Torra Brädor: Kantade Och Ej Kantade, Vikten Av De Torkade Brädorna, 150x50x6000 Och Andra Storlekar, Hyvlade Snickeribord Och Andra Typer, Deras Fuktinnehåll

Innehållsförteckning:

Video: Torra Brädor: Kantade Och Ej Kantade, Vikten Av De Torkade Brädorna, 150x50x6000 Och Andra Storlekar, Hyvlade Snickeribord Och Andra Typer, Deras Fuktinnehåll

Video: Torra Brädor: Kantade Och Ej Kantade, Vikten Av De Torkade Brädorna, 150x50x6000 Och Andra Storlekar, Hyvlade Snickeribord Och Andra Typer, Deras Fuktinnehåll
Video: Ekbord 2024, April
Torra Brädor: Kantade Och Ej Kantade, Vikten Av De Torkade Brädorna, 150x50x6000 Och Andra Storlekar, Hyvlade Snickeribord Och Andra Typer, Deras Fuktinnehåll
Torra Brädor: Kantade Och Ej Kantade, Vikten Av De Torkade Brädorna, 150x50x6000 Och Andra Storlekar, Hyvlade Snickeribord Och Andra Typer, Deras Fuktinnehåll
Anonim

Brädor - en typ av virke, där bredden (ytan) är större än tjockleken (kanten) minst två gånger. Brädorna kan ha olika bredd, längd och tjocklek. Dessutom kan de tillverkas av olika delar av stocken, vilket avsevärt påverkar kvaliteten på kanten och ytbehandling. Närvaron av bark är tillåten på dem om de var gjorda av den yttre delen av stocken. Graden av bearbetning återspeglas i timmerkostnaden. Brädornas kvalitet bestäms också av torkningsgraden av brädorna. Denna artikel kommer att fokusera på de så kallade torra brädorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och hur görs det?

Torra brädor - sågat virke med en fukthalt på högst 12% enligt GOST -standarder. Detta resultat kan endast uppnås med en speciell torkningskammare . Så här förbereder tillverkarna exportbrädan.

Med naturlig torkning i ett täckt, ventilerat lager kan du minska brädans fuktinnehåll till minst 22%. Det är viktigt att överväga årets säsong.

Vanligtvis, under den kalla årstiden, är träets naturliga fuktinnehåll högre . Naturligt torkat sågat virke har samma kvalitet som kammartorkat virke, medan kostnaden är märkbart lägre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Torrbräda-färdig att använda timmer . Det påverkas inte av alla slags biologiska föremål, såsom svampar, mögel, insekter. Det kan behandlas med antiseptiska föreningar med stor effekt, eftersom torrt trä absorberar vattenlösningar mycket mer intensivt. Till skillnad från vått trä har torrt trä högre hållfasthets- och hårdhetsvärden, men ofta betydligt mindre vikt. Bland annat är en torr bräda inte utsatt för vridning och andra deformationer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer man sig från våtbrädor?

Det finns flera sätt att skilja torrt från vått virke.

Först och främst görs detta genom att jämföra massan . En råbräda av samma storlek från samma träslag är betydligt tyngre. För att mer exakt bestämma fukthalten i sågat virke har ett bord utvecklats enligt vilket det är möjligt att jämföra det tillåtna fukthalten baserat på den specifika vikten (densitet) på 1 kubikmeter.

Mer exakta resultat kan uppnås genom att väga en bräda med en sektion på 3 cm med 2 cm och en längd på 0,5 m på en exakt skala.

Efter att ha registrerat det erhållna resultatet torkas samma prov i 6 timmar i en torktumlare vid en temperatur av 100 ° C . Efter vägning torkas provet igen i 2 timmar och så vidare tills skillnaden i indikatorer försvinner (tillåtet fel på 0,1 g). Så du kan se hur långt timret är från perfekt torkning.

Bild
Bild

En ovärderlig hjälp kan tillhandahållas av en modern elektrisk enhet - en fuktmätare, vilket minskar operationen för att bestämma fuktinnehållet i brädor till 1-2 minuter.

Erfarna sågverksarbetare kan ganska exakt bestämma träets lämplighet genom yttre skyltar . Om fukt uppstår under sågningen betyder det att materialet är vattentätt och kräver torkning. Torkat virke är svårt att såga; bitar kan flyga från det.

Elastiska flisar indikerar också otillräcklig torkning av materialen

Bild
Bild
Bild
Bild

Redan i mitten av 1900 -talet bestämdes brädornas lämplighet med hjälp av en kemisk penna . Linjen han drog på torrt trä förblev svart, och på våt blev den blå eller lila. Vissa hantverkare kunde bestämma kvaliteten på torkning med örat, slå på arbetsstycket med en yxa eller annan träbit. Råvirke låter faktiskt tråkigt, torrt - klangfullt och melodiskt.

Bild
Bild

Översikt av arter

Brädan som virke skiljer sig inte bara i torkningsgraden, utan också i andra egenskaper.

Naturligtvis har brädor i bästa skick, inklusive de för export, ett antal funktioner. Det är klart att torkning av sådant material bör vara av högsta kvalitet, men dessutom är timmerets utseende också viktigt.

Kombinationen av kvaliteter ger rätt att tilldela sådant material högsta betyg "Extra"

Detta är definitivt en knutfri, hyvlad, kantad bräda som inte har några synliga defekter. Små blindsprickor är acceptabla.

Den största exportvolymen är barrträd (tall och gran)

Grade "A" kännetecknas också av hög kvalitet på bearbetningen, men närvaron av lätta knutar och hartsfickor är acceptabelt i den. Den kan användas för alla typer av byggnadsarbeten.

Material av sorterna "Extra" och "A" används för tillverkning av profilskivor som används vid efterbehandling

Bild
Bild
Bild
Bild

Grad B är lämplig för många typer av snickeri och byggnadsarbeten . Kostnaden är något lägre, eftersom det inte bara finns knutar eller sprickor, utan också spår av insektsaktivitet. Grad "C" används för tillverkning av containrar, tillfälliga byggnadsstängsel, vissa dolda strukturer, till exempel takmantel. I det här fallet anses förekomsten av sprickor och knutar vara normen.

Bild
Bild

Förutom de listade varianterna av kantade brädor finns det okantade material, vars kanter representerar stockens råa yta. Beroende på vinkeln vid vilken ytan är fasad skiljer man träskivor med skarp avtagning och trubbig avtagning . Den lägsta kostnaden är den så kallade obapolen - virke, vars yta bara är avskuret på ena sidan. Om det på andra sidan finns en stock på ytan, kallas det en platta, men om en del av ytan är sågad är det en strandpromenad.

Bild
Bild

Mått och vikt

Oftast är längden på snittvirke 6 m, detta beror på de tekniska egenskaperna hos sågverksutrustningen och transportförhållandena. Bredd och tjocklek är standardiserade, men kan variera ganska mycket. De utvecklade standarderna gör det möjligt att optimera inte bara transporten utan även lagringen av virke.

Förhållandet mellan huvudstorlekar och volymer av kantade brädor presenteras i tabellen

Storlek, längd 6000 mm Volym på 1 st (m³) Antal brädor i 1 m³ (st.)
25x100 0, 015 66, 6
25x130 0, 019 51, 2
25x150 0, 022 44, 4
25x200 0, 030 33, 3
40x100 0, 024 41, 6
40x150 0, 036 27, 7
40x200 0, 048 20, 8
50x100 0, 030 33, 3
50x150 0, 045 22, 2
50x200 0, 060 16, 6

Således är till exempel standardbrädor märkta 150x50x6000 i en kubikmeter 22, 2. En sådan bräda kommer att uppta 0, 045 kubikmeter.

Det finns också andra storlekar. Så längden kan halveras, det vill säga upp till 3 meter. Och det finns också ett utökat utbud av kantade brädstorlekar, som skiljer sig från de huvudsakliga med 5 cm. Till exempel: 45x95.

Brädornas vikt beror, som redan nämnts, på torknings- och lagringsförhållandena och beräknas med formeln: M = VxP, var

M - massa i kg, V - volym i M³, P - densitet, med hänsyn tagen till berg, fukt och andra faktorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mer tätt trä väger vanligtvis mer . Så den högsta tätheten bland träden i det norra skogsbältet är trä av aska och äpple, medelvärdet är trä av ek, lärk och björk, den lägsta densiteten är sågat virke från poppel, lind, tall och gran.

Som regel är den nedre delen av stammen tätare, medan träets toppar är ljusare.

Användningsområden

Du kan använda en bräda som torkas artificiellt eller naturligt för alla arbeten.

Brädor av "Extra" -klass kan användas med lika stor framgång i konstruktionen av strukturer, deras dekoration och till och med vid skeppsbyggnad

Bild
Bild

Grad A -material kan framgångsrikt användas för konstruktion av strukturer - från ram till efterbehandling.

Bild
Bild

Plankor av graderna "B" och "C" kan användas för golv eller svarv . Skjul och andra uthus kan göras av det.

Bild
Bild

Även sågat virke av hög kvalitet används i stor utsträckning både i konstruktion och i arrangemang av privata hus och markinnehav.

Rekommenderad: