Tungspånskiva: Fuktresistent Spånskiva För Vägg- Och Golvbeklädnad, QuickDeck -brädor Och Andra Tillverkare, Brädstorlekar

Innehållsförteckning:

Video: Tungspånskiva: Fuktresistent Spånskiva För Vägg- Och Golvbeklädnad, QuickDeck -brädor Och Andra Tillverkare, Brädstorlekar

Video: Tungspånskiva: Fuktresistent Spånskiva För Vägg- Och Golvbeklädnad, QuickDeck -brädor Och Andra Tillverkare, Brädstorlekar
Video: Plywood Flooring - An inexpensive alternative to hardwood floors (1) 2024, April
Tungspånskiva: Fuktresistent Spånskiva För Vägg- Och Golvbeklädnad, QuickDeck -brädor Och Andra Tillverkare, Brädstorlekar
Tungspånskiva: Fuktresistent Spånskiva För Vägg- Och Golvbeklädnad, QuickDeck -brädor Och Andra Tillverkare, Brädstorlekar
Anonim

Varje konstruktion eller till och med minimal reparation innebär arbete som rör nivellering av golv, tak och väggar. Använd helst en fuktbeständig tungspånskiva för detta, vars särdrag är motståndskraft mot hög luftfuktighet. Som en anslutning finns det praktiska spår i arkens extrema delar. Det viktigaste är att känna till installationsreglerna och tekniken för att lägga plattorna.

Bild
Bild

Särdrag

Ordet "tunga" i översättning från tyska betyder " Kork ". Inom byggbranschen är fjädern en ovanlig typ av bearbetning av panelernas kantdelar, varav två i form av ett spår, och de andra två liknar en ås. När du förenar tung-och-spårstrukturen faller åsen på det ena arket i kontaktstycket på det andra. Detta fäste anses vara mycket starkt och hållbart.

Vid tillverkning av räfflad spånskiva används metoden för varmpressning av spån i kombination med en paraffin- och melaminblandning. Således visar det sig hållbar tallrik med en lagerstruktur . Tack vare denna skapande metod är materialets struktur ogenomtränglig för extrema temperaturer. Det är därför den kan användas som bas för kakel. Det viktigaste är att alla anslutande sömmar är tätt fixerade till varandra.

Fuktbeständig plåt staplad spånskiva har ökad styrka . De är resistenta mot olika böjningar, påfrestningar och möjliga knäckar. På grund av dessa egenskaper är detta material tänkt att användas för både fin och grov installation av valfri beläggning. Spånskivor i tungan installerade på reglar sitta stadigt på ytan, kräka inte. De tål tunga belastningar.

Om frågan gäller hur golvet täcker mer än 100 kvadratmeter är det att föredra att lämna små luckor mellan plattorna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Spånskivan har precis som alla andra byggmaterial ett antal fördelar och nackdelar. Den första är tänkt att överväga fördelarna med korkplattor:

  • hög densitet garanterar konstruktionens styvhet och styrka;
  • industriell bearbetning av spånskiva gör att du får den jämnaste ytan på vägg-, golv- och takbeläggningar;
  • Bekvämlighet och enkel installation, på grund av vilken det inte är nödvändigt att ringa en specialist för att installera plattorna;
  • hög motståndskraft mot fukt hjälper till att installera räfflade spånskivor i rum med hög luftfuktighet;
  • överkomlig kostnad;
  • möjligheten att återvinna tidigare använda plattor.
Bild
Bild

Vidare föreslås att du bekantar dig med några av de brister som fortfarande plågar spårskivor

  • Utseende plattor kan inte kallas estetiska, därför används detta material oftast i grov efterbehandling eller för att utföra dolda arbeten.
  • Innan du köper spånskiva måste du titta materialkomposition … Vissa spisar använder formaldehydhartser, som är giftiga och kan skada människors hälsa.
  • Spånskivorna har en plan, rak yta … Följaktligen är det inte möjligt att använda plattor för bearbetning av krökta strukturer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

För att underlätta installationen av räfflade spånskivor tillverkar och släpper tillverkare ark i olika storlekar. Plattor med en längd av 600 mm används huvudsakligen. Men på rea kan du hitta alternativ och större storlekar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Här är en tabell med mått på räfflade spånskivor

Plattform

Tjocklek

1830x600 mm 12 mm
1830x600 mm 16 mm
1830x600 mm 22 mm
2440x900 mm 12 mm
2440x600 mm 16 mm
2440x600 mm 22 mm
1200x600 mm 38 mm
1830x600 mm 38 mm
1830x600 mm 22 mm
2440x600 mm 15 mm
2440x600 mm 18 mm
2440x600 mm 22 mm
Bild
Bild
Bild
Bild

12 mm paneler används huvudsakligen för beklädnad av tak och väggar. För golv rekommenderas att lägga ark med en tjocklek på 16-22 mm.

Tillverkare

Idag på byggmarknaden kan du hitta spårskivor av olika tillverkare. Bland dem kan företag som StroyExpert, SPHERE, Plywood Plus, PlitTorg-S.

Ändå är QuickDeck -företaget mycket populärt. Detta är ett verkligt byggvarumärke känt i många städer i Ryssland och grannländer. Alla QuickDeck -produkter har en lista med specifika funktioner:

  • materialet är av hög kvalitet, hög hållfasthet, motsvarande europeiska standarder;
  • spånskivor från denna tillverkare är helt miljövänliga;
  • plattans framsida tolererar lätt effekterna av ultraviolett strålning;
  • materialet från denna tillverkare har en hög brandbeständighet;
  • QuickDeck tungspånskivor har ljudisolering av hög kvalitet;
  • arkens yttre beläggning kräver inget särskilt underhåll.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Fuktresistenta tungspånskivor används för utjämning av väggar för efterbehandling, nämligen: tapeter eller plastpaneler . Tack vare tungspånskiva blir det möjligt att skapa interiörpartitioner med hög styrka och tillförlitlighet. Med detta material är taket och golvbeläggningarna jämna.

Och även ark med räfflade spånskivor kan användas som efterbehandling av enskilda strukturer, till exempel lådor och kolumner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Spårade spånskivor måste ha sådana egenskaper som böjhållfasthet, draghållfasthet och minimal tendens att svälla … När det gäller att ordna golv bör spånskivor vara tjockare, minst tre lager. Det är bäst att de består av 5 lager . För avslutning av tak- och vägggolv är tungspår med en minsta tjocklek ganska lämpliga.

Glöm inte att ett annat viktigt krav för val av spånskiva är namnet på tillverkaren. När du köper ett byggmaterial bör du inte överväga billigare produkter från okända företag.

Låt det vara lite dyrare, men det kommer att visa sig vara ett högkvalitativt och hållbart material.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsregler

Det finns flera regler för installation av räfflade spånskivor, som måste följas strikt. Annars blir det omöjligt att göra utjämning av ytor av hög kvalitet.

Det är mycket viktigt att följa regler för golvläggning , särskilt om du monterar arken själv. Det är viktigt att inte glömma att lämna avståndet mellan plattorna och väggen är ca 1 cm … För att upprätthålla detta gap är det nödvändigt att installera speciella distanser av önskad storlek. Plattorna vilar mot dem. Och när installationen är klar tas packningarna bort.

Bild
Bild

Först och främst måste stockar läggas på den grova ytan. Tallrikar ska läggas ut längs väggen med spikar mot dig och sedan gå vidare till nästa rad. När du mantlar den andra raden kan du använda segment från de sista och första plattorna i en redan upplagd rad. Det viktigaste är att de tvärgående sömmarna inte sammanfaller med varandra, vilket liknar tegeltekniken.

Innan plattorna sammanfogas är det nödvändigt att belägga dem med PVA -lim. Sedan faller sprinten in i spåret och är dessutom utrustad med en gummihammare. Efter att ha fått den anslutning som krävs, fixas de installerade arken. För att göra detta, ta bara upp en skruvmejsel och självgängande skruvar.

Det är mycket viktigt att uppmärksamma några små saker .… För att dra åt spårade skivor måste du vara uppmärksam på de svarta självgängande skruvarna avsedda för en träbas. Deras kännetecken är deras stora platta keps. När den självgängande skruven skruvas in, beläggs spåret med kitt, och efter torkning bearbetas det med sandpapper.

Bild
Bild

På golvet

Det finns flera sätt att jämna golvet med räfflade spånskivor: längs stockarna, med grov efterbehandling och längs expanderad lera. När du placerar golvet på stockarna är det nödvändigt att lägga ett tätskikt. En polyetenfilm kan användas som vattentätningsmedel, men det är bättre att överväga specialiserade byggmaterial. Vattentätningsremsorna överlappar varandra. Det är lämpligt att fogarnas platser är limmade med dubbelsidig tejp .… Det är viktigt att komma ihåg att vattentätningsmaterial måste gå till väggarna och fästas vid dem. Själva stockarna är gjorda av virke, vars tjocklek inte bör vara mindre än 50 mm. Om det finns ett behov av att förbättra värme- och ljudisolering måste avståndet mellan stockarna fyllas med material med lämpliga egenskaper.

Det finns dock en annan metod som låter dig spara på köp av loggfält. Men samtidigt bör ytan på det grova golvet inte ha utsprång och oegentligheter. Annars kommer plattorna helt enkelt inte att falla på ytan och kommer att svaja. Om en fördröjning redan har installerats med ett stort avstånd, rekommenderas att du dessutom gör en låda med små brädor upp till 25 mm breda.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra metoden för att lägga spårskivor innefattar användning av expanderad lera. Det flytande systemet visar sig vara billigare, men under installationen måste du följa särskilda regler. Golvbeläggningen måste vara torr. Annars sväller brädorna, även med fuktbeständiga egenskaper. Arbetsprocessen börjar på samma sätt som när golvbeläggningen installeras längs stockarna. Vattentätning sprids på det grova golvet, expanderad lera hälls ovanpå, sedan jämnas det med en nivå. Ytterligare ett tätskikt läggs ovanpå den expanderade leran. Och ovanpå det - ark av spånskiva.

Om frågan gäller isolering av ett betonggolv, är det absolut nödvändigt att använda spånskivor med tunga. Enligt tillverkarens krav bör brädorna monteras på en plan yta. Stora utsprång, ojämnheter i undergolvet måste skäras och fördjupningarna måste täckas.

Om det finns oegentligheter, men inte som globala, kan plankor läggas med ett tjockt laminatunderlag eller skum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På väggar och tak

Installation av räfflade spånskivor på väggarna måste göras över den grova ytan. Inledningsvis fästs en vertikal mantel av brädor på basen, vars tjocklek når 20 cm. Således kommer det att vara möjligt att dölja oegentligheter och andra brister i väggarna. På platser med dips, där lådan är fäst, är det nödvändigt att sätta in foder. När lådan är klar kan du börja installera plattorna. Bladets långa sida läggs ut på golvet, taggad upp. Således kommer det att vara möjligt att erhålla ett minsta spelrum i den horisontella leden. De installerade plåtarna fixeras med självgängande skruvar i ett system som liknar fastsättning av golvplattorna.

Det verkar för många att installationen av räfflade spånskivor för utjämning av taket är en mycket svår process. Men i själva verket är detta en missuppfattning. Det finns ingen anledning att installera en extra låda, vilket avsevärt minskar kostnaderna. Fästning av ark görs med pluggar eller självgängande skruvar. Avståndet mellan fixeringselementen bör vara 30-40 cm.

Det viktigaste är att inte glömma att varje led måste förseglas med flytande spik eller lim

Det är mest praktiskt att använda PVA.

Rekommenderad: