Stekloizol (45 Bilder): HPP Och TPP, HKP Och TKP, Applikation Och Tekniska Egenskaper. Är Det Bättre än Linokrom Och Takmaterial? Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Stekloizol (45 Bilder): HPP Och TPP, HKP Och TKP, Applikation Och Tekniska Egenskaper. Är Det Bättre än Linokrom Och Takmaterial? Recensioner

Video: Stekloizol (45 Bilder): HPP Och TPP, HKP Och TKP, Applikation Och Tekniska Egenskaper. Är Det Bättre än Linokrom Och Takmaterial? Recensioner
Video: Ritningslära 2024, Maj
Stekloizol (45 Bilder): HPP Och TPP, HKP Och TKP, Applikation Och Tekniska Egenskaper. Är Det Bättre än Linokrom Och Takmaterial? Recensioner
Stekloizol (45 Bilder): HPP Och TPP, HKP Och TKP, Applikation Och Tekniska Egenskaper. Är Det Bättre än Linokrom Och Takmaterial? Recensioner
Anonim

Stekloizol - material märkt med HPP och CCI, HKP och TKP - används vid arrangemang av vattentätning och tillfälligt tak. Dess användning är möjlig när man skapar olika typer av däck, skjul och tak, och de tekniska egenskaperna gör det enkelt möjligt att bedöma hur mycket ett rullskydd av denna typ är bättre än linokrom och takmaterial. Det är bättre att förstå vad glas-insol är, genom att studera recensioner och annan information om detta material.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper och egenskaper

Glasfiber är ett rullmaterial som erhålls genom att applicera en bitumenbeläggning från 2 sidor på en ram av förstärkt glasfiber eller glasfiber. Kompositionen som bildar det översta lagret innehåller ytterligare mjukgörare, som gör det möjligt att bibehålla ämnets optimala konsistens utan överdriven mjukning, ibland används även mineralflis. Glasfibermattan för underlaget är gjord genom slumpmässig vävning av fibrerna, vilket ger den högsta draghållfastheten.

Stekloizol, även känd som euroruberoid, omfattas av kraven i GOST 30547-97. Denna standard definierar materialets tekniska egenskaper och livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland dem är följande värda att lyfta fram:

  • antalet meter per rulle - 10 eller 15 m;
  • mått - bredd 1 m, tjocklek från 2 till 3,5 mm;
  • vikten på 1 m2 varierar från 2,5 till 4,5 kg;
  • livslängd upp till 20 år;
  • värmebeständighet upp till +80 grader Celsius;
  • draghållfasthet 294-800 N / 50 mm;
  • frysning av bindemedel vid -15 grader Celsius.

Glasfiber är ett rullmaterial som är lätt att transportera och installera . Skyddsskikten ovanpå taksorterna är gjorda av mineralflis som förhindrar att de fastnar när remsorna vrids. Fodrad glasisolering är isolerad med tät polyeten på båda sidor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av arter

Framställningen av glasisolering utförs genom att det avsatta lagret läggs på en förstärkt bas av glasfiber eller glasfiber. För arbete används modifierad eller oxiderad bitumen. Dess förbrukning är 2-4 kg / m2. Beroende på typ kan glasinsolen vara självhäftande, slät, med ett lager av polyeten, samt med strössel, inklusive färgade.

Syftet med materialet är lätt att avgöra genom sitt utseende - endast takläggning är gjord med spån.

Bild
Bild
Bild
Bild

Takläggning

Material som används som en oberoende beläggning för takläggning. Har ett bottenlager, skyddat med plastfolie. Utanför finns en beläggning av vanligt eller färgat mineralpulver. I denna kapacitet kan krossad dolomit, kalksten, krita, vanlig kvartssand verka.

Förbandets granularitet kan vara annorlunda, det fungerar som en isolerande beläggning, förhindrar dess skada under påverkan av UV -strålar och mekaniska faktorer. På kanterna på glasisoleringsarket finns remsor som inte är täckta med smulor. De används för överlappande installation, vilket säkerställer att individuella ark passar varandra ordentligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Foder

Rullmaterial av denna typ används som vattentätning i olika konstruktionsområden. Det finns en plastfolie på varje sida. Dess huvudsakliga syfte är att lägga som en del av flerlagersbeläggningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varumärkesöversikt

Glasisolering markeras med bokstäver och siffror. Siffrorna här anger materialets tjocklek. Bokstäverna har sin egen avkodning. Det är värt att överväga att bokstaven "P" används uteslutande för märkning av takmaterial. Glasfiber är inte märkt med det, följande beteckningar finns här: "X" eller "T" för en bas av glasfiber, glasfiber, "K" och "P" för att ange typen av skyddande lager.

Skillnaderna i typen av bas är faktiskt ganska betydande. Glasfiber har högre drag- och draghållfasthet. Det är mer lämpligt för användning under tung belastning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glasfiber har höga armeringsegenskaper, men förstörs lättare av yttre påverkan

  • HPP … Materialet med denna märkning är ett foder med en skyddsfilm av polyeten. Den är baserad på glasfiber, som ger pålitligt skydd mot fukt i avsaknad av intensiv mekanisk belastning. Den mest använda HPP-200 är ett universellt alternativ som är lämpligt för att anordna lätta takkonstruktioner, isolerande fundament och golv. Under installationen nivelleras beläggningen på vilken glasisoleringen ska läggas noggrant, täckt med en bituminös primer.
  • CCI … Slitstarkt glasfiberbaserat material. Båda yttre sidorna - topp och botten - är täckta med plastfolie. TPP-210-märkning innebär att glasisoleringstjockleken är 2, 10 mm. Dess tillämpning är inriktad på laddade strukturer, duken är lämplig för vattentätning av källare, fundament, simbassänger, läggning i det nedre lagret av ett flerkomponenttak.
  • TCH … Den populära glasisolerade TKP-350 är baserad på glasfiber som en förstärkningskomponent. Det nedre skyddsskiktet är tillverkat av polyeten. Övre - har ett pulver av mineralflis. Det håller inte ihop, det tål intensiva belastningar. Mineralflisar kan vara fina eller grova, ha olika färger och nyanser.
  • HKP … Takläggning med denna märkning görs på basis av glasfiber. Materialet visar sig vara ganska hållbart, pålitligt, men det rekommenderas inte för användning på tungt belastade ytor.

Armeringselementet kan skadas av mekanisk påfrestning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse med andra material

Skillnaden mellan glasisolering och andra material, inklusive de som är baserade på bitumen, är inte bara i närvaro av en bas av glasfiber eller glasfiber. Skillnaden, som alltid, ligger i detaljerna. Bland materialen kan flera alternativ väljas ut.

Rubemast … Detta material är en typ av takmaterial, men med ett tjockare lager bitumenmastik längst ner på rullen. Den monteras på samma sätt som glasisolering - med hjälp av en gasbrännare. Används som en fristående beläggning eller underlag för ytvattentätning. Genomsnittlig livslängd når 10 år. I jämförelse med glasisolerad rubemast är inte så hållbar, har ett mindre attraktivt utseende och är mindre motståndskraftigt mot atmosfärisk nederbörd och mekaniska skador.

Bild
Bild
Bild
Bild

Linokrom … Vattentätningsmaterial, som hör till kategorin förstärkt, har också en ganska hög hållfasthet. Det skiljer sig från glasisolering genom mängden polymertillsatser och mjukningsmedel som dessutom används i produktionen. Linokrom kallas ofta för ett billigt alternativ till ett dyrare material, men i praktiken är besparingarna mycket tveksamma, eftersom taket eller vattentätningen måste repareras efter 8-10 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Takmaterial … Ett budgetmaterial som kombinerar enkel installation och största möjliga distribution i butikskedjor. I takmaterial smälter bitumenlager upp på en pappersbana, därför kan det, när det gäller styrka, knappast jämföras med alternativen för förstärkta dukar. Takmaterial är det mest budgetmaterialet för kortsiktig reparation av ett läckande tak, men det är osannolikt att det tål mer än 2-3 säsonger av drift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bikrost … Det glasfiberbaserade materialet liknar glasisolering i sina egenskaper mycket. De är båda ganska starka, hållbara, inte rädda för förstörelse under påverkan av biologiska faktorer.

Det är korrekt att jämföra material endast på grundval av tillgänglighet för försäljning, kostnaden för ett visst alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hydroizol … Billigt vattentätande material med bitumenimpregnering och asbestpapper i kompositionen. Den används för ångspärr, fuktskydd av väggar och fundament. När det gäller dess mekaniska hållfasthet är en sådan beläggning mycket sämre än glasisolering, men den har en överkomlig kostnad, den kan betraktas som en integrerad del av en takkaka i tak med olika typer av geometri.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uniflex … Material som liknar andra förstärkta isolerande föreningar. Dess skyddande lager representeras inte bara av mineralflis. Den kan vara tillverkad av polymerfilm, folie. Vattentätningsmaterial har ett brett spektrum av applikationer, är inte sämre än glasisolering i styrka och elasticitet, det kan betraktas som ett alternativ till konventionell beläggning.

Efter att ha övervägt skillnaderna mellan olika material för vattentätning kan du inte bara utvärdera deras fördelar och nackdelar, utan också ta reda på vilket alternativ som är bättre. Glasfiber är överlägsen andra beläggningar när det gäller livslängd, det är mer pålitligt när det utsätts för sprickor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Stekloizol är ett mångsidigt material som ofta används i konstruktion och dekoration under reparationsarbete. Duken eller tyget i baksidan möjliggör tillräcklig flexibilitet och elasticitet. Det finns flera områden där materialet används oftast.

  • Grundtätning. Det används utomhus, före början av hällning av cement eller betongbruk, det förhindrar att grundvatten och andra fuktkällor kommer i kontakt med basen.
  • Täckande garageboxar. För garagetaket används glasisolerat i foder- och topplackversionen, det passar bra ovanpå det gamla materialskiktet. Installation tar minst tid.
  • Skyddsöverdrag för det blinda området. Det låter dig förhindra förstörelse av ytan, säkerställer dess skydd mot atmosfärisk fukt och andra yttre påverkan.
  • Tak- och golvtätning. Detta lager läggs i sammansättningen av flerkomponenttak samt mellan golv. Med en livslängd på glasisolering på cirka 20 år kan problemet med läckage lösas under lång tid.
  • Skapande av underjordiska garage. Här ger vattentätning en möjlighet att skydda den nedgrävda delen av byggnader från erosion av grundvatten. Väggar och golv i källare och källare skyddas på samma sätt.
  • Vattentätning av simbassänger, kanaler och andra typer av konstgjorda reservoarer. Rullmaterial låter dig enkelt täcka stora ytor, och överlappande läggning hjälper till att förhindra eventuella läckor.
  • Brobyggnad. Här används tunna fodermaterial som en del av den övergripande”pajen” på vägytan, liksom för korrosionsskydd av enskilda ramelement.
  • Att lägga tak på taket utomhus. Det kan skapas på lutande och plana underhållna eller outnyttjade tak, lämpliga för inramning av valv, industrihus. Här kommer glasisolerat med granitflis, vilket har ökat mekaniskt motstånd.
  • Vattentätning av teknisk kommunikation. Rullbeläggningens flexibilitet, den enkla fastsättningen möjliggör ett tillförlitligt skydd av ytor från kontakt med fukt.

Detta är de viktigaste arbetsområdena där glasisolering används. Materialet är absolut universellt, överträffar sina motsvarigheter i många avseenden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Transport och lagring

Transport och lagring av glasisolerade, hydro-glasisolerade måste utföras på grundval av den fastställda standarden. Transport är endast tillåten i fordon med täckt karosseri. Det är viktigt att skydda rullar från kontakt med fuktkällor, direkt solljus. De kan bara placeras vertikalt i kroppen. Vid stapling i höjd är det möjligt att stapla i 2 rader.

Förvara glasisolerat glas på ett välventilerat område, bort från värmekällor . Lägg inte rullar horisontellt, lägg dem ovanpå varandra, lägg dem nära batterier och fönster. För lagring rekommenderas att endast specialiserade behållare används - pallar, behållare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Läggningsmetoder

Glasisolering kan läggas på olika sätt. Deponeringsmetoden hjälper till att snabbt täcka även ett stort område. Det är nödvändigt att korrekt lägga rullmaterial, med beaktande av säsongsfaktorer, lufttemperatur. Det rekommenderas att ta hand om brandsäkerhetsåtgärder i förväg, eftersom beläggningen utsätts för intensiv uppvärmning. Dessutom är det värt att förbereda overall, skydda dina ögon och händer. Glasisolering installeras i en specifik sekvens.

  • Förberedelse av basen . Dess yta befrias från skräp och annan möjlig kontaminering. Om det finns en gammal beläggning på den, delvis bevarad, tas den helt bort. Bucklor och gropar i betongen är spacklade, slipade. På ett trätak görs först en låda på basis av lameller eller brädor och plywood.
  • Applicering av en primer . Applicera en bituminös primer på ett rent och torrt underlag med en rulle eller pensel. Det är optimalt om materialen är tillverkade av en tillverkare. Primern ger ökad vidhäftning, gör det möjligt att bättre fixera rullbeläggningen på ytan. Bituminös mastik appliceras också på träbaser.
  • Skära upp … Rullen skärs i bitar, med hänsyn till utsläppsrätterna. Ökningen är 100 mm i bredd och 200 mm i längd. Installation med vattentätning, när du skapar ett takbeläggning, utförs med en överlappning, med överlappande kanter. De skurna arken viks tillbaka till rullar och markerar deras syfte.
  • Värmer upp … Glasisoleringsglas är märkt av tillverkaren så att den sida som är avsedd för sammansmältning lätt kan upptäckas. Uppvärmning utförs med en speciell brännare eller blåslampa tills bitumenskiktet börjar smälta.
  • Montering … De uppvärmda arken läggs gradvis, med en fast pressning mot ytan med en speciell rulle. Det är värt att uppmärksamma den möjliga bildningen av luftbubblor, ta bort dem i tid. Ränderna placeras sekventiellt, från kant till kant, med en 10 cm överlappning på varje sida. Arbetet börjar vid takets nedre kant eller annan yta.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Så här monteras glasisolering på ett hett sätt. Om det är planerat att applicera ett mjukt tak med stenflis på det, läggs det ovanpå det preliminära lagret. I avsaknad av en brännare är läggning också möjlig. Det är sant att instruktionerna för kall installation har sina egna finesser. Rullen rullas ut i minst ett dygn, kvar i denna position på taket . Innan du lägger den, vrid den från 2 sidor till mitten.

Takets yta är smord med bituminös mastik . Det rekommenderas att inte täcka mer än 1 m2 yta åt gången. En rulle från mitten appliceras på ytan behandlad med mastik, den rullas ut med en rulle, vilket eliminerar bubblor och böjningar. Nästa ark monteras med en överlappning på cirka 10 cm, snittet ska riktas mot takets motsatta kant. I slutet av arbetet kontrolleras alla leder för täthet.

Platser med en lös passform på kanterna är belagda med en murslev med applicerad mastik och rullade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Granska översikt

Enligt de flesta köpare är glasisolering ett av de bästa vattentätningsmaterialen av rulltyp. Lätt att klippa och lägga, mångsidighet i applikationen noteras. Foderalternativ är särskilt högt värderade, som går under plattorna och under metalltaket som bas. Enligt kundrecensioner är glasisolering bättre än takmaterial, klarar uppgiften att isolera platta och sluttande tak med en liten lutning från kontakt med vatten . Detta material är också mycket uppskattat för sina egenskaper. Det är helt vattentätt, förutsatt att installationsreglerna följs, det böjer sig lätt runt alla hörn och andra krökta element, det är motståndskraftigt mot sönderfall, bildning av mögel och mögel.

Det stora pluset är det överkomliga priset på materialet - det ger det en ytterligare konkurrensfördel . När det används i trähus av timmer och stockar, gör materialet ett utmärkt jobb med isolering av mellangolvstak. Nackdelarna med glasisolering inkluderar betydande vikt - köpare klagar över att det är extremt svårt att klara rörelsen ensam. Dessutom, under påverkan av direkt solljus, kan det "flyta" och förlora sina ursprungliga egenskaper.

Det är inte nödvändigt att placera glasisolering på tak, som människor ofta går på - från laster kommer materialet snabbt att gå sönder vid smältpunkterna och vid lederna.

Rekommenderad: