XLPE: Vad är Det? Är Det Bättre än Polypropen Och Metallplast? Livslängd Och Andra Egenskaper

Innehållsförteckning:

Video: XLPE: Vad är Det? Är Det Bättre än Polypropen Och Metallplast? Livslängd Och Andra Egenskaper

Video: XLPE: Vad är Det? Är Det Bättre än Polypropen Och Metallplast? Livslängd Och Andra Egenskaper
Video: SUPER GLUE & BAKING SODA TRICK, GLUING HARD PLASTIC 2024, Maj
XLPE: Vad är Det? Är Det Bättre än Polypropen Och Metallplast? Livslängd Och Andra Egenskaper
XLPE: Vad är Det? Är Det Bättre än Polypropen Och Metallplast? Livslängd Och Andra Egenskaper
Anonim

Tvärbunden polyeten-vad är det, hur används det, är det bättre än polypropen och metallplast, vad är dess livslängd och andra egenskaper som utmärker denna typ av polymerer? Dessa och andra frågor uppstår för dem som planerar att byta rör. Medan du letar efter det optimala materialet för att lägga kommunikation i huset eller på landet, bör sydd polyeten definitivt inte diskonteras.

Bild
Bild

Egenskaper

Under lång tid har polymermaterial försökt att bli av med deras största nackdel - ökad termoplasticitet . Tvärbunden polyeten är ett exempel på den kemiska teknikens seger över tidigare brister. Materialet har en modifierad maskstruktur som bildar ytterligare bindningar i de horisontella och vertikala planen. I processen med tvärbindning får materialet en hög densitet, deformeras inte när det utsätts för värme. Det tillhör termoplast, produkter tillverkas i enlighet med GOST 52134-2003 och TU.

Bild
Bild

Materialets huvudsakliga tekniska egenskaper inkluderar följande parametrar:

  • vikt - cirka 5, 75-6, 25 g per 1 mm produkttjocklek;
  • draghållfasthet - 22-27 MPa;
  • nominellt tryck på mediet - upp till 10 bar;
  • densitet - 0,94 g / m3;
  • värmekonduktivitetskoefficient - 0,35-0,41 W / m ° С;
  • driftstemperatur - från −100 till +100 grader;
  • toxicitetsklass för produkter som avdunstat vid förbränning - T3;
  • brandfarlighetsindex - G4.

Standardstorlekar sträcker sig från 10, 12, 16, 20, 25 mm till högst 250 mm. Sådana rör är lämpliga för både vattenförsörjning och avloppsnät. Väggtjockleken är 1, 3-27, 9 mm.

Bild
Bild

Märkningen av materialet i den internationella klassificeringen ser ut så här: PE-X . På ryska används beteckningen oftast PE-S … Den produceras i raka längder, samt rullas till spolar eller på spolar. Livslängden för tvärbunden polyeten och produkter tillverkade av den når 50 år.

Produktionen av rör och höljen från detta material utförs genom bearbetning i en extruder. Polyeten passerar genom formhålet, matas in i kalibratorn och passerar genom kylning med hjälp av vattenströmmar. Efter den sista formningen skärs arbetsstyckena enligt den angivna storleken. PE-X-rör kan tillverkas med flera metoder.

  1. PE-Xa … Peroxidsömt material. Den har en enhetlig struktur som innehåller en betydande andel tvärbundna partiklar. En sådan polymer är säker för människors hälsa och miljön och har hög hållfasthet.
  2. PE-Xb . Rör med denna märkning använder silan -tvärbindningsmetoden. Detta är en tuffare version av materialet, men lika hållbar som peroxidmotstyckena. När det gäller rör är det värt att kontrollera produktens hygiencertifikat - inte alla typer av PE -Xb rekommenderas för användning i hushållsnät. Oftast är höljet av kabelprodukter tillverkade av det.
  3. PE-Xc … Ett material tillverkat av strålningstvärbunden polyeten. Med denna produktionsmetod är produkterna ganska tuffa, men minst hållbara.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att ta hänsyn till att i hushållsområden, när man lägger kommunikation, företrädes oftast produkter av PE-Xa-typ, de säkraste och mest hållbara. Om huvudkravet är styrka, bör du vara uppmärksam på silan -tvärbindningen - sådan polyeten saknar några av nackdelarna med peroxid, den är hållbar och stark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Användningen av tvärbunden polyeten är begränsad till endast ett fåtal verksamhetsområden. Materialet används för att producera rör för radiatorvärme, golvvärme eller vattenförsörjning . Långdistansförflyttning kräver en solid grund. Det är därför huvudfördelningen av materialet erhölls när man arbetade som en del av system med en dold installationsmetod.

Dessutom är sådana rör, utöver medietrycket av mediet, väl lämpade för teknisk transport av gasformiga ämnen. Tvärbunden polyeten är ett av huvudmaterialen som används för att lägga underjordiska gasledningar . Dessutom tillverkas polymerdelar av enheter, vissa typer av byggmaterial.

Det används också vid kabelproduktion som grund för skyddshylsor i högspänningsnät.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Tvärbindning av polyeten har blivit nödvändig på grund av dess egenskaper, som är direkt relaterade till den höga termiska deformationen. Det nya materialet fick en fundamentalt annorlunda struktur, vilket ger högre hållfasthet och tillförlitlighet för produkter som tillverkats av det . Sytt polyeten har ytterligare molekylära bindningar och har en minneeffekt. Efter en liten termisk deformation återfår den sina tidigare egenskaper.

Under lång tid har syrepermeabiliteten för tvärbunden polyeten också varit ett allvarligt problem. När denna gasformiga substans kommer in i kylvätskan bildas ihållande frätande föreningar i rören , vilket är mycket farligt vid användning av metallbeslag eller andra element av järnmetaller som ansluter systemet under installationen. Moderna material saknar denna nackdel, eftersom de innehåller ett inre syreogenomträngligt lager av aluminiumfolie eller EVON.

Dessutom kan en lackbeläggning användas för dessa ändamål. Syrebarriärrör är mer motståndskraftiga mot sådana påverkan, de kan användas i kombination med metall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid tillverkning av tvärbunden polyeten kan upp till 15 olika metoder användas, vilket påverkar det slutliga resultatet. Den största skillnaden mellan dem ligger i sättet att påverka materialet. Det påverkar graden av tvärbindning och några andra egenskaper. De mest använda är bara 3 tekniker.

  • Fysisk eller baserad på exponering av polyetenens molekylstruktur för strålning … Graden av tvärbindning når 70%, vilket är över genomsnittsnivån, men tjockleken på polymerväggarna har ett betydande inflytande här. Sådana produkter är märkta som PEX-C. Deras huvudsakliga skillnad är ojämn anslutning. Produktionstekniken används inte i EU -länderna.
  • Silanol-tvärbunden polyeten erhålls genom kemisk kombination av en silan med en bas. I den moderna B-Monosil-tekniken skapas en förening för detta med peroxid, PE, och matas sedan till extrudern. Detta garanterar enhetlighet i sömmarna, ökar intensiteten avsevärt. I stället för farliga silaner används organosilanidämnen med en säkrare struktur i modern produktion.
  • Peroxid -tvärbindningsmetod för polyeten tillhandahåller också den kemiska kombinationen av komponenter. Flera ämnen är inblandade i processen. Dessa är hydroperoxider och organiska peroxider tillsatta till polyeten under dess smältning före extrudering, vilket gör det möjligt att erhålla tvärbindning upp till 85% och säkerställa dess fullständiga enhetlighet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse med andra material

När man väljer vilket som är bättre-tvärbunden polyeten, polypropen eller metallplast måste konsumenten ta hänsyn till alla för- och nackdelar med varje material . Att byta ditt hemvatten eller värmesystem till PE-X är inte alltid lämpligt. Materialet har inte ett förstärkningsskikt, som är i metall-plast, men det tål lätt upprepad frysning och uppvärmning, medan dess analoga under sådana driftsförhållanden blir oanvändbar och spricker längs väggarna. Fördelen är också den höga pålitligheten hos den svetsade sömmen. Metalloplast exfolierar ofta under drift; vid ett medeltryck över 40 bar går det helt enkelt sönder.

Polypropylen - ett material som länge har ansetts vara en icke-alternativ ersättning för metall i privat bostadskonstruktion. Men detta material är mycket nyckfullt vid installationen, med en minskning av atmosfärstemperaturer är det ganska svårt att montera en linje kvalitativt. Vid fel i sammansättningen kommer rörens permeabilitet oundvikligen att försämras och läckor uppstår. PP-produkter är inte lämpliga för att lägga golvgolv, dolda ledningar i väggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

XLPE saknar alla dessa nackdelar .… Materialet levereras i spolar på 50-240 m, vilket gör det möjligt att avsevärt minska antalet beslag under installationen. Röret har en minneeffekt som återställer sin ursprungliga form efter dess förvrängning.

Tack vare den släta inre strukturen bidrar produkternas väggar till att minska risken för avlagringar. Tvärbundna polyetenskenor monteras på ett kallt sätt utan uppvärmning och lödning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi överväger alla tre typer av plaströr i jämförelse kan vi säga det allt beror på driftförhållandena . I stadsbostäder med huvudförsörjning av vatten och värme är det bättre att installera metallplast, väl anpassad till ett stort antal driftstryck och konstanta temperaturförhållanden. Inom bostadsbyggande i förorter hålls ledarskapet i läggningen av kommunala system i dag fast av tvärbunden polyeten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Bland märkena på marknaden kan du hitta många välkända företag som tillverkar PE-X-rör med olika tekniker. De mest kända av dem förtjänar särskild uppmärksamhet.

Rehau … Tillverkaren använder peroxidtekniken för polyeten-tvärbindning, tillverkar rör med en diameter på 16, 2-40 mm, samt de nödvändiga komponenterna för deras installation. Stabil -serien har en syrebarriär i form av aluminiumfolie, den har också den lägsta värmeutvidgningskoefficienten. Flex-serien har rör med icke-standarddiametrar upp till 63 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valtec … Ytterligare en erkänd marknadsledare. Vid produktion används silanmetoden för tvärbindning, tillgängliga rördiametrar är 16 och 20 mm, installationen utförs med krympningsmetoden. Produkterna anses vara tillförlitliga, fokuserade på att lägga intern dold kommunikation.

Bild
Bild

Uponor … Tillverkaren tillverkar produkter med en polymerbaserad diffusionsbarriär. För värmeförsörjningssystem är Radi Pipe -produkter med en diameter på upp till 63 mm och en ökad väggtjocklek avsedda, liksom Comfort Pipe Plus -linjen med ett arbetstryck på upp till 6 bar.

Bild
Bild

Dessa är de viktigaste tillverkarna som är kända långt utanför Ryska federationens gränser. Produkter från internationella företag har många fördelar: de är certifierade enligt strängare standarder och uppfyller hygienstandarder. Men kostnaden för sådana produkter är betydligt högre än erbjudandena från lite kända kinesiska märken eller ryska företag.

Bild
Bild

I Ryska federationen bedriver följande företag produktion av tvärbunden polyeten: "Etiol", "Pkp Resource", "Izhevsk Plastics Plant", "Nelidovsky Plastics Plant".

Bild
Bild

Hur väljer man?

Valet av produkter av tvärbunden polyeten utförs oftast innan intern och extern kommunikation läggs. När det gäller rör rekommenderas det att vara uppmärksam på följande parametrar.

  1. Visuella egenskaper … Förekomst av grovhet på ytan, förtjockningar, förvrängning eller kränkning av den fastställda väggtjockleken är inte tillåten. Defekter inkluderar inte minimal vågighet, längsgående ränder.
  2. Enhetlig materialfärgning … Den ska ha en enhetlig färg, en yta fri från bubblor, sprickor och främmande partiklar.
  3. Produktionssätt … De bästa egenskaperna har tvärbunden polyeten tillverkad med peroxidmetoden. För silanprodukter är det absolut nödvändigt att kontrollera hygiencertifikatet - det måste överensstämma med normerna för dricka eller tekniska rörledningar.
  4. Egenskaper … De anges i märkningen av materialet och produkterna från det. Det är viktigt att redan från början ta reda på vilken diameter och tjocklek på rörväggarna som är optimala. Närvaron av en syrebarriär krävs om röret används i samma system med metallmotstycken.
  5. Temperaturregim i systemet . Tvärbunden polyeten, även om den har en beräknad värmebeständighet på upp till 100 grader Celsius, är fortfarande inte avsedd för system med en omgivningstemperatur på mer än +90 grader. Med en ökning av denna indikator med endast 5 poäng minskar produkternas livslängd tiofaldigt.
  6. Tillverkarens val . Eftersom XLPE är ett relativt nytt, högteknologiskt material är det bättre att välja det från välkända märken. Bland ledarna finns Rehau, Unidelta, Valtec.
  7. Produktionskostnad . Det är lägre än för polypropen, men fortfarande ganska högt. Priset varierar beroende på sömmetoden som används.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med tanke på alla dessa punkter är det möjligt att välja produkter tillverkade av tvärbunden polyeten med de nödvändiga egenskaperna utan onödigt krångel.

Rekommenderad: