Brus: Vad är Det? Kalibrerat Och Andra Typer Av Virke, GOST, Rundimpregnerat Virke. Vilken Bar är Bättre?

Innehållsförteckning:

Video: Brus: Vad är Det? Kalibrerat Och Andra Typer Av Virke, GOST, Rundimpregnerat Virke. Vilken Bar är Bättre?

Video: Brus: Vad är Det? Kalibrerat Och Andra Typer Av Virke, GOST, Rundimpregnerat Virke. Vilken Bar är Bättre?
Video: How Sound Works (In Rooms) 2024, April
Brus: Vad är Det? Kalibrerat Och Andra Typer Av Virke, GOST, Rundimpregnerat Virke. Vilken Bar är Bättre?
Brus: Vad är Det? Kalibrerat Och Andra Typer Av Virke, GOST, Rundimpregnerat Virke. Vilken Bar är Bättre?
Anonim

Frågor om virke uppstår regelbundet från nybörjare eller hantverkare som vill arbeta självständigt med trä. Det är viktigt för dem att ta reda på hur det skiljer sig från annat virke, vad det är, hur starkt och hållbart det är. För att förstå egenskaperna hos en kalibrerad eller rund impregnerad stång bör du studera GOSTs standarder och också överväga alla dess huvudsakliga egenskaper mer detaljerat.

Bild
Bild

Vad det är?

Bland trävarianter kan timmer kallas det mest populära alternativet som används i konstruktionen för att skapa bärande strukturer. Dess produktion regleras av kraven i GOST 18288-87, GOST 22454-80, GOST 2695-83 . Denna kategori omfattar virke med en bredd och tjocklek på minst 100 mm. En stång görs på sågverk genom att skära 2, 3 eller 4 kanter från massivt trä med upplösning enligt angivna dimensioner. Standard sektion - rektangulär eller fyrkantig, ger maximal styrka, motståndskraft mot olika typer av laster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träets särdrag inkluderar utbredd användning - det används som stödelement, liksom som ett oberoende byggmaterial . Noggrann ytbehandling håller efterföljande operationer till ett minimum.

Virket sågas enkelt till de angivna dimensionerna med improviserade medel - hand, elektriska, bensindrivna verktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Virket har uppenbara fördelar som skiljer det från andra material

  • Prisvärd kostnad . Den mest budgetmässiga lösningen är den klassiska typen av virke, som har naturlig fukt. Resten av alternativen kommer att kosta mer.
  • Enkel installation . Det bearbetade virket passar bra i de horisontella och vertikala planen. Byggnader från den monteras och byggs på några veckor.
  • Enade dimensionella parametrar . Profilen och längden är standardiserade, vilket underlättar beräkningen under konstruktion.
  • Träproduktionen är utbredd , det är lätt att hitta och köpa i alla regioner.
  • Låg belastning på fundamentet . Du kan bygga en lätt grund, bygga på kraftiga jordar.
  • Attraktivt utseende . Profilerat eller limmat virke av hög kvalitet kräver inte ytterligare efterbehandling.
Bild
Bild

Det finns också nackdelar. Billiga sorter av naturligt torkat virke ger imponerande krympning, som är helt klar först efter 1-2 år . Olimt material kommer att spricka med tiden. Dess brandfarlighet är också ganska hög, ytan kräver ytterligare skydd med impregnering.

Dessutom är materialet ganska tungt, så det är nästan omöjligt att bygga av det ensamt.

Bild
Bild

Vyer

Virket är ganska varierat i storlek och egenskaper. Det kan kalibreras och skarvas, strukturellt och impregnerat, perforerat och borstat, icke hyvlat och polerat. Varje art har en differentiering i sorter, liksom en viss uppsättning egenskaper . För tillverkning av material öppnas rundvirke från barrträd eller lövträ, och främst från vinterskörd.

Bild
Bild

Oavsett klassificering behåller virket strukturen på träytor helt. Räckvidden bestäms av kraven i GOST, de anger också typer av anslutningar. Enligt dem är timmer uppdelat i:

  • tvådelad;
  • tredelad;
  • fyrkantig.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med tanke på alla dessa punkter kan vi gå vidare till övervägandet av timmerets huvudklassificering. Det är hon som bestämmer syftet med materialet, omfattningen av dess användning och grundläggande egenskaper.

Bild
Bild

Hela

Träbjälkar med plana hyvlade kanter är en av de vanligaste typerna av virke. Kanterna är halvcirkelformade, standardsektionen är fyrkantig . Sådant virke kallas också standard, det kan ha en hyvlad yta eller förbli obehandlad.

De torkar massivt virke från massivt trä under naturliga fuktighetsförhållanden, så hela processen tar ganska lång tid.

Bild
Bild

Standardvirke är inte lämpligt för tuffa konstruktionsuppgifter . Oftast används det som grund för att skapa enkla strukturer för hushållsändamål. En sådan balk används för konstruktion av grundbandet, konstruktion av lusthus, pergolor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionerna i hela sorten inkluderar följande punkter

  • Förekomsten av uttalad krympning . Med tiden kan trä spricka, skeva, minska i volym.
  • Behovet av ytterligare isolering . Eftersom materialet ändrar sin geometri efter installationen, bildas luckor mellan angränsande element över tid, vilket orsakar värmeförlust. Problemet kan elimineras endast genom ytterligare isolering och tätning av strukturen.
  • Behovet av efterbehandling . Efterbehandling av träets yta utförs inte, därför är det nödvändigt att dessutom täcka det med färger och lacker.
  • Krävande om strukturens styrka . Lagerelement och hörn av trä måste förstärkas ytterligare.
Bild
Bild

I allmänhet kan ett vanligt virke av naturlig fukt kallas ett universellt material. Om du initialt tar hänsyn till dess funktioner kan du enkelt utföra byggnadsarbete under byggandet av kapital och tillfälliga strukturer.

Bild
Bild

Profilerad

Det profilerade virket av massivt trä genomgår bearbetning på maskinen, vilket ger det exakta geometriska parametrar, jämnhet och visuell attraktion. Ibland produceras ett redan antiseptiskt material, behandlat med speciella impregneringar mot mögel och röta.

När man monterar strukturer från en profilerad stång används den sömlösa tekniken "torn-spår" (eller "kam"), som gör att intilliggande element kan fästas så tätt som möjligt utan luckor.

Bild
Bild

Virke av denna typ är gjord av stockar som är förtorkade till ett fuktinnehåll på högst 22% . Detta möjliggör ytterligare bearbetning för att inte vara rädd för förändringar i materialets geometriska egenskaper. Beroende på vilken typ av anslutning som används kan ytterligare isolering användas - det är möjligt om kronorna fogas med hjälp av "thorn -spår" -tekniken.

Bild
Bild

Även om profilerade balkar värderas över massivt trä, skiljer de sig inte alltför mycket i sina egenskaper från annat massivt trävirke . Defekter och defekter av trä kan förekomma i vissa element.

Dessutom kan virket krympa något under torkningsprocessen.

Bild
Bild

Limmad

Valt material, fritt från defekter. Vid tillverkning av laminerat fanervirke kombineras enskilda element med varandra och bildar en produkt med ett kalibrerat tvärsnitt utan knutar och sprickor. Detta sågade virke utsätts för kompression och hög temperaturexponering under produktionen.

Bild
Bild

Det kännetecknas av följande särdrag

  • Konstanta geometriska parametrar . Materialet krymper inte under konstruktionen, så ett hus från det kan omedelbart färdigställas och ordnas.
  • Kam- eller spikfog . Det gör att du kan undvika värmeförlust, säkerställer en tätare anpassning av elementen till varandra.
  • Platta kanter eller D-profil . Det andra alternativet låter dig ge väggytan utseende av en timmerbyggnad, eftersom en av de fyra sidorna förblir rundad.
  • Inget behov av dekorativa ytor . Det räcker att täcka materialet med skyddande impregneringar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Limmat virke säljs till ett mycket högre pris än motsvarigheterna i massivt trä . Användningen av föreningar, med hjälp av vilka små stavar förvandlas till en fullvärdig produkt, gör materialet mindre miljövänligt. Det är värt att i förväg se till att det använda limmet uppfyller säkerhetskraven.

Dessutom behåller byggnader från en sådan bar inte förmågan till naturlig ventilation, så den måste skapas med våld.

Bild
Bild

LVL

LVL -balkar tillverkas med en teknik som liknar den som används vid tillverkning av den limmade sorten. Det är sant att råvarorna används annorlunda. I hjärtat av en sådan bar är en faner med en tjocklek av 3 mm, kopplad i lager till önskad storlek. Ytans struktur är dekorativ. Vid limning placeras fanerskikten parallellt med varandra så att fibrernas riktning i dem sammanfaller.

Bild
Bild

LVL -virke är ett ganska dyrt material som används för efterbehandling av byggnader och konstruktioner , bildandet av yttre och inre väggar, skiljeväggar. På grund av flerskiktsstrukturen får den ökad styrka och flexibilitet. En sådan produkt har inga defekter som är typiska för massivt sågat virke.

Bild
Bild

Material (redigera)

Vid tillverkning av limmat och massivt virke används barrträd och lövträ. I detta fall måste ett bra byggmaterial ha en hög densitet, hårdhet och tål betydande belastningar.

Bild
Bild

De viktigaste träslag som är lämpliga för att skapa en bar bör övervägas mer detaljerat

Bok . Produkter gjorda av det utmärks av sin höga kostnad. Samtidigt är bokträ vackert i utseende, mycket tätt och hårt. Materialets huvudsakliga tillämpning är inredning, konstruktion av stöd för trappor och andra strukturer.

Bild
Bild

Ceder . Det bör noteras att denna värdefulla träslag sällan används i konstruktion. Ett hus eller ett cederbad kostar en förmögenhet. Här används cederträ - ett mer vanligt träd med en stark och tät struktur, vacker konsistens.

Bild
Bild

Asp . Trä av denna art kännetecknas av en tendens till snedvridning; när den torkas krymper den ganska kraftigt. Annars har aspstrålen praktiskt taget inga nackdelar. Det är hållbart, starkt och förfallet motståndskraftigt.

Bild
Bild

Björk . En lövträdslag som kännetecknas av stark varpning och en tendens till sprickbildning. För storskalig kapitalkonstruktion används inte björktimmer, eftersom det kännetecknas av intensiv absorption av fukt och en tendens att ruttna.

Bild
Bild

Lönn . Denna träslag har en vacker snittstruktur och hög fiberdensitet. Lönnvirke är inte ett billigt material, det finns oftast bland limmade sorter.

Bild
Bild

Aska . Högklassigt material. Vanligtvis tillgänglig som en limmad variant. Tätt trä avger inte harts, som är fallet med barrträd, är hållbart, tål ganska höga arbetsbelastningar.

Bild
Bild

Gran . Det mest efterfrågade materialet för tillverkning av virke, eftersom det har tillräcklig densitet och relativt låg vikt. Granvirke är väl lämpad för konstruktion av bad, bostäder och hus på landet, har goda värmeisoleringsegenskaper. Nackdelarna inkluderar hartsighet, känslighet för sönderfall.

Bild
Bild

Lind . Dess trä är mjukt, utsatt för sönderfall och andra biologiska faktorer, och är benäget för betydande vridning. Lindvirke används inte för att skapa hus, men kan användas vid konstruktion av bad, deras inredning. Materialet är lätt, lätt att bearbeta.

Bild
Bild

Tall . Det näst mest populära materialet vid tillverkning av virke. Det är mer hartsartat än gran, så det är inte lämpligt för att bygga bad. Detta alternativ är lämpligt för konstruktion av kalla byggnader som inte används på vintern.

Tallen är mer knotig, och du bör ägna särskild uppmärksamhet åt träets kvalitet.

Bild
Bild

Finsk (skandinavisk) design kräver ofta användning av material som imiterar naturligt virke i inredningen, till exempel i form av balkar, stöd . Den använder en träpolymerkomposit (WPC), som är lättare men starkare och har en konstant geometri.

Bild
Bild

Anslutningstyper

Montering av strukturer från en stång innebär bildandet av förbindelser av element sinsemellan - i hörnen och i en rak linje, med en annan sektion. I horisontalplanet kan installationen utföras genom att ansluta sidorna med spår och spikar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom utmärks följande typer av föreningar.

Med resten

Denna metod används för ensidig sammanfogning av material. På ena sidan av virket görs ett hack - ett snitt längs bredden på det bifogade elementet. Snittet är alltid på tvärsnittet. Detta är en bra lösning om du inte använder vanligt material, utan en vagn med två skurna plana kanter.

Bild
Bild

Anslutningen till resten kan också vara tvåvägs . I det här fallet görs snitt på stångens övre och nedre delar (mittemot varandra). Provtagningsdjupet bör vara upp till 1/4 av hela tjockleken.

Med en fyrsidig anslutning görs skärningar på alla kanter - strikt i rät vinkel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ingen rest

Denna typ av anslutning har flera alternativ samtidigt

  • Stånga . Denna anslutning utförs med metallplattor med spikar. I det här fallet är själva elementen fixerade med häftklamrar, spikar och annan hårdvara. Stötfogen eliminerar förskjutningen och rotationen av stången.
  • In i taggen . Dessa element är trekantiga eller trapetsformade. I den passande delen av fogen bildas ett spår av samma storlek och form. Delarna sammanfogas utan onödiga svårigheter, de kan dessutom läggas med värmeisolerande material - filt, jutefiber.

Dessa är de viktigaste anslutningsalternativen som används vid fixering av virket utan rester.

Bild
Bild
Bild
Bild

Storlekar och former

Klassificeringen av virke efter storlek och form är också av stor betydelse. De vanligaste alternativen listas nedan.

  • Fyrkant . Med detta avsnitt varierar storleksintervallet från 100 till 250 mm. Kvadratprofilen är ganska populär vid tillverkning av massivt hyvlat virke.
  • Halvcirkelformig (vagn, virke med en D-formad profil). Den runda kanten är vanligtvis placerad utåt och imiterar stockkronor.
  • Rektangulär . Det bästa alternativet för montering av konstruktioner som inte utsätts för intensiv belastning. Dess bredd är alltid 50-100 mm större än tjockleken.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Standardintervallet för lutningsstorlekar börjar från 100 mm . Produkterna produceras med ett steg på cirka 5 cm. Det vill säga för konstruktion kan du välja alternativ med en sektion på 100, 150, 200, 250 mm. Dimensioner påverkar tillförlitligheten hos väggarna i byggnader monterade av trä, bestämmer behovet av ytterligare värmeisolering.

Bild
Bild

Den tunnaste balk på 100 mm används för konstruktion av isolerade byggnader och strukturer . I det här fallet är skillnaden på 50 mm inte så viktig, så du kan ta material med lägre indikatorer utan att förlora strukturens tillförlitlighet. För byggnader utan extra isolering med en kamanslutning av en stång tas ett tjockare kvadratiskt material med parametrar från 200 till 250 mm.

Bild
Bild

Ansökan

Byggvirke är kanske det mest populära virket. I sin produktion används miljövänliga råvaror, vars bearbetning kan inkludera inte bara sågning, utan också slipning, samt applicering av skyddande impregneringar.

De viktigaste riktningarna för att använda virket är ganska uppenbara

Byggnad . Virke av denna typ kan användas för konstruktion av ramen eller beklädnad av byggnader och andra strukturer. Allt beror på hur de behandlas. För att bygga ett hus använder han limmat eller profilerat virke.

Bild
Bild

Tillverkning av staket . För att skapa staketets ramdel används en vanlig solid bar, billig och hållbar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möbeltillverkning . Här blir virket en del av stöd- eller ramelementen.

Bild
Bild

I det inre . Vid skapandet av interiören används timret för att täcka stora utrymmen. Det används för att göra bärande och dekorativa takbjälkar, väggbalkar, golvstöd. Delvis öppna partitioner och bardiskar från en bar ser också attraktiva ut.

Bild
Bild

Fartygsfinish . Däckbalkar används för att lägga trägolv på fartyg för olika ändamål.

Bild
Bild

Skapande av stora behållare . Behållare och lådor med trästomme tål de mest intensiva belastningarna.

Bild
Bild

De viktigaste riktningarna i vilka användningen av virke med avsevärd tjocklek är mest motiverad anges . Dessutom skapas ofta dekorativa och funktionella landskapselement av timmer - pergolor, lusthus, paviljonger i landet, på en lantgård.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Valet av lämpligt virke för byggnadsarbete kräver en grundlig studie av alla funktioner i den efterföljande driften. Ibland är det bättre att överväga en tjockleksmarginal eller lägga lite mer pengar på material för att undvika eventuella problem.

Bild
Bild

Bland de rekommendationer som kommer att vara användbara för byggare när de väljer kan följande punkter noteras

  • Antal våningar i en byggnad eller struktur . Fyrkantiga material upp till 150 mm tjocka är lämpliga för konstruktion av envåningshus. För ett tvåvåningshus, ta en balk på 200 × 200 mm eller mer, som har högre bärighet och operativa egenskaper.
  • Utnämning . För ett lanthus är byggnader med säsongsbetonat driftsätt, ett timmer av naturlig fukt, helstycke, obehandlat. Bostadshus kräver kvalitetsmaterial för användning året runt. Här använder de kammartorkat limmat laminerat virke med en kamformad profilerad anslutning.
  • Materialets kvalitet . Det optimala utbudet av trä för konstruktion - A, AB. För uthus, lusthus, pergolor, material med ett stort antal defekter är lämpligt. Men du bör inte köpa produkter med uttalad krökning, sprickor och ett stort antal knop. En blåaktig blomning, tröghet av trä vittnar om dess nederlag genom röta.
  • Utseende . En balk med en D-formad profil på ena sidan (vagn) ser mer estetiskt tilltalande ut än den klassiska versionen med släta och plana sidor. Det används i bostadskonstruktion, liksom där det krävs för att skapa en imitation av en stockram.
  • Träarter . Om du väljer mellan barrträd och lövträd kan du välja den första gruppen. Tall och gran, när de använder speciella impregneringar, ökar deras motståndskraft mot yttre faktorer avsevärt. Om du inte vill slösa tid och pengar på ytterligare lackering, är det bättre att föredra lärk, lönn eller aska.
  • Upphandlingens säsongsmässighet . En bar från en stock som skördats på vintern är mer hållbar. Vårtimmer är det blötaste och kräver kammartorkning.
  • Lagringsförhållanden . Om materialet låg utomhus, blir det ganska svårt att prata om bevarandet av egenskaper. Det är bättre att välja timmer på stora byggunderlag eller sågverk som har resurser för korrekt förvaring av de levererade produkterna.
Bild
Bild

Med tanke på alla dessa rekommendationer kan du välja en lämplig träbalk för byggnadsarbete, dekoration av byggnader och strukturer.

Rekommenderad: