Vindskyddsfilm: Vind- Och Fuktskyddsfilm För Väggar Och Tak, Andra Sorter. Varför Behöver Du Det?

Innehållsförteckning:

Video: Vindskyddsfilm: Vind- Och Fuktskyddsfilm För Väggar Och Tak, Andra Sorter. Varför Behöver Du Det?

Video: Vindskyddsfilm: Vind- Och Fuktskyddsfilm För Väggar Och Tak, Andra Sorter. Varför Behöver Du Det?
Video: Putsa dina innerväggar med gipsputs - så gör du 2024, Maj
Vindskyddsfilm: Vind- Och Fuktskyddsfilm För Väggar Och Tak, Andra Sorter. Varför Behöver Du Det?
Vindskyddsfilm: Vind- Och Fuktskyddsfilm För Väggar Och Tak, Andra Sorter. Varför Behöver Du Det?
Anonim

Vid konstruktion av byggnader och strukturer ägnas särskild uppmärksamhet åt deras isolering och vattentätning. Under de senaste åren har arrangemanget av ventilerade fasader, som består av flera lager membran, varit mycket populärt. En ånggenomsläpplig vindtät film för sådana strukturer är en av systemets huvudelement . I vår recension kommer vi att prata mer detaljerat om alla fördelar och nackdelar med materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Väggvindskydd spelar en viktig roll i alla konstruktioner. Behovet av dess arrangemang förklaras av det faktum att värme tenderar att lämna byggnaden, det finns flera orsaker till detta.

  • Infiltration - läckage av strömmar av uppvärmd luft genom sprickor, liksom sprickor och porer i väggar och golv.
  • Andningsförmåga - även de mest hållbara värmeisoleringsmaterialen har mikroporer, så luftmassor sprids genom hela isoleringens inre volym. Detta minskar dess funktionalitet, denna siffra kan nå 90%.
Bild
Bild

Det är därför Det är oerhört viktigt att använda en vindruta, tack vare vilken du kan justera temperaturen i rummet . Dessutom förhindrar vind- och fuktskyddsfilmen uppkomsten av svampar och mögel som är farliga för liv och hälsa, som alltid uppstår när kondens uppstår. Det finns en uppfattning att vindskydd och ångspärr är ett och samma, men så är det inte. Material har en liknande effekt, men skillnaderna mellan dem är mycket signifikanta.

Ångspärr behövs för att skydda isoleringsskiktet mot våt kondens från rummet. Det används i konstruktion som ett tillägg till värmeisoleringsbeläggningar. Vindskydd är oumbärligt i situationer där du behöver skydda strukturen från de negativa effekterna av vind, nederbörd och andra väderfenomen. Ventilerade fasader har egenskapen att låta ånga passera genom, så vätska i form av kondensat ackumuleras inte inuti isoleringen och behåller sina funktionella egenskaper.

Användningen av vindisolering gör det möjligt att inte bara skydda tätningarna från förstörelse, utan också att isolera hela strukturen - allt detta skapar ett hälsosamt mikroklimat i vardagsrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Det finns flera huvudtyper av membran för vindskydd

Glassine … Ett av de mest budgetalternativ, det har en kort livslängd och dålig biostabilitet. Numera har den funnits tillämpning uteslutande som ett tillfälligt skydd.

Bild
Bild

Polyetenfilm . Det behåller vatten väl, men tillåter samtidigt inte ånga att passera, så ångorna kondenserar - med tiden leder detta till att isoleringen förstörs.

Bild
Bild

Vindtäta plattor … De är gjorda av finmalet trä, materialets övre del är impregnerad med speciella föreningar, tack vare vilket beläggningen skapar ett effektivt skydd mot vindstilla vindar.

Bild
Bild

Ovävda membran … Bildar en effektiv barriär för penetration av nederbörd och kalla luftströmmar. Materialets yta är grov, vilket förhindrar ackumulering av kondens.

Bild
Bild

Diffusionsmembran … Dessa material verkar selektivt, de fångar inte vattenånga inomhus, men skapar samtidigt ett effektivt skydd mot fukt och vind.

Bild
Bild

Valbara kriterier

För att välja den optimala vattentäta filmen, det är nödvändigt att korrekt dechiffrera alla dess tekniska egenskaper som deklareras av tillverkaren.

  • Arbetstemperaturregim - anger den högsta och lägsta drifttemperaturen.
  • Vattentålighet - bestämmer parametrarna för vätskebeständighet, vanligtvis beräknade i millimeter vattenspelare. Ju högre parametervärde, desto mer tillförlitligt blir vindskyddet.
  • Motstånd mot yttre vittring - det här numret indikerar den tid under vilken filmen kan lämnas utan en yttre topplack.
Bild
Bild

Eftersom förmågan att vind- och vattenskydd i de flesta typer av filmer är ungefär densamma, när du köper måste du vara särskilt uppmärksam på några ytterligare egenskaper.

  • Det är önskvärt att filmens yttre sida är något grov - detta gör att kondens kan försvinna naturligt och inte ackumuleras i taket.
  • En viktig roll spelas av styrkan för mekanisk bristning - ju större denna parameter, desto längre film kommer att tjäna.
  • Om du vill ta en kort tillfällig paus mellan installationen av isoleringsskiktet och installationen av ytbeklädnaden , då är det bättre att ge företräde åt ett vindtätt membran med UV -faktor.
  • Vid beräkning av materialförbrukning måste du fokusera på beläggningens kvadrat , eftersom många skrupelfria tillverkare är listiga och något minskar de typiska måtten på rullen. Det kommer inte vara överflödigt att fråga säljaren om materialets faktiska längd motsvarar det deklarerade.
  • Och slutligen, när du väljer en vindtät film eller ett membran bör baseras på funktionerna i tillämpningsområdet - det kan vara väggar eller tak.

Du måste också ta hänsyn till strukturens strukturella egenskaper - en kaskad, ram eller ventilerad fasad, ett isolerat eller oisolerat tak.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationstips

Innan installationen påbörjas måste du läsa bruksanvisningen - den står på förpackningen. Det är viktigt att tänka på följande punkter.

  • Om vindrutan inte har någon textur eller tryck , då kan den läggas med endera sidan till värmeisoleringsplattorna.
  • Super Diffusion Coating fixerad med logotypen utåt , den otryckta delen måste vara i kontakt med värmeisoleringsskivorna.
  • Vid installation av sektioner mellan tätningen och membranet det är nödvändigt att ge ett luftgap för ventilation med ett lager på 4-5 cm.
  • Vid fixering av filmen med vertikal fixering , täckmaterialet ska passa så tätt som möjligt mot isoleringsmaterialet. I detta fall lämnas ventilationsgapet utanför.
Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetet med att lägga en vattentät film innehåller flera steg

  • Först måste du förbereda nödvändiga arbetsverktyg … I ditt arbete behöver du en häftapparat för byggnadsarbeten, en borrskruvmejsel samt ett fästelement för montering av svarven. Om det inte finns någon självhäftande yta på membranet måste du dessutom köpa monteringstejp för att fästa fogarna.
  • Därefter ska du skära rullen i flera bitar av optimal storlek ., kan du använda tvålstänger eller en enkel penna för att markera markeringarna.
  • De skurna dukarna läggs nedifrån och upp . med hänsyn till sidan för vidhäftning av membranet till isoleringsskiktet.
  • Det är nödvändigt att fixa lagren med en överlappning så att skärningen är 10-20 cm , alla inkonsekvensplatser limmas dessutom med monteringstejp.

Vid fixering av vindrutan bör inte ens de minsta luckorna finnas kvar.

Rekommenderad: