Varma Hörn Från En Stång: Anslutning Av En Stång 150x150 Och Andra Storlekar Enligt En Stencil, Tvättas Ner En Profilerad Stång Och Monterar Ett Hörn Med Egna Händer

Innehållsförteckning:

Video: Varma Hörn Från En Stång: Anslutning Av En Stång 150x150 Och Andra Storlekar Enligt En Stencil, Tvättas Ner En Profilerad Stång Och Monterar Ett Hörn Med Egna Händer

Video: Varma Hörn Från En Stång: Anslutning Av En Stång 150x150 Och Andra Storlekar Enligt En Stencil, Tvättas Ner En Profilerad Stång Och Monterar Ett Hörn Med Egna Händer
Video: GB 25 SQ 80 - Duschmontage (Swedish) 2024, April
Varma Hörn Från En Stång: Anslutning Av En Stång 150x150 Och Andra Storlekar Enligt En Stencil, Tvättas Ner En Profilerad Stång Och Monterar Ett Hörn Med Egna Händer
Varma Hörn Från En Stång: Anslutning Av En Stång 150x150 Och Andra Storlekar Enligt En Stencil, Tvättas Ner En Profilerad Stång Och Monterar Ett Hörn Med Egna Händer
Anonim

Kvaliteten på ett trähus beror på hur väl det är monterat. Ju mer lufttätt huset är monterat från en bar, desto längre blir värmen kvar i det. Vid montering av timmerhus används varmvinkelstekniken för att undvika sprickbildning.

Bild
Bild

De vanligaste platserna där värme lämnar i trähus är hörn. För att skapa en förseglad anslutning av virket används en speciell monteringsteknik som säkerställer en tät sammanfogning av kronorna. De som ska lägga ett hus från en bar på egen hand bör studera olika typer av montering av ett varmt hörn för att bygga ett massivt och varmt trähus.

Beskrivning

Ett varmt hörn från en bar är en speciell teknik för att ansluta stockar med spikar och spår på ett visst sätt . Endast om denna teknik observeras är det möjligt att undvika att det uppstår "kalla broar" genom vilka värme kommer att lämna huset och fukt kommer att bildas på träet.

Bild
Bild

För att montera ett varmt hörn, använd specialutrustning filar ändarna av virket, som sedan passar tätt mot varandra när man lägger kronorna. För att skapa en god tätning av ett trähus måste ett antal viktiga regler iakttas:

  • ta hänsyn till förhållandet mellan timmerhusets och takets totala massa;
  • påverkan av yttre faktorer i form av exponering för fukt, vind, temperaturförändringar;
  • träets fuktnivå, som inte bör överstiga 20%;
  • den tid som krävs för krympningen av timmerhuset;
  • passa alla spår och utskjutande så att inga luckor bildas mellan dem.
Bild
Bild

Efter montering av kronorna kan du utföra ytterligare isolering av hörnet med naturliga hygroskopiska material:

  • bogsera;
  • jute;
  • mossa;
  • lin;
  • ullfilt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Korrekt montering av ett varmt hörn ger ett antal fördelar för ett trähus:

  • ramen blir så stark att den inte kommer att vara rädd för markrörelser, jordbävningar och andra yttre belastningar;
  • du kan klara dig utan att använda ytterligare isolering och spara på konstruktionen;
  • mögel och svampar kommer inte att bildas, skadedjur kommer inte att dyka upp;
  • kostnaden för fästelement reduceras - de kommer helt enkelt inte att behövas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Monteringen utförs på olika sätt, som har sina egna egenskaper och metoder för att skära träets fogar. Korrekt användning av denna teknik gör att du kan bygga ett fast och förseglat hus, där drag och fukt inte "går".

Veltorkat virke med ett korrekt skapat varmt kol är mindre känsligt för deformation och är mer ekonomiskt i drift.

Bild
Bild

Varianter av anslutningar

Var och en av anslutningsmetoderna har sin egen mekanism och kan utföras i flera versioner: med och utan resten. Tänk på deras typer:

"Skål"

Bild
Bild

"I tassen"

Bild
Bild

med rektangulär faner

Bild
Bild

"laxstjärt"

Bild
Bild

"Bastard"

Bild
Bild

med hjälp av en ändfog

Bild
Bild

Det enklaste är det ensidiga låssystemet för sammanfogning av virket . Med denna anslutningsmetod görs ett tvärsnitt på det profilerade träet ovanifrån. Spåret är gjort i form av en kvadrat eller rektangel. Ibland kan den användas för att säkra stiften.

Bild
Bild

En tvåvägsanslutning anses vara mer komplex. Den sågas igenom upptill och nedtill med ¼ av virktjockleken. En sådan anslutning gör ramen mer hållbar och helt undviker förskjutning. En sådan anslutning av ett varmt hörn används endast på en bar utan defekter och knutar.

Den mest förseglade och starkaste är den fyrsidiga anslutningen, som inte används så ofta på grund av att det krävs mer komplex förberedelse av virket innan det monteras.

Bild
Bild

Den mest ekonomiska och enklare anslutningen är utan rester, där överskottet av timmer inte kommer att sticka ut från väggen. Nackdelen med en sådan anslutning är dess lägre styrka jämfört med anslutningen med resten. Flera typer av en sådan anslutning används.

  • Ett halvt träd vid sammanfogning av balkar skär 50% från olika sidor … Med en sådan varm vinkel förstärks timret med pluggar efter läggning.
  • "I tassen", när sågsnittet görs med en mer komplex teknik och vinkeln är mer hållbar.
  • Dowels som endast används på lövträ . Dylarna fungerar som insatser i spåren. Således hålls träets sidosida och ändänden samman. Sväljformade pluggar anses vara de mest hållbara, men bara proffs kan göra dem.
  • Butt när du inte behöver såga virket … I detta fall fästs ändarna på de profilerade stockarna med häftklamrar, klämmor, vinklar. Vid användning av denna monteringsteknik krävs ytterligare isolering av de skapade lederna.
  • Med en tagg när upp till fem dubbar och spår kan användas. Vid montering placeras jute eller drag av naturliga hygroskopiska material omedelbart i spåren.
Bild
Bild

Raka och längsgående leder anses vara mer tidskrävande. I detta fall används komplexa typer av infästningar som kräver särskild utbildning av byggare. Sneda lås används mycket sällan när man skapar en skarv, eftersom denna teknik är mycket dyr.

Bild
Bild

Hur gör man det själv?

När man monterar från en färdigprofilerad balk på 150x150 eller 100x150 mm är det enkelt att göra ett varmt hörn med egna händer . Om virket är utan låsfördjupningar måste du göra rätt snitt av önskad storlek enligt mallen. Om avverkningen utförs för första gången med egna händer, görs det enligt en stencil eller mall så att spårens dimensioner blir desamma.

Bild
Bild

De som inte vet hur man arbetar med en yxa måste såga ner spåren, guidade av ritningarna. Innan arbetet påbörjas bör du behärska tekniken för att ansluta timmeret "spår till spår" i kronorna. Innan du lägger, måste du göra lite förberedelser genom att kontrollera fästelement och leder. De ämnen, från vilka pluggar och stift kommer att göras, behandlas med ett antiseptiskt medel och torkas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För de tre första kronorna används den jämnaste strålen utan knutar och andra defekter, med en geometri som är idealisk för en bandfundament.

För blivande snickare är det bäst att använda det enklaste sättet att skapa ett varmt hörn som inte behöver skära spår och tappar.

I detta fall vilar balken med sin rumpa mot sidoytan på en annan stock. I hörnfogar hjälper metallfästen eller stift, som måste beläggas med linolja före användning.

Låsanslutningen blir mer tillförlitlig när en spik sätts in i spåret. I detta fall är läggningen mer hållbar och lufttät. Innan dess skapas spår och spikar i träets ändar med hjälp av mallar, med vilka kronorna sedan knyts i hörnen. För att göra sömmen mer lufttät måste du sticka med hjälp av isolering och lägga den mellan stockarna. I detta fall måste spåret helt motsvara spetsen så att murverket, till exempel 18x180 mm, är lufttätt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Först måste du göra en trämall, med hjälp av vilken markeringarna sedan utförs i ändarna av de profilerade stockarna för att utföra sågen. På varje balk skärs ett spår och en spik ut enligt de skapade schablonerna. När du lägger virket bör en ritning användas, vilket kommer att indikera alterneringen av slottssegmenten. Därför måste du rita ett diagram där följande kommer att anges:

  • kronans ordinarie nummer;
  • den typ av anslutning som används i ändarna;
  • öppningarnas position i den monterade väggen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alternering av sågar längs kronorna

För att öka styrkan och densiteten hos de anslutande segmenten, använd runda stift av trä. Lägg lederna med låset, varva jämna stockar med en spik och udda med ett spår.

Bild
Bild

Den första gusset är gjord med en spikligering av en halv trädrot. Följande kronor fästs med hjälp av ligeringstekniken med den lägsta strålen - då passar den tätt in i låset. Därefter bör anslutningen förstärkas med en plugg med den nedre och övre raden.

I den första stången görs en tagg 1/3 av stångens bredd. I resten av kronorna måste tappens bredd motsvara spårets bredd.

Schema för att markera skapandet av leder i ett timmerhus från en stång på 6x9 meter i storlek: bokstäverna A och C betecknar längsväggarna, D och B - tvärväggarna, E - den inre skiljeväggen; nummer 1 - träets fogar.

Bild
Bild

Vid uppförande av kronor bör skarvning och längsgående anslutning av stången, som inte blir stark, undvikas. Professionella föreslår för nybörjare snickare att välja en rak tapp för att gå med i virket.

För att använda den måste du skapa en mall där du måste ange mellanrum på 5 mm för isolering. Gash på spiken måste göras från den sida som kommer att se inuti timmerhuset. Andra väggar ska ha spikar med vänster och höger såg. För att göra detta behöver du bara vända mallen upp och ner.

Du kan förstärka anslutningen med hjälp av en träpinne, placera den diagonalt från sidan av kanten av det yttre hörnet.

Bild
Bild

När du utför ett varmt hörn under byggandet av ett lanthus eller ett bad, bör markägare som inte har snickeri köpa ett färdigt virke med spår eller spikar, vilket kommer att kosta mer än vanligt. Du kan också bjuda in kvalificerade hantverkare som kommer att bearbeta ändarna enligt groove-tenon-systemet och montera ramen utan tekniska fel.

Rekommenderad: