Däck (46 Bilder): Typer Och Tillverkning Av Profilblad. Vad Det är? Är Det Bättre än Skiffer För Ett Tak? Tillverkare

Innehållsförteckning:

Video: Däck (46 Bilder): Typer Och Tillverkning Av Profilblad. Vad Det är? Är Det Bättre än Skiffer För Ett Tak? Tillverkare

Video: Däck (46 Bilder): Typer Och Tillverkning Av Profilblad. Vad Det är? Är Det Bättre än Skiffer För Ett Tak? Tillverkare
Video: HOW? Roof Sheet Making - Factory Tour | Factory Explorer 2024, Maj
Däck (46 Bilder): Typer Och Tillverkning Av Profilblad. Vad Det är? Är Det Bättre än Skiffer För Ett Tak? Tillverkare
Däck (46 Bilder): Typer Och Tillverkning Av Profilblad. Vad Det är? Är Det Bättre än Skiffer För Ett Tak? Tillverkare
Anonim

Däck är ett pålitligt och mångsidigt material som är populärt bland utvecklare. Den är lämplig för tak, väggbeklädnad, skiljeväggar och staket - allt du behöver göra är att välja rätt typ av stålplåt enligt uppgiften.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och varför är skiffer bättre?

Materialet är en metallplåt med en korrugerad yta. Den har uttalade förstyvningsribbor som löper längs hela dess längd. Detta gör att det profilerade arket tål ökade belastningar. Stålplåtar skiljer sig åt i profilform och beläggningsmaterial, vilket påverkar egenskaperna och bestämmer tillämpningsområdet.

Ofta är det förvirring mellan de två namnen - professionellt golv och professionellt ark. I global mening är det samma plåtmaterial med en profil, erhållen genom kallvalsning . Ordet "profilerad plåt" förstås dock ofta som takläggning, och namnet "profilerad plåt" används för produkter som kommer att användas för konstruktion av skiljeväggar, staket, väggbeklädnad. Man kan dra slutsatsen att skillnaderna ligger i egenskaperna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som regel beaktas följande indikatorer

  • Stelhet . För taket behövs mer hållbara ark som tål en allvarlig belastning - vindens effekt, snöns vikt på vintern. Med detta i åtanke måste profilhöjden vara minst 35 mm.
  • Ljudisolering . Ett material med en styvare profil eliminerar högt ljud vid kraftig nederbörd.
  • Bearbetningsfunktioner . På grund av sin högre hållfasthet är wellpapp mindre känslig för böjning, så det är lättare att göra ett staket från en wellpapp. Det kan ges vilken form som helst utan större ansträngning.

Materialet i butiken kan i alla fall namnges annorlunda, så det är bättre att titta på märkningen - det finns all nödvändig information som hjälper dig att hitta lämpliga produkter.

Däck har blivit mycket populärt relativt nyligen. Tidigare användes skiffer i stor utsträckning som takläggning, men du bör inte återvända till det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera anledningar till att du bör välja en wellpapp om du planerar en takrenovering

  • Lätthet . Skiffern har en vikt på cirka 9 kg per m2. Stålplåt - i genomsnitt 4-5 kg, beroende på typ av profil. Det är uppenbart att med lätt material blir installationsarbetet snabbare, och det är också lättare att transportera det.
  • Styrka . Även om skiffer kan tåla horisontell lastning bra, kan den spricka när den böjs eller träffas. Materialet kommer också att spricka från ojämn läggning och kan gå sönder om det trampas på när du rengör skorstenen eller vid annat arbete som måste utföras på taket. Wellpapp tål lugnt vikten av en person och är motståndskraftig mot stötar.
  • Estetik . Standardskiffergrå ser oansenlig ut, och färgskiffer skiljer sig inte i färgernas ljusstyrka och en mängd olika alternativ. När du köper wellpapp kan du välja vilken ton som helst från RAL -paletten, och vissa märken erbjuder också märkesnyanser. Dessutom kan beläggningen vara blank eller matt, den bleknar inte i solen.
  • Funktioner i drift . Skiffer absorberar fukt, vilket leder till att mossa ser ut och materialet gradvis förstörs. Dessutom samlas damm rikligt på den porösa ytan, så du måste ständigt rengöra taket för att det ska se snyggt ut. Sådana problem uppstår inte med wellpapp, och det är inte svårt att ta hand om det - du kan vattna det med en slang för att tvätta bort smutsen.
  • Brandsäkerhet . Även om skiffer inte brinner, i händelse av brand, börjar det "skjuta", vilket skapar gnistor, vilket kan leda till att nya bränder uppstår eller orsaka personskada. Wellpapp stöder inte förbränning.

För priset är båda materialen ganska överkomliga, även om kostnaden för metallplåt kan variera beroende på egenskaperna. Ändå talar prestandan för wellpapp för sig själv. Detta material kommer att göra ett hållbart och vackert tak.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur tillverkas däck?

Materialproduktionen är nästan helt automatiserad - det här gör att du kan ta emot ark i stora mängder och gör dem tillgängliga för köpare. För tillverkning av profilerade ark används metoden för kallvalsning. Profilering sker på ett av två sätt.

  • Med ett-stegs rullning av alla korrugeringar . Sådan utrustning kräver mindre golvyta och låter dig optimera produktionsprocesser.
  • Med konsekvent rullning . Denna metod minimerar sannolikheten för skrot på metallprodukter.

Efter rullning följer det sista steget i behandlingen. Metallen skärs av hydrauliska saxar i enlighet med de angivna parametrarna, sedan går produkten in i mottagarenheten, där dess egenskaper utvärderas automatiskt. Profilerade plåtar är gjorda av rostfritt eller vanligt stål - i detta fall är ytan täckt med ett lager zink för att undvika rost. Lättare produkter, vanligtvis aluminium - det här materialet används för att lätta strukturens vikt.

För produktion används GOST -föreskrifterna, som dikterar produktens tillåtna parametrar. De kan variera beroende på stålets ursprungliga sammansättning. Det finns också separata standarder för skyddande beläggningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper och egenskaper

Prestanda är direkt beroende av typen av profil, så det är vettigt att överväga funktionerna i de vanligaste typerna för att välja ett alternativ för en specifik uppgift.

C8

Sådana ark har en vågig yta och inte för hög hållfasthet. Oftast används de för att installera staket, beklädnad, men ibland kan de också användas som tak, om taket har en stor lutningsvinkel och snö inte kommer att samlas där. De har följande egenskaper:

  • tjocklek - från 0,5 till 0,7 mm;
  • längd - upp till 12 meter;
  • profilhöjd - 8 mm.
Bild
Bild

C21

Ark med en trapetsformad profil. Skyddad med en icke-frätande polymerbeläggning. Lämplig för tak med en svarvning på högst 80 cm, för att klä väggar i garage och andra strukturer, för att ordna ett staket på territoriet. Produktparametrar:

  • tjocklek - 0,4-0,8 mm;
  • längd - upp till 12 meter;
  • profilhöjd - 21 mm.
Bild
Bild

HC35

Slitstarka produkter har en räfflad yta och en skyddande polymerbeläggning. Väl lämpad för installation på taket med ett släppsteg upp till 1,5 meter. Golvet är lufttätt och pålitligt. Du kan också använda arken som skiljeväggar och sandwichpaneler. Egenskaper för det profilerade arket i denna kategori:

  • tjocklek - från 0,5 till 0,9 mm;
  • längden kan vara upp till 12 meter;
  • profilhöjd - 35 mm med ett trapetssteg på 200 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild

H57

Profilen för sådana ark har en trapetsform. Funktion - förekomsten av rännor. Detta gör att ett tjockare lager av isolerande material kan användas under installationen, vilket ökar konstruktionens tillförlitlighet. Plåtar används i takarbeten, för att lägga fast form, installera sköldspärrar. Produktfunktioner:

  • tjocklek - 0,6-0,9 mm;
  • längd - upp till 14 meter;
  • profilhöjd - 57 mm.
Bild
Bild

H114-600

Profilerad plåt av denna kategori kännetecknas av ökad styrka. Detta underlättas av närvaron av en ytterligare förstyvning. Vikten på dessa ark är mer än andras, den kan nå 15,3 kg per m2. Produkterna används för installation av strukturer som utsätts för betydande påfrestningar. Arkparametrar:

  • tjocklek - från 0,8 till 1 mm;
  • längd - upp till 13 meter;
  • profilhöjd - 114 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av arter

Tillverkare producerar många sorter av profilerade ark för konstruktion av praktiska eller dekorativa strukturer. Till salu kan du hitta alternativ med olika typer av profiler - lockigt, välvt, havsvåg, trapetsformat . Slät och platt valsad metall utan korrugering tillhör inte det profilerade arket. Du kan hitta perforerade produkter - närvaron av hål underlättar installationen. Beroende på beläggningstypen är det profilerade arket målat eller galvaniserat. Den vanligaste klassificeringen av det profilerade arket är efter omfattning. Det finns tre typer av produkter.

Bärare

Sådana ark används för installation av strukturer som utsätts för kraftig påfrestning. Det kan vara tak som det samlas mycket snö på, bärande väggar eller skiljeväggar, golv. Produkterna har en lång livslängd - från 40 till 60 år . Ark kan kännas igen av deras höga profil och ytterligare spår som krävs för styrka. Denna kategori inkluderar märken: H57, H114.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vägg

Vanligtvis har de en rektangulär eller trapetsformad profil. De används inte bara för väggbeklädnad, utan också för konstruktion av staket, inklusive dekorativa. Plåtar av denna typ är tunnare, så de är lätta att bearbeta - klippa, böja, borra hål . C8- och C21 -märken är efterfrågade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Takläggning

Dessa produkter har tillräcklig styvhet och styrka för att klara belastningar, men är samtidigt lätta för att inte tynga ner taket. Arken kännetecknas av en attraktiv design och en mängd olika färger . De används också för att installera staket. Exempel på märken: НС44, НС35.

Bild
Bild
Bild
Bild

Geometriska data och volym

Bladens längd kan vara upp till 14 meter i vissa sorter, men oftare är den begränsad till 12 meter. Om det behövs kan produkterna skäras, eftersom sådana stora exemplar inte alltid behövs . Till exempel, för installation av staket, beställs ofta ark på 2 meter, för väggbeklädnad - 3 meter, och en längd på 6 meter är också efterfrågad. Var uppmärksam på bredden vid köp. Det indikeras i två dimensioner - allmänt och fungerande. Den första är arkets initiala bredd, den andra är den som visade sig efter korrugeringens bildning. Beräkningar för konstruktion tar hänsyn till det senare.

Produktens tjocklek kan nå från 0,4 mm till 1,2 mm . Detta är tillräckligt för att skapa en hållbar beläggning, eftersom förstyvningarna förstärker materialet, vilket gör att det tål betydande belastningar. Bladets vikt beror på dess mått och tjocklek. Det påverkas också av avståndet mellan korrugeringarna och beläggningens struktur.

Anger vanligtvis vikten per kvadratmeter, men när man känner till produktens parametrar är det enkelt att beräkna ytan och förstå hur mycket hela arket väger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färger och design

RAL- och RR -paletter används för att måla valsade metallprodukter . De innehåller ett stort antal nyanser, till exempel: rött, gult, rosa, grönt, blått, lila och andra. Du kan också beställa originalmålningen för trä eller annan textur. Även efter lång tid bleknar inte beläggningen under påverkan av solljus och förblir lika ljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arkmarkering

Produkter har en alfanumerisk kod som innehåller de viktigaste egenskaperna. Det är inte svårt att förstå notationen. Den första är bokstaven, och det finns tre möjliga alternativ:

  • C - väggark;
  • H - bärande;
  • NS är universella produkter som kan användas för beklädnads- och takarbeten.

Detta följs av ett nummer som anger profilens höjd. Det kan skrivas med ett bindestreck eller precis bredvid det, till exempel: НС-44, НС-21, СС10, С8, Н57.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter det kan du se ytterligare tre nummer:

  • plåttjocklek;
  • produktens totala bredd;
  • längd.

Hela märkningen ser vanligtvis ut så här: С18-0, 7-750-6000. Du kan förstå att detta är ett väggark med en profil på 18 mm, dess tjocklek är 0,7 mm och dess totala bredd är 0,75 meter. Produktens längd är 6 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära tillverkare

När du köper är det bättre att välja produkter från betrodda företag som har vunnit ett gott rykte på marknaden. Som regel använder stora fabriker modern utrustning, vilket minimerar sannolikheten för avslag och gör att de kan producera produkter med olika parametrar. Det finns många tillverkare som kan erbjuda kvalitetsdäck.

  • " Neva Steel ". Beläget i Sankt Petersburg har det funnits i över 15 år. Det producerar efterbehandlings- och takmaterial, samt isolering, dräneringssystem, fönsterkonstruktioner och andra varor för konstruktion och reparation.
  • SevZapComposite . Beläget i Nikolskoye. Det är specialiserat på glasfiber och kompositprodukter, inklusive leverans av profilerade plåtar för tak och väggar.
  • Professionella golvfabrik i Fjärran Östern . Beläget i Vladivostok, producerar det olika typer av valsade metallprodukter.
  • Profmetal . Tillverkaren från Stupino erbjuder allt du behöver för att utrusta fasad och tak.
  • Ural Takmaterial Anläggning . Ett av de äldsta företagen, som har varit verksamt i över 25 år, ligger i Jekaterinburg. Stöder takmaterial i grossistledet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanser av val

Det är viktigt att välja material som uppfyller uppgifterna. Då kommer beläggningen inte att orsaka problem och kommer att hålla länge. Dessutom finns det andra punkter att tänka på.

  • Det är bättre att köpa produkten från en leverantör . Det blir mer lönsamt att omedelbart beräkna erforderlig mängd material och beställa ett parti. Detta eliminerar behovet av en lång sökning efter ett blad med liknande ton om produkterna plötsligt tar slut.
  • Fästelement och tillbehör bör beställas tillsammans med locket . Detta säkerställer att delarna och arket har samma nyans.
  • Undersök förpackningen noggrant . Det ska vara intakt, inga skador. Produkterna själva ska inte heller ha defekter - repor, bucklor och andra spår.

Om du planerar takarbete är det bäst att beställa långa ark. Med korta kommer materialförbrukningen att öka på grund av överlappande läggning, dessutom ser ett stort antal leder oestetiska ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Det professionella arket används i industriell och privat konstruktion. Tunnare lakan används för inredning av väggar eller tak i arbetsrum . Partitioner görs av dem i stora handelspaviljonger och hangarer, som används för installation av kiosker. Bladmaterial av medeltjocklek används för beklädnad av fasaden på ett hus eller bad. Du kan också göra ett visir över porten eller en baldakin över verandan från den, lägga den på taket av lusthuset. De mest hållbara plåtarna med stor profilhöjd används för installation av bärande golv, tak med en bred svarvning, de används för formning när man häller grunden.

Profilerat ark används ofta för att installera staket . Från det kan du montera ett staket av vilken höjd som helst, montera en stor grind för att komma in i fordon eller göra en dekorativ struktur för en trädgård. Det rekommenderas inte att använda wellpapp där det finns risk för konstant exponering för en aggressiv miljö. Detta kan leda till korrosion. Materialet är inte heller lämpligt för tak utan svarv - med en sådan takkonstruktion ackumuleras kondens under arken.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Drift och vård

Även om det inte är för svårt att arbeta med ett professionellt ark, finns det vissa nyanser som du bör känna till för att inte förstöra materialet. Det är ofta nödvändigt att skära produkter, men inte alla verktyg är lämpliga för detta. Kan användas:

  • en elektrisk såg med en specialskiva för ett profilerat ark;
  • en handsåg för metall - om arbetsmängden är liten;
  • sax för wellpapp - elektrisk och mekanisk, lämplig för tunna ark.

Gasskärningsanordningar rekommenderas inte - metall försämras från uppvärmning. Använd inte heller en slipmaskin, eftersom den slipande belagda skivan skapar kantskador som kan leda till korrosion.

Bild
Bild
Bild
Bild

En lika viktig punkt är att borra hål . De krävs vanligtvis för att installera fästelement. För detta ändamål är det bättre att använda specialverktyg - ett hålslag eller en tång. Om du behöver sätta in självgängande skruvar är en borr också lämplig, men det är viktigt att övervaka varvtalets hastighet och glöm inte att ta bort spånen.

Det händer att du måste böja arket längs hörnet, göra en U-formad stång eller båge av det. Detta kan göras med en speciell bockningsmaskin - det finns inte bara industriella, utan också manuella modeller som är lämpliga för privat bruk. Vissa hantverkare kan böja arket över hemma med en hammare, men med denna metod är det stor sannolikhet att få en ojämn linje.

Bild
Bild
Bild
Bild

Wellpapp bör läggas på ett visst sätt så att beläggningen visar sig vara tillförlitlig:

  • läggning börjar från det nedre hörnet av en av takändarna;
  • vindremsor måste installeras efter montering av ändraden;
  • om arken ligger vertikalt bör överlappningen vara minst 20 cm.

Du kan korrekt lägga wellpappet med egna händer om du följer en steg-för-steg-arbetsplan och följer säkerhetsåtgärder. När det gäller att lämna finns det vanligtvis inga svårigheter här. Taket tvättas av regn, och snön försvinner utan problem på våren. Väggar mantlade med lakan kan tvättas med en slang eller använda en tvållösning. Om repor uppstår rekommenderas att du köper en färg i lämplig färg för att eliminera defekterna.

Wellpapp är opretentiös, beläggningen av detta material kan pågå mycket tid, förutsatt att tekniken för installation och bearbetning observeras.

Rekommenderad: