Krympfolie: Tillverkning Av Hylsor För Förpackningar, PVC -filmer Och Andra Typer. Vad Det är? GOST Och Tillverkare

Innehållsförteckning:

Video: Krympfolie: Tillverkning Av Hylsor För Förpackningar, PVC -filmer Och Andra Typer. Vad Det är? GOST Och Tillverkare

Video: Krympfolie: Tillverkning Av Hylsor För Förpackningar, PVC -filmer Och Andra Typer. Vad Det är? GOST Och Tillverkare
Video: BLOWN FILM EXTRUSION LINE FOR PVC SHRINK FILM FOR LABELS TR100 2024, April
Krympfolie: Tillverkning Av Hylsor För Förpackningar, PVC -filmer Och Andra Typer. Vad Det är? GOST Och Tillverkare
Krympfolie: Tillverkning Av Hylsor För Förpackningar, PVC -filmer Och Andra Typer. Vad Det är? GOST Och Tillverkare
Anonim

Polymera material anses förtjänstfullt mångsidiga och avancerade. På grund av dess egenskaper har polyetenfilm varit en seriös konkurrent till andra förpackningsmaterial i många år. Vilka är dess fördelar och fördelar?

Bild
Bild

Vad det är?

Det är svårt att föreställa sig en industri idag som inte använder polymerer. Polyeten visade sig vara en av de mest praktiska, därför gick den snabbt och fast in i vardagen . Det överför också sina ovanliga egenskaper till krympfilm - det mest populära förpackningsalternativet.

Den kemiska industrin är på ett särskilt konto, därför regleras produktionen av produkter och material från polyeten av separata normer . Tillverkning, användning och lagring av krympfilm beskrivs i dokumentet GOST 25951-83. Till exempel beskrivs sammansättningen, temperaturegenskaperna, egenskaperna hos certifierade material, förpackningsmetoden för filmen själv och till och med lagringsfunktioner.

Bild
Bild

Endast en tillverkare som uppfyller alla dessa villkor kan garantera filmens säkerhet för anställda i företag och slutkonsumenter - alla människor som på något sätt arbetar med detta material eller använder det varje dag.

Sammansättningen av polyeten påverkar dess densitet, transparens och styrka. Namnet "krympbar" film beror på dess specifika temperaturegenskaper . Till exempel förblir den stabil vid + 30º -50º С - den bryts inte ned eller deformeras. Det är till denna nivå som luften ibland värms upp under den varma säsongen. Om filmen utsätts för en hög temperatur (krympning under industriella förhållanden uppnås genom uppvärmning + 120º-150º С), börjar materialet att ändra form. Det blir plast och krymper eller krymper. Med denna effekt upprepar polyeten konturerna av föremål, sveper dem som ett tätt stickat tyg och kommer inte i kontakt med just dessa föremål. Tack vare denna effekt är det möjligt att packa ihop varor med olika former och egenskaper.

Bild
Bild

Förpackningen har unika egenskaper: den är förseglad, motståndskraftig mot mekaniska skador, bildar en tät och stark ram, inuti vilken du vid behov kan fixa saker som burkar, flaskor eller påsar. Genom transparent polyeten är det lätt att se innehållet utan att öppna skyddsbehållaren, för att se märkning, färg, skick.

Med sådana användbara egenskaper väger krympfilm mycket mindre än kartonger eller träpallar, och är mycket billigare.

Den enda nackdelen - långsiktig sönderdelning - kompenseras av att polyeten återvinns och återanvänds i produktionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Krympfilm finns i flera former: ärm, halvärm och duk. Det önskade alternativet väljs utifrån objektens storlek och syftet.

Det är bekvämt att använda polyeten för förpackning av varor, eftersom:

  • filmen fixar pålitligt bräckliga varor (till exempel ägg), handgjorda produkter som kräver känslig transport;
  • förpackningar skyddar varor från mekaniska skador och flis;
  • polyeten skyddar mot damm, fukt och smuts;
  • perfekt för att gruppera och flytta laster.
Bild
Bild

Det är denna film som används för förpackning av batterier och förvaring av batterier. Du kommer att bli förvånad, men polyeten omger oss överallt. Blåsor är gjorda av det - plastförpackningar för läkemedel. Filmen skyddar sterila medicinska produkter från fukt, främmande ämnen och mikroorganismer . Praktiskt taget förseglade behållare håller bar tvål, pulver och byggande torra blandningar från fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förpackningsfilmen används i stor utsträckning vid tillverkning för att hålla godset från damm och smuts; som täckmaterial vid reparationer och byggnadsarbeten, till exempel för att skydda fönster från att färgen tränger in.

Polyeten är också lämplig för termisk förpackning, den används ofta i livsmedelsindustrin. Produkter får ytterligare glans och ser aptitliga ut, och kunderna kan se dem från alla håll utan att öppna paketet.

Det är lättare att måla på polyeten . Beroende på kompositionens komponenter kan filmen uppträda annorlunda vid vissa temperaturer. Till exempel tillverkas idag speciella lock för fjärrkontrollen; materialet i sådana lock för värmekrympning kräver uppvärmning vid lägre temperaturer än i produktionen. Normalt uppnås denna temperatur genom uppvärmning av filmen med en konventionell hårtork.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Skillnaden i krympfilmens egenskaper förklaras inte bara av skiktets tjocklek utan också av dess sammansättning. Speciella tillsatser gör att du kan förbättra eller försvaga vissa egenskaper, för att ge en annan användbar kvalitet . Beroende på tillsatserna är förpackningen uppdelad i PVC, polyolefin och polyeten. Samtidigt börjar de tunnaste proven från 10 mikron, och de tätaste och starkaste når 250 mikron.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Pvc

Polyvinylkloridfilm är bekvämt att arbeta med: det kräver inte så hög temperatur för värmekrympning, och processen för reduktion av polymerfibrer fortsätter tills den slutliga kylningen, så beläggningen täcker hårt runt produkten. Filmen kan reduceras med nästan hälften.

Efter kylning blir polymeren resistent mot temperaturfluktuationer och bibehåller elasticitet.

PVC -filmen behåller perfekt egenskaperna hos de produkter som är förpackade i den . De betydande fördelarna inkluderar en behaglig blank glans av en absolut transparent beläggning.

Bild
Bild
Bild
Bild

LDPE

Högtryckspolyeten är lite mjukare, men behåller genomskinlighet och elasticitet, för värmekrympning behöver den en temperatur på + 120-200 ° C. Samtidigt sker krympningsprocessen jämnt i hela polymerbanan. Huvudfördelar: reagerar inte med andra kemikalier, tillåter inte fukt och främmande lukt att passera igenom . Den har en genomsnittlig densitet på 40-180 mikron.

Bild
Bild

Intressant det LDPE används ofta för att skapa korrosionsskydd . Samtidigt tillsätts flyktiga korrosionshämmare till polymerbanans sammansättning, som frigörs efter värmekrympningsprocessen. Således täcker flyktiga föreningar i ett förseglat utrymme metallföremål inslagna med en film och fungerar som ett extra skydd mot fuktinträngning. Samtidigt förblir den inhiberade filmen ofarlig för människor och ändrar inte dess egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

POF

Polyolefinfilmer har hittat sin nisch inom livsmedelsindustrin. Den innehåller inte föroreningar som är skadliga för människor, den har det största täthetsområdet på 10-200 mikron . Samtidigt är duken elastisk, motståndskraftig mot töjning, mekaniska skador, till exempel från lådans hörn. Värmekrympning börjar från + 120 ° C, materialet krymper jämnt på varorna, vilket garanterar täthet.

Bild
Bild

Färgad

Speciella tillsatser ger färg till polymerduken. Så här kan du få svart polyeten. Men i vardagen behövs färgad krympfolie för andra ändamål. Under industriella förhållanden appliceras en bild på filmen - en färg, en logotyp - genom utskrift, och sedan skärs duken och skickas till nödvändiga behov.

Till exempel är detta ett ekonomiskt sätt att applicera en bild på skyltar och dekorationer. Den färgade folien hjälper till att skydda enskilda element från smuts och damm under byggnadsarbetet.

Den mest utbredda användningen av en sådan polymer hittades vid tillverkning av barnleksaker, tryckprodukter och till och med bilindustrin . Den färgade filmens densitet och styrka beror på skikttjockleken, färgen påverkar dem inte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

GOST 25951-83 reglerar kraven för färdiga produkter eller själva krympfilmen … Detta behov uppstår eftersom polyeten är en produkt från den kemiska industrin, när du arbetar med det måste du följa reglerna.

Polymeren levereras till produktion av krympfilm i granulärt tillstånd . Vidare, på specialutrustning, upphettas ämnet tills en homogen massa erhålls och en polymerbana bildas med extrudering, det ges det nödvändiga utseendet och läggs enligt de fastställda reglerna. De slutliga produkterna förpackas i lådor och dubbelmärkta. Den yttre märkningen appliceras över förpackningen och den inre appliceras på en filmrulle. Den innehåller data som tillverkningsdatum, teamnummer och andra uppgifter som är nödvändiga för identifiering och kontroll av de ansvariga i produktionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Filmproduktion är till stor del automatiserad, men den har sina egna särdrag, så det är mer bekvämt för många tillverkare att vara specialiserade: att producera specifika produkter och tjänster.

Särskilda industriutställningar, till exempel, hjälper till att marknadsföra och skaffa kunder och entreprenörer. RosUpack eller TransPack (TRANSPACK).

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland de mest kända tillverkarna av krympfilmer finns ryska företag och joint ventures. Kända joint ventures på den ryska marknaden:

Rysk-tyska "Südpak Rus" producerar filmer, påsar, förpackningsmaterial

Bild
Bild

CCL-Kontur tillverkar självhäftande etiketter och förpackningar för tillverkare av hushållskemikalier, parfymer, läkemedel, alkoholindustri, livsmedelsprodukter

Bild
Bild

Japanska tillverkaren FUTAMURA GROUP tillverkar cellulosafilm för förpackning av små produkter

Bild
Bild

Ryska tillverkare verkar i nästan alla regioner och interagerar ofta med branschinstitutioner och introducerar innovationer och experimentell produktion:

TPK "Sahara " arbetar med ett brett spektrum från förpackningsfilmer till färdiga lösningar för specialiserade industrier;

Bild
Bild

LLC "PROMTORGPAK " producerar plastfolie och påsar, arbetar med bearbetning och av återvinningsbara material;

Bild
Bild

LLC "Vipak " producerar flerskiktsfilm, som är efterfrågad vid produktion av livsmedel och medicinska produkter;

Bild
Bild

" VitaKhim " skapar förpackningar för kemikalier, råvaror och utrustning;

Bild
Bild

företagsgrupp "RUSAN PLUS " producerar förpackningsmaterial för mejeri, bageri, konfektyr, kött och fett- och oljeprodukter;

Bild
Bild

Don-Polymer producerar PVC-krympfilm och förpackningar av den

Bild
Bild

LLC "Pakgrad " utvecklar och tillverkar livsmedelsförpackningar.

Bild
Bild

Anmärkningsvärda är också de välkända företagen TIKO-Plastic JSC, UNIPLASTIC shopping center, Packaging and Service trade division, Eximpak-Rotoprint LLC, Plastik DPO JSC, Kamsky polymer materials plant, PC TAURAS-PLAST LLC "Och" Ecolin Ural ".

Hur man använder?

Under industriella förhållanden och i volymer kan krympomslag användas med specialutrustning - maskiner som ger kompression vid höga temperaturer. Vart i Du kan packa ett enda objekt i olika storlekar, en grupp artiklar (samma storlek eller olika), eller skapa en form på speciella mallar.

Hur använder man en sådan maskin korrekt? Föremålet som ska förpackas placeras på ett stativ, inslaget i en film. Därefter stängs sektionerna med svetsade sömmar och krympningsproceduren fortsätter genom att flytta det packade föremålet in i värmekamrarna.

Bild
Bild

Själva förpackningsutrustningen är indelad i automatiska och halvautomatiska maskiner efter typ. Maskinerna utför förutbestämda produktionscykler . Effekt och uppvärmning väljs beroende på filmtyp, objektens storlek.

Förutom verktygsmaskiner, för att arbeta med krympfolie behöver du en termisk kniv … Den värms upp till en viss temperatur, under påverkan av vilken banan skärs jämnt, utan tårar eller skador.

Om du följer rekommendationerna och använder utrustningen för värmekrympning korrekt, visar sig förbrukningen av filmen vara ekonomisk.

Bild
Bild

Filmen för hemmabruk kräver ingen seriös utrustning . Vanligtvis är det redan förberett och uppdelat i de nödvändiga segmenten, det återstår bara att placera ett föremål inuti förpackningen och värma det. Krympförpackningstillverkare letar efter nya säkra hemapplikationer för att utöka sin konsumentbas. Filmproduktion är nära besläktat med sökandet efter nya lösningar, eftersom all innovation hjälper till att förbättra produktionen, utöka omfattningen och öka vinsten.

Rekommenderad: