HDF -paneler (30 Bilder): Vad är Detta Material? Kökförkläde Dekorativa Och Väggplåtar, Andra Alternativ

Innehållsförteckning:

Video: HDF -paneler (30 Bilder): Vad är Detta Material? Kökförkläde Dekorativa Och Väggplåtar, Andra Alternativ

Video: HDF -paneler (30 Bilder): Vad är Detta Material? Kökförkläde Dekorativa Och Väggplåtar, Andra Alternativ
Video: Настя и коллекция смешных историй для детей 2024, Maj
HDF -paneler (30 Bilder): Vad är Detta Material? Kökförkläde Dekorativa Och Väggplåtar, Andra Alternativ
HDF -paneler (30 Bilder): Vad är Detta Material? Kökförkläde Dekorativa Och Väggplåtar, Andra Alternativ
Anonim

Idag presenteras efterbehandlingsmaterial i ett stort sortiment, medan HDF -paneler är särskilt efterfrågade. De är högpresterande och enkla att installera. Materialet används ofta för dekoration av rum, med hjälp av det kan du skapa en original design.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

HDF -paneler är ett populärt material som tillverkas i täta plattor. Förkortningen HDF härstammar från det engelska uttrycket High Density Fiberboard, som betyder "high-density fiberboard" på ryska. Plåtpanelen har standardmått på 2070X695X3 mm, den är tillverkad av matresterna, som rengörs, torkas och krossas. Efter det bildas blandningen och skickas till pressning. Produktionen av paneler slutförs genom slipning och dekorering (en bild appliceras på materialets framsida och lackeras). De främsta fördelarna med HDF -paneler inkluderar:

  • bra motståndskraft mot olika påverkan (när fett, kokande vatten, ånga, vatten och smuts kommer på ytan, fortsätter inredningen att behålla sitt ursprungliga utseende);
  • styrka och hållbarhet - upplever höga belastningar, tjänar pålitligt upp till 15 år;
  • miljövänlighet - materialet är endast framställt av naturliga råvaror och innehåller inte giftiga ämnen i dess sammansättning;
  • ett stort urval av mönster - panelerna har olika färger och inredning, vilket gör att de kan användas för att dekorera vilken inredning som helst;
  • användarvänlighet - materialet är lätt att rengöra och kräver ingen särskild omsorg;
  • snabb installation - för att installera plattorna är det tillräckligt att klippa dem, varefter de fixeras till ytan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom, HDF-paneler har korrosionsskyddande egenskaper . När det gäller bristerna finns det praktiskt taget inga, förutom den höga kostnaden. Priset beror på många faktorer, det höjs vanligtvis genom fotoutskrift, som görs på beställning. När du väljer detta efterbehandlingsmaterial måste du ta hänsyn till tillverkarens recensioner, eftersom på billiga paneler med tiden blir det översta lagret av lack gult.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse med andra material

HDF -finishskivor förväxlas ibland med MDF -paneler. Trots det faktum att dessa två typer av material ser likartade ut, är det fortfarande en skillnad mellan dem. HDF med hög densitet har en tjocklek på högst 3 mm, medan MDF har en genomsnittlig densitet, den produceras med en tjocklek på upp till 6 mm . Fiberboard är säker för hälsa och fuktresistent. Vid tillverkning av MDF -paneler används olika kemiska tillsatser, och de sväller snabbt när de utsätts för ånga eller vatten.

Om vi jämför dekorativt material med fiberboard, är det på många sätt överlägset fiberboard, eftersom det tål stora belastningar . Finishen med HDF -paneler genomgår inte deformation, vilket inte kan sägas om fiberboard, som snabbt kan gå sönder eller spricka.

Bild
Bild

Var används de?

HDF -väggpaneler har varit mycket populära de senaste åren, eftersom de inte bara har högpresterande egenskaper, utan också låter dig skapa en originaldesign i lokalerna. Oftast används detta efterbehandlingsmaterial i vissa områden.

  • Möbeltillverkning . Skivorna kan användas för tillverkning av skrovkonstruktioner.
  • Dekorerande ytor . Panelerna är lämpliga för väggbeklädnad i köket, de kan användas för att täcka ett köksförkläde och för att flå. Och även materialet används för att bekläda taket, plattorna installeras på en förmonterad låda. HDF med imitationsfilm som imiterar dyra träslag installeras ofta på en vägg i vardagsrummet eller ett kombinerat kök med matsal för zonindelning av utrymmet.
  • Tillverkning av dörrar . Panelerna appliceras på ramen för att dekorera den främre ytan. Dessutom monteras materialet ofta utvändigt på ytterdörrar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

HDF -paneler är också efterfrågade när man lägger golv och fungerar som en grov bas . De kan också användas för att ta bort ojämnheter på andra ytor (tak och väggar). Låg vikt och styrka gör materialet oumbärligt för inredning av olika fordon.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Ark finns på marknaden i flera varianter. Polerade plattor används ofta vid efterbehandling, deras släta yta kan om så önskas beläggas med transparent lack eller målas . Perforerade paneler är gjorda av sådana paneler i verkstäder och en bas för golv. Slipade HDF -paneler används också vid tillverkning av skåpmöbler, de används för att göra botten av lådor och väggar i nattduksbord, skåp.

Dekorativa paneler, på vars yta flera lager färgad lack appliceras, är också mycket efterfrågade . De produceras också med en naturlig träimitation. Ytbeklädnad med sådant material ger interiören ett utsökt utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

HDF -paneler, gjorda på trä med en laminerad beläggning, förtjänar särskild uppmärksamhet . De är väl lämpade för att dekorera innerdörrar och dekorera möbler, köksförkläde. Den rustika ytan på plattorna ser särskilt vacker ut. Panelerna kan användas för att täcka väggarna i vardagsrummet och sovrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Designalternativ

Träfiberpaneler finns i en mängd olika dekorer, medan modeller med fototryck och mönster uppskattas. Tillämpningen av bilder utförs med hjälp av ultraviolett tryck, den kan ha flera olika mönster.

Monokromt alternativ . För panelen väljs och appliceras färger som motsvarar det inre av rummet (ett tvåfärgsintervall är tillåtet). Vanligtvis används mörka nyanser för bakgrunden och ljusa nyanser för bilderna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fullfärgsdesign . Ritningen är rik, mångfärgad, vilket ger plattorna ett speciellt utseende.

Bild
Bild

Med 3D -effekt . Panelerna kännetecknas av ett tredimensionellt mönster. Landskap och frukter avbildas vanligtvis på deras yta. För bästa effekt täcks HDF med flera lager lack.

Bild
Bild

Laminerade brädor säljs också ofta; de är täckta med en syntetisk film som imiterar ett naturligt massivt trä . De kännetecknas av sin styrka och fuktbeständighet, därför är de väl lämpade för väggbeklädnad i kök, badrum och toalett.

Bild
Bild

Installationsregler

HDF -paneler är ett mångsidigt efterbehandlingsmaterial som du självständigt kan omvandla lokalerna inuti. För att den dekorativa finishen ska passa perfekt in i rummets stil måste du ta hänsyn till deras färg och struktur när du väljer tallrikar . Installation av HDF -paneler är enkel, så alla kan hantera det.

Installationen av materialet utförs på samma sätt som installationen av andra finishplattor . De kan fästas på basen genom att limas eller fixeras på lådan med självgängande skruvar.

Det är värt att notera att det sista installationsalternativet vanligtvis används när du skapar lådor (för maskering av kommunikation) eller för att dekorera väggar med stora ojämnheter. För att korrekt fixera arkmaterialet på ytan måste du följa vissa regler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation på lim

Innan du börjar arbeta måste du förbereda ett verktyg: en borr med en fräs, en lod, en penna, en mätare, en slipmaskin, en nivå och en skruvmejsel. Då ska arbetsplatsen vara förberedd. För detta tas möbler bort, väggarna rengörs från damm, smuts, gamla ytor och behandlas med en primer. För att skära panelerna ordentligt mäts de mot väggen, sedan görs mätningar, platser för strömbrytare och uttag markeras . Skärning av panelerna måste göras noggrant, eftersom materialet kan smula. Hålen för uttagen skärs med en skärare.

Limmet appliceras jämnt på materialet från fel sida, det är viktigt att se till att inga håligheter bildas, de kan försämra vidhäftningen . Kantprofilen fästs på basen med självgängande skruvar, panelen sitter under den. Det dekorativa materialet måste pressas tätt mot väggen tills det fäster vid det, de utskjutande limresterna plockas upp med en klubba.

För att säkerställa en säker passform rekommenderas att du också installerar hörnet och anslutningsprofilen. Alla fogar behandlas med ett tätningsmedel. Under installationsarbetet får man inte glömma att kontrollera om det finns oegentligheter, eftersom det är lätt att eliminera defekter under installationsprocessen, och efter att det är klart är det problematiskt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation med självgängande skruvar

Denna metod anses vara enkel och snabb. Beredning och skärning av plattor utförs på samma sätt som vid installation av materialet på lim. Den enda skillnaden är att i det här fallet borras först hål i väggen, därefter hamras pluggar i dem och panelerna skruvas på . De platser där pluggarna körs in måste exakt sammanfalla med de platser som är avsedda att skruva in skruvarna.

Många hantverkare använder istället för vanliga självgängande skruvar speciella pluggar, kallade "snabb installation ". För installation i ytskivor borras hål och fästelement hamras. För att dölja locken på skruvarna används speciella pluggar. De måste planteras på ett tätningsmedel. Installationen slutförs med fastsättning av kantlisten, det ger stark fixering och skydd av lederna från fukt och smuts.

Bild
Bild

Installation på en låda

Denna metod används vanligtvis när väggarna är för ojämna eller det finns ett behov av att dölja kommunikationer under ytbehandlingen. Svarven är gjord av både profiler och träläkter . Denna typ av installation kräver inte förberedelse av basen, det vill säga den gamla beklädnaden kan lämnas. Mätningar och skärning av material utförs på samma sätt som i ovanstående installationsmetoder.

Lamellerna bör förberedas innan beklädnaden påbörjas . De är täckta med linolja och torkade. Detta är nödvändigt för att förbättra träets prestanda. Lamellerna är fixerade på självgängande skruvar, ett avstånd på 400-450 mm görs mellan dem. De ska placeras vertikalt och horisontellt. Installationen slutförs genom att bearbeta fogarna med ett tätningsmedel, detta ger beklädnaden bättre styrka.

Rekommenderad: