Kvartsvinyl (85 Foton): Vad är Det? Självhäftande Kvarts-vinyl På Väggen, Fiskbens- Och Marmorerad Parkett, Tjocklek. Hur Skiljer Det Sig Från Vinyl? Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Kvartsvinyl (85 Foton): Vad är Det? Självhäftande Kvarts-vinyl På Väggen, Fiskbens- Och Marmorerad Parkett, Tjocklek. Hur Skiljer Det Sig Från Vinyl? Recensioner

Video: Kvartsvinyl (85 Foton): Vad är Det? Självhäftande Kvarts-vinyl På Väggen, Fiskbens- Och Marmorerad Parkett, Tjocklek. Hur Skiljer Det Sig Från Vinyl? Recensioner
Video: Installation of Herringbone Parquetvinyl - DIY 2024, April
Kvartsvinyl (85 Foton): Vad är Det? Självhäftande Kvarts-vinyl På Väggen, Fiskbens- Och Marmorerad Parkett, Tjocklek. Hur Skiljer Det Sig Från Vinyl? Recensioner
Kvartsvinyl (85 Foton): Vad är Det? Självhäftande Kvarts-vinyl På Väggen, Fiskbens- Och Marmorerad Parkett, Tjocklek. Hur Skiljer Det Sig Från Vinyl? Recensioner
Anonim

Kvartsvinyl kan betraktas som en konventionell nykomling på byggmaterialmarknaden. Det dök upp för inte så länge sedan, men har redan vunnit popularitet som en utmärkt produkt för vägg- och golvdekoration. Materialets estetiska indikatorer är högt rankade, och enkel installation lockar med dess tillgänglighet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Ett nytt diskussionsämne, kvartsvinyl, har främst blivit känt som golvmaterial. Externt är kvartsvinylformar svåra att skilja från traditionella trämönstrade cellulosalameller. Men att säga att kvarts-vinyl är detsamma som laminat är omöjligt. Återigen, om du tar ett fragment av det i dina händer kommer det att vara klart att det är ganska plast, om än av hög kvalitet . Det ser ut som trä, som marmor och som sten, det är ett imiterat material.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kvartsvinyl refereras oftast till i samband med kakel . Det anses vara en avancerad PVC -panelteknik. Det moderna materialet kopierar optimalt strukturen i imitationsmaterialet, det är mer tillförlitligt än PVC -panelen, eftersom det innehåller en naturlig ingrediens - kvartssand. Därav namnet: kvarts - kvartssand, vinyl - polyvinylklorid (PVC).

Ibland kallas detta material också flytande parkett.

Bild
Bild
Bild
Bild

I struktur är det en flerskiktad "paj" som består av:

  • baslager - PVC, som fäster perfekt vid golvets botten;
  • glasfiber - det behövs för att förstärka ramen;
  • kvartsskikt - nödvändigt för hållfasthet och värmeisolering;
  • dekorativt lager - skapa textur med ett mönster;
  • polyuretan med aluminiumoxid - en skyddande beläggning som förhindrar förstörelse av materialet under mekanisk påverkan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Molekylära mjukgörare, pigment för att skapa önskad färg, stabilisatorer och smörjelement kan också ingå i kompositionen . Huvudandelen av högkvalitativ kvartsvinyl bör vara kvartssand. Om denna siffra ligger på cirka 80%blir produkten ett lönsamt köp. Andelen sand kan vara högre.

Bild
Bild

Och även om brickorna eller formarna innehåller så många lager, är de själva tunna, cirka 5 mm. Efterbehandlingsmaterial tillverkas genom lödning och pressning. För konsumenten är variationen i materialets form fördelaktig: antingen de vanliga brädorna / panelerna som liknar ett laminat, eller kakel . Inte alla efterbehandlingsprodukter har ett sådant val, och det är denna egenskap som ofta blir huvudorsaken i sökandet efter önskad finish.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

I reklam kan du ofta höra att materialet är miljövänligt och miljövänlighet är den främsta fördelen. Men det finns en viss lurighet här. Kvarts är en naturlig ingrediens, men inte den enda . PVC är det andra huvudelementet i materialets struktur och finns i tillräckliga mängder för att inte betrakta kvartsvinyl som en absolut ekoprodukt. Även om det höga innehållet av sand naturligtvis tillfredsställer konsumenten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material plus:

  • mångsidighet - även på golvet, även på väggarna kommer det att se bra ut både där och där;
  • fuktbeständighet - detta låter dig använda kvarts -vinylplattor eller paneler i köket och badrummet;
  • motståndskraft mot temperaturchocker - materialet kommer inte att ändra form, kommer inte att skapa sprickor även med stark uppvärmning;
  • enkel rengöring - du behöver inte behandla kvartsvinyl lika vördnadsfullt som att laminera;
  • inte rädd för utbrändhet - vilket innebär att materialet med tiden inte bleknar;
  • värmekapacitet - inte att jämföra med keramiska plattor, det är kallt för fötterna, men kvarts -vinylplattor är trevliga och varma;
  • möjligheten att reparera - om en skiva eller kakel är ur funktion kan den bytas ut utan att hela beläggningen demonteras;
  • enkel installation - du kan hantera det själv utan att locka till extra arbete.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det verkar som om sådana fördelar redan räcker för ett övertygande val. Men det finns alltid nackdelar som du inte kan gå emot (även om de kanske inte är så betydande).

Bild
Bild

Nackdelar med material:

  • innan läggning måste ytan jämnas ut, det vill säga det behövs ett förberedande reparationsarbete;
  • god elasticitet resulterar också i att stötar och andra ojämnheter i basen kan dyka upp under plattorna eller panelerna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla andra nackdelar är relativa. Inte ett 100% miljövänligt material, så det låtsas inte vara i denna nisch . Det finns inte tillräckligt med variation i designen - som alla går många vilse i valet just på grund av den stora variationen. Det är dyrt - ja, inte alls så dyrt som parkett, ett ganska överkomligt alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer det sig från vinyl?

Allt är enkelt och självklart här: vinylgolvets baslager består av hälften av polyvinylklorid, och samma lager av kvarts-vinylgolv är gjord av kvartssand och skal, och PVC används som bindning. Det vill säga att kvartsvinyl innehåller minst 40% naturliga beståndsdelar (eller till och med 80%), vilket är en stor skillnad. Enkelt uttryckt är kvartsvinyl bättre än vanlig vinyl genom närvaron av en stor mängd av en naturlig komponent i kompositionen.

Detta gör det automatiskt till det föredragna materialet.

Bild
Bild

Kvartsand och skalsten i formeln för slutprodukten ändrar dess tekniska egenskaper . Ett sådant golv blir till exempel mindre komprimerat. Dessutom är sand också en förstärkande komponent. Till exempel, om det finns bordsben på ett sådant golv, kommer de att skada det mindre än om golvet bara var vinyl. Detta är ett mer hållbart material, vilket innebär att nästa reparation inte kommer att vara snart.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Och tillsatsen av kvartssand gör materialet brandsäkert. Lågan, om den inträffar, sprider sig inte längre, utan släcks . Det kommer att slockna eftersom det når detta sandiga lager. Men vinylpanelen i samma situation kommer förutsägbart att smälta till marken. Av denna anledning är kvartsvinyl att föredra i områden med hög brandfara: konferensrum, korridorer etc.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Faktum är att vilket material som helst måste ändra sina linjära dimensioner till en eller annan grad under påverkan av temperatur . Ett kvartsvinylgolv har mindre linjär expansion än ett vinylgolv. Och detta är viktigt när det gäller rum med stora ytor, liksom för utrymmen med panoramafönster, där det finns mycket naturligt ljus. Det vill säga att kvartsvinyl är mindre benägna att "bukta ut", sanden hjälper till att behålla formen på plankan eller kaklet.

Och i detta överträffar han återigen konventionella PVC -paneler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till sist, inte minst viktigt är frågan om estetik . Att gå på golvet, som innehåller kvartssand och samma skalsten, är trevligare. Om materialet används för väggdekoration kommer de till och med att se (och ännu mer taktila) trevligare ut. Vinyl har en yttre konstgjordhet och ger sig ut vid beröring. Och vinyl har bara en uppenbar fördel - det kostar mindre.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer efter anslutningstyp

Element kan fästas på två sätt - låsning och lim.

Bild
Bild

Med ett slott

Det är enkelt att montera ett sådant golv eller efterbehandling väggbeklädnad, du kan jämföra det med principen att vika ett pussel. Men samtidigt måste golv och väggar vara helt plana, annars går allt ner i avloppet.

Bild
Bild

Varför det här alternativet är bra:

  • varje misslyckad sektion kan demonteras och en ny infogas;
  • materialet kan kombineras med golvvärmesystemet;
  • en beläggning bildas som ger känslan av ett varmt och mjukt golv;
  • uppfattas utåt som en monolitisk enkel beläggning, utan klart synliga enskilda komponenter - för många dominerar detta argument;
  • modulerna staplas som du vill, staplingsvinkeln är också variabel, det vill säga att du kan tänka dig en designmetod för stapling som kommer att se väldigt original ut.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om bristerna måste alla återgå till samma absoluta: bara en perfekt platt bas under kvarts-vinyl, inga avlatsmoment. Installationen kommer att bestå av basberedning, kakling och kvalitetskontroll av arbetet. De två modulerna kan fixeras med en gummiklubba. Modulerna ska passa så nära varandra som möjligt så att inga luckor bildas.

Bild
Bild

Med lim

Limkvarts-vinyl innebär att varje fragment fixeras på golvet eller väggen med ett speciellt lim.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men även här finns det alternativ:

  • limplattor - det vill säga varje element är fixerat med lim, basen, igen, ska vara jämn;
  • självhäftande lameller - baksidan är redan täckt med lim, skyddad av en speciell film som tas bort under installationen;
  • dekorativa paneler eller kakel med självhäftande lås - ett sådant överdrag kan till och med läggas på ett gammalt golv.
Bild
Bild
Bild
Bild

Någon kommer att säga att limning är uppenbarligen lättare, men allt är inte så enkelt. Att reparera ett sådant golv, vid skador på ett av fragmenten, kommer inte att vara så enkelt som vid en låsanslutning.

Bild
Bild

Ansökan

Kvartsvinyl kan installeras i taket, men dessa fall är snarare undantag. Och golvet och väggarna är adlade med det mycket oftare. Sådana väggfinisher finns vanligtvis om du vill markera något område i rymden. Till exempel, i vardagsrummet, markera mediezonen: du kan helt enkelt kombinera tapeten, eller så kan du göra det radikalt.

Det ser väldigt intressant ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Köksförklädet är också utlagt med kvarts-vinyl, eftersom materialet är fuktbeständigt är det möjligt . Golven på balkongen, i korridoren, i badrummet, i köket ändras också om de är klara med kvarts-vinyl. Och den används också om du behöver uppdatera bordsskivan på ett gammalt bord - det kan bli väldigt trevligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Längden på ett fragment varierar från 30 cm till 120 cm, medan standardlängden är dold i intervallet 30-60 cm, och detta är oftast en rektangulär kakel. Och här plattor som är längre än 90 cm kallas mer logiskt för remsor (analogt med laminat).

Bild
Bild

Bredden på ett fragment av en kvarts-vinylfinish är 20-60 cm , det finns till och med brickor en meter breda, och de är praktiska för att organisera reparationer i lokaler med betydande bilder.

Klinkers tjocklek - 2-5 mm . Produktens styrka, antalet lager som finns i denna efterbehandlingskaka, materialets vikt och naturligtvis dess flexibilitet beror på tjockleken. Till exempel används mycket tunna fragment, mindre än 3 mm i tjocklek, endast för limfixering.

Den mest efterfrågade storleken på kvarts -vinylplattor är kvadratisk form - 30 x 30 cm och rektangulär - 30 x 60 cm. Du kan också hitta triangulära fragment som skapar en intressant design i dekoration.

Bild
Bild

Design

Här avslöjas materialets charm maximalt. För det första är valet av texturer och färger stort, och du kan hitta alla alternativ med en exakt imitation av marmor, sten, betong, trä. En gång i tiden försökte alla ta träklädsel, men idag, även i små lägenheter, uppträder alltmer imitation av sten och betong, vilket underlättades av moderna inredningsstilar.

Kvartsvinyl uppfyller nuvarande behov, därför kan inte bara grå, vita och beige färger på materialet hittas på byggmarknaden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man installerar är också viktigt: "fiskbens" eller "franskt träd", till exempel, är mycket populära lösningar . Förresten, detta är en mycket intressant jämförelse. Ett vanligt "fiskbens" (annars kallas det också engelska) skapas på följande sätt: plankorna ligger i rät vinkel mot varandra. Du kan göra en enradig, dubbelradig och till och med treradig engelsk fiskbensben. Men det "franska trädet" kräver att plankorna inte sammanfogas vinkelrätt, utan med en vinkel på 30 eller 60 grader (eller mellanvärden för dessa nummer). Omläggning med romber, strålar, ormbunkar - det här är alla varianter av "franska julgranen".

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Varje sektor kommer att ha sina egna vinnare. Trots allt kan kvarts-vinyl ha olika slitstyrka, men mest hörs märken i alla kategorier.

Denna lista kommer definitivt att innehålla:

  • Alpint golv - Tyskt märke med överkomliga priser och ett brett utbud;
  • Konst österut - tillverkad i Ryssland, kakel som samlar mycket bra recensioner;
  • Refloor fargo - ett annat ryskt företag som kan skryta med höga försäljningsvolymer;
  • " Decoria Rus " -en välkänd importör av koreansk kvartsvinyl till den ryska marknaden, blir det svårt att välja rätt kakel, eftersom sortimentet helt enkelt är imponerande;
  • " Vinyl " - förstklassig kvalitet med tjugo års garanti
  • Pergo - tillverkad i Belgien med en naturlig design och den mest naturliga konsistensen.
Bild
Bild

Efter köpet börjar det mest avgörande ögonblicket - installationen. Ingen av dess etapper kommer att tolerera misstag.

Installationstips

Arbetet börjar med utjämning av basen. Golvet måste vara fast och stabilt, annars är alla andra åtgärder meningslösa. Du kan fixa kvartsvinyl på en träyta-på samma plywoodskivor, på fuktresistent spånskiva och OSB, som måste täckas med en primer. Den förberedda basen bör kontrolleras för fukt, om indikatorn är högre än 5%är detta dåligt. Ytterligare torkning kan krävas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De efterföljande arbetsfaserna måste också beaktas

  1. Pålägg . Genom mittpunkterna måste du rita två linjer vinkelrätt mot varandra (de ska också vara parallella med väggarna). Som ett resultat bör ett rutnät med fyra ekvivalenta rektanglar bildas.
  2. Lägga kakel med ett lås . Det dekorativa elementet läggs med den räfflade sidan mot väggen. I den första raden måste spåren skäras, plattorna måste flyttas tätt till det vertikala planet. Ändarna på intilliggande produkter är anslutna. Nästa rad är monterad med stängning av anslutningarna av dekorativa element.
  3. Lägga lameller med limlås . Det är också nödvändigt att lägga från hörnet, den nya plattan, som skapar en viss lutning, kommer att anpassas till sidan av det redan monterade fragmentet, sedan går det ner och klämmer. Nästa rader kan läggas ut utan förskjutning eller förskjutning med 1⁄2 eller en tredjedel av brickorna.
  4. Installation med lim . Det utförs från en central punkt, limet måste antingen vara specialkvartsvinyl eller dispersion. Lösningen appliceras på väggen eller golvet med en spatel med triangulära tänder. Intilliggande fragment ska passa tätt mot varandra, och för att avlägsna luft och limma överskott rullas den färdiga beläggningen med en gummirulle. Den ska röra sig längs de tvärgående och längsgående linjerna, riktningen är från mitten till kanterna.
  5. Installation av fritt liggande kakel . Gummit i elementets bas ger ett fast grepp om golvet. Varje nytt fragment appliceras på det redan monterade, tryckt ned med en rörelse uppifrån och ner.
  6. Hur brickor skärs . På framsidan måste du markera skärlinjen. Med en vass kniv måste du anstränga dig längs markeringarna - snittet ska vara halva tjockleken på panelen eller plattan. Ett fragment kan brytas längs en linje genom att helt enkelt böja det försiktigt. Om det behövs kan fragmentet skäras med en kniv till slutet (en kniv med ett krokblad är idealiskt i denna mening). Om halsen är lockig är det bättre att använda en tät mall.
Bild
Bild

Slutligen är kontrollen ett viktigt steg i installationen . Det blir både mellanliggande och slutgiltigt. Fäst en skena (2 m lång) på beläggningen, låt den röra sig i alla riktningar. Det är nödvändigt att noggrant undersöka golvet - finns det en lucka mellan det och kontrollstången. Spalten bör inte överstiga 4 mm. Och sömmarnas krökning är lätt att kontrollera med en markörsladd, den ska dras längs lederna och bestämma punkterna för största avvikelse för fragmenten intill sladden med en linjal.

Det bör inte vara mer än 1 mm skillnad.

Bild
Bild

Tja, hur kvartsvinylen som vidhäftade till basen kontrolleras enligt följande: om du knackar på materialets yta, kommer ljudet att dämpas på den plats där brickan ligger efter golvet. Om det inte finns något sådant ljud är allt bra.

Bild
Bild

Exempel i interiören

En genomgång av den inre framgången med kvartsvinyl är ett tillfälle att prova några av alternativen för ett nytt utseende av ditt eget hem.

Inspirerande exempel hjälper till med detta

Du kan välja fasade dörar, så att golvet får en viss ädelhet och inte kommer att smälta ihop helt med väggarna

Bild
Bild

Texturernas rikedom är en uppenbar fördel med kvartsvinyl

Bild
Bild

Ett skonsamt alternativ för sovrummet som mjukar upp det övergripande utseendet på rummet

Bild
Bild

För ett loft och dess variationer finns det också en intressant lösning som helt klart gynnar en sådan inredning

Bild
Bild

Här är ett exempel på hur kvartsvinyl kan se ut på en vägg

Bild
Bild

Ibland ser golvet ut som det mest "trevliga" i interiören

Bild
Bild

Men lösningen på accentväggen i sovrummet är en intressant design, ovanlig styling förvandlar rummet betydligt

Bild
Bild

Så här kan en köksbänk i kvartsvinyl se ut

Bild
Bild

Även visuellt ser ett sådant golv väldigt varmt ut

Bild
Bild

Om du gör en sådan golvbeläggning kan du harmoniskt kombinera alla tre huvudfärgerna i interiören

Bild
Bild

Lyckliga beslut!

Rekommenderad: