Smulgummibeläggningar: Rulle För Idrottsplaner Och Sömlös För Steg, Tillverkning Av Rullar Och Andra Beläggningar

Innehållsförteckning:

Video: Smulgummibeläggningar: Rulle För Idrottsplaner Och Sömlös För Steg, Tillverkning Av Rullar Och Andra Beläggningar

Video: Smulgummibeläggningar: Rulle För Idrottsplaner Och Sömlös För Steg, Tillverkning Av Rullar Och Andra Beläggningar
Video: "Vilken karamell!" Ingelsson chockar Göteborgsförsvaret - TV4 Sport 2024, April
Smulgummibeläggningar: Rulle För Idrottsplaner Och Sömlös För Steg, Tillverkning Av Rullar Och Andra Beläggningar
Smulgummibeläggningar: Rulle För Idrottsplaner Och Sömlös För Steg, Tillverkning Av Rullar Och Andra Beläggningar
Anonim

Antislipbeläggningen av smulgummi kännetecknas av en speciell struktur av granulat, en skillnad i form och storlek. För tillverkning av detta material används vanligtvis råvaror från återvunna bildäck, som blandas med lim baserade på polyuretan. Som ett resultat får den färdiga produkten den erforderliga hållfastheten i kombination med plasticitet. Denna struktur kännetecknas av hållbarhet, samt effektiva halkskydd och vattenavvisande egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Smulgummi används vanligtvis för golv eller vägfyllning. Kornet av den färdiga råvaran är bunden med polyuretanlim (mindre ofta tar de en komposition baserad på silikon). På grund av den kemiska homogeniteten hos alla komponenter är limningen av hög kvalitet.

Gummigolv kan användas inte bara i genomkörningsområdet . De har bevisat sig bra som takmaterial och används ofta för att avsluta balkonger och terrasser i privata hus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den gummerade smulbeläggningen är inte bara hållbar, utan också ganska lätt. Den ger maximal hydrofobicitet på ytan, tål alla värmeutvidgningar och sträcker sig bra. Kan läggas i en kontinuerlig kontur på ett obegränsat område utan sömmar.

Ytan baserad på smulgummi känns mjuk, och tillsammans med halkskyddseffekten är den också skadelös . Allt detta avgör populariteten för detta efterbehandlingsmaterial när man arrangerar lek- och idrottsplatser, inklusive utomhus, till exempel på gårdar på skolor och bostadskomplex. Smulan kan säkert användas för inredning av bostadslokaler: varken lim eller gummi innehåller giftiga flyktiga föreningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kanske är den enda obehagliga egenskapen hos en sådan beläggning dess specifika lukt under installationen. Inom några dagar efter applicering försvinner dock lukten helt.

Detta material har blivit en verklig välsignelse för byggindustrin, särskilt inom vägsektorn . Både trottoaren i sig och smulgummi används ofta vid vägbyggande eller som grundkomponenter i asfaltproduktion.

Som ett resultat blir vägytan särskilt slitstark och hållbar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Av fördelarna kan ett antal positiva egenskaper hos smulgummibeläggningar särskiljas

  • Korrosionsskyddande prestanda . Produkten kan användas utomhus under hög luftfuktighet utan att vara rädd för de negativa effekterna av nederbörd och andra miljöpåverkan.
  • Varaktighet . Med korrekt installation kan beläggningen hålla i mer än 10 år.
  • Efterfrågan . Det breda användningsområdet gör detta material ganska populärt inom olika sektorer av ekonomin.
  • Slitstyrka . Kompositionen baserad på smulgummi och polyuretanlim kännetecknas av hög hållfasthet - det är mycket svårt att bryta eller riva en sådan beläggning.
  • Estetik . Beläggningen har ett dekorativt utseende, och tack vare möjligheten till dess färgning kan produkten ges vilken nyans som helst.
  • Krävande vård . Gummi är extremt opretentiöst, och du kan ta bort smuts från dess porösa yta med en vanlig vattenstråle under tryck.
  • Skadesäkerhet . Gummiytan har uttalade stötdämpande egenskaper, så när den faller mjukar den stötarna och gör löpning eller promenader bekvämare.
  • Ljudabsorbering . Gummi absorberar ljud mycket bra, vilket ledde till beläggningens popularitet för användning i rum med ökad aktivitet och trafik (till exempel i barns underhållningskomplex och gym).
  • Kemisk tröghet . Materialet är resistent mot verkan av industriella oljor, syra-baslösningar, lösningsmedel och bensiner.
  • Elektriska isolerande egenskaper . Gummi är inte ledande, därför läggs sådana beläggningar ofta i industrier som är anslutna till el.
  • Hög underhållbarhet . Eventuellt skadat område kan snabbt bytas ut vid behov.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna med materialet är dess brandfarlighet, liksom dess höga kostnad. Det senare är dock helt motiverat av produktens hållbarhet.

Typer av beläggningar

Det finns flera typer av beläggningar baserade på smulgummi och polyuretanlim, beroende på materialtyp.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rulla

Denna typ av beläggning ger närvaro av en anslutande söm. Det är därför det är oerhört viktigt att basen är helt plan. Om sömmarna inte är tätt anslutna kommer det att uppstå luckor mellan dem, genom vilka främmande föremål och smuts kommer in i underlaget . Och detta kommer att avsevärt minska beläggningens drifttid.

Rullmaterial har funnits tillämpning i arrangemanget av golvytorna på produktionsverkstäder och lager med ökad trafik och betydande mekanisk belastning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kaklat

Pressade gummiplattor är mycket efterfrågade som material för utformning av stigar i privata hus och i landet, arrangemang av verandan och trappsteg.

Jämfört med andra typer av beläggningar kan modulära smulplattor demonteras och flyttas till valfri plats . Om brickan är skadad behöver du bara byta ut den utan att demontera hela beläggningen. Kommersiellt tillgängliga moduler finns i olika storlekar och konfigurationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plattor

Kärnan i att lägga en screed från smulan är att den rengjorda basen är jämnt täckt med ett lager av en blandning av smulgummi och ett polyuretanbindemedel, och sedan utjämnas det genom att rulla och låta torka i flera timmar. Som ett resultat bildas ett elastiskt monolitiskt skikt. Den sömlösa beläggningen tål ökade belastningar, glider inte och behåller sina prestandaegenskaper vid låga temperaturer . Driftstiden för ett sådant golv överstiger 10 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsområden

Tillämpningsområdet för smulgummibeläggning är ganska brett. Här är några populära lösningar.

  • Lekplatser . Inte varje beläggning tål barns aktivitet. Som praktiken visar, klarar smulgummi perfekt en sådan belastning. Dessutom är det helt säkert - bara 1 cm tjock räcker för att barn ska undvika blåmärken och nötningar när de faller.
  • Garage . Materialet är mycket motståndskraftigt mot lösningsmedel, bensin och oljor, så golvet kan installeras i garage och servicestationer. Man bör dock komma ihåg att det blir svårt att ta bort sådana fläckar.
  • Stegar . För trappsteg är det extremt viktigt att trappan inte glider vid nederbörd och frost. I den meningen kommer smulgummi att vara ett av de mest framgångsrika alternativen.
  • Fotbollsplan, idrottsplatser . För alla dessa föremål är de stötdämpande egenskaperna och enkel rengöring av avgörande betydelse, vilket bara är kännetecknande för detta material.
  • Trädgårdsvägar . Ingångar, ingångar, liksom gården och terrassen för privata hus måste ha ett attraktivt utseende. Smulgummigolv kan presenteras i olika nyanser, det ser väldigt imponerande ut.

Om så önskas kan du alltid kombinera nyanser och utföra olika mönster.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer en smulbeläggning kan du använda ett antal effektiva kriterier

  • Beläggningar av högsta kvalitet betraktas utan ytterligare föroreningar. Du kan bedöma deras närvaro på den mörka sidan. Om du märker att det finns partiklar av annan färg där, är det troligtvis ytterligare komponenter i strukturen.
  • När du köper, var noga med att köra handen längs baksidan och framsidan av brickan, liksom runt kanterna. Produkter av normal kvalitet måste förbli intakta. Om du märker att materialet smuler sönder bryts tillverkningstekniken. Sådan täckning kommer att vara kortvarig.
  • Undersök flera brickor. Om hörnen är slitna finns det sprickor eller spår - gå gärna till en annan butik.
  • Bedöm geometriska parametrar, stapla flera brickor tillsammans. Använd helst en linjal eller nivå. Det bör inte finnas några avvikelser, de tillåtna avvikelserna i dimensioner kan inte överstiga 1 mm.
  • Vik locket på mitten och tryck ner i vecket med handflatan. Produkter av normal kvalitet kommer inte att förändra sin form och integritet, och dåliga kakel kommer att spricka eller falla samman.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om alla test lyckas kan du betala för köpet . Tyvärr visar praktiken att endast dyra material uppfyller alla kvalitetskriterier. Billiga alternativ klarar ofta inte de föreslagna testerna.

Läggteknik

Gummitäckningen i form av plattor och rullar måste läggas på en helt jämn yta: den högsta tillåtna höjdskillnaden kan inte överstiga 5 mm / m. Om det finns höjder eller hål vid basen måste de jämnas ut innan arbetet med beläggningen påbörjas. Innan brädorna läggs måste basen avfettas, rengöras från alla typer av smuts och damm och sedan torkas väl.

Den beredda basen behandlas med en primer, varefter du kan gå direkt till läggningen . Plattor och rullar fästs med polyuretanlim, som omrörs och appliceras på gummibeläggningen eller på själva plattformen. Därefter läggs beläggningarna. Du måste göra detta så att ingen luft blir kvar under mattan.

Plattorna ska jämnas ut och pressas jämnt.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du installerar en monolitisk beläggning bör du komma ihåg att det minsta lagret av smulgummi ska vara 5 mm. Om det är mindre finns det ingen garanti för att beläggningen behåller sin prestanda.

Smulan blandas med lim och appliceras med en spatel . Man bör komma ihåg att massan kommer att fastna på vilken yta som helst, inklusive spatlar, så det är bättre att försmörja verktyget med ett universalfett. Du måste ständigt rengöra spateln under arbetet.

Det applicerade lagret förblir elastiskt i 40 minuter. Som regel räcker denna tid för att eliminera alla tillåtna brister under applikationen och för att ansluta områdena till varandra. Sektionerna måste anslutas så att det inte finns några sömmar.

En sådan beläggning torkar i cirka 24 timmar, varefter du säkert kan gå på den

Rekommenderad: