Hyllor I Badet (97 Bilder): Hur Man Gör Det Själv, En Steg-för-steg-guide, Ritningar För Tillverkning Och Mått På Hyllorna I ångrummet

Innehållsförteckning:

Video: Hyllor I Badet (97 Bilder): Hur Man Gör Det Själv, En Steg-för-steg-guide, Ritningar För Tillverkning Och Mått På Hyllorna I ångrummet

Video: Hyllor I Badet (97 Bilder): Hur Man Gör Det Själv, En Steg-för-steg-guide, Ritningar För Tillverkning Och Mått På Hyllorna I ångrummet
Video: Vi bygger en pall. Andra filmen- 2024, April
Hyllor I Badet (97 Bilder): Hur Man Gör Det Själv, En Steg-för-steg-guide, Ritningar För Tillverkning Och Mått På Hyllorna I ångrummet
Hyllor I Badet (97 Bilder): Hur Man Gör Det Själv, En Steg-för-steg-guide, Ritningar För Tillverkning Och Mått På Hyllorna I ångrummet
Anonim

"Möbler" i badet lyser inte med några dekorativa läckerheter. Dess främsta mål är maximal funktionalitet och att ge resenärer full komfort. Det är vanligt att göra alla bänkar eller hyllor i ett badhus av naturligt trä - det här är ett idealiskt material för ett ångbad, som är mycket miljövänligt, lätt att bearbeta och har ett traditionellt och mycket attraktivt utseende.

Du kan enkelt göra hyllor i badet med dina egna händer . Tack vare den enkla utformningen av en sådan typ av "möbler" kommer även en icke-professionell att kunna producera den på kort tid med hög kvalitet och mycket billigare än om hyllorna köptes i en butik eller gjordes på beställning på en fabrik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Det är omöjligt att föreställa sig ett traditionellt lanthus utan hyllor: ofta flerskiktat, som påminner om en bred trappa. På ett annat sätt kallas sådana hyllor för baldakiner. De är en integrerad del av alla ångrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

En hylla eller tak är ett trägolv - en slags långsträckt bänk med flera våningar längs en eller flera väggar i rummet. Så att du kan koppla av i ångrummet är sådana hyllor gjorda med förväntan att även en stor lång person kan ligga tyst på dem. Dessutom gör hyllan med flera nivåer det möjligt för semesterfirare att självständigt välja den mest bekväma temperaturregimen för dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bastuhyllor kan delas in i tre typer. Det vanligaste alternativet är hyllor som används som bänkar; de är lämpliga för både små ångrum och rymliga stora rum. Solstolar är inte lika populära som bänkar, men de finns också i en mängd olika bad. Och slutligen den tredje typen av badhyllor - solstolar. De skiljer sig praktiskt taget inte från solstolar, och de kan användas med lika framgång både som en soffa och som en fåtölj, vilket gör dem mycket funktionella, men långt ifrån den traditionella utformningen av ett bad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hyllans design är extremt enkel . Dekorativa element är inte välkomna, eftersom de kan orsaka skada, och de slår helt enkelt ur ångbadets traditionella yttre design. Enkelheten och det lilla urvalet av hyllformar förklaras enkelt: det är vanligt att tilldela ett litet rum för ett bad, som kan vara enkelt, snabbt och ekonomiskt nog och utan att spendera extra resurser för att värma upp. Därför är mästarnas mest älskade den vanliga rektangulära formen på hyllorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialval

Innan du fortsätter med tillverkningen av hyllan är det värt att titta närmare på materialen, träet, från vilka de kan tillverkas. Alla trädslag är inte lämpliga för att göra bastumöbler av dem. De kommer trots allt att behöva uthärda temperaturfall och i princip en mycket hög temperaturregim. Lägg till detta den ökade luftfuktigheten, så blir det klart att få raser kommer att klara sådana extrema förhållanden.

Bild
Bild

Lämpliga raser måste ha tre huvudegenskaper . För det första måste sådana brädor vara tändbeständiga (följaktligen bör innehållet i olika typer av hartsartade föreningar i dem vara minimalt), höga temperaturer och luftfuktighet. För det andra, för att de som vilar i badrummet ska sitta och ligga bekvämt på dem, bör de inte ha hög värmeledningsförmåga. Och för det tredje, för att undvika att flis lossnar och att splintrar uppträder på viloplatsen, bör klipporna vara mycket täta och inte skiktade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flera trädsorter är mest lämpliga ., som bokstavligen kan räknas upp på fingrarna. Oftast är det vanligt att använda lind, asp, lärk vid tillverkning av hyllor. Men att använda barrträd (om inte trädet naturligtvis tidigare har genomgått särskild behandling, som befälhavaren är säker på) är starkt avskräckt. På grund av hartsinnehållet är barrträd inte bara brännbara, utan reagerar också på höga temperaturer genom att släppa ut just dessa hartser, vilket kan orsaka termiska brännskador.

Bild
Bild

Lindenbrädor är mycket enkla att bearbeta, trevliga att titta på och dessutom resistenta mot alla slags fläckar. De ruttnar knappt eller spricker, och vid uppvärmning börjar de utstråla en behaglig träig lukt. Dessutom är lind mycket lätt att bearbeta, och det är billigt i förhållande till andra träslag. Det enda som kan betraktas som en nackdel är att med långvarig användning i rum med hög luftfuktighet börjar trädet mörkna.

Bild
Bild

Aspenbrädor anses i allmänhet vara ett av de bästa materialen för tillverkning av bastumöbler. Detta är också ett mycket budgetalternativ, som kännetecknas av dess hållbarhet. Ursprungligen är detta träd inte särskilt knutigt, därför är det inte särskilt svårt att bearbeta det. Tyvärr är den största nackdelen med detta material dess anlag för ruttnande fibrer inuti virket, vilket är omärkligt vid första anblicken. Därför måste du noggrant närma dig valet av sådana brädor.

Bild
Bild

Det dyraste, men bekvämaste och populära materialet för bad är den afrikanska eken - abashi. Detta material, som presenteras i färger i både mörka och ljusa toner, har fantastisk styrka och dålig värmeledningsförmåga: det värms upp väldigt långsamt och skyddar därför dem som vilar på abasha -hyllor från alla, de minsta brännskador, även vid mycket höga temperaturer. Detta material, som är viktigt, är motståndskraftigt mot mekaniska skador, och därmed en av dess främsta nackdelar - svårigheterna i samband med den första bearbetningen av abasha -balkar och dess höga kostnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland används björkbrädor också som material. Detta trä kännetecknas inte av ökad styrka, det överlever inte hög luftfuktighet, det är benäget att ruttna och bilda svampar. Naturligtvis, med korrekt och konsekvent bearbetning, ökar björkens egenskaper betydligt, men i alla fall rekommenderas det inte att använda det i ett bad.

Bild
Bild

Trots att experter rekommenderar att undvika barrträd i badets inre kan cederträ vara ett bra material för regementen. Liksom alla barrträd producerar ceder harts, så dess skivor måste behandlas på ett speciellt sätt, det vill säga helt fria från några hartsartade ämnen. Samtidigt kommer cedern inte att förlora den trevliga lukten av naturligt trä. Den är resistent mot sönderfallsprocesser, stark och hållbar, och dess yta har ett märkligt trämönster.

Bild
Bild

Preliminärt avlägsnande av hartsartade element gör det möjligt att använda barrträ för hyllorna . Om ägaren inte är rädd för svårigheterna att hitta ordentligt bearbetade brädor, kan möblerna tillverkas av gran eller tall. Förbehandlingen bör dock under inga omständigheter försummas, annars kommer mineraler och hartser som finns i barrträdet att bokstavligen rinna ut från brädorna i bokstavlig mening under påverkan av höga temperaturer.

Bild
Bild

Lärkhyllor är ofta en ganska lönsam lösning. Det avger nästan inte harts, har en behaglig sötaktig doft och ett mycket vackert trämönster. Den enda nackdelen är dess höga värmeledningsförmåga: det blir inte lätt att sitta på en sådan hylla i ett varmt ångbad.

Bild
Bild

Trämönstret i sig är en bra dekoration för ångrummet .så ingen färg används till hyllorna. Vid exponering för höga temperaturer kan färg också börja flagna av och släppa ut giftiga ämnen. Och för att skydda träprodukter från svamp-, mögel- och sönderfallsprocesser kan du använda en mängd olika vattenbaserade impregneringar: de är resistenta mot höga temperaturer och skyddar träet perfekt.

Det huvudsakliga kravet som gäller för alla trädsorter, vilket som i slutändan erkänns som det mest föredragna: det bör inte finnas några knutar på det valda materialet eller de ska tas bort utan risken att försvaga strukturens hållfasthet.

Bild
Bild

Dessutom är det mycket viktigt att göra korrekt beräkning av det valda materialet. Det minsta tvärsnittet av virket som kommer att användas för att skapa bärramen för den framtida hyllan bör vara 50x70 mm. Brädor som är planerade att användas för att ansluta delar av stödstrukturen måste ha ett tvärsnitt på 20x80 mm eller mer. Ju tjockare virke är desto bättre, eftersom ju mer vikt det tål, och detta är mycket viktigt för flerskiktade strukturer. För golvet väljs tunnare och smalare brädor med en tjocklek på 10 mm eller mer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Storlekar och former

Hyllornas dimensioner beror naturligtvis på storleken på rummet, som man bestämde sig för att ta som bad. För ett ångrum väljs ofta komplexa skiktade strukturer i tre steg, men ett traditionellt ryskt ångbad bör ha två rader hyllor. Förutom tradition är detta det enklaste och bekvämaste alternativet för att bygga det själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

I allmänhet bestäms storleken på hyllan beroende på den genomsnittliga höjden för badbesökarna.

Bild
Bild

Höjd

Minimihöjden för rummet där ångrummet ligger är 210 cm, annars kan ångbildning och uppvärmning av rummet inte flyta korrekt. Hyllan (eller dess mellersta del, om vi talar om en flerskiktad struktur), i sin tur, bör placeras ungefär på samma nivå som tummen med handen nedåt. Följaktligen kommer dess genomsnittliga höjd att vara cirka 80 cm. När det gäller de övre nivåerna bör avståndet mellan den översta hyllan och taket inte vara mindre än 120 cm: detta ger besökaren tillräckligt med utrymme, oavsett om han kommer att njuta av badprocedurer sittande eller liggande …

Bild
Bild
Bild
Bild

I vissa kompositioner bestäms höjden på själva hyllorna av lite olika värden. Så det nedre planet från golvet måste vara minst 30 cm för att förse möblerna med maximal naturlig ventilation. Det är bättre om hyllornas genomsnittliga höjd är i genomsnitt 40 till 60 centimeter, även om det i slutändan beror på antalet hyllor.

Bild
Bild

Längd och bredd

Enligt standarden är den minsta långa hyllan, som ska ge komfort för en person som ligger på den med benen böjda vid knäna, cirka en och en halv meter. Om rummets storlek tillåter, ökar hyllans längd till 1,8 m: den här storleken gör det möjligt för den vilande personen att ligga ner utan att böja benen. Men varje person har sin egen höjd, därför anses den optimala hylllängden vara 220 cm.

Minsta hyllbredd är 40 cm . Som regel har sådana dimensioner en hylla på den nedre nivån. Det används mycket sällan för sittande, främst, syftet är att fungera som ett fotstöd för en vilande person. Men om det behövs kan den nedre hyllan bli en plats där du kan svalka perfekt efter värmen i de övre nivåerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den mest populära bänkstorleken är 60 cm. Denna bredd gör att du kan sitta bekvämt i bastun, men tyvärr är det kanske inte tillräckligt för bekvämt liggande. Därför är den mest bekväma bredden 95 cm. På sådana platser kan en semesterfirare sitta tvärs över hyllan med benen instoppade, eller så kan han ligga tyst.

Måtten som visas här är vanligtvis tillräckliga för att en lång och stor person ska sitta bekvämt på en hylla . Om badrummets rum tillåter, kan möblerna vara stora - i slutändan beror allt på de individuella behoven och önskemålen från badets ägare. En annan sak är att det kategoriskt inte rekommenderas att ta storlekar mindre än de som anges, för i detta fall kommer hyllorna helt enkelt att vara obekväma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att hyllornas huvudmått har fastställts kan du fortsätta att överväga de olika formerna av denna design.

Stegda baldakiner - Det här är kanske en av de mest populära typerna av möbler för ett ångbad. Hyllorna är placerade längs en av väggarna i flera nivåer - vanligtvis i två eller tre nivåer, så att uppvärmningsgraden ökar med ökande höjd. Den översta nivån bör placeras ovanför en värmepanna eller traditionell spis, men samtidigt bör ovanstående avstånd på 120 cm förbli mellan den och taket för att säkerställa maximal komfort för den sittande personen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hörn eller L-formade baldakiner - det här är också en ganska vanlig version av badmöbelns inredning. Trähyllor är placerade på ena sidan mitt emot värmepannan eller spisen, och på den andra på en av de fria väggarna. Höjden på sådana hyllor kan väljas individuellt, därför är detta det mest framgångsrika alternativet för små rum där funktionalitet måste kombineras med platsbesparing.

Bild
Bild
Bild
Bild

Coupé baldakin - det här är inte det mest populära designalternativet för badets inre utrymme, men i sig är det väldigt intressant. Dessutom är en sådan komposition rumsligt extremt fördelaktig för små utrymmen. Två hyllor är placerade mittemot varandra - precis som i vanliga tågvagnar. Precis som på tåg kan de övre facken fällas ner för att spara utrymme.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vanligtvis är ramen, som senare måste täckas med golvbrädor, konstruerad av stödstolpar, som liknar de speciella benen på en bänk, anslutna med bygelbrädor. Hyllorna kan dock göras utan ben - då kommer huvudstödet att ligga på väggarna som möblerna ska fästas på.

Själva golvet består av tätt packade och noggrant polerade plankor , sätesryggen är byggd på ungefär samma princip. Avståndet mellan dem bör vara från 1 till 2 cm. En intressant och vacker lösning, förresten, kommer att vara installationen av en flerfärgad bakgrundsbelysning i gapet mellan brädorna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland, separat från sängen, görs också ett speciellt, oftast avtagbart, nackstöd. Denna träanordning ger den vilande personen möjlighet att sitta i soffan med riktig komfort, låter dig slappna av musklerna i ryggraden och nacken. Själva nackstödets design är enkel och innehåller inte många element: om du vill kan du också montera det själv tillsammans med hyllorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flersteg

Vid första anblicken kan arrangemanget av hyllorna väcka några frågor, till exempel varför de i de flesta fall är en flerstegsdesign.

Anledningen är i själva verket mycket enkel. Vid uppvärmning stiger vattenånga och varmluft, medan temperaturen nära golvet är mycket lägre. Således kommer varje användare att självständigt kunna välja vilket temperaturläge det är bekvämare för honom att befinna sig i: längst ner, där det inte är så varmt, eller högst upp i ångbadets "pyramid", där temperaturen är högst. Därför, om ägaren till ångrummet bestämde sig för att göra hyllor med egna händer, rekommenderas det starkt inte att dra sig tillbaka från den vanliga stegade strukturen.

Bild
Bild

Det är värt att notera att i små ångrum är det nedre planet ofta beläget nästan på golvnivå, vilket gör att du kan skapa naturlig ventilation och göra det mest effektivt. Det är också viktigt att komma ihåg att det övre planet kommer att göras bredare än det nedre (så att det kan användas som en soffa), medan avståndet till taket från soffan inte bör vara mindre än 100-120 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plats

Efter att måtten på den framtida hyllan har bestämts kan du börja planera placeringen av badrumsmöblerna. Det är värt att komma ihåg att till exempel i ett traditionellt ryskt bad är det vanligt att ta ett ångbad medan du ligger, och hyllorna består av en eller två nivåer. En annan sak är den finska bastun, där besökare som regel tar ett ångbad medan de sitter. Det bör finnas minst tre nivåer, vilket innebär att avståndet från det nedre planet till taket bör vara mycket större.

Ett korrekt upprättat diagram innan installationsarbetet påbörjas bör i hög grad underlätta befälhavarens arbete . och senare kommer de som vilar i en bastu eller ångbad att njuta av ångrummet med maximal komfort. På diagrammet är det värt att visa alla dimensioner i rummet och notera också var utrustningen, dörren och fönsteröppningarna finns.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att ta hänsyn till många nyanser, till exempel det faktum att gardiner inte kan installeras under väggar med fönster, eftersom varm ånga och hög temperatur kan få glaset att spricka och skada semesterfirare.

Hyllorna kan ha ett slags ramben, på vilka golvet kommer att stoppas . Detta är dock inte en förutsättning, utan bara ett av alternativen. Du kan göra hyllor utan ställningar, då fästs träramen direkt på väggen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att komma ihåg att hyllorna aldrig får sitta tätt mot väggarna . Trots allt är fri luftcirkulation mycket viktig för badrumsmöbler i trä, vilket säkerställer att trädet är helt torrt och skyddar det från förfallsprocesser och bildandet av svamp och mögel. Under installationsprocessen lämnas därför ett mellanrum på cirka 10 cm mellan golvet och väggen (tidigare bitar av trä är fästa på väggen, till vilka andra ramelement sedan fästs). De självgängande skruvarna, med vilka fästet görs, bör försiktigt sänkas ned i träet så att locken inte ligger kvar på ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta är inte att säga att alternativen för hyllorna är mycket olika, men om det behövs, beroende på badrummets storlek, kan du välja de mest lämpliga möblerna. För små utrymmen, till exempel, finns platsbesparande alternativ. Fällbara hyllor, som är gjorda på samma sätt som hyllor i tåg, kommer att göra. Ett annat alternativ är hopfällbara eller utdragbara hyllor. När de är monterade ser de ut som en del av en vägg och tar nästan ingen plats. Det finns också avtagbara hyllor, som vid behov kan föras in i ångrummet och sättas tillbaka på plats, eller kan tas bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Steg för steg guide

Som redan nämnts är hyllorna inte alls svåra att göra med egna händer. Det räcker att titta på de ungefärliga ritningarna, förstå den allmänna principen och utarbeta ditt eget schema, med hänsyn till badrummets dimensioner.

Bild
Bild

För att bearbeta källmaterialet och bygga den önskade strukturen av det måste du fylla på med en viss uppsättning verktyg. Den ska innehålla ett måttband, en bågfil för trä, en hammare och en klubba, en borrmaskin och en skruvmejsel, en mejsel. Träspikar är att föredra för att fixera golvet. När allt kommer omkring kommer metallspikar oundvikligen att värmas upp och kan förstöra allt roligt för semesterfirare. Du kan naturligtvis fixa brädorna med skruvar från baksidan av strukturen, men det här är ganska svårt, opålitligt och kräver dessutom en mycket exakt beräkning, vilket en professionell kanske inte kan göra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Antalet stöd som krävs för ramen som kommer att klara de färdiga hyllorna bestäms beroende på träplankornas slutliga tjocklek. Så om det beslutades att ta en bräda 22 centimeter tjock, placeras stöden på ett avstånd av 60 centimeter från varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillräckligt trä bör anskaffas enligt en ritning som förberetts i förväg ., själva trädet måste vara av hög kvalitet, inte ha sprickor, spår av sönderfall och all slags flis och skida - brädorna måste hyvlas och slipas. Det rekommenderas att ta trä av samma art för stödstolparna på ramen och golvet.

Golvskivornas tjocklek väljs individuellt, beroende på deras bredd. Det bästa alternativet är när brädans tjocklek är fyra gånger mindre än dess bredd.

Bild
Bild

Trädet i sig måste först förberedas noggrant: materialet ska inte ha klart synliga defekter och eventuella defekter, knop, sprickor och flis. Dessutom är det vanligt att ta trä av samma art för stommen och golvet.

Det finns flera alternativ för att montera en hylla med flera nivåer, de skiljer sig inte mycket från varandra och följer allmänna principer. Nedan är bara en av dem - en traditionell rektangulär hylla.

Bild
Bild

Ramtillverkning

Ramen i fallet med en hylla utför den viktigaste stödfunktionen; det är en bas på vilken ett golv av liknande färdiga brädor av fast eller avtagbart golv är fixerat. Dessa stödunderlag i utseende och i sitt syfte liknar benen i en vanlig butik.

För att göra ramen används en stor trästång .vars storlek och sektion bestäms i varje enskilt fall. Men oftast, för att montera ramen för den framtida hyllan, rekommenderas det att ta ett dussin förberedda balkar med en total sektion på 5 x 7 cm, liksom (om det beslutades att göra en hylla med ben) 5 brädor som fungerar som ställ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa stödben måste installeras i vertikalt läge och hållas ihop av rader med tvärstöd. Ibland kan ramen utrustas med kosour -metoden för trappor, och ett mycket sällsynt alternativ är installation av badhyllor utan stöd, som omedelbart fästs dem på väggen (som regel är detta typiskt för finska bastur eller bad byggda med liknande teknik), och stolarna och solstolarna för detta, de ser ut som hyllor och solstolar fästa på väggarna, som finns i tågvagnar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Montering

Efter att ramen har förberetts för installation är det dags att fästa strukturen direkt på badets vägg. Bänkarna måste fixeras med obligatorisk iakttagelse av ett gap på cirka 11 cm.

Först monteras ramen för den övre delen . Det är inte förbjudet att använda självgängande skruvar så att ramen inte faller isär. Sedan fästs den första av raderna med lagerhållare på väggen, avståndet mellan dem är från 60 till 85 cm. Högst upp på stången bildas ett "steg" så att fästning kan göras "i låset ".

Bild
Bild
Bild
Bild

Mittemot lagerstödet installeras en andra rad rack, och deras toppar förenas av en tvärgående balk. För tillförlitlighet är strukturen monterad med metallhörn, och sedan "binds" stödstöden med brädor. Nästa nivåer skapas på ett liknande sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

För golv används vanligtvis tunna, smala brädor. Detta kommer att ge dem möjlighet att snabbt torka ut efter att ha använt ångbadet, vilket innebär att det återigen skyddar mot eventuell ruttning.

Bild
Bild

Installation

Slutligen, när ramen för den framtida hyllan är monterad, är det dags att installera den i badrummet. Tidigare (för att ge hyllan bättre stabilitet och dessutom skydda den mot fukt) placeras speciella gummipackningar på de nedre delarna av stängerna.

Då är det dags att installera golvbrädorna på ramen . Du bör börja fästa sätesbasen från botten av ramen, medan du lämnar små mellanrum på 1 till 2 cm mellan brädorna. Detta är nödvändigt för att tömma överflödigt kondensvatten och ger fri luftcirkulation inuti trähyllan, på grund av vilket strukturen torkar snabbt, och möjligheten att förstöra den på grund av interna sönderfallsprocesser som orsakas av hög luftfuktighet kommer att reduceras avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det skulle vara att föredra att fylla och fixera brädorna på ramen med träspik eller stift. Om spikar eller självgängande skruvar ändå används måste de antingen vara placerade på golvets insida, eller så måste de "sänkas" i träet, fördjupas med några millimeter för att förhindra termiska brännskador för semesterfirare, som kan förstöra allt nöje med badprocedurer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inte alltid, men det vertikala utrymmet mellan golvet och hyllans säten kan också mantlas med rader av brädor. Det bör dock komma ihåg att även om denna design ser attraktiv ut, kommer den i verkligheten bara att komplicera luftcirkulationen och komplicera rengöringsprocessen.

Bild
Bild

För att säkerställa den mest effektiva torkningen av sätena kan du ge företräde åt flyttbara strukturer. Ett sådant löst golv fungerar både som sittplats och soffa. Det är lätt att ta bort det från den etablerade platsen och ta ut det för att torka. Ryggstöden för sätena är gjorda enligt samma princip, nackstödet är ett slags badkuddar, liksom alla typer av apparater som hjälper badaren att ta den mest avslappnade positionen, till exempel med benen vid huvudets nivå, eller ännu högre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behandling

Det sista steget blir bearbetning av den resulterande hyllan med speciella föreningar som gör den bekvämare att använda, och ger den en längre livslängd. Det är allmänt accepterat att i ett traditionellt ångbad bör trä i princip inte bearbetas, det ska slipas noggrant. Med god ventilation kanske det inte finns något behov av ytterligare förstärkning av träfibern, men extra försäkring kommer aldrig att skada, men det kommer att kunna garantera möblerna en lång och högkvalitativ service.

Bild
Bild
Bild
Bild

Butikerna först och främst (i själva verket rekommenderar många hantverkare att göra denna procedur med brädorna i de allra första stadierna för att förbereda ramen för att suga trädet från alla sidor) måste impregneras med kraftfulla antiseptika. Trots allt kommer konstant kontakt med fuktig och mycket varm luft oundvikligen att bidra till förstörelsen av trädet. Förutom ruttnande kan mögel och svampar och många skadliga organismer utvecklas på trädet.

Ett av impregneringsalternativen kan vara naturliga impregneringar, till exempel, vanlig linolja visar sig vara det mest budgetmässiga och prisvärda alternativet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Antiseptiska medel används ofta som impregnering ., som ger träet fuktbeständighet och impregnerar det genom och igenom. Vid en första anblick kan en oväntad lösning vara användning av blekmedel: dessa speciella föreningar skyddar inte bara träet, utan återställer det också till sin ursprungliga färg vid mörkning. Dessutom finns det också speciella formuleringar avsedda för direkt användning i bastun.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men under inga omständigheter ska du använda kemikalier och lacker som impregnering, och du ska inte måla trägolvet med färg. Under förhållanden med hög luftfuktighet och konstanta temperaturförändringar kommer sådana ämnen oundvikligen att börja sönderdelas och släppa ut en mängd olika giftiga ämnen. Förutom den obehagliga lukten, som kan göra ångbadet från en viloplats till en riktig tortyr, kan dessa ämnen orsaka huvudvärk och allergiska reaktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis, innan du applicerar någon förstärkningskomposition på trädet, måste brädorna slipas noggrant med sandpapper, rengöras från damm och skräp som lämnas efter slipning och först sedan fortsätta till impregnering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdtips

Den första och viktigaste regeln, som bör följas strikt, är obligatorisk torkning och ventilation av rummet efter varje session i ångrummet. Detta hjälper till att skydda trämöbler från de skadliga effekterna av överflödig fukt. Förresten, bastuugnen hjälper också till att torka rummet, om det efter att vattenprocedurerna har slutförts lämnas kvar ett tag.

När du luftar rummet är det värt att öppna alla dörrar och fönster ., medan alla behållare täcks med vatten och tankar med lock.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett badhus är ett rum där det, precis som i ett badrum, är nödvändigt att upprätthålla renhet och noggrant övervaka internhygien. Naturligtvis skyddar höga temperaturer ångrummet från uppkomsten av alla typer av mikrober och bakterier i det, men de kan inte skydda rummet från smuts. Regelbunden rengöring kan inte undvikas. Det kommer att vara nödvändigt att tvätta bort resterna av smuts som finns kvar på hyllorna efter procedurerna, spår av kondens.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter badprocedurernas slut är det inte överflödigt att torka av ytorna med en torr handduk även om det är motljus. Detta kommer inte att ta bort fukt som har lyckats absorberas i träet, men kommer att underlätta torkningen av hyllornas yttre yta, vilket innebär att det också kommer att påskynda torkningen inuti trädet.

Samtidigt, med hänsyn till specifikationerna för badrummet, det vill säga dess mestadels trädesign, är det omöjligt att använda kemiska rengöringsmedel i ångrummet. Det bästa alternativet visar sig vara en enkel tvätttvål. Det kommer att vara användbart att använda mjuka borstar. Om det finns mycket smuts på trädet som inte är lätt att ta bort kan du använda sandpapper.

Bild
Bild

För att bättre skydda skivornas inre fibrer från trä är det nödvändigt att återimpregnera träet med speciella föreningar, eftersom de med tiden kan förångas.

Rekommenderad: