Filmåtervinning: Hantering Av Avfall Av Polyetenskum, LDPE Och PVC, Agglomeratorer Och Insamling För återvinning, Bortskaffande

Innehållsförteckning:

Video: Filmåtervinning: Hantering Av Avfall Av Polyetenskum, LDPE Och PVC, Agglomeratorer Och Insamling För återvinning, Bortskaffande

Video: Filmåtervinning: Hantering Av Avfall Av Polyetenskum, LDPE Och PVC, Agglomeratorer Och Insamling För återvinning, Bortskaffande
Video: Återvinning av glasförpackningar - så här funkar det! 2024, Maj
Filmåtervinning: Hantering Av Avfall Av Polyetenskum, LDPE Och PVC, Agglomeratorer Och Insamling För återvinning, Bortskaffande
Filmåtervinning: Hantering Av Avfall Av Polyetenskum, LDPE Och PVC, Agglomeratorer Och Insamling För återvinning, Bortskaffande
Anonim

Plastfolie används i många branscher. Materialet dök upp i början av 1900 -talet - en telefonkabel gjordes av det på 30 -talet, förpackning på 50 -talet. Idag har polyeten inte blivit mindre efterfrågad. I denna artikel kommer vi att titta på hur insamling, återvinning och bortskaffande av film sker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var kan jag ta filmen?

En så stor popularitet av plastfolie har lett till det faktum att ganska många föremål av detta material samlas i soptunnor varje dag.

Polyetenskum samlas överallt . Det här är inte bara filmprodukter utan även hushålls- och industrikärl.

Behållare, flaskor, flaskor - allt detta används ofta av människor i vardagen. LDPE-, PVC- och HDPE -produkter kastas i avfallsbehållare varje dag. Av den totala mängden sopor som produceras av människor är andelen sådant avfall 10%.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men inte bara i vardagen använder en person film. Det används också ofta i produktionen. Som ett exempel kan behållare från kemiska medel, kabelmantel, rör och mycket mer citeras.

Bland avfallet finns också en tillverkningsfel, och det är cirka 10% av de tillverkade produkterna.

Varför har polyeten blivit så populärt? Först och främst är det billigt. Dessutom är sådan förpackning mycket bekväm, lätt att använda och lämplig för lagring av ämnen av olika slag.

Men polyetenfilmen har en betydande nackdel - en lång sönderdelningsperiod. Enligt forskare sönderfaller en sådan produkt helt i den naturliga miljön bara inom 100, eller till och med 200 år . Detta tyder på att om du inte återvinner sådant skräp kan mänskligheten snart drunkna i plastens berg.

Bild
Bild

Det mesta av filmen hamnar i våra soptunnor, sedan i uppsamlingsbehållarna. Som ett resultat hamnar det inte i specialberedda bearbetningsanläggningar. Som ett resultat miljöföroreningar. Det är mycket viktigt att skilja plasten från en sådan skräphög och sedan städa upp den.

Det bästa alternativet anses vara preliminär sortering även i det ögonblick då avfallstanken just fylls . Det vill säga en person erbjuds att omedelbart kasta papper, glas och plast i separata behållare. Denna lösning förenklar processen för efterföljande avfallshantering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det skulle vara trevligt att installera speciella ackumulatorer för insamling av avfall i städer. Tyvärr används detta tillvägagångssätt i stor utsträckning hittills bara i Europa - i vårt land bara i vissa stora städer.

Om straffsystemet fungerade för fel sortering av sopor, då skulle de boende inte vara lata - och sortera soporna som det borde vara. Och så, i behållare, där det ska finnas en polyetenfilm och annan plast. Oftare hittas annat, olämpligt avfall.

Du kan överlämna PET till företag som är specifikt engagerade i behandling av sådant avfall

Och även på landets territorium finns det punkter där återvinningsbart material samlas in. De accepterar inte bara plast, utan även metall och papper. Naturligtvis kan du inte tjäna mycket pengar på detta, men du kan göra ett eget bidrag till att skydda miljön och därigenom spara inte bara naturen, utan också fåglar och djur, som också lider av mänskligt avfall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bearbetningsfunktioner

Återvinningen av polyeten, som ger skräp ett nytt liv, är en hel cykel.

Sorteringen görs först. Sopor sorteras inte bara efter storlek, utan också efter färg och typ . Det finns låg- och högtryckspolyeten - det här är två olika grupper.

Sorteringen utförs både på specialutrustning och manuellt. Idag har speciella komplex skapats som gör det möjligt att helt automatisera denna process.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sopor måste rengöras noggrant innan de återvinns. Rengöring innebär tvätt och efterföljande torkning.

Detta steg saknas endast när polyetenavfallet återvinns rent. I ett annat fall används följande:

  • centrifuger;
  • friktion sjunker;
  • Tryck.

Ibland är det inte tillräckligt att snurra, då används termisk torkning.

Begagnade agglomeratorer låter dig mala avfall till en homogen konsistens. I det här fallet talar vi om en kross eller strimlare.

Den andra enheten hanterar enkelt polyeten, vilket krossen inte kan hantera. Sand, stenar och andra främmande fraktioner, inklusive PET, separeras. I det senare skiljer sig egenskaperna från LDPE och HDPE. Detta material bearbetas separat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Processen att separera främmande beståndsdelar sker med användning av hydrocykloner och flotationsbad.

Efter att materialet har sorterats, renats och krossats skickas det till agglomeratorn, sedan till granulatorn och sedan till plastkompressorn.

Som ett resultat av denna behandling erhålls granulat eller så kallade andra klassens råmaterial, vilket är perfekt för att skapa nya produkter

Många idag vill lära sig hur man återvinner polyetenfilm hemma. Forskare har presenterat några alternativ för hur du kan bränna materialet . En annan sak är att det inte kommer att vara möjligt att göra detta säkert för sig själv och miljön, eftersom ett stort antal skadliga komponenter i processen släpps ut i atmosfären.

Det är därför det är bättre att överlåta behandlingen till särskilt skapade företag . De installerar dyr utrustning på deras territorium och har lämplig licens.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avfallstyper

Vad är polyeten? Det är en produkt som erhålls från polymerisationen av eten.

Det är värt att säga det detta ämne förekommer inte i naturen, det skapas konstgjort av människan.

Det kan erhållas med hjälp av metoden för att spricka vissa beståndsdelar i olja eller dehydrogenering av etylalkohol och etan.

För polymerisation är det nödvändigt att bryta en av bindningarna i molekylen och ansluta monomeren till en icke-cyklisk kedja . Ämnet påverkas av tryck, temperatur och katalysator. Jag syntetiserar flera typer av polyeten.

Bild
Bild

LDPE

Vi pratar om högdensitetspolyeten. Det är ett helt transparent material med god elasticitet men låg draghållfasthet.

Om du tittar på en molekyl kommer du att upptäcka att den har många grenar . Av denna anledning kan en kristallin struktur inte skapas, och ämnet passerar i flytande tillstånd vid en temperatur av 103 ° C.

Dessa är de så kallade förpackningsmaterialen i form av filmer, påsar.

Bild
Bild

HDPE

Detta är lågtryckspolyeten. Om du jämför det med den tidigare versionen är den starkare, märkbart tuffare. Trådarna har en struktur, och det finns inte många grenar.

Även vid rumstemperatur är materialet i kristallint tillstånd . Smälter vid 125 ° C.

En av fördelarna är motståndskraft mot många kemikalier.

Denna polyeten används för att tillverka sopsäckar, behållare för lösningsmedel och oljor och rör.

Bild
Bild

PSD

Medeltryckssubstans har samma fördelar som HDPE. Väskor, behållare med tjocka väggar och till och med en film är gjorda av den.

Bild
Bild

LPVD

Det står för "linjärt högtryckspolyeten".

Ganska mjukt material med god elasticitet . En av fördelarna är rivmotstånd. Kan målas.

De gör ett laminat, stretchfilm av det.

Bild
Bild

PEX

Materialet har nyligen dykt upp på marknaden. Det är en produkt av ytterligare bearbetning av HDPE. Det står för tvärbunden polyeten.

För att erhålla används reagenser och joniserande strålning . Som ett resultat avskiljs väteatomer från polymerkedjan.

Detta bildar ett tredimensionellt nätverk som har en väldefinierad struktur.

Materialet i fråga har en hög smältpunkt och kan minnas form.

Isolering för kablar, rör är tillverkade av PEX-polyeten.

Bild
Bild

Vad består av avfall?

Även om polyetenfilm återvinns är det ett billigt material av hög kvalitet. Den kan användas för att göra nya varor som är användbara för människor.

Flaskor och andra behållare används för att tillverka förpackningsmaterial eller en liknande produkt

De resulterande granulerna kan användas som tillsats till polyeten. Det fungerar i sin tur som en råvara för tillverkning av behållare eller rör i stora volymer, som kan användas i kommunikation där det inte finns något tryck.

Bild
Bild

Dräneringsrör, trädgårdsparkett och terrassplankor tillverkas av begagnade flaskor och burkar.

För tillverkning av gjutna produkter är jordbruksfilm och den som erhålls från hushållsavfall perfekt

Men kabellindning, flerskiktsfilm kan bara bearbetas som tillsats för tillverkning av plastprodukter.

Metoden och utrustningen för återvinning av polyetenfilmen beror på materialtypen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förfogande

Återvinning betyder inte att den förstörs helt. Nyligen har detta ord förknippats med återvinning, när sopor har möjlighet att få ett andra liv.

Det är strängt förbjudet att bränna plast. För bortskaffande används andra, mer miljövänliga metoder.

Pyrolys är en metod som sparar miljön . Det innebär nedbrytning av plast genom exponering för höga temperaturer, men med hjälp av en syrefri miljö.

Bild
Bild

Trots att det finns kvalitetsmetoder för återvinning av plast hamnar fortfarande massor av sopor på deponier.

Detta är ett ganska lovande område som avsevärt kommer att förbättra miljösituationen i landet och i världen som helhet . När ny teknik dyker upp blir återvinning enklare och billigare. Polyeten, som tar för lång tid att brytas ner i den naturliga miljön, kan snabbt avyttras med metoder som utvecklats av forskare.

Rekommenderad: