Mått På HDF-ark: Standardtjocklek På Laminerade Och Andra Skivor, Möbelpaneler 3-4 Mm Och 5-6 Mm, Andra Format

Innehållsförteckning:

Video: Mått På HDF-ark: Standardtjocklek På Laminerade Och Andra Skivor, Möbelpaneler 3-4 Mm Och 5-6 Mm, Andra Format

Video: Mått På HDF-ark: Standardtjocklek På Laminerade Och Andra Skivor, Möbelpaneler 3-4 Mm Och 5-6 Mm, Andra Format
Video: King Kong VS 1000 Dinosaurs | ARK 2024, April
Mått På HDF-ark: Standardtjocklek På Laminerade Och Andra Skivor, Möbelpaneler 3-4 Mm Och 5-6 Mm, Andra Format
Mått På HDF-ark: Standardtjocklek På Laminerade Och Andra Skivor, Möbelpaneler 3-4 Mm Och 5-6 Mm, Andra Format
Anonim

Det finns en hel del olika byggmaterial på marknaden nu, men flisplattor intar en speciell plats. De används både i efterbehandlingsarbeten och i inredning av lokaler. Idag kommer vi att prata om en ganska intressant typ av dessa plattor - HDF. Även om de dök upp för inte så länge sedan har de redan lyckats vinna popularitet i denna nisch.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är tjockleken?

Namnet på dessa plåtpaneler kommer från de första bokstäverna i det engelska uttrycket High Density Fiberboard, som översätts till ryska som "high density fiberboard". Produktionen av detta material liknar produktionen av andra paneler från sågspån och spån. Men för produktion av HDF tas det mest miljövänliga avfallet från sågverk, där det inte finns giftiga ämnen och formaldehydhartser.

I detta skede produceras två typer av sådana plattor

  • Slipad . Efter tillverkningen slipas produktens yta för vidare målning eller lackering. Skiljeväggar är gjorda av sådana plattor, de används som ett substrat innan du lägger laminat etc. De används också i stor utsträckning vid möbelproduktion, från dessa paneler erhålls utmärkta bottnar för lådor, bakväggar i skåp eller skåp och mycket mer.
  • Dekorerad (lackerad) . Erhålls genom grundning och målning av slipade paneler. Sedan appliceras huvudfärgen, imiterar naturligt trä. Det är ett idealiskt material för tillverkning av skåpmöbler och dörrar.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att förbättra panelernas egenskaper kan du göra dem laminerade. För detta upphettas melaminhartser, som under uppvärmning sprids över ytan och, när de kyls, bildar den tunnaste filmen. Efter avslutad process behöver panelerna inte ytterligare bearbetning. Även om vissa tar denna titt i en separat grupp, är laminerade sådana en underart av dekorerade.

HDF -arkstorlek:

  • i längd är de 2440, 2500 och 2800 mm;
  • bredd är 1830 och 2070 mm;
  • tjocklek - 2, 3, 4, 5, 6, 8 mm;
  • densitet - upp till 1000 kg / m3.

De tillåtna avvikelserna från standardformatet kan vara högst 0,2 mm och högst 0,5 mm. Den vanligaste storleken är 2800x2070x3, men för tillverkning av vissa dekorativa element produceras 2070x695x3 mm paneler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Applikationer beroende på mått

HDF -skivor används inom olika områden

  • Möbeltillverkning. Oftast används de för lådor och bakväggar av högkvalitativa möbler: skåp eller stoppade.
  • De gör utmärkta innerdörrar till ett kontor, ett hus, en sommarstuga, ett café och så vidare.
  • På grund av deras höga hållfasthet och tillförlitlighet erhålls utmärkta skiljeväggar från panelerna. Deras dimensioner gör det möjligt att sätta upp dem med hög hastighet.
  • Internt arbete. Den lilla tjockleken på plattorna gör att du kan spara mer användbart utrymme i rummet. Samtidigt är det möjligt att montera dem inte bara på väggarna, utan också på taket, vilket väsentligt utökar listan över applikationsområden. De kan användas som underlag för laminatgolv. Plattornas dimensioner bidrar till en ökning av arbetshastigheten.
  • Köksförkläden. Olika metoder tillämpas på plattorna, och från dem erhålls en utmärkt ersättning för plattor. Trevlig kostnad och frånvaro av sömmar är ett stort plus i köksinredning. Anpassade storlekar kan användas för att minska materialförbrukningen.
  • Dekor. Galler är gjorda av dessa plattor för att dölja ventilationsöppningar, tavelramar. De gör också utmärkta skärmar som täcker värmeradiatorer från nyfikna ögon, hål skärs i dem för fri luftpassage.
  • Efterbehandling. Lätt vikt och hög tillförlitlighet gör det möjligt att använda detta material för att täcka interiören i bilar och personbilar.

I de flesta fall måste stycket klippas för att få komponenter i rätt storlek för efterbehandling eller dekoration.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Att välja HDF -kort är inte en lätt uppgift. För att göra rätt val måste du bekanta dig med materialets tekniska egenskaper, dess fördelar och brister i förväg. Även panelernas tillämpningsområde är av stor betydelse. Låt oss börja med meriterna.

  • Hög tillförlitlighet . Panelerna är bara 3 mm tjocka och har ganska anständig hållbarhet.
  • Lång användningstid . Tallrikar kan tjäna i minst tio år, behålla sina egenskaper och utseende även under förhållanden när de utsätts för ånga, fett eller kokande vatten. Fläckar kan enkelt tvättas bort och materialet ser ut som nytt.
  • Miljövänlighet . Endast naturliga ingredienser används i produktionen. Även vid uppvärmning avger de inte ämnen som är skadliga för kroppen.
  • Ett stort urval av olika färger, vilket gör att du kan välja dem för vilken inredning som helst . Du kan också beställa fotoutskrift, men det kommer att kosta mer.
  • Enkel installation . Dessa produkter kan mycket enkelt fästas på väggen med självgängande skruvar eller lim, om de används som förkläde i köket eller som skiljeväggar.

Förutom de angivna fördelarna är priset trevligt. Dessa paneler är betydligt billigare än trä och kakel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också nackdelar - vi kommer att beskriva dem

  • Endast standardkortformat är tillgängliga, och det finns få av dem. Om panelerna är planerade att användas för att dekorera ett stort område, måste du köpa ytterligare element, och detta är en extra kostnad.
  • Om installationen av plattorna på väggarna gjordes felaktigt kan de deformeras efter ett tag.
  • Eftersom produkterna smulas under skärning krävs stor omsorg.

När du köper bör du vara uppmärksam på tillverkaren. Det finns många skrupelfria leverantörer vars produkter snabbt kommer att förlora sina värdefulla egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer för vård och användning

Produkter från betrodda tillverkare behöver ingen särskild vård. Det räcker med att ta bort all smuts på en gång, utan att skjuta upp det till senare. Detta kräver en fuktig trasa eller svamp. För att materialet ska fungera länge måste enkla villkor vara uppfyllda:

  • håll alltid panelerna rena;
  • tvätta endast med icke-aggressiva medel, använd aldrig metallborstar osv.
  • placera inte värmeenheter i närheten;
  • utsätt inte för stark mekanisk påfrestning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha studerat alla funktioner i detta material måste du bestämma färgen. Vanligtvis imiterar paneler dyrt naturligt trä, men det finns alternativ med fotoutskrift. Sedan bestäms de med tjockleken på plattorna - det beror på var den ska användas. För tillverkning av möbler eller som förkläde kan du använda tunnare sorter . Och för installation av hoppare i rum, arrangemang av väggar, golv eller tak måste du välja baserat på de förväntade belastningarna.

När du väljer måste du ta hänsyn till alla dessa nyanser. På grund av dess egenskaper är HDF -skivor att föredra framför paneler av andra liknande material (MDF eller spånskiva). Och om installationen också utförs enligt alla regler, kommer de att glädja dig mycket länge.

Rekommenderad: