Film För Damm: PVC Och Grus För Dammar, Billig Och Dyr Film, "Vinilit", Andra Typer Och Tillverkare

Innehållsförteckning:

Video: Film För Damm: PVC Och Grus För Dammar, Billig Och Dyr Film, "Vinilit", Andra Typer Och Tillverkare

Video: Film För Damm: PVC Och Grus För Dammar, Billig Och Dyr Film,
Video: Woodturning - The Pencil Globe !! 2024, Maj
Film För Damm: PVC Och Grus För Dammar, Billig Och Dyr Film, "Vinilit", Andra Typer Och Tillverkare
Film För Damm: PVC Och Grus För Dammar, Billig Och Dyr Film, "Vinilit", Andra Typer Och Tillverkare
Anonim

När du placerar en konstgjord behållare i en sommarstuga är en av de viktigaste etapperna i arbetet att lägga vattentätning av hög kvalitet. Oftast används olika typer av film för detta - de läggs direkt på botten av tanken eller grävs ut grop. För att välja rätt vattentätningsmaterial måste du veta vad dess sorter finns, samt bekanta sig med deras egenskaper.

I vår recension kommer vi att ge en beskrivning av de viktigaste typerna av film för att dekorera minidammar, stanna kvar vid deras fördelar och nackdelar och presentera dig för en steg-för-steg-guide för att ordna en reservoar.

Bild
Bild

Beskrivning

Huvudsyftet med filmen när man ordnar en konstgjord trädgårdsdamm är vattentätning . Tack vare filmen kvarhålls vatten i gropen, vilket förhindrar att den läcker ut i marken. Med andra ord är det en slags membranpartition som gör att du kan hålla fukt inom den konstgjorda dammens gränser.

Naturligtvis, om du vill kan du använda alternativa designalternativ, till exempel göra en cementbetongbas. Sådant arbete kommer dock att bli långvarigt och mer besvärligt och mödosamt. Dessutom måste du i förväg tänka på de viktigaste sätten att rena en sådan reservoar. Det är därför de flesta ägare av sommarstugor och lantstugor stannar till med att använda en enkel teknik för att montera en damm med en filmbas.

Bild
Bild

Denna lösning har många fördelar:

  • materialet ruttnar inte under påverkan av fukt, blir inte mögligt och skapar inte förutsättningar för reproduktion av patogen mikroflora;
  • filmtätning kan installeras på en mängd olika underlag och på alla typer av jord;
  • om du vill kan du när som helst omorganisera den konstgjorda behållaren med liten ansträngning;
  • genom att använda filmen kan du alltid välja det täckmönster du gillar, vilket passar bäst in i landskapsdesignen och ökar dekorativiteten i landdammen på platsen.

Till sist, det viktigaste är att du alltid kan utföra alla arbeten på installationen av en filmreservoar själv . Detta kräver inte yrkeskunskaper och specialverktyg. Det viktigaste är att korrekt välja beläggningen i enlighet med materialets tekniska egenskaper.

Bild
Bild

Olika sorter

Moderna tillverkare erbjuder flera olika typer av filmunderlag för vattentätning av konstgjorda dammar. Var och en av dem har sina egna tekniska och operativa egenskaper, fördelar och nackdelar. Låt oss stanna mer i detalj på de mest efterfrågade.

Bild
Bild

Polyeten

Plastfolie anses vara det billigaste alternativet, men samtidigt det mest ömtåliga. Tillverkare producerar en sådan beläggning i rullar med en bredd av 1, 4 m, en filmtjocklek på 0, 6-2 mm. I de flesta fall används polyeten för att skapa små landsdammar med en enkel geometri, eftersom materialet har låg elasticitet. Garantitiden varierar från tillverkare till tillverkare, men överstiger i genomsnitt inte 3 år.

Polyetenfilm har betydande fördelar:

  • överkomligt pris;
  • lättviktig;
  • ger inte efter för förfall;
  • underhålls.
Bild
Bild
Bild
Bild

Av nackdelarna noterar de:

  • tål inte höga temperaturer;
  • med långvarig exponering för ultravioletta strålar förlorar den sin ursprungliga prestanda;
  • när den används i en konstgjord behållare kan den orsaka grumligt vatten;
  • har en kort driftstid.

Experter rekommenderar att filmen läggs i flera lager , vid köp är det bättre att föredra en beläggning med en tjocklek på över 140 mikron.

Bild
Bild

PVC

PVC -folie - ett av de vanligaste alternativen för att ordna en trädgårdsdamm på en personlig tomt … Materialet tillverkas i rullar 25-50 m långa och 2-10 m breda, produktens tjocklek är 0,5-1,3 mm.

Filmens töjningsparametrar når 200%, styrkan under belastning är 20 kg. Filmen tål tryck upp till 2 pascal, 1 kvm. m väger 0,5-1 kg.

För att skapa en konstgjord behållare rekommenderar experter att välja ett material bestående av 2 lager med inre förstärkning … Ytan på en sådan film behandlas med skyddande föreningar som förhindrar uppkomsten av patogen mikroflora på ytan.

Bild
Bild

Fördelarna med PVC -beläggning inkluderar:

  • ökad styrka;
  • åtdragning;
  • motstånd mot yttre mekanisk stress;
  • motståndskraft mot temperaturfluktuationer, medan den nedre tröskeln är -50 grader Celsius;
  • filmens goda elasticitet, vilket gör att du kan utrusta behållare av vilken form som helst;
  • motståndskraft mot ultravioletta strålar.

Betydande besparingar kan uppnås vid användning av PVC -film, eftersom den fungerar både som ett tätskikt och som ett dekorativt material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inte utan brister:

  • filmens bas är vinylklorid , det är därför det inte rekommenderas att odla fisk och plantera levande växter i sådana reservoarer - med tiden börjar materialet avge klor, vilket mest negativt påverkar reservoarens flora och fauna;
  • du kan lägga PVC -film endast på en förutjämn bas .

Garantitiden är 10 år, men med rätt vård och respekt kan livslängden fördubblas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Butylgummi

Det är den mest hållbara och praktiska vattentätningen för en konstgjord damm, den kan hålla i minst 50 år

Butylgummifilm produceras i rullar 50-60 m långa och 1,8-15,2 m breda, filmtjockleken är 1,01-1,15 mm.

Elasticitetsparametrarna ligger på 300-400%, beläggningen uppvisar motståndskraft mot mekanisk skada - för att kränka dess integritet krävs verkan av slipade fragment av trä eller metall. Butylgummi är inte rädd för extrema temperaturer, behåller sina fysiska och operativa egenskaper i temperaturintervallet från -50 till +120 grader Celsius och tål kortvarig uppvärmning upp till +250 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet är mycket populärt bland byggare och ägare av sommarstugor. Den har en hel del plus:

  • inte utsatt för UV -strålar;
  • på grund av dess motståndskraft mot temperaturfluktuationer för vintern behöver en sådan reservoar inte stängas;
  • helt säker för miljön, vid uppvärmning avger den inte giftiga ämnen som kan skada djur och växter i en konstgjord reservoar;
  • har ökade hållfasthetsegenskaper;
  • filmen finns i svart färg - detta skapar effekten av djup.

Det är mycket enkelt att installera butylgummi . På grund av sin imponerande vikt krävs dock fortfarande 2-3 assistenter. Materialet är flexibelt, vilket gör att det kan upprepa vilken som helst, även den mest invecklade, dammkonfiguration.

Av bristerna bara den höga kostnaden för en sådan film.

Det är dock helt täckt av dess hållbarhet och praktiska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorativ vattentätning

Dekorativ vattentätning med en grusbeläggning på en film har blivit mycket populär. Det fungerar som en dekoration - detta material låter dig skapa en spektakulär kustlinje och skapar dessutom en visuell effekt av havsbotten. Gruset läggs ut på en film med ett speciellt vattentätt lim, beroende på modell kan stenen ha en stor eller liten fraktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Geotextilbas

Materialet säljs i rullar. Det kännetecknas av en hög densitet på 400 g / kvm. m, tjocklek 4 mm . En sådan film används som bas för att säkerställa den mest fullständiga vidhäftningen av vattentätningsskiktet. Tack vare detta är beläggningen väl bevarad under drift.

Tips: För att dekorera kustens naturliga naturliga utseende och för att plantera växter måste du dessutom köpa kokosmattor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Topptillverkare

Numera finns det många företag på marknaden som bedriver produktion av filmer för trädgårdsdammar. Alla erbjuder inte material av hög kvalitet. Elitprodukter produceras av företag från Tyskland, liksom från Amerika och Italien. Ryska och japanska företag representerar en mer budgetpost.

Bild
Bild
Bild
Bild

De fem bästa tillverkarna av vattentätningsfilmer inkluderar kända företag.

Polinet

Detta företag bedriver produktion av högkvalitativa filmer för bygg- och hushållsbehov. Produkterna utmärks av sin ökade styrka, motståndskraft mot låga temperaturer och UV -strålar . De har höga stretchparametrar. Filmens livslängd är 15-20 år.

Vattentätningsmembranen från denna tillverkare säljs i rullform och kan skäras i butiken beroende på hur mycket film kunden behöver.

Bild
Bild
Bild
Bild

Anikom

Företaget producerar HDPE- och LDPE -geomembraner. Det används för att skapa högkvalitativ vattentätning i trädgårdsdammar i personliga tomter. Det är efterfrågat i reservoarer avsedda för uppfödning av små fiskar. Alla företagets produkter har hög draghållfasthet, ändrar inte sitt ursprungliga utseende vid användning och är lätta att installera.

Bild
Bild

Firestone Building Products

Ytterligare en tillverkare av vattentäta membran. Den används för att ordna konstgjorda dammar av kompakta, medelstora och stora storlekar. Membranet är extremt hållbart och elastiskt på samma gång. Filmen är lätt att använda, helt säker ur miljösynpunkt . Det dekorativa utseendet och den trevliga blå färgen blir en trevlig bonus.

Oase

Populär tillverkare av premium utomhuspool och trädgårdsdammutrustning. Den erbjudna PVB-filmen kan ha olika tjocklekar och ett brett utbud av standardstorlekar. Tillverkaren deklarerar sannolikheten för återanvändning av materialet och vid slutet av livslängden - säkert bortskaffande.

Företagets produkter kännetecknas av vattentäthet och slitstyrka och tål enkelt höga och låga temperaturer . Behåller sitt dekorativa utseende länge.

Bild
Bild

Ergis

Producent av butylgummifilm. Tillsammans med styrka och motståndskraft mot mekaniska skador är denna film resistent mot verkan av kemiska lösningar och olika föroreningar i vattenstrukturen. Materialet har tillräcklig motståndskraft mot spänningar och temperaturfluktuationer. Produkten tål solsken och värme utan problem. Materialet är elastiskt, på grund av vilket med hjälp av en sådan film är det möjligt att designa dammar av olika, till och med invecklade former. Kompositionen innehåller inte giftiga komponenter, så materialet kan användas i dammar med levande fisk.

Bland ryska vattentätningsmaterial, förutom Anikom -produkter, ges företräde åt billiga filmer från Vinilit

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalsregler

När du väljer en film för att arrangera en reservoar är det nödvändigt att inte bara ta hänsyn till materialets dekorativa egenskaper. Det är lika viktigt att korrekt beräkna vattentätningsförbrukningen och ta hänsyn till några av dess driftsfunktioner.

Vid beräkning av materialförbrukning är det absolut nödvändigt att lägga lite lager. I allmänhet bör följande formler användas:

  • filmlängd = behållarens längd + 2 djup + tillägg på 30-50 cm på varje sida;
  • filmbredd = behållarens bredd + 2 djup + avstånd på 30-50 cm på varje sida.
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller prestanda är det viktigaste kriteriet som påverkar valet av filmtjocklek de förhållanden under vilka behållaren kommer att användas. Här måste du tänka på följande faktorer:

  • ju mer ojämn och ojämn botten är, desto tjockare ska filmbasen vara;
  • på ett djup av en konstgjord behållare på mindre än 1 m räcker det med en film med en tjocklek av 0,5 mm;
  • för behållare med ett djup av 1-2 m är det bättre att ta materialet med ett lager på 1 mm;
  • för konstgjorda behållare med ett djup av mer än 2 meter bör butylgummifilm föredras.

Valet av basmaterial kan också påverkas av komplexiteten i trädgårdsdammens form, förekomsten av höjdhopp, närvaron av vattenfall och fontäner. Dessutom måste du i förväg överväga om dammen kommer att användas för uppfödning av levande fisk eller simning.

Bild
Bild

Installation funktioner

Varje husägare kan skapa en filmbaserad damm med egna händer - det är absolut inget svårt med det. Det viktigaste är att slutföra alla stadier av arbetet med största omsorg.

Om du är i färd med att skapa en reservoar måste du ansluta två eller fler fragment av beläggningen, då kan du använda:

  • monteringslim baserat på neopren;
  • limkomposition för PVC -film för konstgjorda behållare;
  • tejp;
  • limtätningsmedel;
  • svetsmaskin;
  • hemjärn.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att arbeta behöver du:

  • film av önskad storlek;
  • skyffel;
  • motorsåg;
  • flodsand;
  • grus;
  • träsnitt för dekoration;
  • blommor i krukor.

Först måste du gräva en två-nivå reservoar, det är bättre att skissera konturerna i förväg med en slang eller ett rep.

Bild
Bild

Arbetet bör börja med designen av topplinjen, bildandet av botten görs sist

  1. Bankerna är tampade med en spade, gropens botten är täckt med en sandig kudde med ett lager på 7-10 mm.
  2. Lägg sedan upp filmen i två lager. Beläggningen ska ligga fritt utan spänning.
  3. Filmen pressas mot stranden med stora stenar. Därefter fylls trädgårdsdammen med vatten och lämnas i denna form i 1-2 dagar för att kontrollera tätheten.
  4. För att skapa effekten av höga banker kan du lägga till ett lågt skaft av flodsand, tampa det med händerna och täcka det med en film.
  5. Sedan grävs ett grunt spår nära stranden, en film stoppas in i den och strös med jord / sand eller grus.
  6. Din reservoar är nästan klar - det återstår bara att ordna dammlinjen med trädskärningar och fylla botten av behållaren med små stenar.

Rekommenderad: