Blockhus För Exteriördekoration Av Huset (54 Bilder): Beklädnad Utanför, Hur Man Väljer Material För Exteriörarbete, Exempel På Klädda Sidor

Innehållsförteckning:

Video: Blockhus För Exteriördekoration Av Huset (54 Bilder): Beklädnad Utanför, Hur Man Väljer Material För Exteriörarbete, Exempel På Klädda Sidor

Video: Blockhus För Exteriördekoration Av Huset (54 Bilder): Beklädnad Utanför, Hur Man Väljer Material För Exteriörarbete, Exempel På Klädda Sidor
Video: IDEAS for Exterior wall cladding or panel materials 2024, Maj
Blockhus För Exteriördekoration Av Huset (54 Bilder): Beklädnad Utanför, Hur Man Väljer Material För Exteriörarbete, Exempel På Klädda Sidor
Blockhus För Exteriördekoration Av Huset (54 Bilder): Beklädnad Utanför, Hur Man Väljer Material För Exteriörarbete, Exempel På Klädda Sidor
Anonim

Blockhus är en av typerna av foder. Det används också för inredning och för att skapa en ventilerad fasad. Ett traditionellt blockhus är en planka med en konvex yttre sida. Delarna är anslutna till varandra med en tårspårfäste. Den färdiga väggen ser ut som om den var av trä.

Bild
Bild

Varianter av material

Blockhuselement kan inte bara vara av trä. Metall- och vinyldelar finns också. Varje typ av finish har sina egna egenskaper.

Huvudmaterialet för lameller är barrträd, eftersom de är mindre benägna att ruttna . Från en stock görs fyra ämnen, som förvaras i en torkningskammare i två veckor.

Den största fördelen med en träfasad finish är dess utseende. Imiterat trä kan bara lura ögat på avstånd. På nära håll blir intrycket helt annorlunda. Dessutom behåller trä värmen länge. Denna fastighet kan användas för att förbättra mikroklimatet i huset.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Detaljerna i metallblockhuset är böjda stålplåtar som följer formen på en eller två stockar. På utsidan finns en teckning som imiterar en träyta. Den inre är täckt med ett lager primer och färg.

Fasaden av metallelement försämras inte av fukt och temperaturfluktuationer, den är motståndskraftig mot brand , tål starka slag och mekaniska skador, och det utsätts inte heller för insekter. Tack vare detta behöver täckningen inte förnyas vart 5-7 år.

Det är värt att överväga att metalldelar har hög värmeledningsförmåga. De blir väldigt varma i varmt väder och avger snabbt värme i kallt väder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vinylblockhus är det billigaste substitutet för trä. Precis som metall utsätts den inte för solljus och biologiska faktorer. Under en brand brinner den inte, men smälter långsamt, och samtidigt är den inte giftig. Vinyldelar kommer att hålla minst 20 år utan att förlora sitt ursprungliga utseende.

Detta material är dock känsligt för extrema temperaturer, vilket kan provocera uppkomsten av mögel och mögel. Ytan på ett vinylblockhus är inte enhetlig och ser inte alltid ut som trä.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Det finns två typer av beklädnad: med och utan isolering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss analysera det första, mer populära alternativet.

Alla strukturella element är lika viktiga. Om du försummar ångspärren eller vindspärren måste den repareras mycket oftare. Skikten listas bort från väggen.

Blockhuset monteras i samma ordning:

  • Ett lager ångspärr behövs för att skydda isoleringen från fuktånga från väggens sida.
  • Lathing - fasadens ram, skapar ett utrymme mellan väggen och blockhuset. Den är gjord av en stång med en sektion på 100 * 40 mm.
  • Värmeisolering. Isoleringsrullar, som mineralull, passar bäst. Den optimala skikttjockleken är 10 cm.
  • Vindrutan fästs på mantelträet. Det skyddar fasaden från vinden och isoleringen från luftens fukt.
  • Motgitter - trälister som blockhusen i blockhuset är fästa vid. De har en sektion på 20 * 40 mm. Skapar ett tomt utrymme mellan vindrutan och ytterbeklädnaden, som skyddar brädans inre yta mot fukt.
  • Det yttre lagret är själva blockhuset.
Bild
Bild

Strukturen är tillräckligt lätt, skapar inte en belastning på fundamentet. Det är möjligt att utrusta en sådan fasad inte bara under byggandet av ett nytt hus, utan också under reparationen av gamla byggnader.

Hur väljer man?

Kvaliteten på träelementen kan bestämmas av markeringarna.

E - extraklass . Delarna har en perfekt slät yta. Täckning från sådana lameller kommer att kosta mycket, men det måste också uppdateras mindre ofta.

Bild
Bild

A - produkter med en välplanerad bas , ingen mekanisk skada. Detaljer är lämpliga för både inredning och exteriör.

Bild
Bild
  • B - brädor tillverkade av råvaror av låg kvalitet . Det finns knutar, små hål, sprickor på ytan.
  • C - basen på lamellerna är dåligt hyvlad , det kan finnas barkbitar, sprickor, knutar och hål som faller ut. Utanför kommer material av denna kvalitet snabbt att försämras, och proffs rekommenderar att du bara använder det för inredning.

Kraven och standarderna för olika branscher kan skilja sig avsevärt, så det är lämpligt att köpa material från en tillverkare. Det är viktigt att inte bara uppmärksamma markeringarna utan också lamellernas utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Här är några fler tips som hjälper dig att hitta ett kvalitetsblockhus

Lärke är bäst lämpad för yttre dekoration. Det behåller sitt ursprungliga utseende länge och ruttnar praktiskt taget inte. Tall är en billigare råvara, sämre än lärk i kvalitet och hållbarhet. Ett granhus är bara bra för interiörer

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • För fasader rekommenderar proffs att använda lameller med en tjocklek på 35 mm eller mer. Delarnas längd kan vara 2-6 m, bredden - från 15 cm. Alla element måste vara av samma storlek och antalet leder måste vara minimalt.
  • Plankor från träd som odlas i de norra regionerna har en högre densitet. Detta förbättrar resten av materialets egenskaper.
  • Lameller av hög kvalitet kommer inte att ha mögel, röta, sprickor och knutar som faller ut.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Var uppmärksam på förvaringsförhållandena: varorna måste ligga under en baldakin på pallar eller ställningar. Kontrollera förpackningens integritet.
  • Försök att ansluta delarna. Spiken ska passa tätt in i spåret, men utan större ansträngning.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ta reda på fuktnivån på lamellerna och storleken på planen. Det tillåtna värdet för den första indikatorn är upp till 20%, den andra är upp till 3 mm djup och upp till 8 mm i bredd.
  • Det är bra om delarna har genomgått skyddande behandling med biopirener och brandskyddsmedel. Det gör dem mer motståndskraftiga mot yttre faktorer.
  • Finisherna blir vackrare om brädorna matchar husets skala. På fasaderna på stora hus ser breda lameller bättre ut, och för små är smala lämpliga.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man täcker?

Blockhuset kan användas inte bara för att dekorera ett privat hus, utan också för lusthus eller bad. Grunden för en sådan fasad kan vara en vägg av vilket material som helst: trä, tegel, luftbetong. Det kan göras till den yttre delen av en rambyggnad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En kort lista över nödvändiga material:

  • stänger för svarv och motstreck;
  • glasull;
  • ångspärr och vindtäta filmer;
  • spik med korrosionsskydd för att fästa paneler;
  • antiseptisk (om trädelarna inte har bearbetats).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetet med att installera strukturen omfattar ett antal steg

  • Träning. Du måste fylla på med allt material. Om blockhusen i blockhuset inte har genomgått industriell bearbetning måste du göra det manuellt med hjälp av antiseptika.
  • Installation av ångspärr. Fixera filmen från botten till toppen så att remsorna överlappar varandra med 10 cm. Du kan fixa den med en häftapparat. Täck sedan sömmarna med tejp.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Installation av svarven. Avståndet mellan balkarna bör inte överstiga 60 cm. Gör ytterligare lameller nära dörren och fönsteröppningarna - de kommer att vara till nytta när du installerar bänkskenorna. Det är lättare att fästa ramelementen i metallhörnen. Slitsar på dem gör att elementen kan installeras strikt vertikalt.
  • Arbeta med isolering. Glasull läggs tätt så att det inte finns några luckor mellan den och lådan. Kondens ackumuleras i dem, och närvaron av fukt har inte den bästa effekten på träkonstruktioner. Och om fukt kommer på glasullen kommer dess effektivitet att minska. Isoleringens främre yta är täckt med en vindruta.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns en algoritm för att installera fodret:

  • Förstärk bänkskivorna på lådan.
  • Slå av raden på den nedre raden. En laser- eller vattennivå hjälper definitivt detta.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Klipp av ändarna på manteln som sträcker sig bortom linjen.
  • Fäst den första plankan längs linjen. Placera den med spetsen uppåt - då samlas inte fukt i spåren. Spikar drivs uppifrån och nerifrån, in i en tagg och in i ett spår. Detta måste göras noggrant så att det inte finns några marker.
  • Fortsätt att lägga den andra och nästa raden på samma sätt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om väggens längd är längre än längden på blockhuset

  • Placera lederna på samma vertikal. Spika sedan en bräda 10-15 mm bred och 20 mm tjock ovanpå. Samma brädor kan användas för att trimma hörn, sluttningar och plattband. Denna metod är enklare, men finishen ser oprofessionell ut.
  • Lederna är förskjutna. Samtidigt måste snittet vara perfekt anpassade till varandra och längden på varje bräda måste väljas separat. Fasaden kommer att se mycket mer attraktiv ut.
Bild
Bild

Hur man målar?

Trä är ett estetiskt tilltalande material som är mottagligt för olika påverkan. Det kan påverkas av fukt, extrema temperaturer på vintern, UV -strålar och exponering av insekter. Blockhuselement tillverkade av naturliga råvaror är inget undantag. Impregneringar och skyddande färger och lacker hjälper till att förlänga livslängden på en träfasad. Den dyrare versionen av blockhuset industrialiseras i autoklaver. Beläggningens element är impregnerade med föreningar som skyddar träet från eld, sönderfall och andra faktorers destruktiva verkan.

De som köpt råa delar bör förbättra sina egenskaper på egen hand . Detta måste göras innan installationen. Det är lämpligt att bearbeta både plankorna och lådan och basen. För detta är impregneringar och fläckar lämpliga.

Bild
Bild

Impregnering förändrar inte träets utseende. Alla formuleringar kan delas in i tre grupper:

  • Vattenlöslig akryl används för obehandlat trä. De är bra för inredning, eftersom de inte har en obehaglig lukt.
  • Alkyd -sådana tillverkas på basis av vitsprit och alkydhartser. De skapar en hållbar beläggning, men de har en allvarlig nackdel - en skarp lukt. De används endast för fasadarbete.
  • Smöroljor tillverkas på basis av naturliga oljor, oftare linfrö. Beläggningen absorberas och torkar länge, men det visar sig vara resistent. Men det är oförenligt med vissa färger.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fläckar ändrar träets nyans mot mörkare toner. Detta bildar inte ett slätt lager eller film på ytan. Det finns också färglösa, de utför bara skyddande funktioner. Vattenbaserade formuleringar finns tillgängliga, liksom baserade på alkohol, lösningsmedel och vax.

Den dekorativa beläggningen kan betona trädets naturliga struktur eller ändra den i enlighet med ägarnas avsikt. I det första fallet är det värt att välja ett transparent lack eller azurblått. Om delarnas yta inte är perfekt hjälper färgen till att dölja några brister.

Bild
Bild

För dekorativ efterbehandling av ett blockhus kan du använda material, med hänsyn till deras egenskaper

  • Lack skapar en transparent eller genomskinlig film på ytan.
  • Lapis lazuli har impregnerings skyddande egenskaper och skapar samtidigt ett tunt vattentätt lager på ytan. De är blanka och matta, transparenta och tonade. Alkyd uretanglasyr gör trä mer motståndskraftigt mot mekaniska skador.
  • Färger - blanka, matta och halvmatta. För yttre ytbehandlingar är det bättre att välja olja än vattenbaserad.
  • Vax är en traditionell matt finish. Det är viktigt att komma ihåg att lack eller färg inte längre kan appliceras över den.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du målar väggen i ett hus mantlat med ett blockhus, rengörs det från damm eller gammal beläggning. Det är lämpligt att måla nya delar innan installationen. Innan färgen appliceras behandlas träet med en primer. Det kommer att förbättra vidhäftningen av emaljen till ytan. För att arbeta på ett stort område rekommenderas hantverkare att använda en rulle och måla över svåråtkomliga områden med en pensel.

Vackra exempel på beklädnad

Ett ganska vanligt projekt av ett hus mantrat med ett blockhus. Byggnaden ser respektabel ut trots sin blygsamma storlek.

Bild
Bild

Ett metallblockhus är inte lämpligt för att imitera en trävägg. Genom att göra det skapar det en intressant ytstruktur som kan användas i enkla men intressanta projekt. Huset på fotot hade varit anmärkningsvärt, om inte för "höjdpunkten" - den infällda delen av fasaden och linjen som taket skisserar väggen med.

Bild
Bild

Här passar byggnaden väl in i landskapet. De omgivande träden och lamellerna skapar en mysig atmosfär för husets invånare.

Bild
Bild

Här är ytterligare ett exempel på en lyckad omvandling av ett vanligt lanthus till en originalbyggnad. Det räcker med att ändra formen på fönstren och taket. De senaste bilderna visar att det inte finns någon anledning att vara rädd för att ett hus med blockhusfinish inte går att skilja från andra. Om du lägger till intressanta detaljer i projektet och kopplar det till miljön, kommer byggnaden att vara unik.

Rekommenderad: