Vikt Plywood: Hur Man Böjer Hemma? Möbler Av Böjd Plywood Och Andra Produkter

Innehållsförteckning:

Video: Vikt Plywood: Hur Man Böjer Hemma? Möbler Av Böjd Plywood Och Andra Produkter

Video: Vikt Plywood: Hur Man Böjer Hemma? Möbler Av Böjd Plywood Och Andra Produkter
Video: Revolutionary Bendable Plywood! Bent Lamination Made Easy! 2024, Maj
Vikt Plywood: Hur Man Böjer Hemma? Möbler Av Böjd Plywood Och Andra Produkter
Vikt Plywood: Hur Man Böjer Hemma? Möbler Av Böjd Plywood Och Andra Produkter
Anonim

Flexibel plywood är ett ämne av plywoodskivor som har en originalform. Dessa typer av mallar används aktivt för att producera unika och snygga möbler, vilket naturligtvis kommer att ge varje hem ännu mer mys och komfort. En böjd plywoodskiva skiljer sig väsentligt i sina egenskaper från trä, eftersom den är mycket lättare, har ökade hållfasthetsegenskaper och är bättre anpassad till den avsedda formen.

Böjda limmade produkter anses vara ett oersättligt prydnadsmaterial för stora möbelfabriker och för de formgivare som tillverkar designerinredningsartiklar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Plywood är de tunnaste fanerarken som är anslutna till varandra med ett speciellt lim. Det senare är oftast björk- eller tallmaterial, al eller bok. Det är tack vare dessa arter som de positiva aspekterna av plywood manifesteras.

  • Ökad nivå av fuktbeständighet. Hydrofobiciteten hos plywood är nästan 2 gånger lägre än trä. Det är därför det säkert kan användas i de rum där det är hög luftfuktighet och vid dekoration av fasader.
  • Det finns ingen process som vridning, så materialet kommer inte att ruttna.
  • Utåt sett ett vackert och originellt utseende med en trästruktur.
  • Ganska lätt att applicera i en hemverkstad.
  • Utmärkt motståndskraft mot UV -strålning, därför kommer materialet inte att blekna när det utsätts för solen under lång tid.
  • Lågt pris jämfört med naturligt trä, samt bättre tekniska egenskaper.
  • Enkelhet under vården. Du kan säkert använda olika tvättmedel för att rengöra plywoodytan.
  • Miljökomponent. Plywood är ett material med ökad säkerhet. Denna funktion ger ett utmärkt tillfälle att producera praktiska och vackra möbler för alla barnrum.
  • Den böjda plywoodens snabba nötningsbeständighet leder till att den inte slits ut i flera år.
  • Lång livslängd.
  • Du kan ge produkten en slät form och kurva för att skapa verkligt unika bitar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det för?

Den färdiga böjda limmade plywoodskivan används aktivt för tillverkning av produkter med en ovanlig form, som pryder alla bostadsutrymmen med sitt utsökta utseende. De mest efterfrågade ämnena är:

  • dekorativa element i skåp, väggar, piedestaler, toalettbord, lådor, hyllor och låga hyllor;
  • latoflexer (ramar) för sängar;
  • bekväma stolar eller gungstolar;
  • vanliga ämnen för kreativa stolar eller originalinsatser för fåtöljer och soffor;
  • snygga fasader för massiva slaktkonstruktioner;
  • kontorsstolar, hårstolar, billiga möbler för skolor, sjukhus och hotell;
  • stiliserade element för matbord och småbord.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Flexibla fanerprodukter är alltid eleganta och fashionabla, och av denna anledning kan du enkelt ge alla rum i ditt hem ett trevligt utseende.

Hur böjer man sig?

Det finns en mängd olika metoder som kan användas för att böja plywood i önskad grad för att göra en vacker stol eller sänggavel av den. Det är värt att komma ihåg det när du väljer någon av dessa metoder är det omöjligt att placera den övre delen av faner så att dess fibrer ligger tvärs över den avsedda böjningen, eftersom detta troligtvis kommer att resultera i en oönskad paus.

Bild
Bild

Med hjälp av formar

Denna välkända teknik är vanligare vid storproduktion och avslutas med användning av speciella dyra formar. Först värms de upp bra med elektrisk ström eller ånga. Redan vällimmad och snyggt böjd plywood placeras i dem. Det är i formarna till det ögonblick då det använda limet torkar, eftersom det är han som därefter kommer att hålla fast böjningen av det använda materialet.

Hemma, för att professionellt böja tunna plywoodskivor, måste du använda specialutrustning, vilket inte alltid är möjligt, men då kan du göra något helt annat:

  • först måste du limma plattorna med vanligt trälim;
  • med egna händer är arket snyggt böjt;
  • böjningen fixeras vid kanterna med en bra epoxi;
  • det är bara att vänta tills produkten är helt torr.
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna förenklade metod är mycket bra, men den största nackdelen är det faktum att i detta fall kan endast tunna plywoodskivor böjas. Om du behöver böja plywood av rejäl tjocklek måste du välja en annan metod.

För att sluta med snygga och hållbara element av högsta kvalitet är det absolut nödvändigt att ta hänsyn till följande punkter:

  • tillverkade delar kan inte förvaras vid låg luftfuktighet;
  • bockning av ångade eller uppvärmda element på ett speciellt sätt måste utföras tills de har svalnat helt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter limningsproceduren

Om du behöver böja ett ganska tjockt ark för sänggaveln, kommer du att ha det svårt. För det första måste materialet genomgå särskild bearbetning. Detta är nödvändigt för att plywooden ska bli mjukare - först då är det möjligt att försöka böja den försiktigt.

Specialbehandling kan innefatta följande åtgärder:

  • i stora industrier används för sådana fall en speciell ånginstallation av industriell typ;
  • om du behöver utföra denna process i ditt eget hem, är vanlig ånga som kommer från en kokande vattenkokare (för stora delar) eller från en hushållsgenerator lämplig.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om plywoodens parametrar är riktigt stora, är det bättre att lägga arket i mycket varmt vatten före bearbetning för att ge det den nödvändiga elasticiteten med hjälp. Det är här viktigt att förhindra delaminering av det bearbetade arket.

I det här fallet kan du använda tre metoder tillgängliga för alla män på gatan

  • Du kan bara lämna arket i varmt vatten i endast 30 minuter och sedan försiktigt flytta in det i det förberedda styva arbetsstycket. Materialet måste stå där i exakt 7 dagar.
  • Du kan fukta arbetsstycket rikligt med vatten, böja det något och stryka det ordentligt med ett hett strykjärn. Efter det, blöt det igen väl, böj det igen och ta bort all vätska från ytan. Och du kommer att behöva göra det här tills du får önskad form.
  • Du kan också värma arket till ett visst tillstånd i en het ugn, men när du väljer denna metod bör du vara beredd på att märkbara sprickor kan uppstå på materialet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Använda snitt

Om du behöver böja ett alltför tjockt plywoodark så snabbt som möjligt, är den mest effektiva metoden att skapa ett stort antal hack på en strikt definierad plats på arket. För att göra dessa snitt behöver du en fräs. Nedskärningarna ska inte vara för djupa. De kan bara nå hälften av arket. Fanerlagret på baksidan får inte skadas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använda mallar

Hemma utförs denna typ av operation genom att utföra en viss sekvens av steg

På den plats där du behöver få en böjning, bör en liten belastning fixas, och kanterna på plywoodskivan (under vilken stöd ska placeras) dras ihop med ett starkt rep eller starkt tejp.

Rollen som en mall kan mycket väl spelas av alla typer av strukturer som har önskad krökningsvinkel och utmärkt styrka. Till exempel kan du använda hållbara fiberboardplåtar som skärs enligt de angivna parametrarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du skapar en del med en solid storlek eller inte helt standardform är det bäst att välja en stålplåt som en lämplig mall. Bockning av plywoodskivan bör göras samtidigt med stålämnet . Det kommer att vara möjligt att skilja mallen från plywoodelementet först efter att hela strukturen har torkat ut kvalitativt.

Om din plywoodplåt har en tjocklek på 4 mm eller 6 mm, liksom 10 mm, kommer den att ha förbättrade kvalitetsegenskaper ., eftersom sådan plywood skapas av trädslag som växer i Asien, vilket innebär att böjning kommer att göras med viss svårighet.

Bild
Bild

Plywood är ett utmärkt material som är utmärkt för både inredning hemma och för att göra snygga möbler . Det låga priset och de utmärkta kvaliteterna har gjort det till en värdig konkurrent till vanligt trä. Ett särdrag kan anses vara det faktum att plywood har förmågan att böja sig till alla möjliga former, som vanligt trä inte kan skryta med.

Rekommenderad: