Engineering Board (58 Bilder): Vad är Det? Tjocklek, Fransk Fiskbens, Amerikansk Valnöt Och Andra Färger. Jämförelse Med Laminat Och Parkett

Innehållsförteckning:

Video: Engineering Board (58 Bilder): Vad är Det? Tjocklek, Fransk Fiskbens, Amerikansk Valnöt Och Andra Färger. Jämförelse Med Laminat Och Parkett

Video: Engineering Board (58 Bilder): Vad är Det? Tjocklek, Fransk Fiskbens, Amerikansk Valnöt Och Andra Färger. Jämförelse Med Laminat Och Parkett
Video: New Cinzento Custom Made® colors (English) 2024, April
Engineering Board (58 Bilder): Vad är Det? Tjocklek, Fransk Fiskbens, Amerikansk Valnöt Och Andra Färger. Jämförelse Med Laminat Och Parkett
Engineering Board (58 Bilder): Vad är Det? Tjocklek, Fransk Fiskbens, Amerikansk Valnöt Och Andra Färger. Jämförelse Med Laminat Och Parkett
Anonim

Om du letar efter ett naturligt golv bör du titta närmare på konstruerade plankor. Det kommer att kosta mycket mindre än massiv parkett och kommer att hålla mycket längre än laminatgolv. Ett sådant ytbehandlingsgolv kännetecknas av hög fuktbeständighet, opretentiöst underhåll och dekorativt utseende. I den här artikeln kommer vi att täcka allt om teknikbrädor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Varje konstruktionsbräda har en flerskiktsstruktur bestående av en plywoodbas som är fanerad med slitstarka träslag. Produkten kan lackeras eller säljas utan den - i den senare versionen utförs slipning och efterföljande lackering på plats under installationen av parketten. Sammansättningen av ett sådant bräde innefattar sådana tre lager som:

  • första lagret - detta är en skyddande beläggning baserad på lackmaterial eller vaximpregnering; dess huvudsakliga uppgift är att skydda trädet från de negativa effekterna av damm, smuts och fukt;
  • andra lagret representerad av naturlig faner - det är han som ger ett dekorativt utseende till formarna, det är tack vare honom som golvet ser dyrt och presentabelt ut;
  • tredje lagret - flerskiktad plywood; det är ansvarigt för basens deformationsstabilitet, utsätts inte för sönderfall, därför är det optimalt för att skapa ett substrat.
Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av plywoodskivor vid tillverkning av skivor minskar avsevärt produktionskostnaderna i termer av varje kvadratmeter . Ett sådant överdrag är mycket billigare än traditionell blockparkett. Produktdesign beror till stor del på tillverkaren och egenskaperna hos en viss samling. På fabriken kan man använda en mängd olika bearbetningsmetoder för faner, på grund av vilka produkterna får texturen av ett dyrt massivt trä.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Som regel, för att skapa en konstruerad bräda, tar de värdefulla sorter av trä och plywood i förhållandet 75% till 25%, konstgjorda vinylmaterial används inte. Det översta lagret är i de flesta fall gjord av bok, ek eller ask. De är kända för sin hårdhet, styrka och hållbarhet . Vissa tillverkare erbjuder konstruerade plankor där bottenlagret är tillverkat av budgetvirke, vanligtvis knottigt lövträ eller barrved.

Sådana produkter är billigare, men de är tjockare och i många avseenden, särskilt när det gäller slitstyrka, är de betydligt sämre än brädor med en plywoodbas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Ingenjörskortets dimensioner kan vara vilken som helst, så du kan välja rätt alternativ för både rymliga rum och de minsta. De mest utbredda är följande moduler:

  • längd - från 50 till 300 cm är 600 cm brädor tillåtna, i det senare fallet görs de på beställning;
  • bredd - från 10 till 45 cm, oftast köper de modeller i intervallet från 15 till 25 cm, breda brädor används mindre ofta; denna parameter beror direkt på vilken träslag som används;
  • tjocklek - beror på storleken på skikten, men i de flesta fall från 15 till 25 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Varje efterbehandlingsmaterial har sina fördelar och nackdelar, därför är det nödvändigt att noggrant studera dess huvudsakliga egenskaper innan du väljer golvbeläggning. Trädet ser elegant och vackert ut, men med fel val av brädor eller misstag under underhåll kommer det inte att vara länge. Bland de främsta fördelarna med det slutgolv som övervägs kan följande särskiljas:

  • hållbarhet - materialet kännetecknas av motståndskraft mot nötning, även vid långvarig användning, skav och repor syns inte på det, det kan monteras i rum med högst trafik;
  • motståndskraft mot ogynnsamma miljöfaktorer - med temperaturfluktuationer, kontakt med fukt, samt under påverkan av ultraviolett strålning, bevaras estetiska och tekniska och operativa egenskaper fullt ut;
  • god underhållsbarhet - faner representeras av ett ganska tjockt lager, därför kan beläggningen avlägsnas 1-2 mm och skrapas när beläggningen slits ut, vilket resulterar i att träet återfår sitt estetiska utseende och densiteten beläggningen lider inte;
  • höga isolerande parametrar - flerskiktsstrukturen av hållbara plywoodskikt dämpar buller mycket bättre än laminatskivor och massiva träparkettband;
  • konstruktionsplattor i olika former och storlekar säljs; de kan ha ett litet eller stort mönster.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland styrelsens nackdelar bör följande noteras:

  • svårigheten att installera i avsaknad av färdigheter;
  • högt materialpris.

Kostnaden för en kvadratmeter lackerad kartong börjar vid 2 tusen rubel. Till detta måste du lägga till inköp av lim och betalning för installation av beläggningen.

Alla dessa utgifter kommer dock att betala sig fullt ut med hållbarhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse med parkett och laminat

Oerfarna användare förvirrar ofta konstruerade plankor och parkettgolv. Visuellt liknar de varandra; de skiljer sig markant åt i driftsparametrar och struktur . Materialet tillverkat av plywood är mycket billigare än det analoga av tärningar, men när det gäller användaregenskaper vinner det på många sätt. Teknikbräda, i motsats till traditionell parkett, kännetecknas av större fuktbeständighet, det är mycket mindre mottagligt för skador av svamp, mögel, samt vridning, svullnad och andra typer av deformation. När det gäller motståndskraft mot repor och mekaniska skador är båda beläggningarna ungefär desamma.

Parkettbrädan är ganska tjock, så den kan loopas många gånger . Engineering är sämre i denna parameter, så den kan inte återställas mer än 1-2 gånger. Om du jämför en konstruerad bräda med ett laminat är skillnaden uppenbar. Den första är mer praktisk och hållbar, och den ser mer respektabel ut. Men laminatet är lättare att installera och vinner när det gäller underhåll.

Bild
Bild

Vilken ska man välja?

Ingenjörstyrelsen presenteras i tre kategorier

  • Rustik . För att skapa det yttre lagret används faner, erhållet genom sågning i olika vinklar. Vid utgången kan brädorna skilja sig åt i struktur och färg, små defekter är tillåtna. Sådana produkter är billigare än andra.
  • Naturen . Lameller bildas med tangentiell (tangentiell) eller radiell (längs) sågmetod. Av defekterna kan det finnas en liten skillnad i nyans och textur. Denna produkt tillhör medelvärdesgruppen.
  • Välj . I detta fall används faner, erhållet genom sågning längs fibrernas riktning. Brädor av denna typ är identiska i struktur med varandra och har inga brister. Denna sort är den dyraste.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära tillverkare

Tänk på de mest populära tillverkarna

Bolefloor (Holland) . Denna tillverkare var den första att ta med tekniska brädor på marknaden med krökta kanter. Fanerlagrets tjocklek når 5 mm. De flesta produkterna är tillverkade i traditionell stil utan några nya effekter. Produkterna tillhör elitkategorin.

Priset når 17 tusen rubel. per kvadratmeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Marco Ferutti (Italien) . Tjockleken på det dekorativa skiktet är inte mindre än 3 mm. Produktionen använder exotiska träslag (amerikansk valnöt, ungersk merbau, burmesisk teak och andra), liksom ek. Märkets produkter finns i en mängd olika mönster och dekorer. Den genomsnittliga kostnaden på marknaden är 8 tusen rubel. per kvadratmeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Global-Parkett (USA / Malaysia) . Företaget tillverkar två- och treskiktsskivor. Tjockleken på den fanerade beläggningen är upp till 5,5 mm. Den moderna Treffet -tekniken används för lackering, varför driftstiden ökar till 35 år. Produkterna kräver inget ytterligare underhåll. Kostnaden på marknaden är 3,5 tusen rubel. per kvadratmeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bauwerk (Schweiz) . Dessa är tvåskikts konstruktionsskivor med ett fanerskikt upp till 5 mm, presenterade i flera samlingar. De erbjuds i olika standardstorlekar, det finns både exklusiva modeller och demokratiska modeller med en kostnad på 4 tusen rubel eller mer. per kvadratmeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Wood Bee (Holland) . Fanertjockleken är 7 mm; premiumsegmentprodukter erbjuds till försäljning samt budgetalternativ. Kostnaden börjar från 3 tusen rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lagregler

Plankning av en konstruerad skiva utförs inomhus vid en temperaturbakgrund på +18 grader och en luftfuktighet på cirka 65%. I rummet bör du slå på värmen i förväg, liksom ventilationssystemet, eftersom materialet måste ligga i det här rummet i minst en dag. Den konstruerade brädan placeras på en noggrant planad yta, basen bör inte ha några defekter och utskjutande fragment.

Installation kan utföras på tre sätt, till exempel:

  • på lim;
  • för betongbruk;
  • på en syntetisk baksida.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det mest rationella och praktiska är alternativet med användning av en speciell syntetisk kudde. Detta material skapar förutsättningar för att upprätthålla full luftcirkulation och eliminerar därmed förekomsten av svamp och fukt. Installation direkt på betong är den billigaste, och dessutom utförs den ganska snabbt. Användarupplevelsen har emellertid visat att läggning på betong utan stöd kommer att förkorta beläggningens livslängd avsevärt.

Låt oss stanna mer i detalj om funktionerna i att lägga på en syntetisk kudde, för detta måste du utföra följande steg:

  • golvet rengörs från sandpartiklar, fina skräp och andra typer av föroreningar;
  • ytan behandlas med en primer för porösa underlag, varefter en perforerad kudde läggs och fixerar den längs kanterna med lim;
  • fortsätt sedan direkt till installationen - raderna läggs från väggen, medan de perforerade hålen i substratet måste fyllas med lim.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig! Sömmarna ska gå åt olika håll, så varannan rad bör startas inte från hela brädet, utan från dess del. För att uppnå maximal sammanfogning av spåren är det bättre att använda en klubba.

Således läggs hela finishen, limet måste appliceras på ytan precis innan brädet fixeras.

Vid utformning av den allra sista raden kan ytterligare justeringar av panelerna vara nödvändiga . I detta skede kan små oegentligheter uppträda vid korsningen mellan plattorna och väggen, de är maskerade med en sockel. Efter att limmet har härdat helt kan golvet användas utan några begränsningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Naturligt trä är mycket känsligt för yttre påverkan som temperaturfluktuationer och fukt. Detta är inte förvånande, eftersom materialen är av naturligt ursprung - i sin naturliga miljö följer träd alltid naturfenomen, reagerar på temperatur, solens rörelse samt fukt. Det är därför ytan på det färdiga golvet säkert måste skyddas, vanligtvis används olja eller lack.

Oljebeläggningen är miljövänlig, säker, den har förmågan att djupt tränga in i trästrukturen och skapa en hög skyddsnivå . Beläggningen får hög slitstyrka, tål lätt temperaturfluktuationer och hög luftfuktighet. Vid skador på ytan är det inte svårt att återställa utseendet på den konstruerade brädan - du behöver bara slipa området och impregnera det igen. Oljan bildar inte en film, så träet behåller sin naturliga färg och konsistens.

Bild
Bild

Lack är mestadels vattenbaserade, så de innehåller inte giftiga ämnen. Denna komposition tränger inte in i träets struktur, därför finns det ingen störning av materialet; med tiden kan lacken alltid ersättas med en oljebeläggning. Denna behandling kommer att pågå i 5 till 10 år under normala driftsförhållanden. Det är dock viktigt att behandla den lackerade skivan med omsorg, eftersom den reagerar mycket starkt på eventuella punktskador. Det finns ingen anledning att åka på rullar eller smutskasta på klackar, och det är lämpligt att fästa mjuka gummerade kuddar på möbelbenen.

Båda typerna av beläggningar ger en god skyddande och dekorativ effekt, men oljan bör föredras i följande situationer:

  • när golvet läggs i ett rum med hög luftfuktighet eller långa perioder av ouppvärmda perioder planeras;
  • vid installation av "varma golv" -systemet;
  • för att skapa accenter på träets naturliga struktur.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efterbehandlingsgolvet från den konstruerade brädan bör underhållas regelbundet.

Eventuell förorening måste avlägsnas så snabbt som möjligt, annars absorberas de helt, det är nästan omöjligt att ta bort dem. Det är viktigt att kemtvätta varje dag och ta bort alla fasta partiklar av gatusmuts och sand, det bästa alternativet vore att använda en dammsugare med mjuka kuddar . För våtrengöring, använd mjuka textilier dränkta i koncentrerat tvålvatten och vrid försiktigt ut. Kemiska tvättmedel rekommenderas inte, eftersom beläggningen kan lösas upp kommer lamellerna att vara försvarslösa mot aggressiva yttre faktorer.

Om föroreningen är liten kan du alltid göra med vanligt vatten utan föroreningar . Spår av bär måste tvättas av med varmt vatten och blod endast med kallt vatten. Det är bättre att gnugga gammalt fett med aceton, men för frekvent användning av det kommer att förstöra den dekorativa beläggningen. Frysning hjälper till att bli av med spår av vidhäftande tuggummi, gummiskor och cykelhjul - isen måste lindas i en påse och läggas på ett förorenat område, och efter ett tag måste de frusna partiklarna skrapas försiktigt bort med en kniv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Granska översikt

Användarrecensioner om att lägga den konstruerade brädan är mestadels positiva. Produkten kännetecknas av slitstyrka, snyggt utseende och hållbarhet; produkter som tillverkas i Ryssland, Sverige och Tyskland är särskilt efterfrågade . Installationen av efterbehandlingsgolvet kräver inte professionell utbildning och specialverktyg. Som praktiken visar är det mycket svårare att installera plastfönster och justera dem. Det finns dock ingen anledning att skynda på under arbetet, eftersom det efter limet har härdat är extremt problematiskt att ändra den limmade plattans position.

Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel i interiören

Vid utformningen av lokalerna används en mängd olika nyanser av konstruerade brädor

Eclipse är den mest populära bland de mörka. Det är en svart, icke-blank färg, som påminner om kol

Bild
Bild
Bild
Bild

Bruna konstruktionsbrädor ser imponerande ut, till exempel Emperador Dark Brown med imiterad marmor och vita ådror

Bild
Bild
Bild
Bild

Färgen på de grå stenarna skapar en neutral bakgrund. Stengrå kombineras ofta med vita och rosa nyanser, och erbjuds också i en ädel version med silverglans eller patina

Det används ofta för efterbehandling av golv i kök och korridorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

En varmvit ton med en nästan omärklig närvaro av rosa och gula nyanser ger en imitation av kalksten, den läggs med en "fransk julgran". Genom sitt utseende väcker det en koppling till de gamla stenmurarna på slott

Bild
Bild
Bild
Bild

Ljusa nyanser lägger till volym i rummet, expanderar visuellt gränserna för utrymmet och ger möblerna en positiv effekt

Bild
Bild
Bild
Bild

En nötaktig nyans håller ut i tiden. Varm kastanjefärg passar harmoniskt in i de flesta stilistiska trender inom design

Bild
Bild
Bild
Bild

En konstruerad bräda liknar mycket ett massivt trä, varför dess användning i arrangemanget av ett rum skapar en atmosfär av värme och komfort i ett vardagsrum

Rekommenderad: