka det ger ett rikt, djupt ljud.

Bild
Bild

Amarant

Maharni rasen kallad amarant har en mycket mer blygsam storlek än mahogny. Dess livsmiljö är tropikerna i Sydamerika. Trädet växer upp till 25 m i höjd, stammens diameter kan nå 80 cm. Amarant kännetecknas av en mycket ovanlig, komplex vävning av fibrer, de ligger slumpmässigt och bildar varje gång ett unikt mönster på snittet.

Bild
Bild

Färskt trä har en gråbrun nyans, med tiden förvandlas den till en av följande toner:

  • svart;
  • Röd;
  • lila;
  • djup lila.

Amarant är mycket uppskattat för sin ovanliga konsistens, men det har också andra dygder. Materialet återställer lätt sin ursprungliga nyans när det övre oxiderade skiktet tas bort.

Förutom, det är lätt att bearbeta och har en lång livslängd . Amarant används för att göra möbler och inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Keruing

En gigantisk ras av mahogny som finns i länderna i Sydostasien. Keruing växer upp till 60 m, den maximala stammdiametern når 2 meter. På sågsnittet har träet alla nyanser av beige med en rödaktig nyans och varvat med crimson, scarlet nyanser . Keruing är mycket uppskattat av skåpmän som är specialiserade på tillverkning av exklusiva möbler. Materialet innehåller gummihartser, vilket ger det en speciell fuktbeständighet.

Keruing -trädet har cirka 75 botaniska sorter. Virket som erhålls därifrån är mycket hållbart, 30% hårdare än ek, elastiskt och lämpligt för att göra krökta element.

Plattskärningar (plattor) används för att skapa skarvade bänkskivor av en enda bit . Det ursprungliga träkornet ser bra ut utan ytterligare behandling, men en skyddande beläggning rekommenderas fortfarande för att skydda mot överdriven hartsuppbyggnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Teak

Detta namn är namnet på veden som finns i de fuktiga skogarna i Sydostasien. Sågsnittet har en enhetlig guldorange nyans utan märkbara färgförändringar . Teak är hållbart, det används ofta vid tillverkning av fartyg, är inte rädd för kontakt med fukt, solljus. Teak, även känd som tektona greata, tillhör lövträd, når upp till 40 m i höjd, medan själva stammen är mindre än 1 m i diameter.

Bild
Bild

Idag erhålls detta virke genom odling under plantningsförhållanden, främst i Indonesien . Här produceras det mesta av exportmaterialet. I sin naturliga miljö finns den fortfarande i Myanmar, nya plantager utvecklas aktivt i Sydamerika, som klimatmässigt liknar Sydostasien.

Teak kännetecknas av sin ökade fuktbeständighet, vilket är anledningen till att det är högt värderat i både skeppsbyggnad och produktion av trädgårdsmöbler.

Materialet innehåller kisel, som kan trubbiga verktyg under bearbetning, och på grund av den höga koncentrationen av eteriska oljor kräver det ingen ytterligare skyddande behandling. Intressant nog är ett vildträd mer motståndskraftigt mot färgblekning från solljus än ett plantageodlat träd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Paduc

Träet som är känt med detta namn erhålls genast från flera växtarter av släktet pterocarpus. Rött sandelträ ingår också här, men afrikansk, burmesisk eller andamansk paduk används mycket oftare för att få värdefulla råvaror . De är alla släkt med varandra, som finns i Zaire, Nigeria, Kamerun, där det finns tropiska regnskogar.

Bild
Bild

Paduk växer från 20 till 40 m i höjd, stammen har en uttalad cylindrisk form, täckt med skalande bark av en rödbrun nyans

Paduk utsöndrar juice, som innehåller latex, så dess trä är mycket motståndskraftigt mot fukt. Skuggans nyans varierar från vitt till beige, mörknar när det oxideras, kärnan är ljus skarlet, korall, mindre ofta rödbrun.

Paduk -trä har ett antal funktioner som måste beaktas vid bearbetning

  1. Ljuskänslighet . I solen brinner materialet ut, förlorar sin ursprungliga ljusstyrka.
  2. Känslighet för alkoholbehandling . Materialet innehåller naturliga färgämnen som löses upp vid sådan exponering.
  3. Svårigheter vid tillverkning av böjda delar . Den vridna strukturen komplicerar avsevärt hyvlingen av trä; den kan gå sönder när den böjs.
  4. Ökad porositet . Det minskar materialets dekorativa effekt.

Paduk jämförs ofta med en annan värdefull art - rosenträ, men det är mycket sämre än detta träd i originalitet och uttrycksfullhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Merbau

En värdefull art av mahogny, som bara växer i Australien och vissa regioner i Sydostasien. Merbau kännetecknas av en enhetlig färg på sågsnittet. Skördat trä kan ha följande nyanser:

  • rödbrun;
  • beige;
  • choklad;
  • Brun.
Bild
Bild

Strukturen innehåller uttalade kontrasterande ränder med en gyllene ton.

Träet är motståndskraftigt mot fukt, utsätts inte för sönderfall, utveckling av mögel och mögel och överträffar ek i hårdhet. En vuxen växt kan nå 45 m i höjd med en stamstjocklek på högst 100 cm.

Denna typ av mahogny anses vara en av de vanligaste, används ofta i möbelproduktion, inredning, mindre värdefulla typer av material är täckta med faner.

Bild
Bild

Rött sandelträ

En representant för släktet Pterocarpus, den finns på ön Ceylon, liksom i de tropiska delarna av Östasien. Med en relativt låg höjd på 7-8 m når stammens diameter 150 cm. Trädet kännetecknas av mycket långsam tillväxt. Rött sandelträ tillhör baljväxter, men har liten likhet med dem, och det skiljer sig från vanligt sandelträ genom att det inte finns en karakteristisk doft som härrör från hartsinnehållet.

Denna ras är en av de mest värdefulla i världen. Träet har en karakteristisk ljus skarlet färg, den mest intensiva och saftiga bland alla typer av mahogny.

Pterocarpus med sandelträ nämns i gamla kinesiska handskrifter . Det naturliga färgämnet i stammarna isoleras ibland för att ge tyger och andra material en rödfärgad nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var används trä?

Mahogny finns på många kontinenter, den skördas i form av fasta stammar, liksom deras radiella skivor - plattor. Utanför tillväxtplatserna skickas materialet redan bearbetat. Vanligtvis sågas stammarna till trä och kantade brädor, men bland hantverkarna värderas plattor särskilt, som även i sin råa form har en sällsynt skönhet i mönstret . De används för att göra bordsskivor, liksom exklusiva, lyxiga inredningsartiklar.

Bild
Bild

Sågat på längden, i stammens tillväxtriktning, har träet också ett vackert mönster. Varje ras har sin egen, kan vara närvarande:

  • mönster;
  • knutpunkter;
  • Ränder;
  • fläckar.

Möbler av särskilt värde är gjorda av mahogny.

Den används vid tillverkning av möbler i klassisk stil, i riktning mot imperiet eller barocken. Hållbart material tappar inte sina egenskaper genom åren.

Träytan lämpar sig bra för efterbehandling . Den är täckt med sniderier, lackerade, polerade, utsatta för andra influenser som gör det möjligt att ge ännu större dekorativitet, för att tydligare visa prydnadens ovanlighet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom möbelproduktion finns det andra områden där mahogny används

Att göra musikinstrument . Värdefulla träslag ger dem ett speciellt ljud. Det är därför de används för att skapa fioldäck, pianon och harpor.

Bild
Bild

Skeppsbyggnad . Salongerna för yachter och båtar är trimmade med mahogny, däckbeläggningar och ytterhud är gjorda av det.

Bild
Bild

Heminredning . Mantel av en del av väggen med mahognipaneler, vilket gör ovanliga paneler i etnisk stil, inlagt och konstnärlig parkett. I något av dessa områden är mahognyn oöverträffad.

Bild
Bild

Element av arkitektur . I konstruktionen är pelare, balustrader och trappor gjorda av mahogny.

Bild
Bild

Unikt material är dyrare än vanligt trä . Men mahogny har många fördelar som gör det till ett önskvärt köp för de flesta hantverkare.

Rekommenderad: