Virke (54 Foton): Typer, Vad Det är Och Vad Det Hänvisar Till, Används För Tillverkning Av Produkter Från Lärk Och Annat Trä

Innehållsförteckning:

Video: Virke (54 Foton): Typer, Vad Det är Och Vad Det Hänvisar Till, Används För Tillverkning Av Produkter Från Lärk Och Annat Trä

Video: Virke (54 Foton): Typer, Vad Det är Och Vad Det Hänvisar Till, Används För Tillverkning Av Produkter Från Lärk Och Annat Trä
Video: 3. Trä som material - egenskaper del 1 - kursen Att välja trä 2024, April
Virke (54 Foton): Typer, Vad Det är Och Vad Det Hänvisar Till, Används För Tillverkning Av Produkter Från Lärk Och Annat Trä
Virke (54 Foton): Typer, Vad Det är Och Vad Det Hänvisar Till, Används För Tillverkning Av Produkter Från Lärk Och Annat Trä
Anonim

Virke har använts av människor inom konstruktion sedan antiken. Hus och uthus byggdes av dem, möbler gjordes. Mänskligheten har ständigt uppfunnit och skapat nya träprodukter. Varje år förbättrades de och gick utvecklingsvägen till de material som finns på marknaden idag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Virke är en träprodukt som erhålls genom att såga virke och ha minst två parallella plan. Träavverkning, bearbetning och tillverkning av olika produkter därifrån utförs totalt av skogs- och träbearbetningsindustrin. Den första grenen är ansvarig för odling av skogar, det vill säga skogsplantering och beredning av virke. Dessa uppgifter utförs av loggföretag - skogsbruk, skogsbruk och sågverk . De fällde träd och huggade timmer, som typiskt är stockar och stolpar.

Nästa länk i processen är träbearbetningsföretag … Timmer förberett för återvinning levereras dit. Stockar sågas på sågverk i enlighet med nationella och internationella standarder. Så här produceras timmer, som inkluderar brädor, balkar, stänger. Processen för deras tillverkning är lång och består av många länkar.

Detta är nödvändigt för att undvika misstag och förbättra kvaliteten på produktionsprocessen. Som ett resultat får vi färdiga träprodukter som används för konstruktion och efterbehandling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Virke skiljer sig från träkompositer - laminerat faner virke, fiberboard och spånskiva, plywood, som tillverkas av samma företag … De har en flerkomponentkomposition och är produkter från tertiär skogsbearbetning. Liksom all annan mänsklig aktivitet har tillverkning av träprodukter både positiva och negativa effekter på befolkningen och miljön. Bland fördelarna med trämaterial är deras miljövänlighet, enkel installation, relativt hög hållfasthet och god bärighet. Kvalitetsvirke har ett attraktivt utseende och överkomlig kostnad, har en trevlig träig doft.

De största nackdelarna med träförädling är massiv avverkning av träd och därmed förstörelse av djur som skogen är hem för . Avskogning förvärrar problemet med global uppvärmning. Människor förstör skog, sedan växer de nya, men de senare dör på grund av bränder och torka. Det är omöjligt att göra gott virke av död ved, så de går in i eldstaden. Detta stänger cirkeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillsynskrav

Virkeproduktion är en strikt standardiserad process . Varje företag har kvalitetskontrollanter som kontrollerar om produktserierna uppfyller alla krav. Standardisering av dimensioner och kvalitet är nödvändig för att underlätta användningen av träbaserade material i konstruktionen. Varje länk av träbearbetning har sina egna standarder. Till exempel, timmerproduktion uppfyller följande standarder: GOST 8486-86, GOST 6564-84, GOST 24454-80. Det finns samma nationella standarder som bestämmer de tekniska förutsättningarna för transport och lagring av sågat virke och billets. De flesta av dem uppfyller globala kvalitetsstandarder - DIN, EN, ANSI, ASME. Detta gör det möjligt för stater att handla virke på den internationella marknaden.

Trä är ett organiskt material . Det är alltid en potentiell bärare av virus, bakterier, parasiter och olika insekter, som utgör en fara inte bara för annan vegetation, utan också för personen själv. Därför kräver export och import av skogsprodukter att sanitära standarder följs. Karantänkontrollen av trämaterial utförs av Statens inspektion för utsädesproduktion och växtskydd. Tjänstens uppgifter inkluderar kontroll av säkerhet och certifiering av skogsprodukter. Om minst en produkt under inspektion och analys inte uppfyller sanitära standarder, kastas hela satsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid fullständig produktsäkerhet får partiet ett fytosanitärt certifikat, som gör det möjligt för tillverkaren att transportera produkter över gränsen. Ett fytocertifikat är ett slags produktkvalitetsgaranti.

Andra parametrar som anges i kvalitetspasset:

  • leverantörens namn, varumärke, produktionsadress;
  • kvalitet;
  • storlekar;
  • träslag;
  • antalet enheter i satsen;
  • beteckning av standarder.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Det finns olika klassificeringar av sågat virke, som tar hänsyn till många parametrar: metoden för sågning, hållfasthet, sorteringstyp, bearbetningsmetod med mera. Det viktigaste är klassificeringen av produkter efter graden av bearbetning . Enligt henne är produkter indelade i flera typer.

Trim

Sådant virke bearbetas från alla håll. De har hyvlade och slipade ytor - breda delar, samt bearbetade parallella kanter. Obsol - behandlingsfel - bör inte överstiga de angivna värdena. Kantmaterial har flera kvalitetskategorier: utvalda, första, andra, tredje och fjärde, som indikeras med motsvarande märkning. De görs torra, våta och våta med antiseptisk impregnering.

De är vanliga och profilerade, har anslutningar med tunga . De används vid konstruktion av bärande och bärande strukturer i byggnader, tak, samt för inredning av lokaler.

En separat produktgrupp består av limmade kompositer, som tillverkas genom att kombinera flera material till ett.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oskadad

Sådana produkter bearbetas endast från två sidor . Kanterna förblir oklippta och innehåller ofta bark. Oförädlade material används främst för konstruktion av hjälp- och tillfälliga konstruktioner. De har en grov konsistens, oattraktivt utseende och låg kostnad. Sorten är vanligtvis inte identifierad. Okant timmer kan användas i temainteriörer i rum i jaktstil.

De är lämpliga för efterbehandling av garage, uthus, skjul . Överlappning på grund av ojämna kanter. Oförädlade produkter inkluderar även obapol eller croaker. Detta är puckelvirke erhållet från sidan av en stock. En av sidorna är sågad, medan den andra är konvex och innehåller bark. Dessa produkter betraktas för närvarande som industriavfall.

Bild
Bild

Hyvlad

Detta är produkter där båda kanterna eller minst en yta hyvlas. Både kantade och okantade material kan hyvlas . Därefter utsätts de för slipning på maskiner för att göra den hyvlade ytan mer slät.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kalibrerad

Detta är en separat grupp av sågat virke som är helt torkat och bearbetat till de angivna dimensionerna och egenskaperna . Sådana produkter används i internationell handel, liksom för konstruktion av konstruktioner där tekniska fel är oacceptabla: skeppsbyggnad, bilbyggnad, konstruktion av stöd- och stödkonstruktioner i byggnader, tak.

Efter tillverkningen behandlas virket med speciella lösningar . Produkter impregnerade med antiseptika, insekticider och brandresistenta vätskor har en lång livslängd, behåller sina ursprungliga egenskaper och utseende i många år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Vår planets flora präglas av en mängd olika trädslag med olika egenskaper. De är indelade i barrträd och lövträd .… Låt oss överväga de mest använda raserna.

Lärkträd

Träet av denna art anses vara det bästa. Hon verkligen inte lika vad gäller styrka och hållbarhet … Sådana material är svåra att bearbeta, men de utsätts absolut inte för sönderfall. Rasen har en hög grad av fuktmotstånd … Har en något rödaktig naturlig färg och behöver inte ytterligare målning.

Bild
Bild

Ek

Ganska starkt och tätt trä, som har utmärkta egenskaper: det spricker inte när det torkar ut, utsätts praktiskt taget inte för sönderfall. Ek anses vara kungen av lövskogar och har en attraktiv konsistens.

Bild
Bild

Bok

Trä har samma kvalitet som ek, men är mycket känsligt för förfall … Den är vit med en gulröd nyans. Den vackra strukturen gör det möjligt att använda bok för arkfaner och parkettfriser.

Bild
Bild

Björk

Det är en typisk representant för lövträ. Björkträ har ljusa nyanser, har medelstyrka och hårdhet. Nackdelarna med rasen är dess känslighet för sönderfall, sprickbildning och kraftig krympning över tid.

Bild
Bild

Asp

En annan typ av lövträ. Träet är mjukt, vitt, med en grönaktig nyans. Det är lätt att bearbeta. Aspen anses vara en fuktresistent ras, spricker inte eller vrider sig med tiden.

Av sina egenskaper liknar rasen ett lind.

Bild
Bild

Ceder

Cederträ, precis som gran, är nästan lika strukturellt som tall. De har en vacker konsistens som ser attraktiv ut på släta, polerade ytor. Träet är mjukt, hartsartat och har en behaglig lugnande doft.

Bild
Bild

Tall

En typisk representant för barrträd. Träet har en gulaktig nyans och är lätt att bearbeta. Tallens låga hårdhet tillåter inte att den används för konstruktion av bärande konstruktioner och byggnadsramar. Bland nackdelarna är rikligt harts och en stark barrträd, därför rekommenderas inte tallvirke för efterbehandling i sovrum.

Bild
Bild

Aska

Berget har bra parametrar för styrka och elasticitet . Den har en ljusgul färg i kombination med en mörkröd kärna, en vacker konsistens. Askträ är lätt att bearbeta, inte benäget för sprickbildning och snabbt sönderfall.

Bild
Bild

Former och storlekar

Hos företagen tillverkas sågat virke i standardstorlekar i enlighet med GOSTs standarder. Det är tillåtet att tillverka produkter av godtyckliga storlekar på begäran av kunden. Storlekarna bestäms enligt vissa regler.

  • Längd i m. Det minsta avståndet mellan motsatta ändar.
  • Bredd i mm. Trimmad - var som helst på arbetsstycket på minst 150 mm från änden. Unedged - i mitten av arbetsstycket som summan av halvorna av måtten på de breda och smala planen, exklusive bark och bas.
  • Tjocklek i mm. Var som helst på arbetsstycket på minst 150 mm avstånd från ändytan.

Långa metalllinjaler och bromsok används för att mäta dimensioner . Det är tillåtet att använda mallar, kalibreringsämnen och andra mätare, vars fel uppfyller standarderna. Kontrollmätningar av dimensioner, liksom vikt, utförs efter att träet har torkat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på de nominella storlekarna på enskilda typer av produkter.

Bjälkar

  • längd-1,5-8,5 ± 0,25-0,5 m;
  • tjocklek –100-240 mm;
  • bredd -100-280 mm.

Bar - producerad med mått som liknar brädor, men mindre platt i formen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Styrelse

  • längd-1,5-6,5 ± 0,25-0,5 m;
  • tjocklek -13-35 mm tunn, 36-100 mm tjock;
  • bredd - 50-260 mm.

De angivna parametrarna avser material med en fukthalt på 20%. Med större eller mindre parametervärden kan träets dimensioner skilja sig åt i en större eller mindre riktning.

För att undvika tillverkningsfel är det nödvändigt att i förväg bestämma graden av materialets fuktinnehåll och sedan multiplicera dimensionerna med motsvarande krympningskoefficient i enlighet med GOST 6782.1.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sågmetoder

Det första steget i att skapa virke är att hugga avverkningen. Dess teknik avgör utseendet och styrkan på den färdiga produkten. Skärning av material kan vara längsgående eller tvärgående. För detta används olika typer av träbearbetningsmaskiner: cirkulär med cirkelsågar och bandsågar med flexibla sågar.

Det finns flera alternativ för cirkelsågning

  • Radiell Snittlinjen i sektionen passar till stammens kärna, precis som cirkelns radie. Resultatet är en produkt med raka parallella fibrer. Sådana material har ett mer attraktivt utseende på grund av den homogena strukturen och minimiavståndet mellan fibrerna. Det används för att skapa dyra dekorativa brädor. Fördelar - hög styrka, ingen materialkrympning.
  • Tangentiell Med denna metod passerar snittlinjen på ett avstånd från kärnan i stammen, som i tvärsnitt ser ut som ett ackord av en cirkel. Sådana produkter har en intressant lockig konsistens med breda mörka ljusa fibrer. Den största nackdelen är den låga fiberhållfastheten och kraftiga krympningen av trä över tid.
  • Halvradial eller rustik Detta är en skärmetod som kombinerar funktionerna i de två föregående. Ojämna mellanrum av träfibrer är synliga på ytan, vilket ger produkten ett unikt utseende. Metoden är sämre i kvalitet än radiell sågning, men bättre än tangentiell.
  • Tvärgående Detta är sättet att skära mot träfibrer. Det används sällan, främst för att skapa konstnärlig parkett eller skärande köksbrädor, eftersom produkterna i detta fall har dålig prestanda.
  • Blandad kombinerar funktionerna i andra metoder. Det är det mest kostnadseffektiva, det låter dig få ett större antal ämnen från en logg.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sortiment

Idag på timmermarknaden kan du hitta ett stort antal varianter av produkter.

Tallrik

Dessa är träbitar som är gjorda av ett längsgående snitt genom mitten i 2 lika stora halvor. De har bara 1 sågad sida och används för tillverkning av hela sortimentet av sågat virke.

Bild
Bild

Kvartal

Dessa är delar av ett träd som erhålls genom två längsgående snitt av stockar genom mitten i 4 lika stora delar. De har 2 avsågade ömsesidigt vinkelräta sidor och används för tillverkning av vissa virke, snickerier och lister.

Bild
Bild

Bjälkar

Detta är sågat virke, vars dimensioner i tvärsnitt längs båda axlarna är mer än 100 mm. Tillverkad av lövträ. Den används för att skapa balkar för stödkonstruktioner vid konstruktion av broar, fartyg, timmerhus och mellangolv.

Bild
Bild

Bar

Virke, vars dimensioner i tvärsnitt längs båda axlarna är mindre än 100 mm, och bredden inte är mer än dubbelt tjockleken . När du skapar dem tillämpas samma standarder som används vid tillverkning av brädor.

Barer behövs för tillverkning av möbler och olika snickerier.

Bild
Bild

Styrelse

Detta är sågat virke, vars bredd i tvärsnitt överstiger tjockleken med 2 gånger eller mer. Den har breda sidor, som kallas ansikten, och smala sidor, som kallas kanter. Ansikten bearbetas alltid genom hyvling och slipning. Kanter kan ibland spåras genom att skapa tung-och-spår eller tung-och-spår anslutningar.

Det finns flera typer av brädor

Foder - en lång bräda med liten bredd och tjocklek. Det används för inredning av rummet, det är fäst på latten från ände till ände eller genom spåren. Foder är den billigaste och vanligaste typen av dekorativa brädor.

Bild
Bild

Imitation av en stapel eller falsk stråle . Detta är ett slags dekorativt bräda, som kännetecknas av sin stora bredd, som liknar ett virke. Produktens kanter bearbetas alltid genom spårning, så materialet fästs på läkten genom spåren. Imitation av en bar har ett mer estetiskt utseende och en hög kostnad i jämförelse med foder.

Bild
Bild

Blockera hus . Detta är dekorativt virke tillverkat av stockens yttre halvcirkelformade delar. I sektion liknar det ett segment av en cirkel. Produkten används för inredning av lokaler, imiterar ett timmerhus med sitt utseende.

Bild
Bild

Planken … En kort analog av fodret, som inte har spikar och spår. Den är gjord av fuktresistenta träslag. Det används för att dekorera rum, lusthus, balkonger och loggior, bastur och bad, mindre ofta - bygga fasader. Monteras både vertikalt och horisontellt.

Bild
Bild

Parkettbräda . Det används uteslutande för dekorativa ändamål för att lägga golvet, mindre ofta för väggdekor. Den installeras i ett begränsat område och används för att visuellt utöka utrymmet i rummet.

Bild
Bild

Det är också värt att nämna lameller, som inte är en separat typ av virke .… Dessa är element som representerar en smal tunn bräda eller platt träblock och används för att dekorera rum, utrusta balkonger, lusthus och terrasser, bygga trätrappor och lådor.

Bild
Bild

En annan term som nybörjare ofta stöter på är gjutning . Det här är produkter med en stor längd och relativt små tvärsnittsdimensioner. De är avsedda för dekorativ efterbehandling av lokaler. Det här är långa brädor av vilket slag som helst, trälistar, dekorativa profiler samt dörr- och fönsterkarmar.

Bild
Bild

Sovvagn … Detta är ett kort virke med stor bredd och tjocklek, i tvärsnitt som liknar en trapets med rundade sidor. De är gjorda av barrträ. De används vid konstruktion av järnvägsspår.

Bild
Bild

Croaker eller obapol … Sidodelen av en stock som har en sågad och den andra icke-sågade ytan. Tidigare använd för konstruktion av svarv eller staket.

Idag anses den vara en avfallsprodukt och tillhör sågat virke.

Bild
Bild

Ansökningar

Träets prestandaegenskaper gör att de kan användas inom olika områden. I enlighet med GOST 8486-86, som används för tillverkning av träprodukter, finns det flera kategorier av användning av träprodukter. Byggnad - är huvudkonsumenten av sågat virke, där de används främst för konstruktion, reparation av bärande och bärande konstruktioner av ram- och timmerhus, för tak, trappor, fönster och dörrar.

Olika träslag i privat konstruktion används för efterbehandling, byggande av sommarstugor, bastur och bad . Möbelfabriker använder ämnen för att skapa dekorativa trästrukturer, liksom för att tillverka möbler. För liknande ändamål används vanligtvis produkter med 1-3 grader. Produkter från 4: e klass kan användas för att skapa behållare, förpackningar och lådor, liksom för hjälpbyggnadskonstruktioner - ställningar, tillfälliga trästöd, skjul, plattformar och pallar. Det är inte lämpligt för andra ändamål.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Maskinteknik - inom detta område används timmer för tillverkning av träkonstruktioner för utrustning och maskiner inom transport- och jordbruksmaskiner. I bilindustrin - för att skapa släpvagnar och påhängsvagnar, lastbilsplattformar. I skeppsbyggnad - för täckning av båtar, båtar, fartyg och deras däck. Inom maskinteknik används trä av utvalda eller 1-2 kvaliteter. Användning av trä av låg kvalitet är oacceptabelt när man skapar sådana strukturer, särskilt inom skeppsbyggnad.

Användningsområdena för sågat virke är mycket olika . Med rätt vård kommer trä i alla rum att skapa en lugnande miljö, dessutom kommer det att avsevärt förbättra mikroklimatets parametrar. Använd detta praktiska material i privat konstruktion för att fullt ut uppleva all sin naturliga skönhet.

Rekommenderad: