Installation Av En Planka: Infästning Av En Vertikal Rak Och Andra Plankor, Monteringsalternativ, Dold Och öppen Installation

Innehållsförteckning:

Video: Installation Av En Planka: Infästning Av En Vertikal Rak Och Andra Plankor, Monteringsalternativ, Dold Och öppen Installation

Video: Installation Av En Planka: Infästning Av En Vertikal Rak Och Andra Plankor, Monteringsalternativ, Dold Och öppen Installation
Video: Bygg ytterpanel del 2a: Montera stående panel | ESSVE 2024, Maj
Installation Av En Planka: Infästning Av En Vertikal Rak Och Andra Plankor, Monteringsalternativ, Dold Och öppen Installation
Installation Av En Planka: Infästning Av En Vertikal Rak Och Andra Plankor, Monteringsalternativ, Dold Och öppen Installation
Anonim

Planken låter dig mantla väggarna, vilket ger dem ett estetiskt utseende. Dessutom skyddar denna finish väl mot negativa naturliga påverkan. Tack vare sådan beklädnad kommer fasaden att se vacker ut länge och samtidigt hålla värmen väl. Användningen av plank är ganska bred, inte bara som dekoration, utan också för att skapa lusthus, verandor, markiser, däck, bryggor och i landskapsdesign.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

En fasadbräda som kallas planken kan framgångsrikt ersätta en bar, foder eller blockhus. Detta material används i stor utsträckning i olika konstruktions- och efterbehandlingsarbeten. Säker, det finns uppgifter för vilka planken är bäst lämpad. Till exempel kommer att installera en planka på byggnadernas fasader lägga till värme och ett elegant utseende till dem.

Du kan göra ett underbart staket, lekplats, möbler av det. Det bör noteras att materialet är resistent mot vatten och olika skadedjur. Såväl som det används ofta vid konstruktion av öppna verandor, lusthus, terrasser, för att avsluta tak och räcken.

Trots sin tunna profil har planken samma egenskaper som en däckbräda. Detta gör att den kan användas för golv.

Bild
Bild
Bild
Bild

För tillverkning av planka tas lärk, tall eller polymerkomposit oftast. Säker, lärk kommer att vara bättre än andra när det gäller egenskaper . Ett starkt och hållbart material erhålls från det, vilket också ger ljuddämpning. Tall innehåller ämnen som förhindrar spridning av röta och svampar.

Planering av byggnader kräver att ytan först behandlas med antiseptiska medel . Och det är också viktigt för fästningens tillförlitlighet att göra ramen korrekt. Dessutom är det möjligt att lägga material för isolering och ljudisolering under den. Experter rekommenderar att skivorna läggs horisontellt för att minska materialförbrukningen, och det hjälper också till att göra ytan så estetiskt tilltalande som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera typer av plankor

  • Hetero , som också kallas klassiker. Skiljer sig i raka kanter. Det är viktigt att montera det med ett tekniskt gap.
  • Avfasade , där ytorna är rundade och skurna i en viss vinkel (35-70 grader).
  • Med spår överlappade.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över fästelement

Professionella rekommenderar att du väljer ett fäste i rostfritt stål. Det kan helt återställa sina betydande kostnader. När du väljer stålprodukter är det viktigt att leta efter en zinkbeläggning. Det är värt att förtydliga att enkel målning inte är ett tillförlitligt metallskydd.

Orm ("våg") bra för att fästa en fasad planka, men kan också användas för en rak vy. Fästets namn kommer från en sicksackplatta. Denna typ av infästning har underarter, till exempel "Atlant", "kanal" och andra. Det bör klargöras att för denna typ behöver du inget annat än en penna, en linjal och en skruvmejsel. Av fästelementens funktioner är det värt att notera användningen för vertikal och horisontell infästning.

Plus med ormen är att den ger tillförlitlig fixering och har speciella stopp som förhindrar temperatur och annan deformation av planken.

Bild
Bild

PLANfix är en metallstång som är böjd i rät vinkel . Samtidigt finns en skarp spik på en av sidorna för att fästas på väggen. Varje sida av remsan är också försedd med hål för fixering. Den används främst för rektangulära plankor utan spår. När du installerar detta fästelement kan du använda spikar eller självgängande skruvar. På grund av det resulterande gapet finns teknisk ventilation.

Bild
Bild

" Duettfasad " är ett avancerat fästelement av ormtyp. Det är en kompositlist som är korrosionsbeständig och inte samlar upp fukt. Lämplig för alla typer av plankor och olika ytor, inklusive horisontella däck, takkonstruktioner och ventilerade fasader. Det är bekvämt att arbeta med detta fästelement, eftersom det är utrustat med ett speciellt stopp. Bland de många fördelarna är det värt att notera resistens mot svampar och olika patogena mikroorganismer. Det bör noteras att "duettfasaden" låter dig kompensera för termisk expansion av material. I denna form var de mest populära modellerna "Duet-70" och "Duet-90" för deras mångsidighet.

Bild
Bild

" Krabba " lämplig för plattsättning med en bräda med ändspår. Som regel, om "krabban" är av hög kvalitet, kommer den att vara gjord av galvaniserad metall. Dessutom kommer dess tjocklek att vara minst en millimeter. Fästdonen har två krokar i form av bokstaven "L", som passar in i spåret och som fixerar den främre brädan till fasaden. Det bör noteras att denna typ anses vara den mest mångsidiga, eftersom den kan kombineras med alla typer av plankor. Till exempel i standardversionen kan fästelementen användas för brädor där djupet på bottenspåret är 8 millimeter.

Bild
Bild

Omega är som en krabba , men har en enklare konfiguration och ett större gap mellan brädorna. Endast lämplig för slitsade plankor. Detta fästelement är mycket tillförlitligt och lämpligt för alla typer av träd. Det är en krökt platta med två krokar och ett hål för fixering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bro har en lång livslängd och enkel installation. Lämplig för aggressiva miljöer och hög luftfuktighet.

Det är värt att notera att användningen av detta fästelement påskyndar arbetet avsevärt.

Bild
Bild

Nyckel är en av de enklaste fästelementen. Det finns olika alternativ ("Richard Babij", "Gvozdek") som är lämpliga för brädor av olika typer och profiler. I utseende liknar den en vanlig nyckel, som har ett hål i locket för en självgängande skruv. Tack vare infästningen av denna typ kan två brädor sys på ramen samtidigt.

Bild
Bild

" Kobra " endast lämplig för rak planka, som är gjord av mjukt trä. Som regel har beslagen 2 baser, som är placerade i en vinkel och riktade i motsatta riktningar. En av dem har en spik 11 mm lång, och den andra har hål. Lämplig för horisontella och vertikala fästen.

Bild
Bild

" Katt " är en av fästelementen som ger snabb fixering. Lämplig för rak planka från alla träslag. Fästet är utrustat med en propp, ett hål och två dubbar som pekar åt olika håll. Detta ger en säker passform och ventilationsgap.

Bild
Bild

Duplex - dolda fästelement, som är två plattor och beslag som ger en låsanslutning. Fästning sker på grund av det ovala spåret och fixeringselementen. Denna typ av fästelement är lämplig för undertak, fasader och andra arbeten där tillförlitlig infästning är viktig.

Bild
Bild

" Kleimer " avser dolda fästelement som är tillverkade av galvaniserat eller stål. Kan användas med alla typer av plankor. Detta fästelement innehåller en bas, tunga, spikhål eller klammerfäste. Av fördelarna är det värt att notera användarvänligheten på både horisontella och vertikala ytor.

Bild
Bild

Installationsmetoder

Det enklaste sättet att montera planken är när du har tydliga instruktioner till hands. Läggtekniken utförs på två sätt: öppen eller dold (stängd). Om vi överväger installationen steg för steg kommer det att se ut så här:

  • påläggning av svarven;
  • lägga ett lager isolering;
  • installation av plank.

Således kan du enkelt och snabbt lägga fasadplankan med dina egna händer, vilket resulterar i att du får en vacker byggnad med en ventilerad fasad.

Bild
Bild

Öppen

Denna installationsmetod är enkel. Det innebär att brädorna måste fästas med självgängande skruvar eller skruvar från fasadens framsida. Av fördelarna är det viktigt att notera tillförlitlighet, eftersom alla naturliga påverkan inte kommer att riva av plankan, fäst på ett öppet sätt . I detta fall kommer finishen inte att se tillräckligt estetiskt ut, eftersom fästelementets huvuden kommer att vara synliga på ytan. Och även denna metod bör inte användas för lärk, så att sprickor inte visas på trädet.

Bild
Bild

Dold

För denna fästmetod det är nödvändigt att använda speciella fästelement, till exempel en orm, "krabba", nyckel, PLANfix, bro, "kleimer " och andra. Ett alternativ väljs beroende på typ av planka (rak, fasad, med spår) och typ av infästning (vertikal, horisontell).

Planken är förberedd för den slutna metoden, med början på skivornas layout på en plan yta längs basens höjd, som kommer att mantlas . Därefter appliceras dimensionerna på svarvkonstruktionen, som plankan ska fästas på. Metallplankor läggs på brädorna så att de sticker ut något (ca 1 cm) bortom kanten. I slutet av läggnings- och justeringsarbetet måste remsorna fixeras med självgängande skruvar.

Bild
Bild

Rekommendationer

Professionella rekommenderar att du väljer en mörkfärgad vindruta och ett svart ormfäste för en plank av rak typ, helst av plast. Detta beror på att den galvaniserade beläggningen kommer att flimra i luckorna. För det För att höljet ska fungera i många år och inte förlora sina egenskaper, bör du använda självgängande skruvar som har en korrosionsskyddande beläggning . I det här fallet bildas inte mörkare och rostfläckar på brädorna.

Vid beräkning av den mängd fästelement som behövs för att avsluta plankans yta är det viktigt att överväga några kriterier . Till exempel måste du känna till egenskaperna hos brädor, beslag, liksom ytan på ytan som ska mantlas. Det är bäst att använda en speciell formel för detta.

Rekommenderad: