Skummad Polyeten (35 Bilder): Teknik För Framställning Av Polyetenskum Utan Gas, Egenskaper Och Tillämpning, Tvärbunden Och Icke-tvärbunden Polyetenskum

Innehållsförteckning:

Video: Skummad Polyeten (35 Bilder): Teknik För Framställning Av Polyetenskum Utan Gas, Egenskaper Och Tillämpning, Tvärbunden Och Icke-tvärbunden Polyetenskum

Video: Skummad Polyeten (35 Bilder): Teknik För Framställning Av Polyetenskum Utan Gas, Egenskaper Och Tillämpning, Tvärbunden Och Icke-tvärbunden Polyetenskum
Video: Сварка пластмасс: обучающее видео от Techspan 2024, Maj
Skummad Polyeten (35 Bilder): Teknik För Framställning Av Polyetenskum Utan Gas, Egenskaper Och Tillämpning, Tvärbunden Och Icke-tvärbunden Polyetenskum
Skummad Polyeten (35 Bilder): Teknik För Framställning Av Polyetenskum Utan Gas, Egenskaper Och Tillämpning, Tvärbunden Och Icke-tvärbunden Polyetenskum
Anonim

Polyeten är ett utbrett, populärt och efterfrågat material som används inom en mängd olika områden av mänsklig aktivitet. Men inte alla människor vet att det finns ett stort antal olika typer av polyeten. Idag kommer vi i vårt material att prata om den skummade typen av material, bekanta oss med dess särdrag.

Bild
Bild

Egenskaper och egenskaper

Först och främst måste du förstå vad materialet är. Så, skummad polyeten (polyetenskum, PE) är ett material baserat på traditionell och välkänd polyeten . Till skillnad från standardsorten har den skummade typen dock en speciell sluten porös struktur. Dessutom är det viktigt att notera att skummet klassificeras som en gasfylld termoplastisk polymer.

Om vi pratar om tiden för materialets utseende på marknaden, så hände detta för ungefär femtio år sedan . Sedan dess har polyetenskum blivit allt populärare bland användare. Idag uppfyller produktionen av varor alla internationella standarder, som anges i motsvarande GOST.

Innan du bestämmer dig för att köpa och använda materialet måste du utvärdera och analysera alla tillgängliga särdrag hos polyeten . Man bör komma ihåg att dessa egenskaper inte bara är positiva utan också negativa. Ändå utgör de alla en uppsättning särdrag hos materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Så vissa kvaliteter kan hänföras till de viktigaste egenskaperna hos skummad polyeten.

Först och främst är det nödvändigt att säga om materialets höga brandfarlighet . Så om lufttemperaturen når +103 grader Celsius kommer polyeten att börja smälta (denna indikator är den så kallade "smältpunkten"). Under drift måste du därför definitivt komma ihåg denna materialkvalitet.

Materialet är resistent mot låga temperaturer . Så experter rapporterar att även när omgivningstemperaturen sjunker under -60 grader Celsius, behåller polyeten fortfarande så viktiga egenskaper som styrka och elasticitet.

Nivån på värmeledningsförmågan hos polyeten är mycket låg och ligger på nivån 0, 038-0, 039 W / m * K . Följaktligen kan vi prata om en hög värmeisolering.

Materialet uppvisar hög motståndskraft mot olika kemikalier och komponenter. Dessutom är en biologiskt aktiv miljö inte farlig för honom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under driften av polyetenskum bör man ta hänsyn till det faktum att själva materialet kan absorbera ljud. I detta avseende används det ofta för att utrusta inspelningsstudior, klubbar och andra lokaler som kräver obligatorisk ljudisolering.

PE innehåller inga komponenter som kan skada människokroppen . Följaktligen kan materialet användas utan rädsla för hälsa och liv (både dina egna och dina nära och kära). Dessutom avger materialet inga giftiga komponenter, även under förbränning.

Den viktigaste egenskapen för polyeten, tack vare vilken den är populär och efterfrågad bland ett stort antal användare, är det faktum att materialet mycket lätt kan transporteras. En viktig roll spelas också av det faktum att polyetenskummet enkelt kan monteras.

PE är ett material med hög slitstyrka . Följaktligen kan vi dra slutsatsen att det kommer att tjäna dig under en lång tid. Om vi försöker uppskatta materialets livslängd grovt är det ungefär 80-100 år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Under driften av materialet är det absolut nödvändigt att ta hänsyn till det faktum att det förstörs genom exponering för ultraviolett strålning. Respektive, direkt användning av materialet måste ske i en skyddad miljö.

Stor variation när det gäller färg, form och typ av dekoration . De mest populära och efterfrågade är rektangulära ark i svartvitt.

Tjockleken på polyeten kan variera. Denna indikator spelar en avgörande roll för materialvalet. Så beroende på dina behov och preferenser kan du välja PE med en tjocklek på 10 mm, 50 mm, 1 mm eller 20 mm.

Förutom de funktionella egenskaperna hos PE är det viktigt att i detalj studera de kemiska och fysikaliska egenskaperna hos PE (till exempel spelar egenskaper som täthet, förmåga att absorbera fukt, etc. en viktig roll). Bland materialets distinkta kemiska och fysikaliska egenskaper finns:

  • det rekommenderade temperaturintervallet för användning av materialet ligger i intervallet från -80 grader Celsius till +100 grader Celsius (i andra temperaturer förlorar materialet sina egenskaper och kvalitet);
  • styrkan kan sträcka sig från 0,015 MPa till 0,5 MPa;
  • materialets densitet är 25-200 kg / m3;
  • värmeledningsförmåga index - 0,037 W / m per grad Celsius.
Bild
Bild
Bild
Bild

Produktionsteknik

På grund av det faktum att skummad PE dök upp länge på byggmarknaden och är mycket efterfrågad bland användarna , ett stort antal tillverkare började tillverka PE. För att standardisera materialfrisättningsprocessen antogs en allmän produktionsteknik som alla företag och företag måste följa.

Först och främst bör det noteras att tekniken för tillverkning av skummad polyeten består av flera steg . Samtidigt är det inom ramen för några av dem nödvändigt att använda gas, medan andra klarar sig utan det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det allmänna produktionsschemat innehåller följande delar:

  • extruder;
  • kompressor för gastillförsel;
  • kylledning;
  • förpackning.

Man bör komma ihåg att typen av utrustning som används till stor del beror på vilken produkt tillverkaren vill få som resultat. Så till exempel kan väsktillverkning, rörsömmar och många andra enheter och mekanismer användas. Många tillverkare använder också enheter som flygaxar, stanspressar, formningsmaskiner etc.

Bild
Bild

För direktframställning av materialet används specialdesignade granulat av LDPE, HDPE (olika element baserade på dem kan också användas) . I vissa fall kan primära råvaror kombineras med så kallade regranulat. Samtidigt bör man komma ihåg att skummad polyeten också kan tillverkas av återvunnet material. Dessutom måste den uppfylla vissa krav, nämligen att den måste vara fri från föroreningar, och själva råvaran måste ha en genomsnittlig molekylvikt och vara enhetlig i färgen.

Bild
Bild

Olika sorter

Skummad polyeten är ett material som säljs i rullar. Samtidigt, i processen att förvärva det, bör man vara så försiktig som möjligt, eftersom det finns flera sorter av PE, som skiljer sig åt i sina kvalitativa egenskaper, och också används för att utföra olika uppgifter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Osydd

Skummad icke-tvärbunden polyeten produceras med hjälp av tekniken för den så kallade "fysiska skumningen". Denna tillverkningsmetod låter dig bevara materialets ursprungliga struktur . När det gäller hållfasthetsegenskaperna för denna typ av PE är de relativt låga, vilket måste beaktas vid köp och användning av materialet. I allmänhet tror man att icke -tvärbundet material är relevant att använda i fall där det inte kommer att utsättas för betydande mekanisk påfrestning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sytt

När det gäller tvärbunden PE-skum finns det två typer av sådant material: kemiskt och fysiskt tvärbundet. Låt oss överväga egenskaperna hos dessa typer mer detaljerat.

Framställningen av kemiskt tvärbundet material utförs steg för steg . Först och främst utförs proceduren för blandning av råvaran med speciella skum- och tvärbindningselement. Därefter bildas det första arbetsstycket. Nästa steg är att gradvis värma den kokta massan i ugnen. Det bör noteras att processen för temperaturbehandling av kompositionen påverkar utseendet på speciella tvärbindningar mellan polymertrådarna (denna process kallas "sömnad", varifrån materialets namn kommer). Efter detta inträffar gasning. När det gäller materialets direkta egenskaper, som erhålls genom användning av denna metod, bör det noteras sådana egenskaper som en finkornig struktur, matt yta, hög hållfasthet och stabilitet, elasticitet, etc.

Till skillnad från det material som beskrivs ovan, inga speciella tillsatser används för att skapa den slutliga produkten, som produceras med den fysiska tvärbindningsmetoden … Dessutom finns det inget värmebehandlingssteg i produktionscykeln. Istället bearbetas den beredda blandningen med en ström av elektroner, vilket underlättar tvärbindningsprocessen.

Bild
Bild

Det är också viktigt att notera det faktum att tillverkaren med denna metod har förmågan att kontrollera materialets egenskaper och cellens storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudsakliga tillverkare

På grund av det faktum att skummad polyeten är efterfrågad bland användare, är ett stort antal företag engagerade i produktion, släpp och försäljning. Tänk på flera populära materialtillverkare. Först och främst inkluderar dessa:

  • PENOTERM - materialet i detta märke motsvarar all den senaste vetenskapliga och tekniska utvecklingen;
  • " Polyfas " - detta företag kännetecknas av sitt breda sortiment;
  • Sibirien-Upak - företaget har funnits på marknaden i över 10 år, under denna tid har det lyckats vinna kärlek och förtroende hos ett stort antal konsumenter.

I processen att välja ett material är det mycket viktigt att vara uppmärksam på tillverkaren. Endast om du väljer ett pålitligt företag kan du räkna med att köpa sådant material som uppfyller alla internationella regler och standarder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Som nämnts ovan är polyetenskum ett populärt och efterfrågat material. Först och främst beror en så stor spridning på det faktum att PE kan användas på olika områden i människolivet.

PE används traditionellt som isoleringsmaterial . Samtidigt kan han skydda användaren från värme, ljud eller vatten. Således kan vi dra slutsatsen att skummad polyeten aktivt används i byggindustrin i uppförandet av olika typer av grundläggande strukturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom byggindustrin utnyttjas materialets isolerande egenskaper aktivt inom bil- och instrumentteknik. Till exempel används PE för att skapa produkter som mattor och underlag för maskiner.

Skummad polyeten används ofta för att täta dörrar, fönster och andra element (till exempel är hörn eller profiler konstruerade av det).

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också viktigt att notera att PE har alla nödvändiga kvaliteter och uppfyller kraven för förpackningsmaterial. Följaktligen används polyeten för förpackning och transport av olika utrustningar.

Ett annat användningsområde är tillverkning av en mängd olika sportutrustningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Således kan vi dra slutsatsen att Polyetenskum är ett populärt material som har många unika egenskaper och används för en mängd olika applikationer.

Rekommenderad: