Bräda Av 1 Klass (11 Bilder): Kantad Och Okantad, Skillnaden Från 2 Grader, Egenskaper, Hur Man Bestämmer, Kraven I GOST

Innehållsförteckning:

Video: Bräda Av 1 Klass (11 Bilder): Kantad Och Okantad, Skillnaden Från 2 Grader, Egenskaper, Hur Man Bestämmer, Kraven I GOST

Video: Bräda Av 1 Klass (11 Bilder): Kantad Och Okantad, Skillnaden Från 2 Grader, Egenskaper, Hur Man Bestämmer, Kraven I GOST
Video: Sågverk laimet 100 2024, April
Bräda Av 1 Klass (11 Bilder): Kantad Och Okantad, Skillnaden Från 2 Grader, Egenskaper, Hur Man Bestämmer, Kraven I GOST
Bräda Av 1 Klass (11 Bilder): Kantad Och Okantad, Skillnaden Från 2 Grader, Egenskaper, Hur Man Bestämmer, Kraven I GOST
Anonim

Kvaliteten och praktiken i konstruktion eller efterbehandling beror direkt på vilken träslag som används. Naturliga råvaror i form av en kartong används ofta för industriella och hushållsändamål. Betyget avgör timmerets fysiska egenskaper. Högkvalitativa brädor tillverkas med hänsyn till alla tekniska krav.

Egenskaper

Information om sorterna av barrträd innehåller GOST 8486–86. Det är där som alla egenskaper stavas ut. I standarden kan du hitta information om de tillåtna naturliga bristerna i timmer. Alla funktioner och kantade brädor i 1: a klass anges . Sådant virke kan användas för de flesta byggnadskonstruktioner av permanent och tillfällig typ. Barrskivor med måtten 30x150x6000 mm tillverkas som standard, men tillverkaren kan klippa vilken storlek som helst för kunden. Huvuddragen i förstklassigt material är fullständig frånvaro av synliga defekter. Skivan måste vara torr (luftfuktighet - högst 22%).

Du kan bestämma träets kvalitet efter visuell diagnostik . Varje form av röta och ohälsosamma knutar gör brädan olämplig för betygets föreskrivna tillämpning. Även små spår av sådana brister signalerar att träet är av lägre kvalitet. En torr bearbetad hyvlad bräda kommer att vara av hög kvalitet om du uppfyller kraven i GOST när du monterar trä och bearbetar virke.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis är ingenting perfekt i naturen. Träfel kan också finnas på en bräda av 1 klass, men bara i en viss mängd. Dessutom har till och med platserna för defekter och deras procentandel av brädans totala yta fastställts. Låt oss överväga dessa defekter.

  • Friska sammanväxta knutar . Det kan finnas 3 av dessa på ansiktet och kanten. Storleken ska inte överstiga 25% av bredden. Om kanten överstiger 40 mm kan 2 knop placeras där, vilket inte kommer att uppta mer än hälften av utrymmet.
  • Friska knutar som inte har vuxit alls eller delvis . Skiktet och kanten kan ha två sådana defekter vardera, vars storlek är mindre än 20% av bredden på dessa delar av brädet. Om kanten är upp till 40 mm kan det finnas en knut av denna typ (endast en). Det är viktigt att defekten inte upptar mer än 33% av bredden.
  • Tobak och ruttna knutar . Deras närvaro på 1 klass trä är oacceptabelt.
  • Sprickor (möjligen med utgång till änddelen) . Sömmen och kanten kan täckas med en sådan defekt. Om sprickorna är djupa, kan de uppta högst 16, 7% av längden, om sprickornas djup är litet - 25%. Genom sprickor i ansiktet (mindre än 15 cm långa) är tillåtna. Ena änden kan ha en spricka på mindre än 25% av bredden. Sådana defekter som uppstår vid felaktig torkning av trä är dock inte tillåtna.
  • Lutningen på träfibern . En sådan brist är oacceptabel.
  • Rulla . Detta är namnet på platserna för förtjockning av ålderstillväxter på ena sidan. Defekten bör inte överstiga 10% av ansiktsytan.
  • Hartsficka . Det kan finnas 2 sådana defekter på den sömlösa sidan. I detta fall bör fickans längd inte överstiga 10 cm.
  • Kärna (möjligen dubbel) . Nackdelen kan vara närvarande endast om skivans tjocklek är 40 mm eller mer.
  • Profetia . Detta är namnet på den övervuxna sårplatsen på skogen. Den kan bara placeras på baksidan. Storleken ska inte överstiga 10% av bredden och 5% av längden.
  • Kräfta . Träet har sår på toppen av stammen. De är infekterade med parasitiska bakterier eller svampar. På en klass 1 -bräda är sådana defekter oacceptabla.
  • Avfasningen klipptes . En sådan defekt kan förekomma i begränsade mängder. Avfasningen bör inte överstiga 5% av vinkelrätt mot ändänden.

På en bräda i första klass är förekomst av svampkärnsränder eller fläckar inte tillåtna. Mögel och svampfärg på savträet indikerar träets dåliga kvalitet. Om materialet har skadats av insekter eller larver kan det inte anses vara förstklassigt.

Dessutom är förekomsten av mekaniska skador, defekter till följd av felaktig bearbetning och förekomst av främmande delar oacceptabel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillåtet avtagande

Vid sågning av ved kan det uppstå en defekt på sidan. Utsläpp kan kvarstå på tavlan. I grund och botten är det bara en bit av stocken som finns kvar på det färdiga virket. På framsidan och kanterna kan det avta upp till 5 mm från varje del.

Längden bör inte överstiga 20% av ändstyckets totala längd.

Bild
Bild

Vad är skillnaden från andra klass?

Träkvaliteten är indelad i 5 typer. Ganska ofta är det första betyget förvirrat med det andra, eftersom de skiljer sig något från varandra. I det första fallet kan en grund spricka uppta cirka 25% av brädans längd, i det andra - upp till 30%. Svamp och blått av en kvalitetsbräda täcker inte mer än 10% av den totala ytan. Om vi talar om andra klass sågat virke, kan defekten ta upp till 20%.

En andra klassens bräda kan ha samma defekter som en förstklassig bräda. Endast här är närvaron av tjärfickor, tobaksknutar tillåtna. Den exakta skillnaden beror på träslag. Obrett bräda är tillåtet i andra klass. Regler som gör att du kan skilja timmer utan speciella mått:

  • närvaron av en fallen knut, ruttna, kärnan är synlig - grad 2;
  • cykliska tillväxter (årringar) är tydligt synliga - 1: a klass.
Bild
Bild
Bild
Bild

Applikationsområde

Den första klassens kantade bräda är praktisk, den anses vara universell. Det kan användas för absolut alla ändamål där timmer behövs. Mycket beror på träslag. Vid tillverkning av skåpmöbler är brädor särskilt populära, eftersom de har god styrka och goda dekorativa egenskaper . Virke kan användas för tillverkning av svarv och ram vid byggande av byggnader. Särskilt ofta används första klassens bräda vid konstruktion av garage, bodar, bad och bastur. Virke av denna kvalitet låter dig lösa alla byggindustrins uppgifter. Skivan är lämplig för tak och golv - både som grovt och dekorativt lager. Virke är lämpligt för beklädnad av fasad och lokaler i byggnaden. När du väljer brädor med spikar och spår kan du göra vackra dukar med obetydlig installation.

Inuti är materialet också användbart för konstruktion av interiörpartitioner, zonering . Vissa träslag kan användas i rum med hög luftfuktighet. Trästaket och höljen är pålitliga, hållbara och mycket dekorativa. Brädor låter dig bygga en tillfällig eller permanent struktur. Dessutom kan du på din gård från sådant virke utrusta inte bara ett vackert staket, utan också ett lusthus, en terrass och något annat rekreationsområde. I vissa fall måste du emellertid använda ytterligare skyddande medel för att impregnera träet. Styrelse i 1: a klass är inte försäkrad mot skador under lagring. Om det finns en risk att villkoren väljs felaktigt bör du vägra att köpa.

Sådant material förlorar mycket i kvalitet och kan endast användas vid konstruktion av formar. Men för detta ändamål kan du ta brädor av lägre kvalitet till ett lägre pris.

Rekommenderad: