Bokträ (11 Foton): Egenskaper Och Egenskaper, Färg Och Konsistens, Applikation Och Struktur. Hur Ser Trämönstret Och Själva Trädet Ut?

Innehållsförteckning:

Video: Bokträ (11 Foton): Egenskaper Och Egenskaper, Färg Och Konsistens, Applikation Och Struktur. Hur Ser Trämönstret Och Själva Trädet Ut?

Video: Bokträ (11 Foton): Egenskaper Och Egenskaper, Färg Och Konsistens, Applikation Och Struktur. Hur Ser Trämönstret Och Själva Trädet Ut?
Video: Simple Animated Vegetation with Megascans and UE4 2024, Maj
Bokträ (11 Foton): Egenskaper Och Egenskaper, Färg Och Konsistens, Applikation Och Struktur. Hur Ser Trämönstret Och Själva Trädet Ut?
Bokträ (11 Foton): Egenskaper Och Egenskaper, Färg Och Konsistens, Applikation Och Struktur. Hur Ser Trämönstret Och Själva Trädet Ut?
Anonim

Bok finns i skogar och parker på hela norra halvklotet. Träarter blir ofta en källa till timmer. Dess dekorativa och fysiska egenskaper kan uppfylla kraven i nästan alla fält, varför det är extremt populärt. Trä tillhör värdefulla sorter, men är billigare än ek.

Egenskaper och egenskaper

Bokträ har en attraktiv blek krämfärg . Ibland kan du se ljusrosa eller bruna nyanser. Faner från denna ras är mörkare på grund av produktionstekniken. Efter ångning blir materialet gyllene. Konsistensen är fin, med medium enhetlighet. Raka fibrer skapar ett mönster med en liten glans. Trädet ser intressant och livligt ut.

Obehandlad naturlig bok är mycket kortlivad . Han attackeras ofta av svampsjukdomar, han kan ruttna. Bok luktar praktiskt taget inte. Dess trä är hållbart och fast. Strukturen möjliggör eventuell bearbetning. Trä är formbart vid skärning och slipning.

Med ångbearbetning kan du böja materialet till önskad form utan att spricka eller gå sönder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bok är välmålad och impregnerad, den är lätt att limma. Hög motståndskraft mot fukt tillåter användning av timmer under alla förhållanden. För installation kan du använda spikar och skruvar. De kan enkelt skruvas in utan risk för skador. Bok behåller sina egenskaper även efter långvarig kontakt med vatten . Samtidigt finns det risk för strukturella störningar vid långtidsförvaring utomhus.

Bokens densitet jämförs ofta med ekens . Med en normal fukthalt i trä i intervallet 12-15%är densiteten cirka 720 kg / m3. I ett tvärsnitt är årsringarna tydligt synliga. Trä kan bara torkas med en speciell teknik under lång tid. Om du påskyndar processen finns det risk för integritetsbrott. Bok är en ganska torr art. Samtidigt observeras hög hållfasthet, särskilt när man sträcker sig i fibrernas riktning. Vid statisk böjning är elasticitetsmodulen 14,1 GPa. Denna indikator gör trä lämpligt för olika uppgifter.

Egenskaper:

  • hög slaghållfasthet - ca 0, 96 J / cm2, segheten är mycket högre - 7, 6 kJ / m2;
  • attraktiv konsistens med stenstrålar ger höga dekorativa egenskaper;
  • på grund av dess höga slitstyrka kan materialet användas i konstruktion;
  • speciella egenskaper gör det möjligt att använda bokträ när du skapar böjda möbler.

Enkel och snabb bearbetning gör att även oerfarna hantverkare kan använda bok. Prisvärd kostnad gör det särskilt populärt.

Det är värt att notera att både massivt trä och träfaner är populära. Den senare har ett outtryckt mönster och en enhetlig konsistens. Nyansen ändras från rosa till rött under drift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Bok är ganska vanlig i naturen, dess utvinning orsakar inga särskilda svårigheter. Trä av denna art har länge använts i många företag. Bland virket kan du hitta variationer av bok. Var och en är lämplig för att lösa specifika uppgifter.

Tänk på boktyperna

  • Vit … Materialets färg är ojämn, vitgrå. Den hårda och robusta rasen är mycket populär inom snickeri. Används först efter en fullständig torkcykel. Vått vitt bokträ kan vara mycket deformerat och lämpar sig för produktionsuppgifter. Det har inga speciella dekorativa egenskaper, därför används det extremt sällan för tillverkning av möbler.
  • Hyvlad … Inom industrin används denna typ av arbetsstycke oftast. Efter preliminär bearbetning används den för tillverkning av spånskiva och plywood av olika slag. Skivad bok finns oftast i möbelbranschen. Dessutom är faner, plywood och massivt trä populärt i detta område. Lämplig för produktion av de delar av produkten som används mest intensivt. Med förbehåll för alla produktionsstandarder har sådant virke hög hållfasthet, praktik, mångsidighet. Det är intressant att det är av denna typ av bok som köksskärbrädor tillverkas.
  • Blekt … Sådant virke kan erhållas efter färgning. Kvalitetsträ har en enhetlig färg. För att uppnå detta resultat ångas materialet först och färgas och torkas sedan till önskad fuktprocent.

Bok kan användas inom industri och konstruktion i form av brädor, faner eller balkar. Det senare alternativet används inom byggbranschen. Boklister är inte mindre praktiska.

Vid tillverkning av virke måste alla standarder iakttas för att bevara träets egenskaper och kvaliteter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

Bokträ används ofta inom olika industriområden . När man tillverkar möbler uppskattas bok för sin attraktiva konsistens och lätthet att bearbeta. Det är intressant att befälhavaren Michael Tonet använde alla träegenskaper på det mest utsökta sättet. Den böjda wienerstolen kunde visa alla möjligheter för bok.

Träarten används ofta för tillverkning av golv, parkett. En rosa nyans ger värme och komfort i rummet. Enkel och sofistikerad konsistens låter dig dekorera vilken inredning som helst . Materialet används blekt för att jämna ut färgen över hela planet. Annars blir golvet för färgstarkt och oattraktivt.

Bok används på olika områden på grund av sin ovanliga kombination av kvaliteter. Materialet har en överkomlig kostnad, hög hållfasthet och dekorativ effekt. Enkel bearbetning gör att även nybörjare kan göra fantastiska produkter.

Tillämpningsområde för bok

  • Tillverkning av trappor. Hög slitstyrka gör att du kan genomföra de mest vågade projekten.
  • Köksredskap. Skärbrädor och spadar, dekorativa tallrikar och andra hushållsartiklar är gjorda av bok.
  • Fat och förvaringslådor, handtag på verktyg.
  • Skaffa kol av hög kvalitet.
  • Bokens styrka tillåter tillverkning av möbelramar. Möjligheten att böja trä gör att du kan producera dekorativa delar av sängar, stolar.
  • Efter slipning används materialet för att skapa barnleksaker. Bearbetningen eliminerar helt risken för att köra en splinter.
  • Lameller och paneler används för att dekorera väggar i hus, göra dekorativa skiljeväggar.
  • Faner är särskilt populärt vid tillverkning av innerdörrar, köksuppsättningar.
  • Särskild bearbetning gör det möjligt att extrahera ämnen från bok för tillverkning av läkemedel. Aceton och xylitol, ett sötningsmedel, är särskilt populära. Det finns också en möjlighet att få vinäger, metylalkohol, tjära och kreosot.

Rekommenderad: