Kalibrerad Kartong: Vad är Det? Torra, Kantade Och Hyvlade Brädor För Bad Och Annan Användning

Innehållsförteckning:

Video: Kalibrerad Kartong: Vad är Det? Torra, Kantade Och Hyvlade Brädor För Bad Och Annan Användning

Video: Kalibrerad Kartong: Vad är Det? Torra, Kantade Och Hyvlade Brädor För Bad Och Annan Användning
Video: Мало кто знает об этой функции ДРЕЛИ !!! 2024, Maj
Kalibrerad Kartong: Vad är Det? Torra, Kantade Och Hyvlade Brädor För Bad Och Annan Användning
Kalibrerad Kartong: Vad är Det? Torra, Kantade Och Hyvlade Brädor För Bad Och Annan Användning
Anonim

I modern konstruktion och inredning blir naturmaterial, särskilt trä, allt vanligare. En miljövänlig produkt är praktisk, hållbar och har ett estetiskt utseende. Av det existerande överflödet av virksågat virke är en kalibrerad bräda populär, som har ett antal positiva egenskaper.

Bild
Bild

Vad det är?

Definitioner för sågat virke finns i GOST 18288-87. Brädan är sågat virke, i vilket tjockleken är upp till 100 mm, och bredden överstiger tjockleken med 2 eller fler gånger. Enligt GOST måste det kalibrerade brädet torkas och bearbetas till angivna dimensioner . Denna term kallas ofta torrhyvlad bräda. Detta är vanligtvis en produkt av mycket hög kvalitet.

Bild
Bild

För att få en produkt torkas trä i en speciell torkningskammare . Processen tar upp till 7 dagar när den utsätts för den optimala temperaturen. Med denna torkning avlägsnas fukt jämnt från alla lager av materialet, vilket därefter undviker vridning, sprickbildning och andra defekter. Dessutom krävs inte krympning för en sådan bräda. Materialets särdrag är praktiska, hållbara och tillförlitliga.

Utrustning med hög precision används för bearbetning . Brädan visar sig vara slät, med en jämn yta. Huvudkarakteristiken för det kalibrerade materialet är att det praktiskt taget inte har några avvikelser från de angivna dimensionerna och motsvarar standarden (45x145 mm). För en vanlig bräda är den tillåtna avvikelsen 5-6 mm, och i närvaro av knutar och sprickor kan den vara stor.

Bild
Bild

Den tillåtna avvikelsen för en kalibrerad kartong är 2-3 mm, med hänsyn till produktens hela längd. Sådan precision i tillverkningen är mycket bekvämt och praktiskt i konstruktion och dekoration: elementen är noggrant anpassade till varandra, utan att det krävs ytterligare manipulationer. Därför sker arbetet snabbare, och byggnaderna är av högre kvalitet, det finns inga sprickor i dem.

För tillverkning av kalibrerade brädor används barrträ.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Materialet har många fördelar

  • Den kan användas för olika byggindustrier. Den är lämplig både för konstruktion av konstruktioner, golv och för in- och utvändiga efterbehandlingar.
  • Ingen ytterligare förberedelse krävs, produkten är redo att användas direkt efter köpet.
  • Exakt passform av element. Frånvaron av luckor gör att du kan hålla värmen i byggnaden.
  • Motståndskraft mot fukt, svamp, putrefaktiva processer, extrema temperaturer.
  • Ekologisk renlighet, ofarlighet för människor, djur, miljön.
  • Hög tillförlitlighet, hållbarhet.
  • Ingen deformation.
  • Lämplig för användning i olika klimatzoner.
Bild
Bild

Nackdelen är att en kalibrerad bräda är 1,5-2 gånger dyrare än en hyvlad kartong. Vid arbete med högkvalitativt material minimeras dock dess avvisning.

Vyer

För att bättre förstå fördelarna med en kalibrerad bräda bör du förstå typerna av virke. Var och en av dem har sina egna egenskaper och fördelaktiga användningsområden.

Ett av de dyraste och högkvalitativa materialen är torrskiva . Detta är namnet på virket som bearbetas i torkkammaren. En sådan produkt deformeras eller spricker inte, svamp är inte farlig för den, ruttning och mörkning uppträder bara under grova kränkningar av lagrings- och driftsreglerna. Konstruktioner är konstruerade av torrt material som ska se attraktivt ut.

Bild
Bild

Kantad bräda används ofta . Det kan antingen vara vått (fuktinnehåll mer än 22%) eller torrt (fuktinnehåll mindre än 22%). Det kallas kantat eftersom barken skärs från kanterna. Omfattning - extern och intern dekoration, tillverkning av skiljeväggar, golv, tak.

Bild
Bild

En hyvlad bräda anses vara ett universellt material . Alla sidor bearbetas på specialutrustning, den har geometriskt korrekta mått. Det används ofta som efterbehandlingsmaterial och vid tillverkning av möbler, eftersom det har en yta av god kvalitet.

Bild
Bild

Smalare applikation för fasade material, dvs med fasade kanter . Avfasningen kan placeras både på båda sidor längs brädet och längs hela omkretsen. Denna skärning görs ofta på golvbeläggningar för tekniska och estetiska ändamål.

Bild
Bild

Var används den?

Kalibrerad kartong är ett mycket använt material i olika branscher

Byggnad . Lämplig för ramhusbyggnad. Från det kan du bygga en gårdsbyggnad, ett badhus, ett lusthus.

Bild
Bild

Möbelindustrin . Det används ofta som bas för stoppade möbler.

Bild
Bild

Efterbehandlingsmaterial . Kan användas för att dekorera lusthus, verandor, interiör och exteriör i huset.

Bild
Bild

Arrangemang av staket .

Rekommenderad: