Plattor För Fasaden: Alternativ För Ventilerade Strukturer, Fasad DSP För Beklädnad, Hur Man Täcker Ett Hus OSB Utanför Med Egna Händer, Recensioner Av Råvaror Av Olika Märken

Innehållsförteckning:

Video: Plattor För Fasaden: Alternativ För Ventilerade Strukturer, Fasad DSP För Beklädnad, Hur Man Täcker Ett Hus OSB Utanför Med Egna Händer, Recensioner Av Råvaror Av Olika Märken

Video: Plattor För Fasaden: Alternativ För Ventilerade Strukturer, Fasad DSP För Beklädnad, Hur Man Täcker Ett Hus OSB Utanför Med Egna Händer, Recensioner Av Råvaror Av Olika Märken
Video: Tile installation wall 2024, April
Plattor För Fasaden: Alternativ För Ventilerade Strukturer, Fasad DSP För Beklädnad, Hur Man Täcker Ett Hus OSB Utanför Med Egna Händer, Recensioner Av Råvaror Av Olika Märken
Plattor För Fasaden: Alternativ För Ventilerade Strukturer, Fasad DSP För Beklädnad, Hur Man Täcker Ett Hus OSB Utanför Med Egna Händer, Recensioner Av Råvaror Av Olika Märken
Anonim

Oavsett vilket material byggnaden byggdes av behöver den skydd mot ogynnsamma klimatförhållanden. För att utföra denna funktion är fasadplattor utmärkta, med vilka du kan mantla den. Förutom pålitligt skydd förbättrar de byggnadens utseende - vilket gör den snygg och modern.

Bild
Bild

Materialfunktioner

Fasadplattor är avsedda för ytterbeklädnad av ett hus. De är individuella element i olika storlekar och former. De kan fästas på kakellim och även som ventilerad fasad. Plattorna har en dekorativ funktion, eftersom de kan göras i form av tegel, sten eller gips.

Fasadplattor kan förbättra ett rums värmeisolering om en värmare placeras under dem . De har en ljudisoleringsfunktion. Dessutom är elementen hållbara och skyddar strukturen från fuktgenomträngning, är motståndskraftiga mot spridning av mögel och mögel och blir ett hinder för gnagare och insekter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tallrikar är brandsäkra, förlorar inte sina egenskaper vid betydande temperaturfluktuationer och har också en lång livslängd. De kräver ingen särskild vård - vissa alternativ kräver enkel rengöring med regnvatten. De är också lätt att reparera, det är möjligt att byta ut enskilda element utan att demontera strukturen.

Bland bristerna kan man notera den ganska stora vikten av vissa typer av material . På grund av detta kan den inte installeras på svagt bärande strukturer - installationsproblem kan uppstå.

Ytan på vilken panelerna läggs måste också vara jämna - detta är nödvändigt om du planerar att använda lim som fästmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varianter och storlekar

Fasadplattor kan klassificeras enligt följande kriterier:

  • tillverkningsmaterial;
  • metoden för att måla panelerna;
  • form av produkter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Formmässigt är panelerna rektangulära (små på bredden) och ganska långa, fyrkantiga och modulära. Färgningsmetoden är ansvarig för det slutliga visuella resultatet. Panelerna kan imitera natursten, tegel, trä och kakel. Plattorna innehåller naturliga ämnen och syntetiska tillsatser, som kan vara lera, trä, metall, glas, betong eller polyuretan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt tillverkningsmaterialet utmärks följande typer av fasadpaneler

  • Keramiska fasadplattor . Denna typ av platta är gjord av lera. De är miljövänliga och brandsäkra, håller perfekt värmen, har vattenavvisande och ljudisolerade funktioner. De tolererar temperaturförändringar bra, är idealiska för att skapa sandwichpaneler, samtidigt som de är ganska tunga.
  • Polypropylenplattor . Sådana plattor kan användas för fasad- och källarbeten. De är mycket hållbara och har en lång livslängd, de tolererar negativa yttre påverkan väl. Materialet är lätt, vilket gör det enkelt att installera. Kräver ingen särskild vård.

Av nackdelarna, panelernas skörhet, kan bristen på värmeisoleringsegenskaper noteras. Polypropylenplattor kan inte heller kombineras med andra efterbehandlingsmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Glasfiberplattor . Den är baserad på hållbart härdat glas. Dessa plattor tål perfekt effekterna av vind och andra klimatfenomen, förutsatt att de är korrekt installerade. När man använder denna typ av material måste man komma ihåg att om den är felaktigt utformad kan strukturen utgöra ett potentiellt hot mot människors hälsa. Samtidigt överför glasfiberpaneler ljus väl, är resistenta mot mekanisk påfrestning och solstrålning, har vattenavvisande egenskaper och har en lång livslängd.
  • Termoplastskivor . På grund av närvaron av polyuretan i kompositionen har skivorna utmärkta värmeisoleringsegenskaper. De är lätta - de kan installeras både på nya hus och användas för beklädnad av gamla byggnader. Slitstarkt och pålitligt material har utmärkt prestanda och kräver inget särskilt underhåll.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Fibercementskivor . Ett material baserat på cement och kvartssand, det innehåller speciella lättande tillsatser. Under produktionsprocessen måste de beläggas med keramik eller polymerer för ett mer estetiskt utseende av panelerna. Fibercementskivor har ett stort antal färger och en mängd olika texturer i sin palett. De har utmärkt ljudisolering, skapar inte problem under drift. Elementen är täckta med en antistatisk beläggning.
  • Träplattor . Panelerna är gjorda av trä och under produktionsprocessen behandlas de med vattenavvisande och antiseptiska föreningar. På grund av detta förlängs materialets livslängd avsevärt. För att öka styrkan pressas träet. Materialet är miljövänligt och lätt. Utmärkt för ljudisolering och värmekonservering i rummet, motståndskraftig mot extrema temperaturer.

Av de negativa punkterna kan det noteras att träpaneler brinner bra, kan absorbera fukt - detta påverkar ytan negativt. Materialet har ett ganska högt pris.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Metallplattor . Dessa paneler är baserade på plåtar av aluminium och galvaniserat stål. Utsidan har en polymerbeläggning, vilket gör materialet motståndskraftigt mot korrosionsprocesser. Men om den skadas finns det risk för rostbildning. Brädorna är brandsäkra, absorberar inte fukt och är mycket hållbara. Trots sin betydande vikt är de dessutom enkla att installera och panelerna kan hålla länge. De tål allvarliga temperaturfluktuationer och kräver inte särskilt underhåll. Bland nackdelarna kan noteras otillräckligt motstånd mot yttre mekanisk spänning. Till exempel, om plattan deformeras kommer det inte längre att vara möjligt att återställa den till sin tidigare form. På sommaren är rummet kanske inte särskilt bekvämt på grund av metallplattors förmåga att värma upp kraftigt i solen.
  • Cementspånskivor . Plattor gjorda av detta material kännetecknas av frånvaron av belastning på väggarna. DSP kan användas som form, eftersom de inte utsätts för deformation.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • OSB -styrelser . Dessa paneler består av barrträspån. De är miljövänliga och mycket hållbara. Kompositionen innehåller vax, på grund av vilket materialet perfekt avvisar fukt, är resistent mot ogynnsamma klimatförhållanden.
  • Basaltplattor . Detta material består av komprimerade mineralfibrer bundna med ett speciellt lim. Användningen av basaltplattor är helt säker - de kan användas när du arbetar med alla lokaler, inklusive barn och sociala. Plattorna är lätta, brandsäkra, har utmärkta ljudisolerings- och värmeisoleringsegenskaper. De är resistenta mot mekanisk belastning och fukt. Panelerna kan enkelt monteras på olika typer av ytor, utan att de behöver justeras. Bland nackdelarna är installation med speciallim och ett ganska högt pris för materialet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kompositskivor . Användningen av denna typ av spis blir mer och mer populär bland konsumenterna. De har en bred palett som låter dig väcka liv i de mest originella designlösningarna.

Plattor kan tillverkas av galvaniserat stål, aluminium, granit, fibercement och metall med tillägg av stenflis. De delaminerar inte och har en utmärkt korrosionsskyddande effekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design

Det finns många alternativ för att dekorera byggnader. Men med hjälp av fasadplattor blir det möjligt att helt ändra husets utseende, vilket gör det originellt, modernt och unikt. Material presenteras i ett brett sortiment, vilket gör att du kan komma med olika efterbehandlingslösningar.

Fasadplattor för tegel, gips eller sten kan effektivt omvandla strukturen med minimal tid och ansträngning. Naturligtvis kommer arbetet att kosta betydligt mindre än efterbehandling med naturmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta väljer konsumenter terrakottalera för att skapa ovanliga mönster. Färgen beror på stenarna i leran i kompositionen och kan variera från beige till mörkbrun.

Bild
Bild

Tillverkares översikt

På den moderna marknaden finns tallrikar från både inhemska och utländska tillverkare. Experter rekommenderar att ge företräde åt betrodda företag som har bekräftat sitt varumärke med många positiva kundrecensioner.

Konsumenter noterar den goda kvaliteten på fasadpanelerna som företagen producerar Alta-profil, Fineber, Wandestein, Vinylit och andra välkända företag. Dessutom ska det inte glömmas bort att utmärkt prestanda inte kan förväntas av ett material som är för lågt i pris. Därför rekommenderas att studera alla nyanser och planera ett köp baserat på en uppsättning nödvändiga egenskaper, visuell överklagande och produktpris.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Innan du köper fasadplattor måste du vara uppmärksam på sådana parametrar som produktens styrka, enkel installation, vikt, vilket inte kommer att skapa onödig stress på ramrummets struktur. Du måste också ta hänsyn till materialvänlighet och giftfrihet hos material. De måste vara resistenta mot aggressiva yttre påverkan, uppkomsten av mögel och mögel och allvarliga extrema temperaturer.

En viktig punkt är produktens pris. Det idealiska alternativet skulle vara att köpa produkter som kombinerar acceptabel kostnad, önskat utseende och den erforderliga uppsättningen egenskaper och funktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Designalternativ

Trots att fasadplattor är indelade i många typer har deras installation för det mesta många identiska ögonblick. De har en enhet enligt principen om ventilerade fasader, även om olika element kan användas för fastsättning. Först måste du installera ett rutnät med profiler, på vilka plattorna själva ska fästas.

Under färdigställandet kan du vid behov göra isolering och ljudisolering av rummet . Eftersom fasaden är ventilerad bildas inte kondens i den, vilket hjälper till att undvika många obehagliga problem under drift.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du använder fasadpaneler för att klä en byggnad utifrån kan du använda ett speciellt lim. Det är dock lämpligt att använda det inte med alla typer av material och inte på alla typer av byggnader.

Rekommendationer för arbete

Fasadpaneler måste installeras från botten till toppen. För deras dockning används ett spår och en ås, och fixering sker med självgängande skruvar.

Eftersom beklädnaden inte bara har en dekorativ, utan också en skyddande funktion, rekommenderas det inte att spara för mycket på den. Man bör komma ihåg att, förutom inköpsskyltar, kommer ytterligare finansiella kostnader att krävas vid köp av fästelement. De måste målas i samma färgschema som plattorna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet bör inte väljas endast baserat på dina preferenser i utseende. Det är värt att undersöka produktens prestandaegenskaper.

Experter rekommenderar inte att installera fasadplattor med egna händer i avsaknad av erfarenhet av sådant arbete - det är bättre att kontakta proffs som inte kommer att göra misstag i installationen, och också förklara de nödvändiga driftskraven, och sedan en korrekt lagd yta kommer att glädja konsumenten i många år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fina exempel på utsidan

Utformningen av husets fasader när man dekorerar med vändplattor kan varieras. Levande och vackra exempel på verk bifogas på fotografierna.

Fasadbeklädnaden använde plattor för tegel och gips. Enligt designerns idé är den nedre delen gjord i mörkare färger, och gränsen mellan plattorna av olika typer löper på samma nivå där gränsen mellan golven är.

Bild
Bild

Fasadpaneler av fibercement används för designen. De är resistenta mot smuts, kräver inget särskilt underhåll och kan rengöras med normalt regn.

Bild
Bild

Detta foto visar byggnadens gångjärn ventilerade fasad. Beklädnaden är gjord med fibercementskivor.

Bild
Bild

Här visas fasadplattor av porslin av stengods. Den är gjord som en sten, vilket ger byggnaden ett elegant och dyrt utseende.

Rekommenderad: