PVC -paneler (71 Bilder): Laminerade Paneler I Plåt, Dekorativa Alternativ "som En Sten" Och "panda", Spegelmodeller

Innehållsförteckning:

Video: PVC -paneler (71 Bilder): Laminerade Paneler I Plåt, Dekorativa Alternativ "som En Sten" Och "panda", Spegelmodeller

Video: PVC -paneler (71 Bilder): Laminerade Paneler I Plåt, Dekorativa Alternativ
Video: Учебное пособие по Microsoft 3D Builder: как создавать модели для 3D-печати 2024, Maj
PVC -paneler (71 Bilder): Laminerade Paneler I Plåt, Dekorativa Alternativ "som En Sten" Och "panda", Spegelmodeller
PVC -paneler (71 Bilder): Laminerade Paneler I Plåt, Dekorativa Alternativ "som En Sten" Och "panda", Spegelmodeller
Anonim

PVC -paneler är ett mycket ekonomiskt och praktiskt alternativ för att renovera badkar och andra rum, till exempel en hall, en toalett eller till och med en hall, om du inte vill lägga ner mycket pengar och ansträngning på det. De presenteras i en mängd olika färger, varifrån du kan hitta det bästa alternativet. PVC -paneler erövrade marknaden med sin popularitet så snart de började säljas, eftersom de är mångsidiga och ekonomiska.

Bild
Bild

Egenskaper och egenskaper

PVC-paneler innehåller polyvinylklorid, som är ett lätt och högkvalitativt material. På grund av detta täcks ofta tak i rum, kontor och stormarknader med dessa paneler. På PVC -paneler avbildas också ett intressant mönster med laminering, termotryck och annan modern teknik. Därefter appliceras en matt eller blank lack på detta material, vilket är ett skydd för materialet.

Tack vare denna behandling slits inte panelen snabbt och är mycket resistent mot ultravioletta strålar .och även för eventuella skador, till exempel skyddade mot repor. För säkerheten för en persons och hans familjs hälsa används inga skadliga kemiska komponenter vid tillverkning av sådana PVC -paneler. Vid måling av ytor används också bara vattenbaserade färgämnen, vilket också är helt säkert.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är skillnad mellan plastpaneler som används på väggar och tak. Det ligger i det faktum att väggalternativen är något starkare, och de är inte heller flexibla, därför kan sådana paneler tåla tunga mekaniska belastningar. Alternativ för väggar är också tjockare än för tak. Ju mer PVC, desto tjockare panel. De förstyvande ribborna inuti PVC -väggpanelerna är 1 mm tjocka, så det blir inte så lätt att skära dem med en kniv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Längden på detta material är 3 meter, bredden är bara 10 cm, och ibland kan det nå upp till 12, 5 cm. Plastfoder kan användas för både extern och intern behandling av lokaler. Totalt har två typer av detta material blivit populära på marknaden. Dessa är "polka" och "europeiska". "Polka" har en liten låsanslutning, medan "europeisk" har en mycket bredare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Externa PVC -paneler har en söm . Detta beror på att materialet har en hög linjär expansionskoefficient. Därför måste fodret, som inte monterades inomhus, ändras från en förändring i temperaturförhållandena. Det finns också en annan funktion i frontpanelen. Det ligger i det faktum att färgning av råvaror med olika färger sker även under produktionen och inte appliceras ovanpå som i andra typer. På grund av detta håller fodret sin ursprungliga färg längre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plåtskivor, bestående av plast, har en bredare bredd än plastfoder. Deras längd varierar från 105 till 405 cm. Dessa paneler är de mest kända och mest förbrukningsbara. Ibland skickas arkens yta för särskild bearbetning, men inte alla gör detta, men bara några bra tillverkare. Tack vare denna operation blir panelerna starkare och stabilare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plåtskivor kan monteras med lim och spik. Spåren kan tätas med ett tätningsmedel av lämplig färg eller med en smal remsa. Vanliga paneler har en längd på 260 och 270 cm, ibland till och med 300 cm och en bredd på cirka 25 cm. Men du kan också använda paneler med en bredd på 50 cm för inredning. Den lackerade och målade sidan av ytterytan bildar också en söm som inte är särskilt märkbar när den monteras.

Det finns också GOST PVC -sandwichpaneler, som är moderna och mycket utnyttjade . Det speciella med dessa paneler är närvaron av två plastplåtar. Polyuretanskum eller expanderat polystyrenskum används som olika tillsatta ämnen, de ger värmeisoleringsegenskaper till materialet. Brännbarhetsgraden för produkterna anges på förpackningen. Plastfodret har den högsta koefficienten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Detta material har blivit så populärt på grund av dess många fördelar.

  • Mångsidighet . Vanligtvis används PVC -paneler som vägg- och takdekoration. Detta material kan användas för att klä kanterna på dörrar och fönster, användas i duschar och badrum, och även under steg för att skapa intressanta former. Sommarboende använder detta byggmaterial för att bilda trädgårdsbäddar.
  • Installationen är snabb och enkel . Vanliga husägare kan nu dekorera en vägg eller vilken annan yta som helst. Arbetet utförs snabbt och enkelt med plana väggar eller tak. I sådana situationer fixeras de med "flytande naglar". För att göra krökta ytor jämnare, använd en metall- eller träram.
  • Lätt att ta hand om . PVC -paneler kan torkas med en vanlig tvål, men du bör akta dig för panelskarvar, eftersom dessa platser är svaga.
  • Sådana paneler är absolut miljövänliga . Detta material är giftfritt, släpper inte ut skadliga ämnen i miljön.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Styrka . Denna indikator beror på rätt val. För tak är detta material något lättare.
  • Det finns ljud- och värmeisolering . Dessa paneler ger bra ljudisolering och släpper inte in kylan i rummet.
  • Ett stort antal färger och nyanser . Standardfärgen på PVC är vit, men tillverkarna har skapat ett stort antal färger för varje smak hos konsumenten. För närvarande är paneler med ritningar eller med imitation av texturen av sten eller trä populära.
  • Fuktmotstånd . På grund av den plana ytan behåller de inte fukt. Eftersom det inte finns några porer på materialet dröjer inte smuts, mögel och andra skadliga mikroorganismer kvar på ytan. Därför används de ofta i rum där luftfuktigheten är hög.
  • Motståndskraftig mot plötsliga temperaturförändringar . Plastpaneler tål temperaturer från -50 till +50 grader Celsius.
Bild
Bild
Bild
Bild

Precis som andra byggmaterial har PVC -paneler nackdelar

  • UV-resistent. Vita plastpaneler kan bli gula efter en viss tid och förlora sitt ursprungliga utseende.
  • Slagfasthet. Sådana paneler tål vissa belastningar, men de är inte skyddade från bucklor eller repor på materialets yta.
  • Materialet innehåller krita, som är den avgörande komponenten i produktens styrka. Mängden krita i panelerna bestäms enbart av tillverkaren.
  • Karakteristisk lukt. När du köper och använder paneler finns en specifik lukt i flera dagar, men sedan försvinner den helt.
  • Denna plast kan inte kallas helt säker, som många tillverkare hävdar. Det ska inte användas för att dekorera barnrum.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sorter och tillämpning

För närvarande har tre typer av PVC -paneler blivit populära på byggnadsmarknaden.

  • Kuggstångsväxel . För att fästa den här typen av paneler direkt på väggytan måste du använda ett metallfäste. Denna panel har en längd på 1 till 12,5 meter, en bredd på 15 till 30 centimeter och en tjocklek på högst 1 centimeter. Om du använder den här vyn för att dekorera ett rum, kommer det visuellt att se högre eller lägre ut, beroende på själva panelernas placering.
  • Under brickorna . Storleken på denna art kan variera från 30 cm till 1 meter. Metoden för inredning av ett rum är densamma som för lamellpaneler, men skiljer sig åt i sitt resultat. Sådana PVC -paneler kan läggas ut i ett intressant mönster i badrummet eller i köket.
  • Lummig . Dessa paneler är erkända som de bästa av alla ovanstående typer. För att installera detta material på väggar eller tak behöver du lim och spik. Tjockleken på arkplåtarna varierar från 3 till 6 millimeter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom kan PVC -paneler delas upp efter dekorativitet

  • Sömlös . Dessa paneler är mycket populära och ser dyra ut. Sömlösa paneler med en matt yta ser bra ut. De finns tillgängliga för både golv och möbler.
  • Präglad . De ser exakt likadana ut som trä, men priset är mycket lägre. Dessutom kan de användas även om väggarna har en viss krökning. Präglade laminerade paneler erbjuder mycket exakt imitation av texturer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också flera typer av paneler, beroende på design

  • Svartvit . De är idealiska för inredning där praktiska och minimalism värderas. För att ge en enfärgslösning originalitet och skönhet kan du självständigt göra flerfärgade hyllor eller använda målningar.
  • Med teckning . Sådana paneler imiterar ofta utseendet på en sten eller ett tyg, men det finns också de som lockar uppmärksamhet med ett spektakulärt tryck, till exempel moln. Men svårigheter kan uppstå när du installerar dem, eftersom det kommer att vara nödvändigt att exakt beräkna deras position, då kommer ritningen att visa sig vara solid.
Bild
Bild
Bild
Bild

PVC -paneler används i badrum, duschar, kök; de används också ofta för dekoration av kontor, restauranger, stormarknader, skolor, gym, sjukhus och andra lokaler.

Dessa produkter är mångsidiga, så de kan användas även på ovanliga platser, till exempel använder sommarboende detta material i sina trädgårdar. Med deras hjälp kan du också skapa en originalinredning. De är miljövänliga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mått och inredning

PVC -paneler kan delas in i tre standardtyper, nämligen:

  • foder;
  • plåtmodeller;
  • rektangulära eller fyrkantiga plattor.

Fodret har en längd på cirka 3 m, en bredd på 10 till 12, 5 cm. Den "europeiska" versionen, som har ett stort lås, är mer efterfrågad på byggmarknaden än "polka", som har en smal låsa. Om du använder PVC -paneler med en längd på 260, 270 eller 300 cm och en bredd på 15 till 50 cm blir det inga sömmar under installationen. Fyrkantiga eller rektangulära plattor har blivit mer populära. De används främst för köksdekoration. De är mycket enkla att installera och lätta i vikt. Deras längd är 30 cm, liksom bredden, och ibland når dessa dimensioner 100 cm i längd och bredd. Plåtskivor, där det övre lagret är ganska motståndskraftigt mot stötar och även skiljer sig i jämnhet, är 150–405 cm långa, 80–203 cm breda och 0,1–3 cm tjocka. Dessa mått är standard för plåtskivor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sandwichpaneler är också viktiga. De är det mest krävande materialet för skiljeväggar i rum eller fönsterbeklädnad. De vann sin popularitet av en anledning. Allt tack vare deras höga klass och utmärkta kvalitet. Sådana produkter ser också mycket elegant ut. Denna typ är också standard och har mått: 3000x1500 mm, 3000x1150 mm och 3000x900 mm, tjocklek - 10, 24, 32 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inredningen på PVC -paneler är varierad . Det finns tegelfärgade modeller eftersom de ser ganska snygga och snygga ut. Denna typ av material sparar golvyta, är lätt att installera och är också mångsidig. Den kan användas i alla rum: från korridoren till loggian. Sådana produkter har också ett mycket stort antal färger och storlekar, så du kan välja ett alternativ för varje smak. Dessutom är denna typ mycket billigare än dekorativa tegelstenar.

Bild
Bild

Det finns också modeller som imiterar ytan av natursten eller naturligt trä. Mörka färger av naturligt trä är mycket efterfrågade. De ser väldigt realistiska ut och används ofta i korridorer, vardagsrum och kök. Rack, kaklade och plåtskivor presenteras ofta i en färg som liknar naturmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den sönderrivna kalkstenskonstruktionen används främst för motsatta eldstäder och valv. Detta material kan också användas för yttre dekoration. I badrummen ser Jurassic -stenmönstret bra ut. Idag har spegel och transparenta PVC -paneler, liksom "panda" -utseendet, blivit populära.

Bland de mest populära färgerna är följande:

  • wenge;
  • röd;
  • svartvitt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Paneler som imiterar ytan av material som bambu, tall, blå marmor, skiffer och andra används ofta. Skärningen av stenen fascinerar många med sin skönhet.

Tillverkare

Det är mycket viktigt att välja en bra tillverkare innan arbetet påbörjas. För att inte bli besviken på byggmaterialets kvalitet bör du bekanta dig med de viktigaste tillverkningsföretagen som tillverkar en kvalitetsprodukt, mestadels bara positiva recensioner.

Följande tillverkare är mycket efterfrågade:

  • "Metallprofil";
  • "Århundrade";
  • Isotex;
  • Artpole;
  • AGT;
  • Shanghai Zhuan;
Bild
Bild
  • Racoon Plastik;
  • Polimerpanel;
  • Pareti;
  • BellerPlast;
  • "Plastek";
  • Plast dekor;
  • KronaPlast;
  • "Aquaton".
Bild
Bild

Valbara kriterier

När du köper PVC -paneler bör du vara uppmärksam på kostnaden för varorna. Ju högre pris, desto bättre är produkten.

För att inte göra ett misstag i valet och inte bli lurad är det värt att bekanta sig med några inköpsställen

  • Tjockleken på panelen krävs. Den universella tjockleken på vinyl för väggar bör inte överstiga 10 mm, och om du behöver välja ett byggmaterial för taket, bör du vara uppmärksam på den tunnare.
  • Styrkan på den främre ytan. Detta är viktigt och nödvändigt för att byggmaterialet ska klara skador och stötar utan att lämna bucklor eller repor på det. Om du kan se ribborna av styvhet från utsidan, är det bättre att inte använda sådana paneler för att bekläda väggarna. Det är bättre att använda dem för tak, men sådant arbete kommer inte att se särskilt bra och av hög kvalitet ut.
  • Antalet kanter, deras position och styvhet. Byggmaterialets styvhet beror mycket på antalet kanter i sig. Det största avståndet mellan dem bör inte överstiga 10 mm.
Bild
Bild

Om revbenen under transporten är minst lite skrynkliga, har tappat sin form, kommer bucklor att synas tydligt på dessa platser.

  • Färgbeläggningens enhetlighet på materialets yta indikerar hur färgen applicerades på panelen. De flesta tillverkare täcker ytan framifrån, istället för att lägga till ett färggivande element i hartskompositionen. Detta är dåligt eftersom färgen lätt kan avlägsna ytan under arbetet med materialet. På grund av en sådan PVC -beläggning kan panelen brinna ut och färgen kommer att vara ojämnt placerad, vilket är en annan nackdel med en sådan tillverkares arbete.
  • När du köper byggmaterial i en butik måste du fråga om dess vikt. Detta kan hjälpa till att bestämma kanternas styvhet och materialets väggtjocklek. Den optimala vikten av PVC -paneler bör vara 1, 1–1, 5 kg / kvm. m.
  • Är panelerna ordentligt anslutna? Det är bättre att kontrollera styrkan på anslutningen av PVC -panelerna under undersökningen av varorna.
Bild
Bild
  • Hur stor andel av krita innehåller materialet. Många proffs försäkrar att andelen krita i en produkt inte får överstiga 20%. Om denna procentsats är högre är sannolikheten stor att detta material är tillräckligt skört. Krita är mycket prisvärt och inte dyrt, så vissa tillverkare, för att minska kostnaden för sina produkter, lägger till mer av det än vad som krävs av normerna. Genom att skala tillbaka hörnet av produkten kan du kontrollera mängden krita i den. Om ingen vit rand finns kvar på plasten innehåller panelen den nödvändiga mängden krita.
  • Paneler som innehåller toxiner. Det är okej om det förseglade fodret har en karakteristisk, men inte för stark lukt. Men om en specifik lukt kommer från panelerna, som visas i form av ett prov, blir det omedelbart klart att detta material innehåller giftiga ämnen och det är bättre att inte köpa det.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Varumärke. Om produkten kommer från en välrenommerad säljare är chansen stor att materialet är av ganska bra kvalitet. För att få sådan berömmelse har tillverkaren verkligen arbetat länge med kvaliteten på sina varor och värderar sitt rykte. Därför erbjuder den endast högkvalitativa produkter för vägg- och golvbruk.
  • Produktinredning. Beklädnadspanelerna måste vara värmeöverförande. De tillhör ekonomiklassen. Tack vare termotryck kan du välja en mängd olika inredningar. Ritningen är inte rädd för exponering för ultraviolett strålning och slits inte heller med tiden. Frisalternativen är efterfrågade eftersom de är dekorerade med olika tryck. Normalt imiterar sådana produkter ytan av marmor, kakel eller naturligt trä.
Bild
Bild

Modeller av MDF har mycket gemensamt med PVC -paneler, så när du väljer dem kan du också använda ovanstående urvalskriterier.

Installations- och arbetsråd

Först måste du förbereda dig för själva arbetet. Det finns inget behov av särskild förberedelse av väggarna före installationen. Men du måste mäta ytan som kommer att klippas mycket exakt och beräkna antalet paneler exakt. Du måste också bestämma hur installationen ska utföras.

Om tak och väggar är jämna, utan fel, kan panelerna limas. Men om det är nödvändigt att ge rummet jämna parametrar, är det bättre att montera ramen. På detta sätt kommer rummen att ha ett estetiskt utseende, och alla oegentligheter på ytan kommer att vara dolda och osynliga.

För att arbeta behöver du verktyg som:

  • trappstege;
  • borra;
  • bågsåg för metall;
  • roulett;
  • kniv;
  • självgängande skruvar;
  • en hammare.
Bild
Bild

Alla dessa föremål måste köpas innan arbetet påbörjas. Så snart du har alla verktyg till hands kan du börja arbeta. Vanligtvis används paneler med en bredd på 100 mm för takmontering. Det är bättre att mäta linjerna i 0, 4 m. Först är det värt att markera den lägsta punkten i taket och därifrån sätta märken som kommer att vara lika med panelens bredd. Sedan måste du markera de punkter där ankarna eller pluggarna ska installeras, vilket är viktigt för att fixera ramen.

Ramen måste placeras vinkelrätt mot panelerna som ska fästas . För att underlätta märkningen rekommenderar proffs att sträcka ut en tunn sladd istället för märken. För att använda den måste du gnugga sladden med färgad krita och fästa den på den markerade väggen. Efter denna procedur, kommer ett tydligt synligt spår kvar på ytan.

För att finishen ska vara av hög kvalitet krävs korrekt montering av ramen, vilket liknar anslutningen av profiler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Profiler kan vara av olika typer: tillverkad av trä eller metall, och presenteras också med en plastlåda. Varje material är lämpligt för vissa användningsförhållanden. Till exempel är det bättre att installera en trästomme i rum där luftfuktigheten är låg. Detta material måste behandlas med högkvalitativ impregnering, vilket skyddar det från fukt och förökning av olika mikroorganismer. Om det ändå används en träram, bör fästelement göras var 0,6 m. Du kan använda ett foder om du behöver rätt nivå. Trämaterial är något sämre än plast eller metall.

Plastprofiler har några fördelar: lågt pris, låg vikt, lätt att fästa, tål fukt, temperaturer och andra faktorer. Denna installation utförs var 0,3 m. Fästverktygen fixeras var 1 m. Installationen av profilerna installeras i en vinkel. Detta gör att du kan kontrollera ledernas jämnhet. Eftersom PVC -paneler är lätta är det inte nödvändigt att bygga en solid ram.

Bild
Bild

För installation av PVC -profiler bör du följa följande regler:

  • det är bättre att börja installera när panelerna är "vana" vid rumstemperatur, särskilt om byggmaterialet har legat i ett rum under en lång tid, där temperaturen var under +10 grader;
  • lameller måste fästas vinkelrätt mot ramen;
  • det är värt att göra ventilationsavbrott om rummet har hög luftfuktighet;
  • eftersom materialet kan ändra form när temperaturen ändras måste du lämna 5 mm för luckorna;
  • om panelerna är utan mönster eller mönster, kan installationen utföras godtyckligt, men om det finns ett mönster på panelen är det bättre att börja arbeta från vänster hörn och fortsätta mot höger;
  • du kan inte använda PVC -paneler för installation i rum där temperaturen når +40 grader och högre, till exempel i bad eller ångrum.
Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av PVC -paneler i taket

När ramen är installerad kan du börja montera panelerna själva. Du måste börja arbeta från den extrema remsan, den är fäst i hörnet, på det tvärgående materialet med hjälp av självgängande skruvar. Så kommer nästa panel att installeras i spåret på den föregående. Denna procedur bör fortsätta tills den motsatta väggen är helt klar.

Om det behövs kan den sista panelen klippas , men bara när den inte passar storleken. Eftersom materialet är sprött är det benäget för repor, sprickor eller bucklor. Därför bör du inte trycka för hårt när du arbetar med paneler. Det rekommenderas att ta en prästkniv, och den kan också användas för att flytta panelerna i önskad riktning.

Bild
Bild
Bild
Bild

När den sista panelen har fästs kan du börja installera golvlisten. Den säkras med "flytande spikar" som appliceras på insidan och fästs i taket. Därefter måste du hålla dem i 10 sekunder och försiktigt ta bort överflödigt lim. "Flytande naglar" torkar ganska snabbt, så avlägsnande av överflödigt ämne från ytan bör ske snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Väggbehandling

Ägare av hus eller lägenheter kan snabbt göra inredningen i ett badrum eller toalett praktisk och bekväm, och allt detta tack vare PVC -väggpaneler. De är mycket enkla att tvätta och håller i många år. Att montera väggar är mycket likt att montera ett tak.

En ram är också installerad på väggen, som redan har behandlats med antimikrobiella medel . Det kan vara plast eller metall. Detta är användarens eget gottfinnande. Den första panelen sätts ihop med hörnet i profilen, följt av andra produkter. De är fixerade på metallstyrningar. För detta används claymore. Den sista panelen limmas i ett U-format hörn. Efter denna procedur kan du börja installera hörnen och göra sluttningarna. Demonteringen utförs i samma sekvens.

Bild
Bild
Bild
Bild

Komplexitet kan tillhandahållas av en vägg där alla uttag eller strömbrytare är installerade. I det här fallet, så snart finishplattorna är fästa, är det absolut nödvändigt att sätta lådorna och lägga elkabeln.

När du installerar panelerna måste du klippa ett hål där platserna för strömbrytare och uttag tidigare var markerade. Sådana platser är svåra att tvätta och måla. Panelen kan tillverkas i form av en panel och olika hantverk kan hängas på den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel i interiören

Klädseln i köket är kvalitativt tillverkad med en PVC -plastpanel med ett mönster på halva väggen. Denna rumsinredning ser mycket imponerande och estetiskt tilltalande ut. Det kan också kompletteras med fotoutskrift i stil med "Provence".

Detta vardagsrum är dekorerat med vinylfasader. Rummet ser väldigt känsligt ut tack vare materialets ljusa toner.

Dekorativa PVC -paneler med ett mönster ser vackra ut. Allt ser mycket hög kvalitet och dyrt ut, men med en enkel design.

Rekommenderad: