Hur Gör Man Plywood Fuktresistent Hemma? Hur Bearbetas Det För Att Göra Det Vattentätt? DIY Impregnering

Innehållsförteckning:

Video: Hur Gör Man Plywood Fuktresistent Hemma? Hur Bearbetas Det För Att Göra Det Vattentätt? DIY Impregnering

Video: Hur Gör Man Plywood Fuktresistent Hemma? Hur Bearbetas Det För Att Göra Det Vattentätt? DIY Impregnering
Video: Homemade Waterproofing.... Cotton, Leather, Wood, Metal, or Whatever !!! 2024, Maj
Hur Gör Man Plywood Fuktresistent Hemma? Hur Bearbetas Det För Att Göra Det Vattentätt? DIY Impregnering
Hur Gör Man Plywood Fuktresistent Hemma? Hur Bearbetas Det För Att Göra Det Vattentätt? DIY Impregnering
Anonim

Plywood är ett billigt och populärt material som används för konstruktion och dekoration inomhus och utomhus. Den produceras genom flerskiktad limning av skalad faner, avlägsnad från trä med fina spån. Bortsett från påverkan av lim kan plywood klassas som miljövänligt.

Detta material tål dåligt vatten … Vid långvarig användning i våta förhållanden deformeras och delamineras plywood. Branschen bedriver produktion av vattentäta sorter, men sådana produkter är dyra och levereras i bulk till möbel- och byggindustrin. Det är inte lätt att hitta material med speciella egenskaper på marknaden, men det finns många sätt att skydda plywood själv .… De kommer att diskuteras i vår artikel.

Bild
Bild

Impregneringstyper

I byggbutiker kan du hitta utmärkt modernt kompositioner används för impregnering av plywood för att få dess vattentäta egenskaper. Dessa inkluderar ett antal produkter.

Torkande olja … Den har en fet komposition som tränger djupt in i plywoodytan och bildar en vattenavvisande film.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyvinylacetatsammansättning … PVA kan finnas i lim, färger eller kitt. Impregneringen är lämplig som ett skyddande lager för att förbereda plywoodskivor för laminat eller linoleum. Polyvinylacetat är inte lämpligt för yttre skydd, eftersom det inte klarar av fukt på länge.

Bild
Bild

Nitrofärg … Det gör inte bara plywoodytan motståndskraftig mot vatten, utan dekorerar den också.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nitrolac … Har bra vattenavvisande egenskaper. Det appliceras i flera lager efter beläggning av plywood med linolja.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vax … Om plywoodens yta är liten kan den vaxas. Efter polering får det ett attraktivt, oklanderligt smidigt utseende.

Bild
Bild

Ytförberedelse

Innan du börjar arbeta med plywood för att ge det fuktbeständighet, du måste veta var den ska användas … När du förbereder lakan för användning i våtrum, bearbetning bör göras på båda sidor . Själva plywooden måste vara av FSF -märket, budget -FBA eller FC i det här fallet kommer inte att fungera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om färg och lack väljs för skyddsskiktet måste de ha vattenavvisande egenskaper. Även i det här fallet skyddar de inte plywood på egen hand, utan används bara som de sista, efterbehandlingskikten.

Annars, när färgen avlägsnas från ytan med tiden, kommer plywooden att absorbera fukt och deformeras.

Materialet som kom in i huset från gatan ska vara varmt i en dag innan arbetet påbörjas. För att förbättra ventilationen installeras arken vertikalt, de bör placeras på avstånd från varandra på ett visst avstånd.

Tunt innan du applicerar det skyddande skiktet Glansen tas bort med sandpapper . Ytans grovhet gör att formuleringarna kan absorberas bättre. Sedan följer det med en slipduk för att släta ut arkets ändar. Om det finns djupa defekter på plywooden tas de bort med ett kitt. Ytterligare torkas ytorna noggrant från damm till följd av strippning.

Bild
Bild

Hur man suger med egna händer?

Vi har redan sett att det finns många sätt att göra plywood vattenresistent hemma, och de är alla individuella. därför Låt oss överväga arbetsflödet med varje impregnering separat.

Bild
Bild

Torkningsolja

Detta är den mest tillgängliga typen av impregnering, dessutom är det ett bra antiseptiskt medel. Bearbetning av ett plywoodskikt med linolja sker i en viss sekvens.

  1. För arbete, förbered en behållare för torkning av olja och borstar, du kan använda en rulle.
  2. Torkoljan omrörs väl och skickas till en behållare, värms sedan i ett vattenbad till en temperatur av 50-60 grader Celsius.
  3. Alla ytor behandlas noggrant med kompositionen. Arkändar kräver särskild noggrannhet.
  4. Vidare utförs forcerad torkning med användning av en byggnadshårtork eller på annat bekvämt sätt.
  5. Först när beläggningen har torkat kan nästa lager appliceras. Det ska finnas så många av dem som plywooden tar (tills den är helt absorberad). Efter varje behandling följer ytterligare en torkning.

Arken behandlade med linolja skyddas ytterligare mot svamp och mögel.

De kan bli bas för följande dekorativa beläggningar - lacker och färger som innehåller torkolja.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyvinylacetatsammansättning (PVA)

Polyvinylacetat används för att skapa PVA-lim, akryl och vattenbaserade färger, vars sammansättning är den så kallade oljan i vatten . Färgprodukter köps i handelsnätverket i form av två komponenter - en pastaliknande färg och mjukgörare. Båda produkterna blandas omedelbart innan arbetet påbörjas. PVA -lim erhålls med en homogen struktur, utan tillsatser. Alla typer av polyvinylacetatföreningar är lämpliga för täckning av plywood.

PVA -impregnering garanterar skydd av ark mot delaminering och sönderfall … På detta sätt förbereds materialet för golv. Ytan är belagd på varje sida, vilket garanterar fullständig absorption. Ändarna bearbetas också noggrant.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Självtorkning krävs mellan varje lager. Hela arbetsflödet är ganska lång och kan ta en hel vecka.

Polyvinylacetatbaserad används också Spackel , som liknar tjock gräddfil i strukturen. Plywood bearbetas enligt följande:

  • arket täcks lager för lager med kitt tills fläckar visas på baksidan av ytan;
  • då är den andra sidan av plywooden väl grundad;
  • torka arket i upprätt läge i 3 dagar;
  • sedan behandlas materialet med ett antiseptiskt medel;
  • sedan appliceras flera lager akryllack.
Bild
Bild

Nitrofärg

Nitroglyftal- och nitroemaljfärger skyddar plywood perfekt från kontakt med vatten … Men, som vi redan nämnt, appliceras färgkompositionerna på den förbehandlade ytan. Beläggningsprocessen består av flera steg.

  1. Efter att ha jämnat ytan med sandpapper, täck den med linolja från alla sidor, inklusive ändarna. Produkten måste torka ordentligt innan målning.
  2. Färgen späds ut och förvandlas till en flytande primer och det torkade arket behandlas igen med det. Efter torkning är plywooden klar för målning.
  3. Sedan appliceras 2-3 lager färg så tunt som möjligt med mellanliggande torkning. Du kan arbeta med en borste, en rulle är också lämplig, men en jämnare beläggning erhålls med en sprutpistol.
Bild
Bild
Bild
Bild

För ett mer noggrant skydd kan du limma ytan med gasväv dränkt i nitrolösningsmedel.

För att göra detta läggs tyget genom att applicera ett första lager färg, resten av målningsarbetet utförs inte bara för att skydda beläggningen, utan också för att förbättra sitt utseende . Sammanfattningsvis kan det färdiga plywoodskiktet också lackeras.

Bild
Bild

Nitrolac

Med tiden börjar färgen spricka och försämras, därför plywood är lackerad . Detta sker genom en rad steg.

  1. Ytan slipas och målas över med linolja i flera steg.
  2. Efter torkning börjar de arbeta med lack. För bättre impregnering späds den ut till en flytande konsistens och appliceras i 5-6 tunna lager på ytan. Varje beläggning får torka. Processen tar inte lång tid eftersom lacken torkar snabbt. Du kan arbeta med en rulle eller sprutpistol.
Bild
Bild

Glasfiber

För utomhus plywood applikationer kan vattentätheten i skyddsskiktet ökas med glasfiber. För detta vidtas flera åtgärder.

  1. För förberedande bearbetning använder de som vanligt torkningsolja. Förutom ytor bör man inte glömma ändarna, som är den svaga länken i hela skyddsskiktet. Om den kränks börjar fukt absorberas från ändarna, vilket leder till en gradvis delaminering av nyckelskikten.
  2. Efter torkning av torkoljan täcks plywood med ett lager lack. Välj produkter som inte innehåller epoxiharts.
  3. För att förbättra vidhäftningen till ytan, är glasduk genomblöt med terpentin.
  4. På ett något förtjockat lack, sprid materialet försiktigt och tryck det tätt mot ytan och jämna ut det från alla sidor.
  5. När produkten är torr kan den täckas med flera lager lack eller vattentät färg.

Torkningspisoder under hela arbetsprocessen bör ske naturligt, vilket tar totalt 2-3 veckor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vax

För att täcka ytan av plywood , du behöver en impregnering som består av 2 delar: vax och en blandning av torkolja med terpentin (en del av varje ingrediens). Tidigare smälts vaxet i ett vattenbad och kombineras med resten av blandningen. Den kylda kompositionen appliceras på ytan. Efter torkning, polera försiktigt.

Plywood - bekvämt och hållbart material som används för byggnadsarbete. Olika möbler kan tillverkas av den. Ett hemlagat fuktresistent lager kommer att förlänga hållbarheten hos plywoodskivor och utöka deras tillämpningsområde.

Rekommenderad: