Storlekar På Fiberplattor: Vad är Standardtjockleken Och Längden? Plattor 4-5 Mm Och 6 Mm, Plåttjocklek För Möbler Och Golv

Innehållsförteckning:

Video: Storlekar På Fiberplattor: Vad är Standardtjockleken Och Längden? Plattor 4-5 Mm Och 6 Mm, Plåttjocklek För Möbler Och Golv

Video: Storlekar På Fiberplattor: Vad är Standardtjockleken Och Längden? Plattor 4-5 Mm Och 6 Mm, Plåttjocklek För Möbler Och Golv
Video: Part 2 ||DIY dining table || Made of tiles and metal 2024, April
Storlekar På Fiberplattor: Vad är Standardtjockleken Och Längden? Plattor 4-5 Mm Och 6 Mm, Plåttjocklek För Möbler Och Golv
Storlekar På Fiberplattor: Vad är Standardtjockleken Och Längden? Plattor 4-5 Mm Och 6 Mm, Plåttjocklek För Möbler Och Golv
Anonim

Dimensionerna och vikten på fiberplattor är naturligtvis viktiga egenskaper som är av stor betydelse under drift och installation. Samtidigt kan tjockleken och längden på plattorna vara både standard och icke-standard. Låt oss ta reda på vilket alternativ som är rätt för en viss situation.

Bild
Bild

Varför behöver du veta måtten

Fiberbrädor, som har en tätare struktur, kallas också hårdplatta. Råvaran för tillverkning av skivor är avfall från träbearbetningsindustrin, trä. I vissa fall läggs pappersavfall till. Flis bearbetas, krossas till spån, sedan males det till fibrer, som sedan blandas med alla komponenter. Och bindemedlet är lim eller harts.

Bild
Bild

Detta material är lämpligt för både hemrenovering och möbeldesign . Fiberboard har en lägre kostnad än naturligt trä. Dess främsta fördelar inkluderar fuktbeständighet och stor arkstorlek. Täta fiberplattor har hög plasticitet och låg vikt, och deras egenskaper förändras inte under lång tid även under påverkan av vatten.

Bild
Bild

Under köpet är det värt att utvärdera sådana parametrar för panelerna som deras densitet, vikt, lagringsförhållanden och förflyttning av råvaror . En av de viktiga rollerna spelas av tjockleken och ytan på fiberplattan. Det finns många typer av paneler, men det finns vissa parametrar som är viktiga. Dessutom beräknas en avvikelse som kan tolereras när dimensioner är högre än normen, eftersom detta påverkar arbetsområdet, produktstyrkan och mängden avfall.

Korrekt vald tjocklek hjälper till att spara pengar. Det är nödvändigt att känna till måtten på plåtens tjocklek så att materialet kan användas ekonomiskt och effektivt.

Bild
Bild

De mest populära storlekarna som säljs är 1 till 3 meter långa och 1-2 meter breda . Det är ganska svårt att transportera en sådan struktur, men kostnaden kompenserar för alla nackdelar. Och stora plattor är lämpliga för konstruktion i industriell skala.

Bild
Bild

Massiva lakan används för att dekorera lokalerna . Arean beräknas så att en reservdel finns kvar, som används för skärning. Små bitar kan köpas från specialföretag eller träbearbetningsindustrier. Ekonomisk skärning utförs med hjälp av mätningar av rummet (tak, väggar och golv).

Bild
Bild

Nästa steg är att rita upp diagram och klippa ut materialet . Det är viktigt att korrekt beräkna parametrarna i rummet, för att köpa det erforderliga antalet fiberplattor. Som ett resultat blir valet det alternativ som ger den mest effektiva materialförbrukningen. Ett material med en liten tjocklek och en stor yta deformeras lättast. Om du behöver en mer flexibel grupp, bör du välja mjukare fiberboard.

Bild
Bild

Standardarkstorlekar

Plattor med en tätare struktur kallas hardboard. Sådana kvaliteter kan erhållas genom att tillsätta fler råvaror, som pressas under tryck. Fiberboard har stora bredder och längder . Dessutom bevaras följande fördelar med råvaror: minimal värmeledningsförmåga, hög ljudisolering, inga skador på miljön.

Bild
Bild

Fiberboard är ett ganska billigt material jämfört med kostnaden för andra material för 1 m³.

Enligt syftet och produktionsegenskaperna kan brädorna delas in i mjuka, hårda, halvhårda och superhårda. Alla plattor är dimensionerade enligt tekniska krav . Alla typer av mjuka plattor är 300, 270, 250, 180, 160, 122 centimeter långa och 170 och 122 centimeter breda. För märket M-20 är tjockleken 8 och 12 mm, och för märkena M-12 och M-4-12, 16 och 25 mm.

Halvfasta ark har en tjocklek av 6, 8 och 12 mm . För hårda och superhårda är tjockleken 0, 32, 0, 45 och 0, 6 cm. Panelernas maximala yta är 610 x 214 cm. Den mjuka typen har blivit den mest mångsidiga inom byggbranschen. En sådan panel används för att isolera och ljudisolerade lokalerna.

Bild
Bild

Så, mjuka plattor används för olika ändamål . Till exempel att skapa värmeisolering av hög kvalitet för rum och tak. Mineralull och polystyren används tillsammans. Detta material skyddar takbeläggningen från yttre faktorer. Dessa plattor förbättrar akustiken i rummet. Materialet används för att dekorera väggar av betong, trä, tegel.

Bild
Bild

Träskivor kan också fungera som ett substrat för beläggningen . Tjockleken på fiberplattan varierar från 7 till 12 mm. Denna typ används för möbelproduktion. Till exempel är detta alternativ lämpligt för väggar och möbellådor. En annan applikation är underlag för att täcka golvytan.

Bild
Bild

Plywood med en solid struktur är lämplig för konstruktion av lådor, väggar i möbler, dörrar i växlar . Densiteten för ett sådant material är cirka 1000 kg per 1 m3, och tjockleken är 4, 5, ibland når den 6 mm. Den främre delen av denna platta är adlad med en syntetisk och melaninfilm.

Bild
Bild

Ytan är blank och matt, även imiterad för en trä- eller kakelbeläggning. Du kan välja färg för materialet efter din egen smak. Men ett fast material har olika densitet, hållbarhet och framsida. Därför finns det flera typer av fasader:

  • Ena sidan är dekorativ. Detta format betecknas med bokstaven T.
  • Den sida som anses vara framsidan är gjord av tunt trä. Det är betecknat T-C.
  • Panelen med hög fuktbeständighet har ett T-B-format.
  • T -SV - beteckning för paneler med fuktbeständighet och fin sammansättning.
  • Med en målad framsida - T -P.
  • Den målade sidan har en finfördelad komposition, som betecknas T-SP.
  • Lågdensitetsark - HT.
Bild
Bild

Superhård panel har en densitet på cirka 950 kg per 1 m³ . Detta är ett material med en anständig kvalitetsnivå. Det kännetecknas av stor enkelhet och användarvänlighet. För att få en hög densitet av fiberboard behandlas den med pektol. Denna typ av fiberboard används vid konstruktion av valv, skiljestrukturer och dörrar.

Bild
Bild

Denna kakel har också en speciell isolering från el, vilket gör det möjligt att bygga in den i dörrarna för sköldarna.

Superhårda paneler är lätta att hantera, samt att installera i en struktur . Plattor med en dekorativ sida har inte bara ett attraktivt utseende, utan också utmärkt motståndskraft mot fukt. Detta alternativ slits ut mycket längre än vanligt. Beläggningen bildas gradvis: lager appliceras en efter en.

Bild
Bild

Laminerade fiberplattor används i både grovbearbetning och fasningsarbete. Till försäljning är de mest populära panelerna belagda med syntetiskt harts. Denna ytbeläggning är starkare och mer fuktbeständig. Laminering ger en vacker konsistens för detta material. Priset för det varierar baserat på värdena för höjd, längd, bredd. Det finns flera typer av laminatfiberplatta:

  • Foder är ett material med en uppdaterad konfiguration, som består av sammankopplade plankor, som visuellt liknar en träkonstruktion.
  • En produkt gjord av kakel med olika områden. För älskare av anpassad inredning är det här alternativet perfekt.
  • Ark med ett stort urval av färger, infästningar och texturer.
Bild
Bild
Bild
Bild

I grund och botten har plattorna en tjocklek på 3 mm till 2,5 cm, men de skiljer sina storlekar för olika grupper. De tjockaste arken innehåller plattor med låg och medelhög densitet, och deras parametrar är indelade i kategorier: 8, 10, 12, 16, 25 mm. För halvfasta plattor kan tjockleken vara 6, 8 eller 12 mm. De hårdaste typerna av plattor har en tätare struktur och deras tjocklek är 3, 2, 6 eller 4,5 mm.

Standardpanelens mått är ungefär samma storlek, vilket beror på tillverkaren . Längdintervallet är från 122 till 366 cm, och bredden är från 120 till 214 cm. Godkända standarder finns i den tekniska dokumentationen.

Förutom standarder anges maximala värden i indikatorerna. Till exempel, för en mjuk typ av fiberboard, motsvarar detta värde 5,5 meter, och för en hård version är det 6 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland beställer de modeller i form av rutor . Detta material är inte efterfrågat bland byggare av privata byggnader, men det används i industriföretag.

Bild
Bild

Densitet och vikt

Träfiberplatta är tillverkad av trä som slipas till korn. Under hög temperatur pressas sedan fibrerna till ett homogent råmaterial. Vid bildandet av kakel hjälper också en eld av lin och avfall från vass. Källan krossas till chips och kokas i en alkalisk lösning. Därefter pressas det resulterande råmaterialet under hög temperatur och högt tryck (10-50 kgf per 1 cm). Beroende på pressning av träfiberväv kan flera typer särskiljas:

  • Superhårda densitetsplattor har en bulkdensitet på 950 kg per 1 m2.
  • Massiva paneler med en bulkdensitet på minst 850 kg per 1 m2.
  • Halvfast kakel med en massa på 400 kg per m2.
  • Efterbehandlingspaneler med en massa på 250-350 kg per 1m2.
  • Isoleringsprodukter som väger upp till 250 kg per 1 m2.
Bild
Bild

En av de viktiga egenskaperna hos fiberboard är densitet, vilket påverkar produktens vikt . Minsta densitet är 800 kg per m³ och maxvärdet är 1100 kg per m³. För att bestämma hur mycket alla konstruktionsråvaror väger, beräkna summan av volymen för hela satsen och multiplicera det resulterande antalet med densitetsvärdet. Det exakta antalet densitet anges i dokumenten. Då kommer byggaren att veta vilken typ av transport som är värd att beställa.

Bild
Bild

Produkter med en mjuk komposition och låg densitet har en dekorativ funktion . Maxvärdet är högst 400 kg per m3. Minsta densitet är 100 kg per m3. För paneler med ett mellanliggande densitetsvärde är minimiantalet 600 kg per m3.

Bild
Bild

Hur man väljer plattor efter tjocklek och längd

Träfiberplatta är en populär råvara i byggnadsarbete, som tillverkas på basis av trä. De används inom olika områden, och en av de främsta fördelarna är deras låga kostnad, vilket är mycket ekonomiskt under konstruktionen . Dessutom kommer sådana råvaror inte att misslyckas vid dåliga väderförhållanden och kommer att fungera i många år. Korrekt valda parametrar för produkten kommer att ge fördelar i form av värme- och ljudisolering, och ytan kommer att omvandlas till en jämn beläggning.

För att minimera avfall i produktionen är det viktigt att exakt beräkna byggnadskonstruktionernas dimensioner.

Bild
Bild

Det är värt att kontrollera att alla dokument och frimärken överensstämmer - annars kan du få en produkt av låg kvalitet, vilket naturligtvis kommer att medföra ganska stora ekonomiska förluster . Och innan du köper måste du bekanta dig med flera företags produkter samtidigt och sedan beställa fiberboard.

Bild
Bild

Sökandet efter råvaror är baserat på skillnader i tjocklek, kostnad och dimensioner av fiberplatta. Styrka kvalitet och tjocklek beror på varandra. Därför måste du välja beroende på materialets framtida syfte. Flera mål kan särskiljas:

Porösa belagda mjuka plattor är lämpliga för vägg- och takbeklädnad . Deras tjocklek beräknas enligt den värmetekniska kapaciteten. Denna typ är utrustad med ljudisoleringskvalitet. Utrusta golvet med ett undergolv av en panel med en tjocklek på 8 till 12 mm, vilket hjälper till att dölja alla ojämnheter i golvet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den halvfasta versionen har en tjocklek på cirka 12 mm, medellång hållfasthet, vilket är lämpligt för konstruktion av möbler . Det används perfekt i möbelproduktion, varifrån väggar och lådor i skåp är konstruerade. När det gäller byggarbetsplatsen används ett sådant material för substratet till golvbeläggningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den fasta typen av paneler har en tjocklek på cirka 6 mm, det är ett ganska tunt material, men mycket hållbart, med en icke-porös struktur . Lämplig för mellanväggar, tak, väggar, dörrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den superhårda panelen har en hög densitet och låg tjocklek . En sådan panel kommer att vara valet för beklädnadsarbete. Till exempel kan den användas för dekoration av möbelbeklädnad, ytterdörrar, golvbeläggning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fiberboard är ett material som kännetecknas av sin låga kostnad och höga användbarhet . För att välja rätt material måste du i detalj studera de tekniska egenskaperna, strikt följa konstruktion och installationsteknik. Produkten inspekteras preliminärt med avseende på flis, skador, fläckar, sprickor eller svullnad. Förpackningar för råvaror måste vara korrekta, innehålla information om produktionsort, företag, storlek, produktionsdatum och lagringsförhållanden.

Förutom, Förpackningen måste ha en stämpel som garanterar att kraven på teknisk kontroll uppfylls … Om sådan information inte är tillgänglig är det bättre att vägra att köpa. Stora företag väcker mer förtroende, och chansen att nödvändig information inte tillhandahålls minimeras. Det viktigaste är att inte glömma att först mäta ytan på väggarna, taket, golvet, varefter det blir lätt att välja önskad produkt.

Bild
Bild

Hur du skär fiberplattan korrekt och jämnt för önskad storlek och enkel transport kan du lära av följande video.

Rekommenderad: