MDF -paneler (144 Bilder): Vad är Det, Tak Av Laminerade Och Perforerade Dekorativa Paneler, Plåtalternativ För Väggdekoration

Innehållsförteckning:

Video: MDF -paneler (144 Bilder): Vad är Det, Tak Av Laminerade Och Perforerade Dekorativa Paneler, Plåtalternativ För Väggdekoration

Video: MDF -paneler (144 Bilder): Vad är Det, Tak Av Laminerade Och Perforerade Dekorativa Paneler, Plåtalternativ För Väggdekoration
Video: High speed MDF 3D Wall Panel engraving 2024, April
MDF -paneler (144 Bilder): Vad är Det, Tak Av Laminerade Och Perforerade Dekorativa Paneler, Plåtalternativ För Väggdekoration
MDF -paneler (144 Bilder): Vad är Det, Tak Av Laminerade Och Perforerade Dekorativa Paneler, Plåtalternativ För Väggdekoration
Anonim

Modern teknik utökar snabbt utbudet av byggmaterial. Tillverkare erbjuder en mängd olika typer av dekorativ inredning - från billig plast till dyra sorter av naturligt trä eller sten. Byggbranschen uppskattade en vacker, med en bred palett av texturmaterial från mellansegmentet med hög prestanda - MDF -paneler. Låt oss överväga vad som är den fördelaktiga skillnaden mellan MDF och plast, vad dessa plattor är gjorda av, vilka typer de är och hur man installerar det. Låt oss bekanta oss med olika dekorativa alternativ för MDF -skivor och alternativ för efterbehandling av väggar och tak från laminerade och perforerade dekorativa paneler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

MDF är en finfördelad fraktion av träflis, pressad under högt tryck utan användning av en limkomponent i form av fenol och formaldehyd. Träavfall krossas. Den fina vedfraktionen genomgår värmebehandling, vilket leder till att ett limfragment frigörs - paraffin eller lignin. Limfragmentet håller ihop massan, och den nödvändiga styrkan ges genom pressning.

Det är värt att notera miljövänligheten i MDF - brädan innehåller endast naturliga ämnen som är säkra att använda: trä och karbidhartser, som inte är skadliga för människor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den industriella tillverkningsprocessen för MDF är densamma som tekniken för tillverkning av spånskivor . Skillnaden är att spånskivan innehåller formaldehydhartser, som är skadliga för människors hälsa. När det gäller användarvänlighet i byggbranschen är spånskivan sämre när det gäller att fixera dem med skruvar. Efter en tids användning är det möjligt att lossa hålen och förlora skruvar, det är omöjligt att reparera detta chip, under reparationer måste du använda en annan plats för fästelementen. MDF -skivor har en tätare struktur, som gör att du säkert kan hålla fästelementen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

MDF -skivan har egenskaper som hållbarhet, god motståndskraft mot mögel och sönderfall. Detta material visar tillräcklig vattenbeständighet så att det kan användas även i rum med hög luftfuktighet, till exempel ett kök. Tallrikar gjorda av finfördelad fraktion av träspån har utmärkta prestandaegenskaper: de vrider sig inte eller deformeras. Tål hög nyttolast på grund av sin styrka, en stor fördel är flexibiliteten vid uppvärmning för att skapa böjda ytor. Nackdelen är brandfarlighet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En melaminfilm eller faner limmas på brädans yta . Ytan får ett vackert dekorativt utseende, men nackdelen är dess låga motståndskraft mot mekanisk påfrestning. Sådan skada kan enkelt repareras genom att måla den med en lämplig färgfärg. Filmlaminering ger brädan en nästan oskiljbar likhet med naturmaterial, medan priset förblir överkomligt.

Filmen har olika färger och texturer, vilket motiverar den utbredda användningen av MDF -paneler för inredningsarbeten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

MDF -paneler har vunnit stor popularitet på grund av deras enkla installation . Även nybörjare i byggbranschen kan enkelt klä väggar eller golv på egen hand. Att reparera flera trasiga paneler kräver enkelt byte mot nya delar i beläggningen. Med panelerna kan du dölja elektrisk och annan kommunikation under den inre ramen. Det är ett hygieniskt material som är lätt att rengöra. Det kan tvättas med vanliga tvättmedel eller torkas med en fuktig trasa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

MDF -paneler skiljer sig åt i sina tekniska egenskaper och dimensioner. Tillverkarna erbjuder tre grupper av dessa finish: massivt pressade, laminerade och fuktbeständiga paneler. Massiva pressade plattor med homogen struktur utan dekorativ beläggning. De har bra ljudisolering och en överkomlig kostnad. I konstruktionen används de för målning. Efter applicering av ett ytskikt med färg ökar fuktmotståndet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Laminerad MDF - paneler, på ena sidan, fodrade med en fuktbeständig film med olika dekorativa mönster . Deras tekniska parametrar är mycket högre på grund av beläggningen som isolerar från tillgång till ogynnsamma faktorer - fukt, extrema temperaturer. Fuktresistenta paneler kännetecknas av den högsta tätheten av träfraktion, vilket förhindrar att fukt eller ånga tränger in i den inre strukturen, vilket ger ökad styrka till materialet. Detta är den högsta priskategorin.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns en uppdelning efter typerna av ytfinisher. De dyraste är MDF -paneler med naturligt träfaner. Ett tunt snitt av trä limmas på plattans fasad med hjälp av en vakuumbindning, lim eller termisk pressning. Utseendet blir helt identiskt med trävirke, medan panelen är lättare än massivträskivor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plattan kan faneras på baksidan, men detta alternativ används sällan i konstruktion, sådana dubbelsidiga paneler används vid möbelproduktion. Fanerad med faner MDF har en naturlig reliefstruktur av ett riktigt sågsnitt av ett träd. Ett annat alternativ är finfinierad applikation. Mycket tunna träpartier staplas ovanpå varandra i en speciell vinkel med tillsats av bindemedel och pressas sedan. Ytan är slät, silkeslen med ett vackert mönster av träfibrer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Faner ökar materialets ljudisolering , låter dig uppnå betydande besparingar när du byter naturligt trä. Vård av fanerpaneler är detsamma som för helt träplattor: låt inte fukt komma in, skydda mot mekanisk påfrestning med vassa föremål. Detta material har höga estetiska kvaliteter, du kan välja önskad träslag och ge önskad nyans. Paneler eller mosaik på MDF -paneler är tillverkade av olika typer av faner. Det konstnärliga och uttrycksfulla värdet av sådan beklädnad förstärks kraftigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den vanligaste typen är laminerade MDF -paneler. Lamineringsprocessen är nödvändig för att ge ytterligare fukt och slitstyrka. Den består av följande: en tunn melamin- eller pappershartsfilm läggs på den färdiga panelen, under påverkan av värmebehandling smälts filmen in i det övre lagret och hartspolymerisationen sker. Laminerade MDF -skivor är mycket hygieniska, miljövänliga, enkla att installera och underhålla. De har en enorm dekorativ potential, eftersom laminering utförs inte bara på raka ytor, utan också på strukturelement i en perforerad platta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Perforering används för att uppnå vissa visuella effekter i inredningen . Formen och storleken på perforeringarna har en betydande variation, konsumenten kan välja önskat mönster. Hålen har geometriska former, blommönster eller andra mönster. Snidade paneler i vägg- eller takbeklädnaden skapar en originaldesign. Med deras hjälp kan du ge rummet en unik orientalisk stil.

Bild
Bild

Sådana paneler används för dekoration av kontorslokaler och ersätter undertak. Perforering har stor inverkan på rumsakustik, vilket utökar tillämpningsområdet till musiklounger och inspelningsstudior. Sådana paneler är väl ventilerade och torkar snabbt när fukt tränger in. De låter dig funktionellt dela utrymmet med genomskinliga partitioner. Resultatet är en spektakulär bakgrundsbelysning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modern teknik gör det möjligt att bearbeta ytan på MDF -skivan med färg, som appliceras jämnt med en sprutpistol. Panelens fasad är slipad, täckt med ett lager primer, följt av ett lager färg. Färgen används matt eller blank, automatiseringen gör att du kan få ett jämnt och tätt tätt beläggningsskikt. Använd endast väderbeständiga färger med en härdare. Speciella tillsatser gör att du kan få ett mönster av pärlemorstrimmiga ränder eller metalliska texturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

För efterbehandling är det bättre att köpa färdiga paneler målade på fabriken . Förutom den vanliga spraymålningen under tryck används torrmålning. Ett pulverpigment sprutas på panelens yta och värmebehandlas sedan för att smälta pigmentet. Denna metod ger en jämn, jämn färg av hög kvalitet. Det sista steget är att torka under speciella fuktighetsförhållanden.

Bild
Bild

Frästa MDF -paneler är av stort intresse för designers. Med dessa paneler kan du skapa en 3D -visualisering av väggens eller takets plan. Denna effekt skapas med en speciell metod för att pressa det präglade ansiktsskiktet. Färg eller PVC -film appliceras ovanpå. För att skapa en snygg inredning räcker det med att välja önskat MDF -färgschema.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fodrad med MDF -papper används också. Dessa plattor tål inte fukt och värme, men i vissa rum är de praktiska för beklädnad av väggar eller tak. Täckt med MDF -papper används där det är nödvändigt för att undvika kondensbildning på ytan och det är önskvärt att använda ett andningsbart material: omklädningsrum, hushållsskafferier och andra områden med torr luft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färger och mönster

Utformningen av MDF -paneler överträffar alla de mest vågade antagandena. Modern teknik gör det möjligt att imitera något av de kända naturmaterialen. Alla träslag och alla nyanser presenteras i butikskedjor.

Faner av sällsynta och dyra träslag är billigare än massivt trä och fler och fler konsumenter har råd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Afrikanskt wengeträd är ett mycket sällsynt dyrt material Även faner av detta träd är en mycket dyr efterbehandlingskomponent. Dess naturliga skönhet och rikedom av en mörk chokladskugga med fibrösa ljusa ådror kopieras framgångsrikt av den laminerade MDF -skivan. Billiga produkter gör att ett brett utbud av konsumenter kan använda wenge vid efterbehandling. En rik mörk färg sätter perfekt accenterna hos strukturella element.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att skapa ädla inre lösningar i ljusa färger är ljus ek det perfekta valet. Faner- eller laminatimitation är oumbärlig i skandinavisk design och för inredning i stil med chalet, Provence, country. Paneler med ljus ekskärm kan användas för vägg-, golv- och takbeklädnad med strukturella balkar. För en sådan design är det nödvändigt att välja samma struktur och färg på trä, annars fungerar inte en harmonisk ensemble.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klassiska interiörer är bäst färdiga med rika träfärger . mörkare färg - färgad ek eller valnöt. Lönn och aska har en nästan vit färg, massivet av dessa arter används sällan på grund av dess mjuka struktur, MDF -paneler tillåter användning av dessa träslag i dekoration i större utsträckning. Ljusa nyanser kontrasterar vackert med mörka toner av wenge eller röd mahogny, kempas, dussia, paduk. Bok, al, päron, körsbär har en delikat nyans av rosa. Den gula färgen finns i teak-, kastanj- och olivträ, som har ett ovanligt sicksackmönster.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Italiensk valnöt har blivit en populär finish i designerinredningar. Färgen på detta trä har ett intressant kornmönster. En behaglig rik ljusbrun färg ger ett lugnt färgschema. Denna finish ser dyr och sofistikerad ut. Det går bra med beige, gröna och orange färger.

Bild
Bild

Vid kombination av olika typer av trägolv måste färgmatchningen beaktas. För en kontrasterande design är det bättre att hålla sig till det traditionella - ljus med mörkt. Den nyanserade kombinationen är mer komplex, det är nödvändigt att välja den enligt fibrernas och nyansernas harmoni. Ytan kan vara polerad eller ha en matt konsistens, glans ger en aktiv vektorfinish, matt silkighet lägger till en komponent av komfort och lugn. MDF -paneler gör det möjligt att dekorera din inredning på ett helt originellt sätt: imitation av naturligt trä med perforering.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

MDF -paneler kan dekoreras med natursten eller tegel , har ett mönster av strikt eller cyklopiskt murverk. Dessa imitationer kan användas som väggdekor. En präglad tegel- eller stenvägg av dekorativa MDF -paneler kommer att ersätta verkligt murverk utan att ändra belastningen på bärkonstruktionerna, påskynda efterbehandlingen avsevärt och minska arbetskostnaderna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Laminering tillåter kända naturmaterial att ge ovanlig textur: glans till trä eller sten. Ultramarin eller metallfärgad tegel. Panelen kan ha en struktur och färgövergång. Stenen varvas med ek eller al, vilket skapar fantastiska kombinationer. I samma utrymme kommer väggarna och taket att kontrastera och locka uppmärksamhet.

Bild
Bild

Färgvariationerna på MDF -paneler är oändliga . När det används i dekoration är det inte nödvändigt att köpa alla paneler i samma färg. Idag är en kombination av flera kontrasterande eller nyanserade färger på modet. Här är det värt att styras av färgspektrumet, där grannfärger eller motsatta färger kombineras harmoniskt. Det är bättre för nybörjare att begränsa sig till högst tre olika färger; endast professionella designers kan kompetent använda ett stort färgomfång.

Bild
Bild
Bild
Bild

Panelerna har en matt eller blank ytstruktur. Glansen kan antingen vara färgad eller imitera en silveraktig metallisk glans. Det senaste designförslaget är för glasliknande högglansiga paneler med utmärkt reflektivitet. Sådana paneler är på topp i popularitet idag, de ser bra ut bredvid tung sten eller tegel.

Glansfärgad beklädnad med vit eller svart gips ser inte mindre imponerande ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Präglade MDF -paneler har blivit en riktig hit i moderna interiörer . De jämför positivt med dekorativ gips genom att de är lätta att demontera om beklädnaden är trött eller har blivit oanvändbar. En tillräckligt stor reliefstruktur ger en 3D -effekt inomhus. Sådana paneler bör användas i form av en panel eller en serie skär i en slät yta. En vägg eller tak med ett präglat mönster kommer att ge rummet en kosmisk touch.

Bild
Bild
Bild
Bild

Paneler kan präglas som vinyltapeter. Prägling i form av monogram kommer att dekorera den klassiska interiören. Dessa paneler kommer att vara ett utmärkt substitut för papperstapeter. Fördelen med panel är att du inte behöver förinställa väggarna och panelerna är lätta att rengöra, till skillnad från tapeter. Imitation av silketryck i 3D kommer att bli en fashionabel designdetalj i det inre rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Panelernas yta kan dekoreras med fotoutskrift . Med fotoutskrift kan du återge vilken bild som helst. Samma mönster består av mattkompositioner eller vackra landskap i form av en panel med flera paneler. Imitation av fresker och mosaiker i olika färger och texturer kommer att bli en fördel och kommer att ge interiören unikhet. Fototryck är en mycket hållbar beläggning, den är blank och matt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En panel med ett naturligt landskap på väggen kommer att expandera gränserna för rymden. En orientalisk stämning kommer att skapa ett mönster i form av en prydnad på väggarna. Alla väggar och tak bör mantlas med sådana paneler för att återge atmosfären i fantastiska asiatiska palats. Afrikanska motiv betonas av animalistiska bilder. Svartvita stadsfotografier är väldigt trendiga idag.

Fototryckta paneler kan väljas för alla smaker . Det är bättre att använda en stor ritning i form av små inneslutningar. Vybilden kan uppta en hel vägg eller två motsatta väggar.

Fotografi ger perspektiv och förstorar rummet visuellt, tar bort monotoni av dekoration och skapar en speciell stämning i det inre rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

MDF-paneler med en yta som är identisk med metall är ett oumbärligt inslag av inredning i högteknologiska industristilar-högteknologi och loft. Guld- och silverglitter i kombination med bländande vita eller svarta paneler ger en accent till den lyxiga art deco -inställningen. I små lägenheter ger blanka ränder i taket eller på väggarna visuellt gradering till det dolda utrymmet. Dekorativa paneler bör kombineras med enkla svartvita texturer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

En mängd olika MDF -paneler har lett till deras utbredda användning i konstruktion. Paneler med lämpliga dimensioner produceras för byggindustrins olika behov. Plattornas dimensioner och vikt är enhetliga och reglerade av tekniska produktionsstandarder.

Bild
Bild

För väggbeklädnad produceras väggpaneler med en längd av 2, 62 meter. Ett antal tillverkare erbjuder paneler på 2, 8 meter och 2,44 meter i längd. Bredden motsvarar typen från P-1 till P-5.

P-1 100 mm
P-2 125 mm
P-3 150 mm
P-4 175 mm
P-5 250 mm
Bild
Bild
Bild
Bild

MDF-skivor tillverkas i längd och bredd på 1,5 meter x 0,1-0,9 meter . Storleken på plattan beror på ytans struktur - präglade, perforerade och paneler med imitation av natursten når storlek 2, 8 x 2, 07 meter. Fyrkantiga paneler för dekorativa paneler har andra storlekar - från 29x29 cm till 95x95 cm. Tjockleken på laminerade och målade paneler varierar från 3 mm till 30 mm.

Beläggning med faner innebär en ökning av panelens bredd i vissa fall upp till 60 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Panelens vikt beror på mått, faner eller relief. För att få en uppfattning om medelvikten för detta efterbehandlingsmaterial bör du fokusera på vikten på 16 kg på en panel med måtten 2, 8 x 2, 05 x 0, 003 meter och en vikt på 142 kg för dimensioner av 2, 8 x 2, 05 x 0, 028 meter. För taket används tunnare och lättare produkter; för väggar används paneler med hög hållfasthetskoefficient och motståndskraft mot mekanisk belastning. Om det är nödvändigt att skapa ljudisolering med MDF -finish är det nödvändigt att välja plattans maximala tjocklek. Naturligtvis blir vikten av en sådan struktur, om höjden på rummet är stor, betydande.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du beräknar beklädnadens vikt, var uppmärksam på panelens inredning . Laminering och målning kommer att öka vikten något. Faner, lättnad öka denna indikator. Perforering, å andra sidan, minskar vikten av strukturen. För små ytor väljs paneler eller plattor av mindre storlekar, eftersom snittet kommer att störa den dekorativa ytan och skapa svårigheter att täta sömmarna. Lokaler för ett stort område är bäst dekorerade med stora plattor och paneler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnader i sättet att lägga

MDF för konstruktionsändamål produceras i form av ark, kakel och foder. Varje produkttyp har sina egna dimensioner, installationsmetod och används för en viss typ av arbete. Samtidigt behåller de alla samma tekniska egenskaper: miljövänlig komposition, hög hållfasthet och elasticitet, goda dekorativa egenskaper. Skillnaden ligger i storlekarna och metoderna för att fästa på varandra och på ytan av väggen eller taket.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lummig

Den dyraste av ovanstående produkttyper är plåt MDF. Det är grunden för att skapa mycket konstnärliga paneler eller präglade skär. Ark är stora i storlek - upp till 2, 8 och längd upp till 2, 05-2, 9 meter. När du beställer från fabrik kan du göra ark enligt individuella storlekar och med ett exklusivt mönster.

Bladens vikt kan nå upp till 142 kg, beroende på tjockleken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd MDF -ark för väggdekoration i stora rum för att skapa en viss dekorativ effekt av en sömlös finish. Arket är monterat direkt på en vägg som är inriktad och behandlad med en antiseptisk rumpa, eftersom det inte har anslutande spår. Det bästa alternativet är att delvis inkludera en sådan finish i väggbeklädnaden på grund av materialets volym och kostnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bricka

MDF -plattor har liknande tekniska egenskaper. Det skiljer sig från ark i form av en kvadrat eller rektangel i olika storlekar: från 0,5 x 0,5 meter till 0,95 x 0,95 meter. Kaklet har inga anslutningsspår och monteras på en förberedd vägg. Bekväm att arbeta med denna produkt - i mått som är lämpliga för installation och låg vikt. Om installationen av MDF -ark kräver deltagande av två eller flera arbetare, kommer en person också att klara av att lägga plattorna. Det räcker bara att beräkna det antal stycken som krävs för efterbehandling, med kunskap om ytans yta och ytan på plattorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytteksturen har standardfärger och storlekar som kakel . Det är bekvämt att göra mosaikpaneler av MDF -plattor av samma typ, men med ett annat färgschema eller en annan struktur. Mångsidigheten hos detta efterbehandlingsmaterial ligger i möjligheten att använda det i ett rum av alla storlekar och konfigurationer. På marknaden för efterbehandlingsmaterial presenteras MDF -plattor i det bredaste sortimentet, har en lägre kostnad jämfört med MDF -ark.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Foder

Det mest populära är det billiga och vackra lathmaterialet - MDF -foder. Den har utmärkta tekniska egenskaper och en mängd dekorativa finish. Lamellerna har dimensioner från 2, 4 x 0, 11 meter och längre bort. Standardlängden är 2,6 meter. Foder används för dekoration och väggar och tak.

Kan staplas horisontellt och vertikalt, och för en större dekorativ effekt i "fiskbens".

Bild
Bild

Fiskbensmönstret är av två typer . Skivorna läggs i en vinkel på 90 grader i förhållande till varandra, ändarna ligger intill varje kant på den längsgående sidan. Ett annat alternativ innebär placering av skenorna i alla andra vinklar, medan ändarna skärs i samma vinkel och installeras från ände till ände. Denna installation kräver en viss skicklighet för att beklädnaden ska bli jämn med samma lutning. Du kan klippa flera lameller i förväg, rengöra sågkanten och fortsätta installationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fodret kännetecknas av enkel installation, lätt konstruktion och individuella element. Kan enkelt förkortas till önskad storlek. På sidoytorna är den utrustad med speciella spår för att ansluta skenorna till varandra utan mellanrum. För att säkerställa styrka och för att undvika deformation av konstruktionsdelar är skenan monterad på en ram av balkar. Detta befriar dig från behovet av att jämna ut väggen och låter dig dölja kommunikation inuti ramen.

Bild
Bild
Bild
Bild

MDF -skena, med all enkelhet i installationen, kräver att man följer installationstekniken så att skenan inte leder. Beläggningens dekorativa egenskaper beror på detta. Placeringen av lamellerna påverkar modellens utformning. Det horisontella arrangemanget kommer att förlänga väggen eller taket. Det tvärgående arrangemanget i taket kommer att göra rummet bredare.

Det vertikala fästet på fodret på väggen gör rummet visuellt högre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett produkttyp är MDF ett ekonomiskt efterbehandlingsmaterial. Det kräver inte noggrann förberedelse av väggytan, som för målning eller mödosamhet, som är fallet med keramiska plattor. Det är enkelt att montera, arbetet tar lite tid och kräver inte professionell skicklighet. För beklädnad behöver du inte köpa ytterligare byggnadsblandningar eller lim, bara självgängande skruvar och stänger,. Det är ett prisvärt tillbehörsmaterial. Under arbetets gång bildas inte damm och smuts.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

En mängd olika MDF -paneler gör att du på ett kompetent sätt närmar dig valet av finish för ett visst rum. Det är nödvändigt att ta hänsyn till temperatur- och fuktighetsregimen i rummet - för utvändig dekoration av loggian eller köket måste du välja fuktbeständiga paneler, och för motstående ytor inuti är genomsnittliga indikatorer tillräckliga. Panelernas inredning måste också motsvara rummets syfte. Vid dekoration av väggar och tak är det bättre att följa en designstil.

Bild
Bild
Bild
Bild

MDF -brädor dekorerade med faner ger vardagsrummet eller kontoret den nödvändiga soliditeten . Det finns ingen hög luftfuktighet, så det är inte nödvändigt att spendera pengar på fuktresistent MDF, men skydd mot buller kommer att krävas, därför måste du vara uppmärksam på denna indikator när du köper. Dyr efterbehandling kommer att betona ägarnas rikedom. Ljus ek eller italiensk valnötfaner är en oumbärlig egenskap hos interiörer designad i klassisk stil och moderiktig minimalistisk design.

Bild
Bild

Invändiga skiljeväggar som inte har entrédörrar trimmas med MDF -plattor för att skapa isolerade zoner i sådana transformerande utrymmen. Partitioner får den nödvändiga massiviteten när de väljer paneler i mättade färger. Denna zonindelning ger tillräcklig ljudisolering. En sovplats kan placeras bakom en skiljevägg gjord av paneler, medan ljuset från köket inte kommer att störa vilan. MDF -skivornas höga dekorativitet gör en vanlig vägg till inredningen huvudsakliga accent på grund av dess vackra ädla färg och ett intressant mönster av träfibrer.

Bild
Bild

För att dekorera en lägenhet där hallen och köket kombineras, istället för inre skiljeväggar, installeras, målas eller lamineras en perforerad MDF -skiva på båda sidor. Dessutom kan varje sida ha sin egen textur och färg, som motsvarar resten av ytan på sin zon. Installation av perforerade plattor på sovrumstaket med spektakulär belysning kommer att bli en riktig dekoration av interiören. De eleganta elementen bidrar till den metalliska finishen och blandas med den rena vita färgen på resten av finishen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För inredning av en sommarstuga eller vind i ett hus på landet är det värt att välja billiga laminerade eller målade lamellprodukter . Ägarna, utan hjälp, kommer att kunna mantla väggarna i rummet med plåt. Det är nödvändigt att köpa material med ökad fuktbeständighet för rum som inte värms upp på vintern så att temperaturfall och hög luftfuktighet under vår-höstperioden inte deformerar MDF. Samma krav gäller utformningen av förklädet i köket. Det är nödvändigt att ta hand om isoleringen av efterbehandlingsmaterialet från uppvärmning - MDF kan antändas inte bara från öppen eld utan också från stark uppvärmning.

Bild
Bild
Bild
Bild

I barnrummet kan du tillåta dig själv att visa din fantasi genom att välja mönster och färg, gå bort från stereotyper och skapa en ljus och glad atmosfär istället för en tråkig traditionell inredning. MDF -skivor är helt rengörbara, denna kvalitet är mycket användbar i ett barnrum. Du bör inte välja dyra fasader av naturligt eller laminerat faner, föredra ljusa blanka plattor eller lameller. Dörröppningar är målade i en av färgerna på panelerna eller höljen är valda från samma material. Designers rekommenderar att uppmärksamma paneler med ett lämpligt tema: för pojkar - marina, för tjejer - fantastiska tomter.

Bild
Bild

Installationsmetoder

Sättet att montera vägg- och takpaneler är praktiskt taget detsamma. Den enda skillnaden är att en metallprofil och galgar används för taket. För väggar räcker det med svarv av stänger. Ett större mellanrum finns kvar mellan taket och panelerna för att rymma elektriska ledningar.

För installation behöver du följande verktyg: en penna, en nivå, en stansare, en bågfil för trä och metall, en triangel med rätt vinkel, skruvar och pluggar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att bekläda taket, dra en linje av takplanets nivå längs väggarna längs omkretsen av hela rummet. Taket är ritat i rutor på 1 x 1 meter. En metallprofil är fäst vid linjerna. Upphängningar monteras vid korsningar. Upphängningens höjd tas minst 10 centimeter för säker placering av ledningar och lampbaser. Om rummets höjd inte tillåter att taket sänks till en sådan höjd är det bättre att välja en annan finish på grund av materialets brandfarlighet.

Bild
Bild

För väggpaneler är ramen gjord av träbjälkar . Särskild uppmärksamhet ägnas åt den första svärdstången. Det ska vara strikt vinkelrätt mot täckremsorna, detta kräver en triangel. Först fästs lathalkerna i steg om 45 centimeter till väggen i horisontell eller vertikal riktning, beroende på MDF -skenans riktning. Stängerna installeras på väggen med en plugg eller självgängande skruvar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter montering av ramen eller svarv mäts MDF, skärs i storlek. Installationen av det vertikala fodret börjar från hörnet av ingångsdörren, den horisontella installationen - från golvet kontrolleras nivån för korrekt installation av delarna regelbundet av nivån. På kontaktställen mellan skenan och stången är en kleimer installerad, på vilken en skruv skruvas. Detta säkerställer en styv fastsättning av skenan på ramen. Den sista detaljen mäts och skärs på plats, eftersom det inte alltid är möjligt att beräkna luckorna längs hela väggen eller taket.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En annan monteringsmetod är lim . Det handlar om att jämna ut väggen, grunda och använda lim - flytande naglar. Limmet appliceras på brädans baksida. Därefter pressas plattan mot väggen och måste avlägsnas omedelbart för att slutligen limma den efter 5 minuter. Det är bekvämare att sprida flera paneler samtidigt för att påskynda liminställningsprocessen.

MDF måste skäras i storlek. För att undvika chippning av ansiktsskiktet under skärning placeras det med dekorationssidan uppåt. Ytterligare element läggs mellan plattorna, i hörnen på väggarna, nära dörrkarmen. Plåt och kakel MDF levereras med specialbeslag för fogar - ett hörn och en sockel, som väljs efter färg och textur.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att säkerställa panelernas långsiktiga användning är vägg- eller golvplattan förbelagd med ett antiseptiskt medel. Detta förhindrar bildning av mögel eller mögel. Innan paneler eller plattor installeras skärs hål ut på rätt ställen för lampor eller uttag, vars standarddiameter är 67 mm. Hålet borras med en kronborre. För att säkerställa uttagets styvhet stoppas en stång under hålet för att förhindra att panelen böjer sig. De elektriska ledningarna är fästa på golvplattan, ledningarna placeras i en korrugerad slang.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skivorna används för motstående bågar . För detta uppvärms skenan med önskad storlek något, den får plasticitet, sedan kan den böjas till önskad radie. Sedan fästs de på limmet i öppningen. MDF -skivor kan användas för golvfinish; installationen utförs enligt parkettläggningstekniken. På en öppen balkong är det bättre att använda plastpaneler, och den inglasade loggian är trimmad med fuktbeständiga paneler på en metallram för att undvika exponering för fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Målning

Måling krävs i två fall: den gamla dekorativa beläggningen är skadad och beklädnaden gjordes med enstaka pressade MDF-skivor utan beläggning. I det första fallet slipas den skadade ytan, torkas från skräp och ett lager primer appliceras för målning. Efter torkning appliceras flera lager färg. MDF -färg har ett optimalt förhållande till härdare 1: 9.

Varje lager tar minst 8 timmar att torka, det är lämpligt att applicera ett lack eller lack ovanpå.

Bild
Bild
Bild
Bild

För det andra alternativet med en obehandlad MDF -yta är tekniken densamma, endast slipning appliceras enligt materialets faktiska tillstånd. Tillverkare erbjuder redan polerade plattor. Det är nödvändigt att bearbeta lederna, om sådana finns, sedan fortsätta till grundning och målning. Färg för MDF bör baseras på polyuretanhartser, alkyd- eller oljebaserade eller nitroemaljer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdtips

MDF -paneler är mycket enkla att rengöra. Våt rengöring är lämplig för att ta bort damm från alla typer av ytor. Om envis smuts uppträder kan de tvättas med valfritt tvättmedel och borste. Det senare måste göras mer noggrant på fanerade paneler. Den lackerade fanen torkas av med en fuktig trasa utan att tillsätta tvål. Faneren täckt med vax eller olja behandlas regelbundet med specialmedel för vård av naturligt trä och med några års mellanrum förnyas oljan eller vaxbeläggningen. För andra typer av ytbehandlingar krävs inga speciella åtgärder.

Rekommenderad: