Korkbrädor (47 Foton): För Anteckningar På Väggen Och Foton, Knappar För Väggbrädor, Brädor 90x120, 100x150 Och Andra Storlekar

Innehållsförteckning:

Video: Korkbrädor (47 Foton): För Anteckningar På Väggen Och Foton, Knappar För Väggbrädor, Brädor 90x120, 100x150 Och Andra Storlekar

Video: Korkbrädor (47 Foton): För Anteckningar På Väggen Och Foton, Knappar För Väggbrädor, Brädor 90x120, 100x150 Och Andra Storlekar
Video: Byggmax tipsar, sätta fasadpanel (Del 2 - Klä väggarna med panel & knutbrädor) 2024, Maj
Korkbrädor (47 Foton): För Anteckningar På Väggen Och Foton, Knappar För Väggbrädor, Brädor 90x120, 100x150 Och Andra Storlekar
Korkbrädor (47 Foton): För Anteckningar På Väggen Och Foton, Knappar För Väggbrädor, Brädor 90x120, 100x150 Och Andra Storlekar
Anonim

Korkbrädor har olika syften, de kantar golv, väggar, tak. Det finns en typ av kontorsbrädor som hängs upp som en informationstavla; alla typer av osynliga brevpapper, nejlikor, hårnålar med pappersark med information kan enkelt komma in i korken. I artikeln kommer vi att berätta var denna mirakelkork kommer ifrån, hur den är ovanlig, vilka egenskaper den har, var och hur den används.

Bild
Bild

Särdrag

Kork - ett unikt material, förmodligen var alla tvungna att se det som ett objekt för korkning av vinflaskor. Idag används konstruktioner av kork för att möta hus och lägenheter. Detta material är av naturligt ursprung, det extraheras från korkekar som växer i Afrika, Portugal, i vissa asiatiska länder. Barken avlägsnas från ett träd som är minst 25 år gammalt, vilket går i produktion.

Växten själv lider inte, det är inte den levande barken som samlas upp från den, utan den som har torkat och spontant börjat flagna av . Det kommer att ta upp till 10 år för en ek att återhämta sig helt, sedan blir det igen en barkgivare. Materialet som tas bort från eken lämnas i sex månader utan användning, under denna period sker vissa processer i den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Samlingen, sträckt över tiden, påverkar den slutliga kostnaden för produkten.

Korkmaterialets särart ligger i dess biokemiska egenskaper. I huvudsak består cortex av stora, membrantäckta celler. Varje cell innehåller organiska syror som lignin och suberin, liksom gasformiga ämnen som syre och kväve. Med närvaron av gas i kompositionen är materialet lätt, poröst och samtidigt hållbart. Cork har många fördelar, inklusive följande egenskaper.

  • Värmeisolering. Tunn korkbräda behåller värmen bättre än en smörgås tegelvägg.
  • Ljudisolering. Materialet skyddar perfekt mot främmande buller.
  • Säkerhet. En miljövänlig naturprodukt orsakar inte allergier och är helt giftfri.
  • Antistatisk. Korken drar inte till sig damm, därför skapar det inga problem med rengöring.
  • Taktila förnimmelser. Vid beröring - ett varmt, mjukt, fjädrande material som är trevligt att gå på med bara fötter.
  • Enkel installation. Du kan täcka golvet och väggarna med en korkplatta själv, men om du inte är säker på dina egna förmågor är det bättre att lita på en professionell, eftersom materialet inte är billigt.
  • Döljer brister. För att installera ytskivor behöver väggarna inte vara perfekt förberedda, korkskiktet döljer lätt mindre ytfel.
  • Brandmotstånd. Trots att kork är gjord av trädbark brinner den praktiskt taget inte.
  • Dekorativitet. Korkfinishen i interiören ser väldigt attraktiv ut.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tyvärr innehåller materialet några nackdelar, de är enligt följande

  • Kork är sämre i styrka än parkett.
  • Reagerar på temperaturförändringar genom expansion och kontraktion.
  • Med viss ansträngning kan den skadas.
  • Materialet är relativt dyrt.
Bild
Bild

Översikt av arter

I produktionen produceras produkter från hel bark och dess rester, bearbetade till smulor. Efter att ha klarat värmebehandling och pressat förvandlas korken till olika typer av material. Följande produkter finns på byggmarknaden.

Massivt faner

Att ta bort barken från en ek är ett noggrant arbete, det är inte alltid möjligt att skala av hela lager, men de är mycket uppskattade, resten av materialet som erhålls genom fragment används för bearbetning och pressning. Faner i ett stycke för paneler, brädor och annat efterbehandlingsmaterial är tillverkat av noggrant borttagna stora lager.

Bild
Bild
Bild
Bild

Agglomerera

Processen med att ta bort ett helt lager bark åtföljs av chips, slås ner av små fraktioner, chips . De samlas upp och bearbetas till smulor. Materialet som erhålls på detta sätt används för tillverkning av korkskivor, rullar, plattor, det har en budgetkostnad och råder på byggmarknaderna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kombinerad

Under tillverkningen av massiva fanerpaneler återstår fragment som kombineras med små flisor. Allt detta pressas och materialet erhålls i form av homogena brädor med insatser av stora korkstycken. Kostnaden för produkten är överlägsen agglomerat, men sämre än fast faner. En limbas appliceras ofta på kombinerade brädor, på vilka ett främre dekorativt lager av olika texturer planteras.

Ekfaner med klart vinylskydd … En sådan bräda blir starkare än vanlig kork, och dess slitstyrka ökar.

Bild
Bild

Faner tillverkad av andra träslag , vanligtvis dyra exotiska arter används. De är skyddade med ett vinylöverdrag.

Bild
Bild

Lackering … Faner limmas på de kombinerade korkbrädorna, som är täckta med tre lager lack, vilket ger en vacker dekorativ glans.

Bild
Bild

Dimensioner

Låt oss först tala om korkgolvbrädor. De representerar en flerskiktad "tårta", vars lager har sina egna parametrar. Alla lager tillsammans definierar materialets totala tjocklek. Den är liten, men den gör ett utmärkt jobb med sin värmeisolering och ljudabsorberande funktioner. Skikten är ordnade i ordning.

  • Naturligt ansiktsfaner - 0,8-0,5 mm.
  • Det pressade korkskiktet är 2-6 mm.
  • HDF med lås - 6, 8 mm.
Bild
Bild

Skivans totala tjocklek kan variera. På platser med frekventa besök är det bättre att välja ett mer hållbart material med flera lager pressad kork.

Produktens mått i bredd och längd varierar beroende på tillverkare . När det gäller demonstrationskorkbrädorna, bestämmer måtten för dem inte av GOSTs, och olika storlekar beror på olika syften.

Anslagstavlor i butiken, för information på kontoret och vid skolbarns skrivbord ovanför bordet kan ha olika parametrar. Ett brett utbud av korkprodukter säljs - från små, 45x60 cm i storlek till stora - 1800-2000 cm. Oftast finns det modeller med måtten 60x80 cm, 60x90 cm, 100x50 cm, 90x120 cm, 100x150 cm.

Bild
Bild

Designalternativ

Korken är organiskt integrerad i interiören. Dess naturliga färger och ovanliga yta är lämpliga för många mönster. Det finns produkter till salu med ett övre dekorativt lager, det kännetecknas av en mängd textur och mönster. Filmens färg kan ha alla nyanser av svart och vitt, samt en färgpalett. Vi föreslår att du gör dig bekant med ett urval av fotografier som speglar skönheten i interiörer dekorerade med korkmaterial.

Bild
Bild

Sovrumsväggarna i ekologisk stil är täckta med varm chokladfinish som påminner om ekbark

Bild
Bild

Köket är helt av kork. Till och med inredningen representeras av en transparent behållare fylld med flasklock

Bild
Bild

För barnrum används konstnärliga tekniker för väggdekoration med naturliga beläggningar

Bild
Bild

Med hjälp av kork kan du skapa vackra interiörer med zonindelning

Bild
Bild

Spektakulärt korkgolv med färgad dekorativ finish

Bild
Bild

Användningsområden

Korkbrädor, som plattor, paneler, rullar, används för att dekorera rum. Den är installerad på väggar, golv och tak. Men det finns en tavla för ett annat ändamål - präst, information, som används för att demonstrera anteckningar, anteckningar, fotografier, tillkännagivanden och annan information. Du kan inte dra på en korkprodukt, för det finns en markörmodell, korken är inte avsedd för klistermärken, brädor med släta ytor produceras för dem. Låt oss stanna kvar på produkter som löser olika problem.

Bild
Bild
Bild
Bild

För väggar

Väggarna, dekorerade med kork, ser estetiskt tilltalande, icke-standardiserade ut, kan användas för eko- och etno-design, steampunk, countrystilar . Det är bra att dekorera barnrum med en sådan tavla, det kommer att vara varmt och säkert i dem, eftersom materialet är giftfritt, med god naturlig energi.

Med tanke på korkens ljudisolerade egenskaper är rum med inriktning på hemmabiografer, danshallar, karaoke och ljudinspelningar dekorerade med produkter från det. Denna finish hjälper till att undvika klagomål från grannar om överdrivet buller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till skillnad från rullar används korkbrädor i bad, simbassänger och bastur. Det behåller värme, tolererar fukt väl, ruttnar inte, samlar inte mögel och mögel.

Väggbeklädnaden har ett brett utbud av nyanser - från ljus sandig till chokladfärg, vilket gör det möjligt att välja material för de mest krävande mönster. Ofta är porösa pressade brädor dekorerade med faner av olika trädslag, vilket utökar valet av den nödvändiga beläggningen för en specifik inredning. Vi föreslår att du bekantar dig med några icke-standarddesigner med hjälp av en väggplugg.

Ibland i kylda rum används kork för alla innerväggar i huset

Bild
Bild

Inbyggda fragment av dekorativt material, liksom paneler från det, ser bra ut i interiören

Bild
Bild

Två garderober med korkväggar blir en varm sänggavel

Bild
Bild

För golv

Golvet, i motsats till väggarna, utsätts för aktiv belastning. För honom väljs korkbrädor med större tjocklek. Användarens förtroende ges av materialet täckt med ett skyddande lager av lack eller transparent vinyl. Ett sådant golv är inte utsatt för nötning och har långsiktig prestanda.

En relativt billig typ av golvbeläggning innehåller MDF som bas, mellanskiktet är pressad korkflis och det översta lagret är faner av ek eller annat trä . Det dyraste materialet kan betraktas som massiva plattor som mäter 6x6 m.

Bild
Bild

Till skillnad från smulor har de inga kemiska föreningar, de är ett fast naturmaterial. Ett golv med en sådan beläggning ser monolitisk och dyr ut.

Alla tre typer av beläggning används under fiberplattans bas med lås - fast, agglomerat och kombinerat … Lack eller vax används som ett skyddande lager.

Bild
Bild

Exempel på interiörer med korkgolv hjälper dig att uppskatta golvets varma, mysiga skönhet

Den enstaka faner som täcker hela golvytan liknar trädbark

Bild
Bild

Den dekorativa belagda nyckelkåpan kännetecknas av sin ovanliga färg och struktur

Bild
Bild

Sandfärgen på det vackra fanergolvet tas som grund för inredningen

Bild
Bild

Övrig

Du kan dekorera interiören inte bara med korkväggar utan också med en demonstrationsvägg eller bordsskiva . Trots sin maximala enkelhet kan vykort, fotografier och andra föremål på ytan fungera som dekoration. Förutom dekorativa funktioner har den också ett praktiskt syfte. Ett lektionsschema, påminnelser, anteckningar, recept, favoritordstäver och många andra användbara uppgifter bifogas tavlan med hjälp av nålar, nålar, stift.

Själva tavlan kan se annorlunda ut. Det enklaste alternativet är en rektangulär duk utan ram .… Ju tjockare den är, desto fler punkteringar kan den tåla.

Ofta är korkytan insvept i en ram av trä, plast eller metall. De producerar också figurerade brädor i form av en katt, en igelkott, ett moln.

Bild
Bild

Korken har förmågan att återhämta sig, mer än 90% av ytan efter piercing tar den tidigare formen. Således kan den användas i många år, allt beror på intensiteten. Produktens låga vikt gör att du kan fixa den även på tunna skiljeväggar. Vi föreslår att du använder exempel för att bekanta dig med de olika demomodellerna.

Kreativa människor med god fantasi behöver inte köpa en standardbräda utan gör den själva. För att göra detta måste du samla flaskhattar och lägga dem på en solid bas vertikalt, horisontellt eller i vilket mönster som helst. Det återstår bara att placera verket i en ram, och originalprodukten är klar

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För ett barnrum kan informationstavlan kompletteras med en smal hylla eller brevpinnar, som också kan lagra anteckningar och anteckningar

Bild
Bild

För yngre barn är det bättre att köpa en tavla med lockigt tema som visar olika föremål eller djur. Produkten ser bra ut i form av en fyllig söt katt

Bild
Bild

Installationshemligheter

I detta kapitel erbjuder vi två mästarklasser: först kommer vi att berätta hur du kan montera en kontorsplatta själv, och sedan kommer vi att prata om att installera golvet.

Bygg en anslagstavla

De gör en demonstrationstavla på egen hand av olika skäl: någon gillar att göra allt med sina egna händer, vill göra en tänkt produkt enligt sin egen skiss, eller de behöver en modell som matchar den allmänna designen. För att göra det enklaste rektangulära brädet i en järnaffär bör du köpa en korkpanel med önskad parameter, minst 12 mm tjock . Om du inte hittar en lämplig storlek kan du köpa två tunna paneler och ansluta dem med speciallim som köpts från samma butik.

Bild
Bild

Om måtten inte överensstämmer lite kan du förkorta dem med en konstruktionskniv . För att göra strukturen avtagbar och kunna ändra sin plats, limmas korken på en bas, till exempel plywood eller någon lämplig konstgjord polymer. Den färdiga produkten kan dekoreras med en ram monterad av en baguette.

Bild
Bild

Brädan, som behöver stiliseras för inredningen, kan täckas med ett tyg som i utseende sammanfaller med textilierna i rummet .… Så att knapparna inte drar ut trådarna ur duken väljs tyget med en sällsynt väv. På baksidan av brädet är två överhängsslingor monterade på ovansidan av baguetten. Placeringen ska vara osynlig från produktens framsida. Innan du hänger brädet på väggen bör du göra markeringarna och förbereda fästelementen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installera ett korkgolv

För att montera korkbrädan är det nödvändigt att förbereda ytan för att göra en perfekt platt avjämning. Limet bör väljas specifikt för golvet. Den starkaste vid fixering är kompositionen baserad på polykloroprengummi. Men det har en skarp lukt, du måste arbeta i en respirator, i ett välventilerat område. Förutom lim köps en lack avsedd för en korkyta i förväg ("någon" fungerar inte). Korkbrädor kan inte installeras omedelbart efter leverans, de måste öppnas och lämnas i 1-3 dagar (medföljande instruktioner anger anpassningstiden).

Medan materialet anpassas sorteras det. På grund av den naturliga produktens känslighet kan den ha vissa brister. Helt hela brädor läggs åt sidan, de kommer att vara majoriteten. Sedan bildas två högar: plattor med lätt skada går in i den ena och plattor med märkbara defekter i den andra. Från den första läggningen monteras brädorna på platser där de är mindre märkbara - under möbler, nära sockeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet från den andra läggningen kommer att användas för skärning, det kommer att behövas där kakelfragment behövs.

Monteringen av korkbrädan sker i följande ordning

  • Rummet ska delas i hälften på längden och installationen bör börja från denna linje. Monteringen av plattorna utförs med en förskjutning av sömmarna (förskjutna). Förskjutningssteget är ½ eller 1/3 av brädan, det ändras inte under allt läggningsarbete. Efter att ha testat brickorna appliceras lim på avjämningen.
  • Korkmaterialets baksida limmas med en velourbaserad rulle och lämnas i en halvtimme eller under den tid som anges i instruktionerna, varje komposition kan ha sin egen. När du arbetar med lim måste du försöka att inte få det på materialets främre yta, och om detta händer, ta omedelbart bort det med ett speciellt lösningsmedel.
  • Därefter limmas brädan på golvet och rullas över det med en gummirulle för att förbättra vidhäftningen. Installation bör ske enligt markeringarna enligt diagrammet. Du kan korrigera det med färskt lim, det går inte längre att demontera det.
  • Ett 5 mm mellanrum bör lämnas mellan väggen och korken när materialet expanderar till temperaturfluktuationer. I den sista raden kan kakel behöva förkortas. Det är nödvändigt att skära med en vass konstruktionskniv och placera en hård yta under materialet.
  • Efter installation av korkskyddet på ena halvan av rummet, fortsätt till installationen av den andra halvan.
  • I slutet av arbetet ska hela golvytan rullas med en gummirulle.
  • Efter att limmet torkat rengörs golvytan från damm och skräp och förbereder det för lackering.
  • Hela ytan är täckt med lack 3-4 gånger. Varje skikt måste torka ordentligt innan nästa skikt appliceras.
  • När golvet är helt torrt, fortsätt till installationen av golvlisten. Det är bättre att omedelbart köpa lackerade produkter för att inte lacka dem själv.
Bild
Bild

Oavsett vad du väljer som korkfinish - golv, väggar eller tak, blir rummet mysigt och får en speciell charm … Men man måste komma ihåg att materialet har nästan lika många nackdelar som det finns fördelar. Därför bör du väga för och nackdelar innan du fortsätter med reparationen.

Rekommenderad: