Arbolit (42 Foton): Vad är Det? För- Och Nackdelar Med Byggmaterial, Teknik För Tillverkning Enligt GOST, Recensioner Av Tillverkare

Innehållsförteckning:

Video: Arbolit (42 Foton): Vad är Det? För- Och Nackdelar Med Byggmaterial, Teknik För Tillverkning Enligt GOST, Recensioner Av Tillverkare

Video: Arbolit (42 Foton): Vad är Det? För- Och Nackdelar Med Byggmaterial, Teknik För Tillverkning Enligt GOST, Recensioner Av Tillverkare
Video: Fossilfritt Sverige - Hållbara fasader 2024, Maj
Arbolit (42 Foton): Vad är Det? För- Och Nackdelar Med Byggmaterial, Teknik För Tillverkning Enligt GOST, Recensioner Av Tillverkare
Arbolit (42 Foton): Vad är Det? För- Och Nackdelar Med Byggmaterial, Teknik För Tillverkning Enligt GOST, Recensioner Av Tillverkare
Anonim

Många typer av material har skapats för lågkonstruktion. Några av dem används oftare, andra mindre ofta.

Trots att träbetong inte är en nyhet på byggmarknaden vet många konsumenter ingenting om dess produktionsteknik, dess egenskaper, fördelar och nackdelar.

Bild
Bild

Vad det är?

Arbolit är ett lättbetongmaterial tillverkat med organiska fyllmedel. Det är lättare än de flesta strukturella byggmaterial. Till exempel har den en lägre massa jämfört med klassisk tegelsten eller konststen.

Produktionstekniken för träbetongblock bestämmer till stor del deras tekniska egenskaper och prestanda . Materialet måste tillverkas i strikt överensstämmelse med GOST -standarder.

Vissa tillverkare använder dock råvaror av låg kvalitet, vilket resulterar i att de får block som inte uppfyller deklarerade egenskaperna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förening

Olika komponenter kan ingå i träbetongblandningen. Enligt GOST 19222-84 måste träbetong bestå av flera komponenter.

Ekologiskt fyllmedel - flis . För att få kvalitetsblock måste träpartiklar användas med dimensioner som inte överstiger 30, 10 respektive 5 mm i längd, bredd och tjocklek. Dessutom bör halten av polysackarider i trä inte överstiga 2%. Det organiska fyllmedlet får inte innehålla element som påverkas av svamp eller olika mekaniska föroreningar. Beroende på typ av träbetong varierar spånhalten från 75 till 90%.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cementbindemedel . Portlandcement med en kvalitet på minst M400 bör användas som ett sådant aggregat. Vissa tillverkare erbjuder block baserade på frostbeständig cement. Det bör noteras att under långtidslagring förlorar cementblock sina ursprungliga egenskaper, varför de kanske inte uppfyller kraven från tillverkaren.

För att inte möta ett sådant problem rekommenderar erfarna byggare att köpa träbetong av cement som inte är lägre än märket M500.

Bild
Bild

Komponenter av kemiskt ursprung . Arbolitblock består delvis av organiska aggregat som tenderar att ruttna. För att undvika svampskador på flis, tillsätts olika kemiska tillsatser till blandningen. Dessa kan vara kalcium- eller ammoniumklorider, aluminiumsulfat eller andra oorganiska ämnen. Sådana komponenter är ofarliga för människors hälsa. De tillåter inte bara att skydda flis från för tidiga skador, utan också att påskynda vidhäftningsprocessen för komponenterna i träbetongblandningen, samtidigt som blockens torktid reduceras.

Vatten används också för att skapa träbetong . Dess kvalitet regleras av GOST 23732-79. Vattnet ska inte innehålla fetter och lipidderivat, färgämnen. Endast färsk vätska används för tillverkning av block.

Innan den tekniska processen påbörjas utsätts vatten och kemiska beståndsdelar för laboratorieforskning. De utförs regelbundet för varje nyanlängd sats.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Tillverkare producerar flera typer av denna betongklass. De kommer att diskuteras nedan.

  • Byggklossar . Denna grupp inkluderar värmeisolering och byggmaterial. Dessa komponenter används inom olika områden. Den första har en låg densitet, på grund av vilken den används för att lägga en isolerande bas vid uppförande av innertak. Konstruktionsvarianten har en densitet på cirka 800 kg / cu. m (på grund av det högre innehållet av cement). På grund av dess högre hållfasthet används sådan träbetong för konstruktion av bärande väggar och stödkonstruktioner.
  • Arbolitplattor . De används som värmeisolerande material. Deras täthet överstiger inte 500 kg / kubikmeter. m.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Block med dekorativ beklädnad . Sådana produkter kan avslutas med marmorflis eller kakel. Dessa material är mycket dyrare än konventionella block. Strukturen, med hjälp av vilken den uppfördes, behöver dock inte vidare arbete med fasaddelens dekorativa efterbehandling.
  • Lösning . Det bereds direkt på byggarbetsplatsen och kan inte lagras. Lösningen används för att skapa monolitiska produkter. Oftast används den för isolering av bostäder, mycket mindre ofta för konstruktion av små strukturer. Dessutom används den för att göra permanent formning för konstruktioner vars höjd inte överstiger 3 våningar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Betong av gips . Dess skillnad från den vanliga är användningen vid tillverkning av gips, istället för Portlandcement. Det har betydande fördelar: det kräver inte användning av kemiska komponenter och härdar snabbt.

Liksom alla certifierade byggmaterial tillverkas blockbetong i vissa storlekar. De mest "populära" är produkter i form av en parallellpiped med längd-, bredd- och höjdparametrar lika med 500, 300 respektive 200 mm.

Bild
Bild

Tillverkningsteknik

Tillverkningen av träbetong i block hos stora företag är automatiserad. Tillverkningsprocessen innefattar flera steg, som beskrivs nedan.

  • Fyller det organiska fyllmedlet i behållaren. Doseringsanordningen är fixerad på en hiss som levererar komponenten till behållaren för blandningsutrustning.
  • Lastning av kemiska reagenser.
  • Lägga till en viss kvalitet Portlandcement.
  • Grundlig blandning av blandningens komponenter tills en homogen massa erhålls. Den resulterande lösningen skickas till ett vibrerande bord med en vibrokomprimeringsanordning.
  • Utjämning av massan i formerna. I detta skede komprimeras produkterna på grund av användning av en press. Om det är nödvändigt att få block med icke-standardiserade former sätts speciella plattor in manuellt i cellerna. Resultatet är triangulära eller trapetsformade produkter.
  • Skickar block till torkammare. Temperaturen vid vilken produkterna måste torkas regleras inte av GOST. Material får dock lämnas i cellen i högst 24 timmar.
Bild
Bild

Du kan göra träbetongblock hemma. Självskapande av material är en komplex process. Det kommer att kräva noggrann förberedelse av alla komponenter.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas här åt flis. Av alla skogar är barrträd som gran eller tall att föredra. Förekomsten av bark eller nålar bör inte vara mer än 5% i förhållande till den totala massan.

När du skapar block hemma kanske inte alla byggare har kemiska tillsatser till hands . Utan dem blir vidhäftningsprocessen betydligt svår och härdningstiden för produkterna kommer också att öka (ibland tar det flera veckor att torka). Egenproduktion av högkvalitativt material med egna händer är osannolikt. Oftast skapas blockprodukter hemma för konstruktion av strukturer med låga driftskrav.

Bild
Bild

Användningsområde

Arbolitblock är ett byggmaterial som aktivt används i privat konstruktion. Hus och stugor, olika hushållsbyggnader är byggda av det. Blockprodukter behåller perfekt värmen, varför de kan användas även under tuffa klimatförhållanden. Dessutom är materialet ganska hållbart, vilket gör att det är populärt i seismiskt aktiva områden.

I lågkonstruktion används träbetong som för byggande av byggnader "från grunden "och för isolering av väggkonstruktioner och golvytor. Arbolitblock har funnit sin tillämpning vid konstruktion av lager-, industri- och jordbrukslokaler. Varma garage, bastur, bodar och olika hjälpbyggnader erhålls från det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar

För att bestämma om du vill välja träbetong som huvudbyggnadsmaterial, bör du studera dess egenskaper i förväg, liksom för- och nackdelar. Fördelarna med blockprodukter diskuteras nedan.

  • Ekologisk renlighet . Vid tillverkning av materialet används inga kemiska komponenter som avger ämnen som är skadliga för människors hälsa under konstruktionen eller efterföljande drift av strukturen.
  • Hög böjhållfasthet . När marken lägger sig eller säsongsmässiga markrörelser inträffar, spricker de flesta byggmaterial, vilket leder till att det bildas sprickor i den inre dekorativa beläggningen. Arbolitblock - andra produkter. De kan deformeras och förhindra sprickbildning.
  • Lättviktig . Vikt 1 cub. m träbetong är högst 700 kg. Samma volym tegel har en massa på 2 tusen kg. Materialets låga vikt gör att byggare kan överge konstruktionen av en massiv grund, vilket sparar tid, ansträngning och pengar.
  • Snabb läggning . Vid konstruktion av konstruktioner ges företräde oftast till stora block (500 × 300 × 200 mm). På grund av materialets stora storlek är det möjligt att skapa en värmekrävande struktur på kort tid.
Bild
Bild
  • Låg konsumtion av sand-cementblandning .
  • Utmärkta värmeisoleringsegenskaper . Arbolitblock har låg värmeledningsförmåga, vilket gör att de inte släpper igenom kylan från utsidan och inte avger den värme som ackumuleras i rummet.
  • Brandsäkerhet . Arbolite är praktiskt taget obrännbart material. De kemiska tillsatserna som ingår i träbetongblandningen ökar blockens eldfasthet upp till 3 timmar. När de utsätts för en eldslåga avger produkterna inte frätande rök.
  • Bra ånggenomsläpplighet . Arbolit murverk kan "andas". Det främjar naturlig luftcirkulation, vilket säkerställer ett bra mikroklimat i alla rum.
  • Biologisk stabilitet . Efter att ha rest en struktur från träbetong kan du inte vara rädd för att taket eller väggarna påverkas av mögel eller andra typer av svampar. Detta sparar pengar på inköp av antiseptika.
Bild
Bild
  • Mekanisk hållbarhet . Betongblock i trä är ganska hållbara. De är inte rädda för slag, fall och andra mekaniska påverkan. Sådan stabilitet har bevisats experimentellt: produkter bryts med svårighet med en slägga och behåller sin integritet när de tappas från en höjd av upp till 18 meter.
  • Utmärkt ljudabsorbering . Ljudisolering av materialet är bättre än ljudabsorberingen av trä eller tegel.
  • Möjlighet att bearbeta . Om det behövs kan blocken sågas med en vanlig motorsåg och få önskad storlek på produkten.
  • Enkel montering av fästelement . Självgängande skruvar eller spikar drivs in i träbetongblocken utan större ansträngning.

Trots de många fördelarna väljer inte alla byggare träbetong. Anledningen är enkel - det är materiella brister. För vissa är de obetydliga medan de för andra är en allvarlig anledning till att vägra köpa betongblock i trä.

Bild
Bild
Bild
Bild

Brister

Arbolit har många fördelar, lite mindre - nackdelar. Den största nackdelen är de höga riskerna med att skaffa hantverksmoduler. Faktum är att block av hög kvalitet produceras på stora industriföretag som inte finns i regionen.

I små städer och vissa storstadsområden finns”buskar” eller endagsföretag. För att minska kostnaden för färdiga produkter använder de ofta billiga råvaror av låg kvalitet.

Sådana tillverkare tänker inte på prestanda för de byggmaterial som produceras. De gör moduler genom att störa tillverkningsprocessen. Som ett resultat säljer de träbetong, vars tekniska egenskaper är betydligt lägre än de som anges.

Bild
Bild

En annan nackdel är materialets låga densitet. Å ena sidan är detta ett positivt ögonblick, eftersom belastningen på fundamentet minskas, och å andra sidan kan sådana block inte användas för konstruktion av flervåningskonstruktioner.

Det finns ett antal andra nackdelar med detta material

  • Dimensionsavvikelser . Färdiga block kan variera betydligt när det gäller standardstorlekar som föreskrivs i föreskrifterna. Ibland, på grund av en felaktig överensstämmelse i parametrarna, måste byggare öka tjockleken på sömmarna. Detta leder till bildandet av "kalla broar" och frysning av sömmarna i kylan.
  • Biologisk instabilitet . Träbetongblock är produkter som gnagare "älskar". Möss och råttor gör många hålor och passager i dem, vilket avsevärt minskar byggnadens livslängd. För att skydda strukturen från sådana skadedjur måste du göra en betongkällare. Och detta är ytterligare monetärt slöseri med byggmaterial och anställning av ett byggteam.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Behovet av dekorativ fasadfinish . Arbolit är ett estetiskt oattraktivt byggmaterial (om vi inte pratar om produkter med beklädnad). För att förbättra byggnadens utseende kan du inte göra utan efterbehandling. Det kommer att innebära kostnaden för att köpa beklädnad och hyra arbetskraft.
  • Dålig motståndskraft mot hög luftfuktighet . Arbolitblock kan ackumulera fukt, vilket med tiden förstör materialet. För att träbetongkonstruktionen ska hålla så länge som möjligt måste du göra en grundunderlag med ett bra tätskikt och gipsa den yttre delen av väggen.
  • Högt pris . Här talar vi inte om block av slöjdproduktion av låg kvalitet. Produkter som uppfyller GOST -standarder är inte billiga. Deras pris är cirka 1,5 gånger högre än kostnaden för luftbetong eller skumblock.

Vissa nackdelar med träbetong är förknippade med ett brott mot tekniken för dess produktion eller användningen av komponenter av låg kvalitet. För att inte köpa block som är olämpliga för konstruktion måste du följa några rekommendationer.

Bild
Bild

Kvalitetsproduktkriterier

Valet av träbetong är en ansvarsfull process, eftersom livslängden för den framtida strukturen, liksom mikroklimatet inuti, i stor utsträckning kommer att bero på den. När du köper ett material rekommenderar erfarna byggare först och främst att uppmärksamma dess kostnad. Det är osannolikt att tillverkaren kommer att arbeta till sin egen nackdel och sälja träbetongblock av hög kvalitet under marknadspriset.

För att skydda dig mot förfalskning måste du be säljaren om lämpliga dokument för varorna (kvalitets- och överensstämmelsecertifikat).

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer träbetong är det viktigt att utvärdera det visuellt. Nedan är indikatorerna för kvaliteten på sådant material.

  1. Kompositionens enhetlighet . Om träbetongblandningen var heterogen kommer de färdiga blocken att delamineras med tiden. Enligt föreskrifterna bör skiktningsgraden vara mindre än 10%.
  2. Rätt geometrisk form . Dess kränkningar observeras när lagringsvillkoren för färdiga produkter eller produktionsteknik inte följs.
  3. Enhetlig grå färg . Blockens ojämna färg eller främmande inneslutningar indikerar produkternas låga kvalitet. Till exempel är närvaron av gröna eller bruna nyanser ett tecken på undertorkade produkter. Det är värt att överväga att material kan ha olika inneslutningar (halm, sågspån, nålar, bark), men inte mer än 5%.
  4. Chips av samma storlek (förekomst av partiklar med dimensioner som överstiger de fastställda normerna är oacceptabelt). För stora vedfraktioner kan inte mättas helt med kemiska reagenser. På grund av detta blandas de inte bra med betong och minskar hållfastheten hos det färdiga byggmaterialet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att överge köpet av block gjorda på grund av sågspån, och inte flis. Sådana block har lägre hållfasthet på grund av dålig förstärkning.

För att vara säker på kvaliteten på träbetong bör du komma överens med tillverkaren om möjligheten att laboratorietesta utvalda materialprover från en släppt sats.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Recensioner

För att ta reda på vilka hus som är gjorda av träbetong, hjälper deras ägares recensioner. Det finns både positiva och negativa svar på webben.

Bland fördelarna noterade köparna:

  • konstruktionens snabbhet och lätthet;
  • utmärkt ljudisolering;
  • håller värmen på vintern och hösten.

Konsumenter noterade också möjligheten att spara pengar på uthyrning av specialutrustning när de bygger ett hus, eftersom blocken flyttas manuellt på grund av deras låga vikt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Av svaren att döma är det bara de köpare som köpt materialet från stora och välkända tillverkare som talar positivt om arboliten. Men det finns också negativa åsikter på Internet. De flesta lämnas av människor som tillverkar träbetongblock med egna händer. De noterade följande negativa faktorer:

  • fukt och kyla inne i rummet;
  • en obehaglig lukt som inte försvinner;
  • frysning av interblock -sömmar;
  • hög förbrukning av gipsblandning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Arbolitblock är valet för dem som snabbt och billigt vill bygga ett uthus eller ett bostadshus. För att hålla rummet varmt, torrt och tyst bör du bara köpa byggprodukter av hög kvalitet till ett rimligt marknadspris.

Rekommenderad: