Storlekar På En Stapel: Standardstorlekar. Hur Lång Och Tjock är Timret För Konstruktion? Balk 7 Meter Och 150x150, 6 Meter Och Andra Storlekar

Innehållsförteckning:

Video: Storlekar På En Stapel: Standardstorlekar. Hur Lång Och Tjock är Timret För Konstruktion? Balk 7 Meter Och 150x150, 6 Meter Och Andra Storlekar

Video: Storlekar På En Stapel: Standardstorlekar. Hur Lång Och Tjock är Timret För Konstruktion? Balk 7 Meter Och 150x150, 6 Meter Och Andra Storlekar
Video: Koszenie topoli energetycznej - Farming Simulator 19 | #89 2024, Maj
Storlekar På En Stapel: Standardstorlekar. Hur Lång Och Tjock är Timret För Konstruktion? Balk 7 Meter Och 150x150, 6 Meter Och Andra Storlekar
Storlekar På En Stapel: Standardstorlekar. Hur Lång Och Tjock är Timret För Konstruktion? Balk 7 Meter Och 150x150, 6 Meter Och Andra Storlekar
Anonim

Idag finns det ingen anledning att övertyga om att det är önskvärt för varje familj att ha ett eget hus eller sommarstuga, om inte ett akut behov. Trähus är särskilt populära. Listan över förslag på färdiga hus och tomter för byggande växer ständigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Standardstorlekar

Ett av de mest efterfrågade byggmaterialen är timmer. Det skiljer sig från andra typer av sågade trävaror med sina dimensioner - enligt GOST 18288 - 77 har det en höjd och bredd på minst 100 mm. Dess parametrar regleras av en annan standard - GOST 24454-80 "barrträd: dimensioner", som innehåller en rad standardstorlekar.

Det vanligaste virket finns i storlekarna 100 x 100, 100 x 150, 150 x 150 mm.

Bild
Bild

Längd

De nominella dimensionerna för sågade timmers längd fastställs av GOST 24454-80: från 1 till 6,5 m med en gradering på 0,25 m. I praktiken finns det ett brett spektrum av värden: oftare än andra produceras en sex meter lång stång, men en stång med en längd av 7 meter kan göras på beställning . Den maximala längden på det producerade materialet är 18 meter (för laminerat faner).

Bild
Bild
Bild
Bild

Tjocklek

Den enklaste tjockleken bestäms för två- och trekantade balkar. För en fyrkantig fyrkantig sektion är tjockleken lika med bredden, för en rektangulär sektion mäts tjockleken på den mindre sidan.

Enligt GOST 24454-80 tillverkas virke med en tjocklek på 100 till 200 mm med ett steg på 25 mm och en tjocklek på 250 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bredd

Bredden kan vara från 100 till 250 mm i steg om 25 mm och måste vara lika med eller större än tjockleken. Det vanligaste är 150 mm.

Bild
Bild

Beräkningsfunktioner

Modern träbearbetningsteknik erbjuder tre typer av virke:

  • hela;
  • profilerad;
  • limmad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Massivt virke är det mest populära materialet för att bygga ett hus. Det erhålls på ett extremt enkelt sätt: på ett sågverk sågas fyra delar ur en stock för att få ett fyrkantigt eller rektangulärt tvärsnitt och torkas som regel under naturliga förhållanden (luftfuktighet 20%). Baren kan vara:

  • tvåkantade, när två motstående ytor bearbetas, och de andra två sidorna lämnas obehandlade;
  • trekantade, när två motstående ytor bearbetas och en vinkelrätt mot dem;
  • fyrkantig - ett virke i den mest bekanta formen, som har ansikten på alla fyra sidor.

Att arbeta med detta material kräver inte höga kvalifikationer, dessutom är det relativt billigt och inte bristfälligt. Samtidigt, när du börjar arbeta med en solid bar, är det nödvändigt att ta hänsyn till dess särdrag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Torkning av trädet varar i ett år eller mer, så bildandet av sprickor och snedvridningar är oundvikligt, dessutom på grund av omöjligheten att säkerställa en passform för varje strukturelement i huset, blåses väggarna igenom, trots att närvaro av jute eller drag. Dessa omständigheter tvingar husets yttre beklädnad att utföras med sidospår, blockhus och andra material, vilket avsevärt komplicerar arbetet och ökar husets värde. En viktig punkt är möjligheten att en svamp påverkar råved, därför är behandling med en antiseptisk lösning nödvändig.

Profilerade balkar är gjorda på specialiserade träbearbetningsmaskiner, som inte bara ger hög dimensionell noggrannhet, utan också skapar en speciell profil för att tätt passa elementen till varandra. Dess främsta fördelar:

  • nästan fullständig frånvaro av att blåsa genom väggarna;
  • attraktivt utseende (hyvlade väggar kräver inte ytterligare bearbetning);
  • bra väderbeständighet (en hyvlad yta, till skillnad från en sågad, är mindre benägen att bli våt och absorberar vatten sämre).
Bild
Bild
Bild
Bild

Om företaget som producerar det profilerade virket säkerställer att det torkar upp till 3% fukthalt, finns det inga svårigheter - väggarna är släta och kräver inte isolering. i alla fall efter montering av huset tar det ungefär ett år för sedimentering och krympning, och vid denna tidpunkt kan små sprickor uppstå.

Limt laminerat virke produceras genom att foga flera lager - lameller med lim och sedan ta bort överflödigt trä. Antalet lameller beror på produktens tjocklek och varierar från två till fem. Tillverkningsnoggrannheten är högre än profilerat virke, dessutom är möjligheten att skeva under torkning utesluten - huset är klart att användas nästan omedelbart efter montering.

Idag är det den bästa tekniken för byggandet av trähus, men kostnaden för materialet överstiger inte bara fast utan också profilerat virke.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkning av material för massivt virke

För att exakt beräkna mängden material som krävs för byggandet av ett traditionellt timmerhus är det nödvändigt att ha ett projekt på vilket volymen av timmer som kommer att behövas för konstruktion av färdiga väggar beräknas - det här är ett ideal teoretisk beräkning. I praktiken måste man möta ett antal omständigheter som påverkar den faktiska mängden virke som krävs:

  • materialets kvalitet;
  • krympning;
  • redovisning av dörr- och fönsteröppningar.

Bland de köpta staplarna finns det i regel undermåliga: ruttna, med svarta knutar, sprickor etc., därför måste du se till att antalet är minimalt när du köper.

Bild
Bild

Vid beräkning av timmerhusets höjd är det nödvändigt att ta hänsyn till att virket under torkning krymper, vilket uppgår till 4 - 8% av originalstorleken . Tillverkaren skär dock ofta färskt, praktiskt taget inte torkat virke. Detta kan orsaka en ökning av andelen krympning upp till 10 - 12%.

Du kan ofta hitta en rekommendation att subtrahera storleken på fönster- och dörröppningar från väggarnas volym . Författarna till dessa tips glömmer att när man lägger ett timmerhus ska dörr- och fönsteröppningar inte lämnas fria. Öppningen indikeras i en höjd av 2 - 3 kronor, och sedan måste den täckas med en solid krona - och så vidare till hela öppningens höjd.

Således, när du bygger ett hus från en solid bar, rekommenderas det att ha en materialreserv på 10-15% av väggarnas beräknade volym.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkning av material för profilerade och limmade balkar

När du använder en profilerad stång kan beräkningen av den erforderliga mängden material göras mycket mer exakt. Sannolikheten för att undermåliga produkter kommer in i satsen är betydligt lägre, vilket är förknippat med dess höga pris och relativt höga produktionskultur . Högkvalitativt profilerat virke är tillverkat av torkat trä och har därför en krympningsprocent på 1,5-2%.

Limmat laminerat virke krymper praktiskt taget inte . På grund av den höga bearbetningsnoggrannheten och närvaron av profilerade parningsytor kräver dörr- och fönsteröppningar inte periodisk överlappning, som vid användning av massivt sågat virke. I allmänhet är materialets säkerhetsfaktor vid användning av profilerade och limmade balkar tillräcklig för att ta inom 2 - 4%.

Bild
Bild

Vilken storlek ska man välja för konstruktion?

Byggnadens syfte

Storleken på träets tvärsnitt dikteras först och främst av husets syfte. För ett sommarhus är en sektion på 100x100 mm eller 100x150 mm tillräcklig (med bildandet av en vägg med en tjocklek på 100 mm). För en bostadshus i en våning krävs väggar med en tjocklek på 150 mm eller mer . Den termiska beräkningen av väggarnas tjocklek kommer säkert att ge en större tjocklek, men man måste komma ihåg att väggar av vanligt sågat virke måste isoleras och skyddas från blåsning, därför kan storleken på 150x150 mm anses vara optimal. För ett två- och trevåningshus måste väggtjockleken ökas till 175-200 mm. Detta har mer att göra med väggarnas stabilitet, särskilt under monteringsprocessen.

Vilken träslag som virket är sågat beror på kundens ekonomiska kapacitet och personliga preferenser . Tall kan anses vara optimal. Det är oönskat att använda gran på grund av dess låga motståndskraft mot sönderfall, men om grunden är planerad att vara hög är detta inte kritiskt.

Dessutom rekommenderas i alla fall att behandla de nedre kronorna med föreningar som skyddar träet från fukt, svamp och sönderfall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Golv- och taktillverkning

När man bygger från en bar byggs inte bara väggar, utan stockar för golvet och tak för taket görs. När du lägger golvet är det nödvändigt att ta hänsyn till temperatur- och luftfuktighetsskillnader, därför bör timmerlängden tas 20 - 30 mm mindre än rummets nominella storlek . Det rekommenderas att använda ett rektangulärt material som fördröjning. Det ungefärliga förhållandet mellan bredd och längd bör vara 1,5/2,0.

När du köper ett virke till golvet är det viktigt att övervaka materialets kvalitet - du kan inte använda deformerat virke, eftersom det blir omöjligt att lägga ett plant golv på en sådan grund . Luftfuktigheten är inte mindre viktig - överskridande av värdet 15 - 18% kommer därefter oundvikligen att leda till skevhet. Det är kategoriskt omöjligt att använda material med tecken på sönderfall och ett stort antal knop, eftersom detta kommer att leda till en kraftig minskning av böjhållfastheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Balken för takplattor ska inte vara sämre i kvalitet än materialet för stockarna. En tak med ett bildförhållande på 1, 4/1 och en längd på högst 6 m används i taket . Om det krävs för att täcka stora rum, bör mellanliggande stöd installeras. Steget mellan strålarna tas inte mer än 1, 2 m. Som regel dikteras det av storleken på plåtarna av värmeisolerande material.

Profilerat och limmat virke i taket ser väldigt attraktivt ut, så det är inte nödvändigt att gömma det under ett undertak eller undertak - det finns moderna alternativ för att kombinera virke med plåt, blockhus, etc.

Moderna tillverkare erbjuder ett brett utbud av sågade trävaror, och varje konsument, med fokus på sin ekonomiska förmåga, kan välja lämpligt alternativ.

Rekommenderad: