Rulle-till-rulle Bandspelare (43 Bilder): Rulle-till-rulle Modeller Av Sovjetunionen På 70-90-talet. Sovjetiska Och Moderna Modeller Av Högsta Klass

Innehållsförteckning:

Video: Rulle-till-rulle Bandspelare (43 Bilder): Rulle-till-rulle Modeller Av Sovjetunionen På 70-90-talet. Sovjetiska Och Moderna Modeller Av Högsta Klass

Video: Rulle-till-rulle Bandspelare (43 Bilder): Rulle-till-rulle Modeller Av Sovjetunionen På 70-90-talet. Sovjetiska Och Moderna Modeller Av Högsta Klass
Video: Soviet Army dancing to Hard Bass 2024, April
Rulle-till-rulle Bandspelare (43 Bilder): Rulle-till-rulle Modeller Av Sovjetunionen På 70-90-talet. Sovjetiska Och Moderna Modeller Av Högsta Klass
Rulle-till-rulle Bandspelare (43 Bilder): Rulle-till-rulle Modeller Av Sovjetunionen På 70-90-talet. Sovjetiska Och Moderna Modeller Av Högsta Klass
Anonim

Rulle-till-rulle bandspelare, som tidigare betraktats som massproduktion, upplever nu en pånyttfödelse och förvandlas till dyra elitprodukter. Återupplivandet av det allmänna intresset för analog inspelning har lett till att ett antal välkända företag har återupptagit produktionen av band-till-rulle-bandspelare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Generella egenskaper

Den första fullfjädrade föregångaren till rulle-till-rulle (rulle-till-rulle) bandspelare var trådanordning som uppfanns 1925 K. Fortfarande. Något senare patenterades också magnettejp.

Samma teknik för spolspelare dök upp tidigare, på 1920 -talet . Ungefär samtidigt utvecklades också magnethuvudets design, som sedan blev utbredd. Dess enhet är baserad på idén om en ringformad magnetkärna med en lindning och ett gap på motsatt sida. Skrivströmmen, som passerar genom lindningen, initierar uppkomsten av ett magnetfält i gapet och magnetiserar bäraren i enlighet med vågformen. Uppspelningsprocessen är omvänd.

Bild
Bild

Produktionen av de första rulle-till-rulle-bandspelarna och skivspelarna etablerades 1934-1935. Tyska företag BASF och AEG, som innehade ledande positioner fram till 1945 . I slutet av kriget tog USA och Sovjetunionen initiativet och lånade tekniken för produktion av bandspelare från tyskarna.

De viktigaste mekaniska egenskaperna hos dessa enheter är:

  • fluktuationer i filmens rörelsehastighet från det rekommenderade värdet - i procent;
  • detonationsindex (återspeglar graden av ojämnheter i transportörhastigheten) - i procent.
Bild
Bild

Elektrisk:

  • signalfrekvensspektrum under inspelning - i hertz;
  • graden av ojämnhet hos frekvenssvaret dB;
  • olinjärt distorsionsindex (THD, THD) - i procent;
  • dynamiskt spektrum - i dB;
  • förhållandet mellan signal och brus i dB;
  • uteffekt i watt.

Enhet och driftsprincip

Faktiska enheter och element i enheter - banddrivningsmekanismer (LPM), magnetiska huvudenheter (BMG, BVG), en elektronisk bas som säkerställer produkternas funktionalitet, olika tillbehör (till exempel naba, etc.).

Kvaliteten på LPM -funktion påverkar avsevärt reproduktionens klarhet , eftersom de snedvridningar som en felaktig nod producerar är praktiskt taget omöjliga att åtgärda. Dess främsta egenskaper är detonationskoefficienten och graden av långsiktig stabilitet för transportbandets hastighetskvaliteter.

Bild
Bild

LPM är utformat för att ge:

  • smidigt arbetsslag;
  • stabil remspänning med en fast standardkraft;
  • högkvalitativ och pålitlig kontakt av filmen med huvuden;
  • högkvalitativt arbete som transportörens hastighetsomkopplare (i enheter med flera hastigheter);
  • snabb återspolning av tejpen;
  • ett antal ytterligare funktioner som finns i olika modeller, till exempel lift, paus, bakåt, autosökning, räknare, etc.

Elmotorer används som drivning för CVL. Möjliga typer av momentöverföringar som används är rem, växel, friktion. CVL kan innehålla från en till tre elmotorer, och dess styrning kan utföras mekaniskt eller via elektronik.

Bild
Bild

Magnetiska huvuden är enhetens mest relevanta enhet . De klassificeras efter syfte: reproducering (GW), inspelning (GZ), universal (GU), radering (GW). De installeras i en mängd av 1-4, vilket bestäms av produktens funktionalitet. I konventionella modeller är 2 huvuden monterade (GU och GS).

Om det finns ett antal huvuden i en strukturell enhet kallas det ett block (BMG). Utbytbara BMG produceras också, vilket gör det möjligt att ta emot flera spår. Ofta kombineras huvuden (GU och GS).

Bild
Bild

Avlägsnande av poster utförs med hjälp av ett växlande magnetfält, men i billiga versioner användes också fälten med permanentmagneter som applicerades mekaniskt på filmen. Kvaliteten på de huvuden som användes bestämde i hög grad ljudkvalitetsegenskaperna.

Huvudena på de första modellerna var gjorda av permalloy och sedan av glasferrit . Sedan ersattes de av element gjorda av amorfa metaller och magnetoresistiva med utmärkta tekniska egenskaper.

Bild
Bild

I detta sammanhang extremt faktisk kompetent standardinriktning av deras placering i förhållande till bandet . Lutningsvinkeln för huvuden till filmens kant är särskilt relevant, vars minsta avvikelser från standardvärdet påverkar kvaliteten på både inspelning och uppspelning. I vissa enheter tillhandahålls speciella justeringar för att ställa in huvudenas position "efter örat", enligt frekvensindikatorerna för ljudet från skivorna.

Huvudena måste rengöras utan att misslyckas.

Bild
Bild

Den elektroniska komponenten i enheten inkluderar:

  • en eller flera förstärkare för driftlägen (UV, US), som ofta kombineras;
  • en eller flera lågfrekventa effektförstärkare, akustik är ansluten till deras utgångar;
  • radera och förspänningsgeneratorer (GSP);
  • brusreduceringsanordningar (ibland);
  • elektriska styrkretsar för LPM -driftlägen (ibland);
  • ett antal hjälpenheter (indikering, kopplingselement, etc.).

Avancerade produkter ger indikation på arbetsprocesser och inspelnings- / uppspelningsnivåer (analog, digital), automatisk sökning (AMS, APSS), olika automatiska justeringar (ARUZ), etc. i bandenheter.

Bild
Bild

Elementbasen för produkterna inkluderade ursprungligen lampanordningar, vilket skapade ett antal problem i enheterna

  1. Lamporna var mycket heta, vilket påverkade filmmediet negativt . Därför utfördes i stationära anordningar en elektrisk krets i form av en oberoende enhet, eller speciella åtgärder för ventilation och värmeisolering. Bärbara mönster har försökt minska antalet lampor och öka det ventilerade området. Varaktigheten för enheterna var också begränsad.
  2. Lamporna hade en mikrofoneffekt och CVL skapade ganska märkbara akustiska ljud . Särskilda konstruktionsåtgärder vidtogs för att minimera dessa effekter.
  3. För att ge lamporna spänning krävdes en högspänningskälla för anodkretsar och en katod lågspänning . En elektrisk drivning behövdes också för motorn. Med andra ord krävde små lampanordningar en solid uppsättning batterier, vilket negativt påverkade enhetens dimensioner, dess vikt och pris.
Bild
Bild

Sedan 60 -talet, med införandet av transistorer, har de flesta "rör" -problemen övervunnits. Transistorenheter drivs nu av billiga lågspänningsbatterier, hade en längre livslängd och minskade i storlek.

På 1970 -talet. nästa steg var introduktionen av analoga integrerade kretsar i enheter. Digitala mikrokretsar av olika integrationsnivåer (mikrokontroller, mikroprocessorer) började användas i styrenheter.

Nackdelarna med bandspelare inkluderar en viss volym av enheterna, behovet av förebyggande åtgärder och reparationer, transportörens höga kostnad och spolarnas betydande storlek . Med rätt val av spoleenhet lönar sig dessa nackdelar.

Bild
Bild

Översikt av arter

Utvecklingen av produktionstekniken har lett till en viss klassificering av typerna av bandspelare

  • Efter media - på en tråd, på ett band, på magnetskivor, på en manschett.
  • Genom metoder för signalregistrering - analog, digital.
  • Efter tillämplighet - för studior, hushåll, för industrin (magnetografer).
  • Av de förstärkare som används - full och däck.
  • Med graden av rörlighet används i stationära, bärbara och bärbara former;
  • Med antalet spår - ett, två, fyra och fler spår.
  • Med antalet installerade huvuden:

    • reproducera;
    • 2 - den vanligaste typen;
    • 3 - separat installation av specialhuvuden;
    • 4 - med ett huvud som kompletterar uppspelningscykeln.
  • Efter typ av inspelning / uppspelning - monofonisk, stereofonisk, flerkanalig, kvadranisk.
  • Enligt hastighetsstandardegenskaperna för transport av band under inspelning och uppspelning - 76, 2 cm / s (produkter för studior av tidiga prover); 38,1 cm / s, 19,05 cm / s, 9,53 cm / s (för vardagen och för studior). Standardhastighetsområdet för medietransporter dök upp på 50 -talet. I praktiken produceras också enheter med flera hastigheter. Det finns också maskiner med variabel återspolningshastighet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Betyg av de bästa modellerna

I rankingen av de bästa modellerna i världen intar de ledande positionerna av japanska, tyska och amerikanska tillverkare. I Sovjetunionen, med sällsynta undantag, gavs företräde åt att kopiera utländska uppfinningar, även om många intressanta tekniska idéer utvecklades av inhemska forskare. Genomförandet av sådana idéer krävde betydande finansiering och tidsutgifter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gammal

Av de mest populära sovjetiska bandspelare (stationära och bärbara), vars produktion etablerades på 70-, 80- och 90 -talen, det är fullt möjligt att peka ut ett antal modeller av hög kvalitet som moderna samlare inte är ovilliga att köpa.

" Mayak-001-stereo " - en av de första högkvalitativa enheterna som tillverkades i Sovjetunionen. Bandspelaren skapades 1973 på grundval av Jupiter -modellen och producerades av Mayak -fabriken i Kiev, där de första sovjetiska Dnepr -enheterna tidigare tillverkades. "Mayak-001" fungerade som en mono- och stereoanordning, och komponenterna köptes utomlands.

Enheten vann Grand Prix på en av de internationella utställningarna 1974.

Senare, på grundval av detta, skapades "Mayak-003-stereo" med ett bredare frekvensområde. Därefter släpptes bandspelaren "Mayak-005-stereo" i en liten serie (flera dussin stycken).

Bild
Bild
Bild
Bild

Soundboard "Electronics-004 " monterad sedan 1983 vid Reniy -fabriken (Fryazino), som tidigare endast tillverkade militär utrustning. Produkten var en relativ kopia av Revox bandspelare (Schweiz). Senare överfördes produktionen till företagen i Saratov och Kiev. Produktens frekvensområde var i intervallet från 31,5 till 22000 Hz, vid en filmtransporthastighet av 19,05 cm / s.

Bild
Bild

Olympus - spolbandspelare producerade i Kirov (PO uppkallad efter Lepse). De flesta av de tillverkade produkterna är bandspelare. Den mest avancerade modellen anses dock vara "Olympus UR-200", designad på grundval av modellen "Olymp-005 stereo". Produkten hade ett speciellt omfång och användes av specialtjänster för att spela in telefonsamtal. "Olimp UR-200" vägde 20 kg och var en mycket högkvalitativ tvåväxlad enhet, med ett kvartshastighetsstabiliseringssystem, autokorrigering, elektronisk inkoppling av ingångar och förspänningsströmreglering.

Dessutom hade enheten en automatisk backning, en timer, en lysande indikering och en bandräknare. Av prefixen var de bästa: "Olimp-003-stereo" med fyra spår och två klassiska hastigheter; "Olymp-005-stereo"; "Olimp-006-stereo" med fantastisk fyllning och service. Olympus -modellerna visade sig kanske vara de bästa bandspelarna i Sovjetunionen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Från utländska produkter, enligt vissa betyg, kommer vi att peka ut flera modeller

TEAC A-4010 - producerat sedan 1966 av Tascam (Japan). Fyrspårsenheten använde sju-tums rullar, hade automatisk återspolning. Omkring 200 000 produkter av denna framgångsrika serie har sålts. På grundval av A-4010 skapades följande modeller: A-4010S och A-4010SL.

Fördelarna med dessa enheter är användarvänlighet, perfekta tekniska egenskaper.

Frekvenssvaret varierade från 35 till 19 000 Hz med en filmtransporthastighet på 7½ IPS. Företaget tillverkade enheter fram till 1992.

Bild
Bild
Bild
Bild

Akai GX-77 - producerad från 1981 till 1985 Modellen är relativt billig, kompakt, med en enkel och bekväm kontrollfunktion, utmärkt ljud och underbar design. Sedan 1985 har Akai avbrutit dessa enheter.

Bild
Bild

Revox A77 0 - producerad av ett av de mest framgångsrika företagen inom produktion av studioutrustning Studer-Revox. Stjärnor av första storleken spelades in på bandspelare för detta företag - Bob Dylan, The Beatles, etc. På 60 -talet började företaget producera hemelektronik, och en del av linjen var Revox A77, som släpptes 1967. Företaget sålde cirka 150 000 av dessa enheter. Den slutliga versionen av produkten dök upp 1974 och producerades fram till 1977. 1977 släpptes en annan utmärkt modell - B77.

Idag säljs dessa underbara enheter på auktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pioneer RT-909 - en produkt tillverkad i Japan. Nästan alla RT-909-modeller tillverkades i exportversionen (1978-1984). Enheten hade tekniken för att styra media och ljudets hastighet, automatisk återspolning och automatisk upprepning.

Varumärket är populärt i vår tid.

Bild
Bild

Technics RS-1500U - en av de bästa modellerna av det välkända japanska företaget Technics, släppt 1976. Produkten är av högt värde - vid tidpunkten för utgivningen var kostnaden upp till $ 1500. Modellen är treväxlad (9, 19 och 38 cm / s) och är fortfarande populär.

Bild
Bild

Sony TC-880-2 - en tekniskt avancerad enhet, tillverkad sedan 1974, med en transportörhastighet på 19 och 38 cm / s. Frekvensspektrum upp till 40 kHz (vid högsta hastighet). Utförd med exakt indikering av volymnivåer, spårsynkronisering, faskompensation. Numera är denna produkt svår att hitta, eftersom den var extremt dyr. Så, 1979, nådde priset 2500 dollar (nu är det cirka 8600 dollar).

Bild
Bild

Modern

Numera produceras nya samlingar av rulle-till-rulle maskiner, som säkert kommer att vara av intresse för sofistikerade amatörer och finsmakare. Några exempel.

Ballfinger M 063 H1 - en linje från ett tyskt företag. Detta är den vanligaste modellen som fungerar med tvåspårig tejp. Bältesdriven modell. Ingen förstärkare. Med aluminiumkropp och oklanderlig CVL.

Bild
Bild

Ballfinger M 063 H3 - modell av samma företag. I likhet med den tidigare modellen är den gjord med remdrift, med ytterligare inspelningsfunktion. Ger indikation på inspelningsnivåer. Enheten har två borstlösa motorer med en mikroprocessorstyrenhet samt tre stegmotorer som ansvarar för bromsmekanik och huvudlåsning. Förbättrad och dyr modell - Ballfinger M 063 H5.

Bild
Bild

Uha-HQ fas 10 - enhet från det amerikanska företaget Uha-HQ. Det finns en hel rad modeller med olika funktioner och kostnader. Varje modell motsvarar en original och gedigen lista över tekniska alternativ. Grundmodellen Fas 10 kännetecknas av enhetens fulla funktionalitet, ett utvecklat vägledande system och kontroll. En speciell egenskap är den utmärkta förförstärkaren.

En mer avancerad enhet i denna klass är Uha-HQ ULTIMA4-modellen, utrustad med ett huvud utvecklat av företaget.

Bild
Bild
Bild
Bild

J -Corder - Företaget är engagerat i restaureringen av de kända märkena av vintage bandspelare Technics och Pioneer, och erbjuder ett brett utbud av alternativ för deras tekniska och designuppgraderingar. Kvaliteten på utförandet garanteras av bilden av de viktigaste företagen.

Bild
Bild

Kända firma Thorens , ökar produktionen av analoga ljudenheter, tillsammans med Ballfinger producerar rulle-till-rulle, tvåspårig modell TM 1600, som först demonstrerades nyligen på München-utställningen. Höjdpunkten i denna reproducerande modell är Ballfingers nyaste CVL med liten storlek med 3 motorer. Enheten implementerar CCIR- och NAB -utjämningar, samt en extern spänningskälla som reducerar brus.

Lanseringen av den första satsen väntas 2020.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

När du väljer enheter bör du:

  • utvärdera enhetens utseende;
  • kontrollera slitage på huvuden och CVL: erna, noggrant inspektera alla enheter, ringar och rullar med förstoringsglas;
  • bedöma graden av lämplighet hos drivaxelns axel, kontrollera smörjning och tillståndet för backarna på den;
  • kontrollera enhetens funktion i alla lägen;
  • utvärdera hur smidig CVL -operationen är;
  • kontrollera om det finns onödiga mekaniska ljud och ljud under drift;
  • efter att ha öppnat enheten, gör en grundlig intern inspektion av den för yttre påverkan på mekaniska komponenter och elektronik;
  • kontrollera bältets skick.
Bild
Bild
Bild
Bild

Anpassning

Att korrekt ställa in en rulle-till-rulle-bandspelare är inte en lätt uppgift, som kräver särskild kunskap och färdigheter. Amatörer rekommenderas att ta enheten för att ställa in en specialiserad licensierad verkstad. I allmänhet kan en steg-för-steg-installationsprocess se ut så här:

  • rengöring av bältets bana och avmagnetisering av CVL -elementen i kontakt med det;
  • utjämning av in- och utspänningar när signalen passerar genom vägen;
  • återgivning av kalibreringstejpen;
  • inställning av uppspelningshuvudets azimut;
  • uppspelning av 1 och 10 kHz kalibreringssignaler och deras justering;
  • installation av en rulle med en ny tejp på enheten;
  • justering av azimut för inspelningshuvudet;
  • justering av bias genom inspelning på ett nytt band med en frekvens av 10 khz från en generator;
  • ställa in inspelningen direkt.

Därefter hittar du en översikt över MPK-005 "Olympus" rulle-till-rulle bandspelare.

Rekommenderad: