Polyetenplåt: Låg- Och Högtryckspolyetenplåt, Egenskaper Hos Högmolekylär Polyeten 10 Mm Och Andra Storlekar

Innehållsförteckning:

Video: Polyetenplåt: Låg- Och Högtryckspolyetenplåt, Egenskaper Hos Högmolekylär Polyeten 10 Mm Och Andra Storlekar

Video: Polyetenplåt: Låg- Och Högtryckspolyetenplåt, Egenskaper Hos Högmolekylär Polyeten 10 Mm Och Andra Storlekar
Video: Lufttryck (Mattias Dahlgren) 2024, Maj
Polyetenplåt: Låg- Och Högtryckspolyetenplåt, Egenskaper Hos Högmolekylär Polyeten 10 Mm Och Andra Storlekar
Polyetenplåt: Låg- Och Högtryckspolyetenplåt, Egenskaper Hos Högmolekylär Polyeten 10 Mm Och Andra Storlekar
Anonim

Polyetenplåt har många fördelar, det är hållbart, lätt och billigt. Baserat på detta är det mycket populärt inom olika områden. Låt oss titta närmare på allt om plåtpolyeten.

Egenskaper

Polyetenplåtar tillverkas i strikt överensstämmelse med regleringsdokument som anger hur detta material tillverkas, transporteras och lagras. För närvarande är de mest använda typerna ark tillverkade av högdensitetspolyeten (LDPE) och lågtryck (HDPE). För dessa typer har separata standarder utvecklats, GOST 16338-85 för HDPE och 16337-77 för LDPE.

Lågdensitetspolyetenplåtar har följande egenskaper:

  • mycket hög densitet - mer än 0,941 g / cm³;
  • utmärkt frostbeständighet;
  • fuktmotstånd;
  • tolererar väl kontakt med oljiga och feta vätskor;
  • miljövänlig.
Bild
Bild
Bild
Bild

Högtryckspolyetenplåtar har sådana grundläggande egenskaper som:

  • flexibilitet och plasticitet;
  • densitet 0, 900–0, 939 g / cm³;
  • smälttemperatur - + 103– + 110 grader Celsius;
  • tål låga temperaturer på cirka minus 120 ° С.

Standarderna anger alla parametrar för båda grupperna, efter att ha studerat dem kan du bekanta dig med allt i detalj. Båda materialen avger inga skadliga ämnen och är helt ofarliga för människokroppen i direkt kontakt med dem. Och när du använder den behövs inga försiktighetsåtgärder. Du kan också hitta mindre vanliga polyeten med hög molekylvikt. Denna typ av material har ökat motstånd mot mekanisk påfrestning, styvhet, tillförlitlighet och slitstyrka. Den kan motstå stötar även vid minus 200 ° С, börjar smälta vid + 150 ° С, dess densitet är 0,95 g / cm³.

Bild
Bild

Vyer

Polyetenplåt, enligt produktionsmetoden, klassificeras i grupper som:

  • HDPE;
  • LDPE;
  • högmolekylär polyetenplåt.

Hög- och lågtryckspolyeten tillverkas genom extrudering och hög molekylvikt - genom pressning. För att förbättra egenskaperna hos monolitisk polyeten, utöver bearbetning av råvaror med termiska och mekaniska metoder, tillsätts olika tillsatser. På så sätt kan ett så kallat "sytt" och "osytt" material erhållas. I det första fallet tillsätts kemiska element, ett plåtmonolitiskt material med ökad styrka och temperaturprestandaegenskaper erhålls. I det andra fallet tillsätts gas under smältningen (isobutan, freon eller propan-butan tillhandahålls). Resultatet är en lätt produkt med egenskaper som liknar konventionell polyeten.

Viktig! I sin rena form är polyeten vit. Endast tunna ark är transparenta, och om tjockleken ökar förlorar det transparensen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frimärken

I bruk (industri och vardag) är HDPE det vanligaste. Dess främsta varumärken är PE80, PE100, PE300. PE500 är redan hög molekylvikt och PE1000 är ultrahög molekylvikt . Temperaturregimen för drift beror på märkningen. För vanligt material är det möjligt att använda de tre första graderna vid temperaturer från -50 till +80, och för högmolekylära och ultrahögmolekylära från -100 till + 80 grader Celsius.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Ett ark med dimensioner på 1500x3000 mm anses vara standard. Tjockleken är olika, från 1 mm. Men de mest populära är från 3 till 10 mm. Vikt varierar mycket beroende på det. Det finns ett stort antal ark med olika tjocklekar till salu, tänk på parametrarna för några av dem.

Tjocklek (mm) vikt (kg)
standardblad kvadratmeter
12, 9 2, 9
21, 4 4, 8
25, 7 5, 7
10 42, 9 9, 5
20 85, 7 19, 1
25 107, 1 23, 8

På kundens begäran är det möjligt att tillverka ark av andra storlekar, till exempel 1000x2000 eller 2000x4000 mm.

Bild
Bild

Ansökningar

Användningsområdet för detta material, på grund av enkel bearbetning och anslutning, är mycket brett. Den kan enkelt borras, sågas och skäras. HDPE- och LDPE -paneler kan böjas och ta nästan vilken form som helst . De har hittat sin nisch inom livsmedels-, kemikalie-, fordonsindustrin och andra industrier. De gör mycket av allt, från matbehållare till simbassänger. Högmolekylär polyeten, förutom alla de listade platserna, används också på militärområdet på grund av dess förbättrade egenskaper - plattor för kroppspansar och hjälmar är gjorda av den.

Rekommenderad: