Tallplanka: Egenskaper Hos Termosplanka, Fasad Och Rak Planka, översikt över "Extra" Och Andra Sorter Av Fasad Tallbrädor, Användning Och Installation

Innehållsförteckning:

Video: Tallplanka: Egenskaper Hos Termosplanka, Fasad Och Rak Planka, översikt över "Extra" Och Andra Sorter Av Fasad Tallbrädor, Användning Och Installation

Video: Tallplanka: Egenskaper Hos Termosplanka, Fasad Och Rak Planka, översikt över
Video: Tiger Corporation~Manufacturing Process of Vacuum Glass Liner 2024, Maj
Tallplanka: Egenskaper Hos Termosplanka, Fasad Och Rak Planka, översikt över "Extra" Och Andra Sorter Av Fasad Tallbrädor, Användning Och Installation
Tallplanka: Egenskaper Hos Termosplanka, Fasad Och Rak Planka, översikt över "Extra" Och Andra Sorter Av Fasad Tallbrädor, Användning Och Installation
Anonim

Planken är ett mångsidigt naturligt trämaterial som bearbetas med innovativ teknik . Används för externt och internt fasadarbete. I Europa har detta efterbehandlingsmaterial varit känt i mer än 50 år, i vårt land verkade det relativt nyligen, men är redan efterfrågat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

En högkvalitativ skiva används för tillverkning av plank. Resultatet är ett elitmaterial i form av plankor, bearbetade från alla sidor, inklusive sidorna och ändsidorna. Brädorna har avfasade och rundade sidoskär. Och även om planken liknar clapboard, finns det betydande skillnader mellan dem.

  • Plankbrädan har vattenavvisande egenskaper .
  • Material har inga spår , under installationen behöver den inte en rambas, som gör att du kan utföra installationen själv, först efter att du noggrant har studerat instruktionerna.
  • Enkel design låter dig enkelt byta ut en bräda med en annan utan att demontera en angränsande yta. Panelerna monteras snabbt och behöver inte ytterligare bearbetning på många år.
  • Planken finish är annorlunda slitstyrka och hållbarhet .
  • De monterade panelerna har luckor mellan ytorna, på grund av vilka det finns konstant ventilation för att säkerställa ingen kondens . Tjockleken på planken varierar från 1 till 2 cm, det finns inga standarder för längden, men vanligtvis erbjuder tillverkare material i längder på 2 och 4 m.
Bild
Bild
Bild
Bild

För fasadbeklädnad används huvudsakligen planken, tillverkad av autoklaverade tallskivor. Sådant värmebehandlat tallvirke kallas kollektivt termosin . Angarskaya lärk är särskilt populär som råvara för plankproduktion. Thermosine planken anses vara ett idealiskt efterbehandlingsmaterial för yttre ytbehandlingar, eftersom tekniken för uppvärmning av brädan i ångkamrarna får hartset i träets övre lager att härda. Som ett resultat kommer det motsatta materialet inte att släppa harts i varmt väder i direkt solljus.

Användning av tall i hus eller lägenheter fyller rummet med en delikat barrträd, skapar ett gynnsamt mikroklimat och enkel desinfektion av atmosfären . Ekpaneler är alltid prestigefyllda, dyra, sunda och vackert. Fasaden på sådana paneler kommer inte att förlora sitt representativa utseende i årtionden. Lind, bok, dahoma och andra träd har ett märkligt mönster och doft.

Detta betonas av olika kompositioner, impregneringar och andra sätt att bearbeta träytor. Tillverkarna försöker dock bevara sin naturliga skönhet samtidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelarna med planken bör beskrivas

  • Behandlingen av brädorna sker på automatiserade linjer träbearbetningsindustrin. Kvalitet och noggrannhetskontroll säkerställs i mellanliggande områden.
  • Brädan bearbetas av trä av vissa arter i full överensstämmelse med de angivna tekniska egenskaperna . I produktionsprocessen och konstant övervakning avvisas material även med små avvikelser från de nödvändiga parametrarna.
  • Under produktion av trä savträ, knutar och andra brister avlägsnas . Den rika nyansen och texturpaletten gör det möjligt att kombinera planken med ytor och material av olika kvalitet.

Produktionsbearbetningen av materialet säkerställer tekniskt sett de finaste luckorna mellan ytorna under installationen, vilket resulterar i att naturlig ventilation bildas. Detta garanterar säkerheten för det värmeisolerande skiktet mellan väggen och fasaden, eftersom paneler som andas inte tillåter kondens och att ruttna.

I byggnader kantade med planka finns det alltid frisk luft med ett speciellt mikroklimat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Den moderna marknaden erbjuder flera plankvarianter, som beror på träslag, brädets geometri, installationsmetoder, fasad eller rak konfiguration.

Avfasad tallplanka , även kallad sned eller rhombus, anses vara universell. Den används i både inredning och fasadarbeten. Visuellt liknar ändytan ett parallellogram. Den sneda utsikten har inga spår eller spikar, vilket inte tillåter att den stängs till en monolit, men detta säkerställer en konstant ventilationseffekt. En planka med ett snett snitt från utsidan förhindrar att vattendroppar tränger in. Från sidan liknar fasaden, gjord av romb, massivt trä.

Bild
Bild

Rak planka har tydliga sidoskär, som liknar ett foder i utseende. Den antiseptiska och lackerade ytan ger byggnaderna ett skandinaviskt utseende.

Bild
Bild

Med sin estetiska dragningskraft har den raka typen minskad prestanda . Avtäckta leder av enskilda beklädnadselement blir snabbt igensatta av smuts. Den raka slitsplankan är mer effektiv och pålitlig. En sådan lösning skapar ytskydd mot penetration av en aggressiv miljö.

Målad planka är en färdig att använda. Den rika paletten låter dig skapa en mängd olika stillösningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns 5 kvaliteter av detta efterbehandlingsmaterial i priskategorin

  • " Extra ". Oftast används betyget för inredning av bostäder och offentliga lokaler. Praktiskt taget inga brister, brädet är valt med samma yttre och tekniska egenskaper.
  • " Prima " … I denna klass är högst två defekter tillåtna, angivna för Extra -sorten. Det används för inredning av lokaler för icke-bostäder, liksom bad, bastur, cateringområden.
  • " AB " … Denna sort kan vara av vilken naturlig eller mekanisk typ som helst så länge den uppfyller kraven i DIN-68126. Används i utomhusarbete.
  • " MOT " … Samma brister är tillåtna som i den tidigare sorten, men utan några begränsningar.
  • " MED ". Den lägsta kvalitetsgraden används endast för tekniska ändamål.
Bild
Bild
Bild
Bild

Var används den?

Tallplanka används inte bara som fasadmaterial utan även för inredningsarbeten på loggior, balkonger, vindar, bostäder och bad. Dess hartshaltiga struktur behåller en delikat grandoft i många år.

Det tillämpas och vid konstruktion av staket … Dessutom skapar designers dekorativa markiser, volymetriska paneler och till och med möbler. Användningsområdet är stort - allt beror på lust och fantasi.

Bild
Bild
Bild
Bild

Montering

Innan du fortsätter med installationen av fasadskivor, är lådan förberedd. Lärktimmer är impregnerade med ett antiseptiskt medel, fixerat på väggarna över ett lager isolering med skruvar eller självgängande skruvar. Lag är fästa på ett avstånd av 1 meter från varandra. Fördröjningens läge är vinkelrätt mot fasadbeläggningens riktning. Om brädet skärs av, är dess ändar också täckta med ett antiseptiskt medel, som allt annat. Om fasaden är planerad att målas, är yttersidan inte täckt med kompositionen, eftersom detta kommer att skada målningen av hög kvalitet.

Den andra plankraden läggs först. Detta görs för att underlätta arbetet - en skena är fäst i stället för den första raden. Rälsens position måste kontrolleras med en laser- eller vattennivå - brädan måste vara strikt horisontell (såvida inte ett annat arrangemang förstås enligt projektet). Startskenan avlägsnas sedan och den första raden monteras på plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ändändarna skärs i rät vinkel och hörnändarna skärs 45 grader . Fästdonen ska monteras på baksidan - till höger och vänster om mittlinjen. Plastenheter installeras mellan raderna av brädor för att justera bredden på det nödvändiga gapet, eftersom brädan kan expandera över tiden. När installationen fortskrider frigörs armaturerna och används för nästa rader. Den tredje och efterföljande raden monteras på samma sätt.

För att förenkla kontrollen appliceras flera märken på lådan över hela höjden. Efter att den andra raden och raderna ovan är säkrade avlägsnas startstången och den första raden installeras. För att göra detta sätts planken in i det lediga utrymmet, de övre fästelementen rör sig under den andra raden, och den nedre fixeras med självgängande skruvar. På så sätt fortsätter beklädnaden längs hela fasaden.

Rekommenderad: