Flytande Polyuretan: Formsprutad Tvåkomponent Polyuretan Och Andra Typer För Hemgjutning, Formsprutningsutrustning

Innehållsförteckning:

Video: Flytande Polyuretan: Formsprutad Tvåkomponent Polyuretan Och Andra Typer För Hemgjutning, Formsprutningsutrustning

Video: Flytande Polyuretan: Formsprutad Tvåkomponent Polyuretan Och Andra Typer För Hemgjutning, Formsprutningsutrustning
Video: Easycast urethane injection mold test 1 (Model B-100) 2024, April
Flytande Polyuretan: Formsprutad Tvåkomponent Polyuretan Och Andra Typer För Hemgjutning, Formsprutningsutrustning
Flytande Polyuretan: Formsprutad Tvåkomponent Polyuretan Och Andra Typer För Hemgjutning, Formsprutningsutrustning
Anonim

Polyuretan anses vara framtidens material. Dess egenskaper är så varierande att de kan sägas vara gränslösa. Det fungerar lika effektivt i vår välbekanta miljö och under gräns- och nödsituationer. Detta material var mycket efterfrågat på grund av produktionsspecifika egenskaper, multifunktionella kvaliteter och tillgänglighet.

Bild
Bild

Vad det är?

Polyuretan (förkortat som PU) är en polymer som sticker ut för sin elasticitet och hållbarhet. Polyuretanprodukter används ofta på industrimarknaden på grund av ett brett utbud av hållfasthetsegenskaper . Dessa material ersätter gradvis gummiprodukter, eftersom de kan användas i en aggressiv miljö, med betydande dynamiska belastningar och i ett bredare drifttemperaturintervall, som varierar från -60 ° C till + 110 ° C.

Tvåkomponent polyuretan (formsprutad plast) förtjänar särskild uppmärksamhet . Det är ett system med 2 vätskeliknande komponenter - ett flytande harts och en härdare. Du behöver bara köpa två komponenter och blanda dem för att få en färdig elastisk massa för att skapa matriser, stuckaturer och mer.

Materialet är mycket efterfrågat bland tillverkare av inredning för rum, magneter, figurer och former för beläggningsplattor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Polyuretan finns på marknaden i många former:

flytande

Bild
Bild

skummad (polystyren, skumgummi)

Bild
Bild

fast (som stavar, tallrikar, ark, etc.)

Bild
Bild

sprutas (polyuri, polyurea, polyurea)

Bild
Bild

Ansökningar

Tvåkomponents formsprutad polyuretan praktiseras för en mängd olika tillämpningar, från gjutredskap till att skapa smycken.

Särskilt betydande användningsområden för detta material är följande:

  1. kylteknisk utrustning (kall- och värmeisolering av kommersiell kylutrustning och hushållskylskåp, frysar, lager och matlagringsanläggningar);
  2. transportkylutrustning (kall- och värmeisolering av bilkylaggregat, isotermiska järnvägsvagnar);
  3. konstruktion av snabbt uppförda civila och industriella anläggningar (värmeisoleringsegenskaper och förmågan att motstå belastningen av styva polyuretaner i strukturen av sandwichpaneler);
  4. konstruktion och översyn av bostadshus, privata hus, herrgårdar (isolering av ytterväggar, isolering av element i takkonstruktioner, öppningar av fönster, dörrar och så vidare);
  5. industriell civil konstruktion (yttre isolering och skydd av taket mot fukt genom en hård polyuretanspraymetod);
  6. rörledningar (värmeisolering av oljerörledningar, värmeisolering av rör i en lågtemperaturmiljö vid kemiska företag genom att hälla under ett hölje installerat i förväg);
  7. uppvärmningsnät i städer, byar och så vidare (värmeisolering med hjälp av fasta polyuretanvattenledningar under ny installation eller under översyn med olika tekniska metoder: sprutning och hällning);
  8. el- och radioteknik (ger vindmotstånd till olika elektriska apparater, vattentätningskontakter med goda dielektriska egenskaper hos styva strukturella polyuretaner);
  9. bilindustrin (formade inredningsdetaljer i en bil baserad på termoplast, halvstyva, elastiska, integrerade polyuretaner);
  10. möbelproduktion (skapande av stoppade möbler med skumgummi (elastiskt polyuretanskum), dekorativa komponenter och kroppskomponenter av hård PU, lack, beläggningar, lim, etc.);
  11. textilindustri (tillverkning av konstläder, polyuretanskumkomposittyger, etc.);
  12. flygindustrin och konstruktion av vagnar (produkter av flexibelt polyuretanskum med hög brandbeständighet, gjorda av gjutning, buller och värmeisolering baserat på specialiserade typer av PU);
  13. maskinbyggnadsindustri (produkter från termoplast och specialiserade märken av polyuretanskum).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaperna hos 2-komponent PU gör det möjligt att använda dem för tillverkning av lacker, färger, lim . Sådana färger och lacker och lim är stabila mot atmosfäriska påverkan, håller tätt och länge.

Flytande elastisk 2-komponent polyuretan är också efterfrågad för att skapa formar för gjutgods, till exempel för gjutning av betong, polyesterhartser, vax, gips och så vidare.

Polyuretaner används också i medicin - de används för att göra avtagbara proteser . Dessutom kan du skapa alla slags smycken från PU.

Även ett självutjämnande golv kan tillverkas av detta material - ett sådant golv kännetecknas av hög slitstyrka och tillförlitlighet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På vissa områden är produkter tillverkade av PU överlägsna i ett antal egenskaper även över stål.

Samtidigt gör enkelheten att skapa dessa produkter det möjligt att skapa både miniatyrkomponenter som väger högst ett gram och skrymmande gjutgods på 500 kilo eller mer.

Totalt kan fyra riktningar för användning av 2-komponent PU-blandningar särskiljas:

  • starka och styva produkter, där PU ersätter stål och andra legeringar;
  • elastiska produkter - hög plasticitet hos polymerer och deras flexibilitet krävs här;
  • produkter som är resistenta mot aggression - hög stabilitet för PU mot aggressiva ämnen eller mot nötande påverkan;
  • produkter som absorberar mekanisk energi genom hög viskositet.

Faktum är att en kombination av riktningar ofta används, eftersom ett antal användbara egenskaper krävs från många produkter samtidigt.

Bild
Bild

Hur man använder?

Polyuretanelastomer tillhör kategorin material som kan bearbetas utan större ansträngning. Polyuretaner har inte samma egenskaper, och detta praktiseras intensivt på många områden i den nationella ekonomin. Så, någon materia kan vara elastisk, den andra - stel och halvstyv. Bearbetningen av polyuretaner utförs med användning av sådana metoder.

  1. Extrudering - en metod för framställning av polymerprodukter, där det smälta materialet, som har fått den nödvändiga beredningen, pressas genom en specialiserad anordning - en extruder.
  2. Gjutning - här injiceras den smälta massan i gjutmatrisen med hjälp av tryck och kyls. På detta sätt tillverkas polyuretanlister.
  3. Brådskande - teknik för tillverkning av produkter av härdplaster. I detta fall omvandlas fasta material till ett flytande visköst tillstånd. Därefter hälls massan i formen och med hjälp av tryck gör de den tätare. Denna produkt, medan den kyls ned, får gradvis egenskaperna hos ett höghållfast fast ämne, till exempel en polyuretanstråle.
  4. Fyllningsmetod på standardutrustning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom bearbetas polyuretanämnen på svarvutrustning. Delen skapas genom att verka på ett roterande arbetsstycke med olika skär.

Med sådana lösningar är det möjligt att tillverka armerade ark, laminerade, porösa produkter. Och det här är en mängd block, byggnadsprofiler, plastfilm, plattor, fiber och så vidare. PU kan vara grunden för både färgade och transparenta produkter.

Skapa polyuretanmatriser på egen hand

Stark och elastisk PU är ett material som är populärt bland folkhantverkare, från vilket matriser skapas för gjutning av en mängd olika produkter: dekorativ sten, beläggningsplattor, gatstenar, gipsfigurer och andra produkter. Formsprutning PU är huvudmaterialet på grund av dess unika egenskaper och tillgänglighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialets specificitet

Skapandet av polyuretanmatriser hemma innebär användning av flytande 2-komponentkompositioner av olika typer, och vilken PU som ska användas beror på syftet med gjutningen:

  • att skapa matriser för lätta produkter (till exempel leksaker);
  • för att skapa efterbehandling sten, kakel;
  • för blanketter för tunga stora föremål.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Innan arbetet påbörjas måste du köpa polyuretan för fyllning av matriser. Tvåkomponentformuleringar säljs i två hinkar och måste vara flytande och flytande när de öppnas.

Du måste också köpa:

  • original från produkter från vilka gjutgods kommer att släppas;
  • trimning av MDF eller laminerad spånskiva och självgängande skruvar för formning;
  • specialiserade smörjande anti-limblandningar;
  • en ren behållare för blandning av ingredienser;
  • sammansättningsanordning (elektrisk borrfäste, mixer);
  • silikonbaserat tätningsmedel.

Sedan monteras formen - en låda i form av en rektangel med en storlek som är tillräcklig för att rymma det nödvändiga antalet modeller.

Sprickorna måste tätas med ett tätningsmedel.

Bild
Bild

Formgivning

De primära modellerna läggs på botten av formen på ett avstånd av minst 1 cm mellan sig. För att förhindra att proverna glider, fixa dem försiktigt med ett tätningsmedel. Direkt innan gjutning sätts ramen till byggnadsnivån.

Inuti är formen och modellerna täckta med en anti-limblandning, och medan den absorberas görs en arbetande komposition. Komponenterna hälls i en ren behållare i önskat förhållande (baserat på det föredragna materialet) och blandas noggrant tills en homogen massa skapas.

För att skapa formarna hälls polyuretan försiktigt på ett ställe, så att materialet kan släppa ut överflödig luft av sig själv . Modeller måste täckas med en polymerisationsmassa med 2-2,5 centimeter.

Efter 24 timmar avlägsnas de färdiga produkterna och används för avsett ändamål.

Rekommenderad: