Epoxiharts ED-20: Egenskaper Och Applikation, Val Av Härdare, GOST-hartskvalitet, Bruksanvisning

Innehållsförteckning:

Video: Epoxiharts ED-20: Egenskaper Och Applikation, Val Av Härdare, GOST-hartskvalitet, Bruksanvisning

Video: Epoxiharts ED-20: Egenskaper Och Applikation, Val Av Härdare, GOST-hartskvalitet, Bruksanvisning
Video: How To Make An Epoxy Resin Coaster 2024, Maj
Epoxiharts ED-20: Egenskaper Och Applikation, Val Av Härdare, GOST-hartskvalitet, Bruksanvisning
Epoxiharts ED-20: Egenskaper Och Applikation, Val Av Härdare, GOST-hartskvalitet, Bruksanvisning
Anonim

ED-20 epoxidianhartsmärket har producerats i Ryssland i över 60 år. Inledningsvis var det en produkt avsedd för försvarsindustrin, och idag används hartset i vardagen och i produktionen. Tvåkomponentkompositionen har en hög kvalitet och tillförlitlighet, men det viktigaste är dess låga kostnad och tillgänglighet. Du kan köpa epoxi i vilken järnaffär som helst.

Bild
Bild

Viktigaste egenskaperna

Epoxiharts ED-20 produceras vid den ryska FPC "Plant uppkallad efter Sverdlov", tillverkaren levererar sina produkter inte bara till hemmamarknaden utan även utomlands. Anläggningen ligger i staden Dzerzhinsk, Nizhny Novgorod -regionen. Dessutom produceras epoxidianharts på ett antal företag i OSS-länderna.

Bild
Bild

Enligt GOST 10587-84 omfattar ED-20 grad epiklorhydrin och difenylolpropan. Enligt beskrivningen är det en polymerkondensationsprodukt av dessa komponenter i ett alkaliskt medium, som har smältbarhet och plasticitet. Förutom det alkaliska kondensatet finns det ett toluenharts på marknaden, men egenskaperna hos båda produkterna är identiska. Eftersom ED-20 är mest efterfrågad i branschen, är den förpackad i kolvar eller stålfat, vars volym är 50 kg . Produkten avsedd för hushållsbruk flaskas i små behållare. Dian epoxiharts är en tvåkomponentsprodukt. Dess huvudsakliga del ser ut som tjock och transparent färglös honung. En härdare (tjock konsistens och gul färg) tillsätts till denna komposition.

Om du blandar båda komponenterna och ger hartset tid att polymerisera blir resultatet ett material som är resistent mot alla typer av lösningsmedel och som inte leder en elektrisk ström genom sig själv.

Om vi närmare överväger den kemiska sammansättningen av epoxidianharts ser det ut så här:

  • epoxikomponenter - från 20 till 22,4%;
  • förtvålbart klor - från 0,3 till 0,8%;
  • flyktiga komponenter - från 0,3 till 0,7%;
  • hydroxylgrupp av ämnen - 1, 8%;
  • klorjoner - från 0, 002 till 0, 006%.
Bild
Bild
Bild
Bild

Inga mjukgörare tillsätts under tillverkningen av ED-20 epoxidianharts, därför kan det frysta hartsskiktet täckas med sprickor under påverkan av vibrationer eller rörlighet i basen. Fram till polymerisationsögonblicket har produkten god viskositet och plasticitet . Hartset löses ibland med ett organiskt lösningsmedel för att minska viskositetsnivån innan det kombineras med härdaren.

Epoxidianprodukten har följande fysikaliska egenskaper:

  • hartset polymeriseras efter 90 minuter. efter blandning med en härdare;
  • kompositionen kommer att förstärkas helt efter 24 timmar;
  • böjningsmotståndet är 85-145 MPa;
  • arbetstemperaturintervall - från 55 till 170 grader;
  • materialets dynamiska viskositet är från 13 till 20 Pa * s;
  • densitet vid en temperatur av + 20 ° C varierar från 1, 16 till 1, 25 kg / m³.
Bild
Bild

Tillverkare indikerar att hållbarheten för hartset är minst 18 månader. från produktionsdatumet för produkten, medan härdaren har en längre hållbarhet på 2 år. Det är nödvändigt att förvara ED-20 på mörka platser vid en temperatur som inte överstiger 40 ° C . Hartset kan hanteras vid 20 ° C - det kallas kallmetoden. I en industriell miljö härdar tjocka hartsark när de utsätts för högre temperaturer, och denna härdningsmetod kallas varmhärdning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Polymerprodukten ED-20 används i stor utsträckning. I nästan alla produktionsområden kan denna sammansättning vara efterfrågad.

  • Instrumentation . I form av en elektrisk isolator, liksom för att skapa ramkonstruktioner och deras väggar med en låg värmeledningsförmåga.
  • Radioteknik sfär . För tillverkning av brädor, chips, mikrokretsar.
  • Skeppsbyggnad . Tillverkning och reparation av ramar för båtar, yachter, båtar samt kompositmaterial för olika ändamål.
  • Flygplan konstruktion . För tillverkning av ramen för flygkroppen, vingen och andra kompositelement.
  • Försvarets industriella komplex . Som en beståndsdel för tillverkning av lättviktsmodeller av kroppspansar.
  • Maskinteknik . Tillverkning och reparation av gångjärnsdelar och inredningsdetaljer.
  • Möbeltillverkning . För dekorativ efterbehandling och tillverkning av exklusiva möbelmodeller som imitation av sten, trä, metall.
  • Byggnad . Som vattentätningsmaterial för olika tekniska konstruktioner.
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att använda ett epoxiharts som bas och lägga till en eller annan mjukgörare till det, erhålls olika typer av lim som används i vardagen från denna polymer. Sådant lim har en hög styrka och en annan tidsperiod för polymerisation. Oftast används epoxilim i vardagen för att utföra reparationsarbete.

Limmet kan på ett tillförlitligt sätt ansluta delar av plast, metall, sten.

Bild
Bild

Användningsinstruktioner

Ohärdat harts har utseendet av ett plastämne som är helt transparent. Utan att lägga till en härdare behåller den sina ursprungliga egenskaper . Härdaren fungerar som en katalysator för den kemiska polymerisationsprocessen, under vilken kompositionen gradvis och jämnt härdar. Hastigheten och kvaliteten på polymerisationsprocessen påverkas av andelen i vilken hartset blandas med härdaren, liksom omgivningstemperaturen. Tillverkare bifogar vanligtvis detaljerade instruktioner till sin produkt som anger förhållandet mellan de två komponenterna för att blanda dem. För arbete tas 10 delar harts och 1 del härdare.

Men i vissa fall väljer hantverkare det optimala förhållandet mellan material genom att testa, ändra dessa proportioner.

Användningen av ED-20 utförs i etapper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Om du planerar att härda hartset vid rumstemperatur (kall metod) krävs ingen förberedelse för denna process. När du använder den varma metoden måste du värma upp epoxin med ett vattenbad . För att göra detta hälls hartset i behållaren och placeras i en behållare med varmt vatten, medan det är nödvändigt att se till att vatten inte kommer in i hartset, annars skadas polymeren oåterkalleligt. Kompositionen bör värmas måttligt och i inget fall ska den koka upp. Epoxiets uppvärmningstemperatur får inte överstiga 55 ° C.

Om hartset tjocknar under lagring under en längre tid, förvärms det också, men i detta fall bör temperaturen inte överstiga 40 ° C . Vid uppvärmning i ett vattenbad måste hartset långsamt och försiktigt omröras med en trä- eller glaspinne.

Detta bör göras under hela uppvärmningstiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jobbprocess

Om det krävs att ytan på det härdade epoxihartset är motståndskraftig mot mekanisk spänning, tillsätts en speciell mjukningsmedel till polymersammansättningen och sedan en härdare. Denna metod används till exempel för att göra anslutningssömmar för att ge dem elasticitet . Som mjukgörare kan DBP (dibutylftalat) användas, vilket tillsätts för att öka det härdade epoxihartskets motståndskraft mot låga temperaturer och mekaniska skador. DBP tillsätts i en mängd av 2 till 5% till den totala volymen av hartskomponenten.

Bild
Bild

En annan vanlig mjukgörare är DEG-1 (dietylenglykol) . Denna komponent tillsätts i en volym av 3 till 10%, och detta tillsatsmedel gör det möjligt att uppnå hög elasticitet hos det härdade epoxihartset. Ju mer DEG-1 finns i ED-20, desto mer kommer den färdiga produkten att likna gummi. Men mjukgöraren har en nackdel - den färgar hartset i en rik orange färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att mjukningsmedlet har satts till epoxihartset tillsätts det en katalysator i form av en härdare. Från detta ögonblick startar en irreversibel polymerisationsprocess. Enligt instruktionerna införs härdaren antingen i ett kallt harts eller i ett harts som värms upp till en temperatur som inte överstiger 40 ° C . Överskridande av denna indikator kan leda till att kompositionen kommer att koka under införandet av härdaren. Härdaren ska tillsättas mycket långsamt och jämnt under konstant omrörning. När epoxiharts och härdare blandas uppstår en kemisk reaktion, under vilken värmeenergi frigörs. Om härdaren injiceras för snabbt kommer hartset att överhettas och härda omedelbart.

Vid arbete måste denna funktion beaktas.

Följande typer av katalysatorer används som härdare för epoxiharts:

  • PEPA;
  • THETA;
  • DEET;
  • ETAL-45.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du använder en härdare av märket ETAL-45, behöver du inte lägga till en mjukgörare i hartsblandningen, eftersom denna katalysator redan innehåller alla nödvändiga komponenter.

Bild
Bild
Bild
Bild

En uppsättning för hushållsbruk av epoxiharts ED-20 färdigställs direkt på tillverkningsanläggningen, den innehåller harts och en härdare, så dessa komponenter behöver inte köpas separat från varandra. Oftast används den kalla metoden hemma, det vill säga att dessa två komponenter blandas vid rumstemperatur . I satsen, som säljs i butikskedjor, kompletteras hartset med en PEPA (polyetylenpolyamin) härdare, även om ibland en TETA -härdare (trietylentetramin) också kan inkluderas i satsen.

TETA-härdaren är transparent, medan PEPA-polymerisatorn har en brungul färg, som också målar epoxihartset i samma nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förekomsten av uppsättningar med PEPA -härdare förklaras av det faktum att detta ämne antar en kall appliceringsmetod, så att konsumenten inte behöver skapa ytterligare villkor för uppvärmning av komponenterna. Förutom, PEPA -härdare tenderar inte att bota som en lavin om användaren börjar injicera härdaren i hartset för snabbt.

När det gäller härdaren TETA, i mitten av härdningstiden, är det nödvändigt att skapa förutsättningar för produkten där omgivningens lufttemperatur kommer att vara cirka 80 ° C. I detta fall är härdningen av materialet bättre och snabbare.

Det är ganska problematiskt att få en sådan temperaturregim hemma.

Bild
Bild

Fullhärdning av polymerhartset, oavsett vilken typ av härdare som användes, sker vid rumstemperatur inom en timme. Detta polymerisationsstadium kallas primär stelning eller gelning . Förutom den primära måste sekundär härdning också förekomma. Dess varaktighet är från 1 till 2 dagar. Vid denna tidpunkt är det fortfarande för tidigt att använda produkten, eftersom det är nödvändigt att vänta på att polymerens kemiska reaktion är slut.

Polymerisering börjar efter införandet av en härdare i hartset - det är inte längre möjligt att stoppa det . Av denna anledning rekommenderas att du, innan du utför en stor mängd arbete, blandar ett testparti epoxiharts och bedömer dess härdningshastighet visuellt för att planera allt ditt arbete korrekt.

Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

Att arbeta med kemiska polymersubstanser som reagerar med varandra kräver noggrann och noggrann hantering av användaren. Säkerhetsåtgärder måste följas för att skydda din egen hälsa och bevara miljön . Faktum är att komponenterna i epoxiharts inte påverkar människor, djur och vilda djur endast vid fullständig polymerisation. I andra fall (i flytande form, separat, liksom under blandning av dessa ämnen) släpps kemiska grundämnen som är hälsoskadliga ut i miljön.

Bild
Bild
Bild
Bild

Epoxiharts har tilldelats en faroklass 2 vid exponering för människors och djurs kropp . Om hartskomponenterna kommer fram på huden under beredningen av blandningen kommer de att orsaka allergiska reaktioner. För att förhindra detta måste huden tvättas under rinnande vatten med tillsats av tvål och sedan torkas med en pinne doppad i alkohol. Efter att ha slutfört dessa steg appliceras vaselin, ricinolja eller en mjukgörande kräm på huden.

När du arbetar med epoxidianharts är det nödvändigt att skydda syn- och andningsorganen . Använd skyddsglasögon, gummihandskar och andningsskydd. Ju större hartsbeläggningens arbetsyta är, desto effektivare bör personligt skydd vara. För att snabbt neutralisera kemiska komponenter bör du ha rent vatten, alkohol och mjukgörande kräm till hands.

Bild
Bild

Med gnidningsalkohol kan epoxiblandningen snabbt avlägsnas från kläder eller andra föremål.

Bild
Bild

Lagring

För produktionsändamål förpackas epoxiharts i behållare från 50 till 200 kg, det kan också hällas i burkar, burkar eller flaskor på 0,5 liter. Hartset transporteras endast om lasten är skyddad från direkt solljus . Polymerkomposition ED-20 kan förvaras i en tätt sluten behållare vid temperaturer från +15 till + 40 ° C. Vid kontakt med luft, tjocknar hartset och torkar. Det rekommenderas inte att förvara denna produkt nära oxiderande eller sura ämnen. Hållbarheten för ett sådant harts är 12 månader.

Rekommenderad: