Glasmattor: Hur Gör Man Det Matt Hemma Med Klistermärken, Vätska Och Färg? Kemisk Matta Och Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: Glasmattor: Hur Gör Man Det Matt Hemma Med Klistermärken, Vätska Och Färg? Kemisk Matta Och Andra Typer

Video: Glasmattor: Hur Gör Man Det Matt Hemma Med Klistermärken, Vätska Och Färg? Kemisk Matta Och Andra Typer
Video: Kemiska och fysikaliska reaktioner 2024, Maj
Glasmattor: Hur Gör Man Det Matt Hemma Med Klistermärken, Vätska Och Färg? Kemisk Matta Och Andra Typer
Glasmattor: Hur Gör Man Det Matt Hemma Med Klistermärken, Vätska Och Färg? Kemisk Matta Och Andra Typer
Anonim

Frostat glas används ofta av designers för att skapa en unik inredning. Det fyller rummet med nåd och charm. Frostade glasögon används som skiljeväggar, i inredningen av innerdörrar, i badrummet, och de är också fantastiskt lämpliga för zonindelning, vilket är mycket viktigt idag. Matta ytor kan ses inte bara i bostadslokaler - de används ofta för kaféer och restauranger, i köpcentra.

Om de gamla glasögonen har upphört att inspirera, är det fullt möjligt att ändra dem med egna händer. Hur man gör detta beskrivs i artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande sätt

Som regel utförs glasmattningar på olika sätt, och det är svårt att säga vilket som är bäst. Utformningen av sådant glas kan vara vad som helst - konstnärligt, enkelt, med mönster. För glasbearbetning kan fluorvätesyra användas. När de arbetar med det bär de skyddande kamouflage: ett förkläde, gummihandskar, en gasmaske i kategori B, så du måste förbereda dig för allt i förväg.

Låt oss överväga vad som är de viktigaste sätten att göra glas frostat

Bild
Bild

Med hjälp av sand

Sandblästringsmetoden är utbredd i produktionen, och den anses vara den viktigaste. Av fördelarna kan kvalitet och tillförlitlighet särskiljas. Men det är extremt svårt att kalla en sådan metod prisvärd, eftersom specialutrustning inte är billig (från 7 000 rubel). Det är bra om någon du känner arbetar i produktion och kan låna ut enheten.

Sandblåsaren gör att du kan göra mattningar av alla djup och densitet, vilket är dess obestridliga fördel. Nackdelarna med denna metod inkluderar förlusten av glastjocklek (cirka 3 mm), liksom attribut som inte alla har till hands: en andningsapparat och sand.

Innan arbetet påbörjas rengörs glasytan och sedan pressas pumpen mot den . Glas bearbetas i en cirkulär rörelse. Processen upprepas flera gånger (allt beror på önskad densitet).

I slutet av processen slits stencilen av och ytan tvättas helt enkelt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kemisk behandling

Ofta behövs det en ritning, till exempel garderober. För sådana fall är konstnärlig matta väl lämpad. Detta är den näst mest populära produktionsmetoden efter sandblästring. Kemisk bearbetning innebär inte inköp av nödvändig utrustning och ett stort arbetsutrymme . För etsning av glasytan används flussyra.

Eftersom sura ångor är giftiga måste arbetet utföras i enlighet med säkerhetsåtgärder. Om detta inte görs kan tänderna kollapsa, luftvägarna blir inflammerade och tarmsjukdom uppstår.

Bild
Bild

Konstnärlig glasmatta består konventionellt av flera steg, inklusive:

  • applicera ett lager (det måste vara en olöslig syra) på produkten;
  • avlägsnande av skyddsskiktet från de områden som planeras att göras matta;
  • applicering av ett etsmedel;
  • efter exponering - sköljning av ytan.

Den sista sköljningen följer efter avlägsnande av skyddsskiktet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mekanisk påverkan

Mekanisk matt teknik involverar mekaniska verktyg såväl som slipande material på ytan, vilket resulterar i önskad matt effekt. Graveringsmetoden är mycket populär. Tack vare det mekaniska alternativet att bearbeta produkten kan alla ritningar appliceras på ytan - ämneskompositioner, abstraktion, tydliga linjer.

Gravering kan göras på flera sätt:

  • mekanisk;
  • manuell;
  • automatiserad.

Kärnan i processen är skärverktygets kontakt med glaset. Som ett resultat bildas ett spår - kombinationen av spår ger en graveringseffekt. Tack vare graveringen kan mönstret göras på djupet eller tvärtom konvext. En annan mycket intressant mekanisk metod är laserexponering. Med rätt utrustning skapar experter kreativa produkter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man mattar med egna händer?

Alla kan göra frostat glas hemma, det viktigaste är inspiration och önskan att skapa, för det slutliga resultatet beror på detta. Att köpa matta ytor är ett ganska dyrt nöje, du behöver inte betala när du kan uppnå önskad effekt med dina egna händer.

Sprejburk

Det ska sägas direkt att mattning med sprayfärg är en av de minst hållbara metoderna. En spray appliceras på ytan, vilket skapar en ogenomskinlig film. Förvånansvärt ligger fördelen med detta alternativ i sin egen nackdel.

När som helst kan du torka av beläggningen och applicera en ny, vilket fräschar upp utseendet.

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion:

  • vi doppar en bomullstuss i apoteksalkohol och torkar sedan försiktigt av glaset;
  • en mall förberedd i förväg av en stencilfilm med ett lätt borttagbart lim applicerat på ytan och försök att pressa stencilen mot produkten så fast som möjligt;
  • om det finns områden på glaset som enligt tanken ska förbli obearbetade kan de täckas med onödig tapet;
  • skaka sprutflaskan noggrant innan du applicerar och spraya den sedan (håll ett avstånd på cirka 30 cm);
  • efter slutet av processen tar vi bort schablonen och skyddspapperet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klistra

Att matta ytan med en speciell pasta är ett mycket enkelt sätt att omvandla gammalt glas. Trots produktens säkerhet är det fortfarande lämpligt att arbeta med handskar, och det kommer inte att skada att ventilera rummet i förväg. Det är värt att varna om en sak i förväg - vätskan ändrar materialets struktur, så det blir knappast möjligt att rätta till misstag.

Steg-för-steg-instruktion:

  • med en bomullstuss doppad i alkohol avfettar vi glaset - det får inte finnas en dammfläck på ytan;
  • vi klistrar stencilen på produkten (platser som inte är planerade att mattas kan täckas med papper);
  • vi tar en spatel och applicerar blandningen på schablonen;
  • vi behåller tiden (den exakta hålltiden anges i instruktionerna från varje pastatillverkare);
  • ta bort överflödig pasta från glaset eller fönstret i en behållare (ämnet kan användas mer än en gång);
  • för fullständig rengöring”går” vi över ytan med en svamp;
  • ta bort schablonen.

Produkten är klar att användas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Matt film

Frostad film för glas är kanske den enklaste och billigaste lösningen. Om den matta filmen limmas smidigt och vackert kommer ingen ens att kunna urskilja ett falskt mattglas. Men detta är bara en tillfällig lösning.

De mest populära filmerna är mattvita och mattgrå sorter. I genomsnitt överstiger priset på en film inte 1000 rubel per meter.

Steg-för-steg-instruktion:

  • vi rengör och torkar glaset noggrant;
  • efter mätning av produkten, skär av den erforderliga mängden film;
  • vi separerar materialet från underlaget (med långsamma rörelser);
  • placera materialet från hörnet och jämnt;
  • med en torr trasa, jämna duken försiktigt för att ta bort bubblor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Klistermärken

Den självhäftande filmen är mycket populär bland konsumenterna - du vet, för på några minuter kan du skapa glas som i en modetidning för interiörer. Filmen levereras med ett blommönster, dekorativ 3D, imiterande frostat glas.

Steg-för-steg-instruktion:

  • först och främst rengör vi glaset från damm och smuts (för detta kan du använda ett specialverktyg eller använda tvålschampo);
  • efter mätning av glaset, skär ut filmen (lägg 2-3 cm kvar på varje sida);
  • vi applicerar en tvålösning på glaset;
  • applicera filmen på glasets övre kant och släta försiktigt;
  • fukta filmens utsida med samma medel som glas;
  • vi driver ut vatten och luft under filmen och slätar försiktigt ut produkten på ytan;
  • efter ett tag, med en kniv, skär vi materialet där det visade sig vara överflödigt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Vård utförs beroende på hur den matta effekten uppnåddes. Om ändringarna skapades kemiskt eller mekaniskt, torka helt enkelt av glaset med en fuktig svamp. Även på frostat glas kommer alla fläckar och smuts att synas. För att förhindra att fläcken fastnar i produkten måste den torkas bort direkt efter smutsbildning.

Om det finns en stark förorening på glaset kan du köpa en produkt för frostat glas i butiken, men det är värt att överväga att en frostad produkt är "rädd" för rengöringsmedel med fluor och silikon.

Bild
Bild

För att se till att frostat glas alltid förblir attraktivt och fungerar som en höjdpunkt i interiören, är det lämpligt att regelbundet utföra underhållsåtgärder . Torka av det frostade glaset då och då med fuktigt naturmocka eller skölj det med varmt vatten och ättika. Efter denna behandling torkas produkten.

Det är inte svårt att skapa en mysig atmosfär i ditt hem . En av de listade metoderna kan testas i praktiken och förnyat gammalt glas. Underhållsstegen inkluderar den vanliga avtorkningen av ytan med en trasa. Om fläcken är allvarlig kan den avlägsnas med en beprövad metod - ammoniak.

Med hjälp av mattor kan du inte bara gömma dig för nyfikna ögon, utan också skapa en oförglömlig atmosfär. Tillverkningsprocessen är mycket enkel, bara det är viktigt att följa instruktionerna, och du kommer att lyckas.

Rekommenderad: