Svarvning För PVC -paneler: Hur Man Gör En Träsvarvning, En Ram Från En Plastprofil, Finesserna I Installationen

Innehållsförteckning:

Video: Svarvning För PVC -paneler: Hur Man Gör En Träsvarvning, En Ram Från En Plastprofil, Finesserna I Installationen

Video: Svarvning För PVC -paneler: Hur Man Gör En Träsvarvning, En Ram Från En Plastprofil, Finesserna I Installationen
Video: How to Turn Plastic into Wood 2024, Maj
Svarvning För PVC -paneler: Hur Man Gör En Träsvarvning, En Ram Från En Plastprofil, Finesserna I Installationen
Svarvning För PVC -paneler: Hur Man Gör En Träsvarvning, En Ram Från En Plastprofil, Finesserna I Installationen
Anonim

Plastfoder används för både inre och yttre efterbehandling. Nyligen har materialet börjat gå ur mode på grund av uppkomsten av nya finish. Ett brett sortiment, tillgänglighet och låg kostnad gör det dock ganska efterfrågat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett särdrag hos fodret är enkelheten och enkel installation, som en person enkelt kan hantera, även om han gör det för första gången. För att skapa svarven behöver du en hålslagare, en jämn skruvmejsel, en skumpistol, en slipmaskin, en pistol för silikon- eller flytande spikar, en konstruktionshäftapparat, en molarkniv, en vinkel, ett måttband och en penna.

Paneltyper

Utseendemässigt är panelerna indelade i tre typer.

Sömlös -produkter vars standardmått är 250-350 mm i bredd och 3000-2700 mm i längd. De bildar en vacker gjuten yta. Tjockleken på produkterna varierar från 8 mm till 10 mm. Panelalternativen skiljer sig åt i hur färgen appliceras på arbetsytan och i priset. De är alla lätta att rengöra med en tvålösning. Laminerade paneler är motståndskraftiga mot mekanisk påfrestning, bleknar inte i solen.

Bild
Bild
  • Lockig - produkter vars kanter har en formad form, vilket ger den sammansatta ytan ett foder. Bredden på sådana modeller är oftast 100 mm, mindre ofta 153 mm. De har en fast färg, vanligtvis vita (matta eller blanka) eller beige. Panelerna har en gitterstruktur med lufthål, som också kan variera i densitet och tjocklek.
  • Tak - ett enklare alternativ. Sådana paneler är 5 mm tjocka. De är lätt rynkade för hand och är de billigaste. De måste installeras och användas mycket noggrant. Det rekommenderas att dekorera med sådant material endast platser skyddade från fysisk och mekanisk påfrestning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Montering

Det finns bara två monteringsmetoder för PVC -paneler:

  • direkt på basens plan;
  • med hjälp av lådan.

För att installera paneler utan att använda en läktare behöver du ett plant basplan med de minsta skillnaderna . Glas, tegel, betong, OSB -plattor, plywood, gips, kullerstensytor är lämpliga. För fästelement används silikon, flytande naglar och polyuretanskum.

Bild
Bild

Om det inte är möjligt att få sådana fästelement kan du limma panelerna på het bitumen eller oljefärg blandat med sand eller cement. De appliceras på basen på ett prickat eller sicksackigt sätt, gradvis samlar plattorna och pressar dem. Använd vid behov distanser. Fästdon på en trä- eller trähaltig yta tillverkas på klassiskt sätt-med spikar med breda huvuden, självgängande skruvar eller en konstruktionshäftapparat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att installera paneler på ojämna ytor är en mer tidskrävande process. Detta kräver en låda.

Den kan tillverkas av:

  • plastledare;
  • trästänger eller lameller;
  • metallprofiler.

Materialets enhetlighet under konstruktionen ger många fördelar. Därför är det bäst att använda speciella plastguider. De är hållbara, lätta och kräver inte ytterligare bearbetning eftersom de inte ruttnar. De har också speciella fästelement för paneler (clips), vilket förenklar installationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fästdon görs direkt till basens plan, med början från den mest konvexa punkten . En sådan ram behöver mer exakt montering. Styrningarna måste monteras strikt parallellt med varandra. Endast i detta fall kommer klämmorna fullt ut att uppfylla rollen som fästelement. Den första plastpanelen installeras strikt i en vinkel på 90 grader i förhållande till lådan. Installationen är lite komplicerad av det faktum att elementen böjer lätt, så det kan vara svårt att uppnå det perfekta planet.

För fästning på planet används inte enkla pluggar 6/60, utan ankarbultar. Det är bäst att arbeta tillsammans, detta gäller även för mästarna. Hålrummet inuti guiderna används för att dra elkabeln. Uttag och strömbrytare är gjorda ovanför, belysningsarmaturer är gjorda externt. Andra typer av installation av elektriska tillbehör kräver ytterligare förberedande arbete med basen.

Bild
Bild

Oftast används billiga och prisvärda svarvar av trä . Materialet för dess tillverkning kan vara lameller eller virke. De förbehandlas med ett antiseptiskt medel mot svamp och mögel. Brandfast impregnering kan göras vid behov.

Man bör komma ihåg att planet som monteras av PVC -paneler inte andas och en sådan låda behöver ventilation. För detta görs skärningar i stängerna om de monteras nära basen. Lamellerna kan fästas med små utrymmen. Dekorativa plastgaller kommer inte att störa. Om det finns en fläkt (som till exempel i badrummet, toaletten, loggian eller i köket), kan den inbyggda fläkten vara en bra hjälp för att upprätthålla önskat klimat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ramen för panelerna är monterad på en plugg och jämnas med mellanlägg på platsen för dess infästning. Avståndet mellan ramens styrningar väljs godtyckligt, ett steg på 30 cm räcker. Om det råder brist eller ekonomi på material kan avståndet ökas till 50 cm. För ett högkvalitativt resultat av att installera panelerna, träkomponenterna i listerna måste vara jämna och släta. De är dock gömda bakom framsidan, så det är mycket slöseri att använda förstklassiga ämnen för dessa ändamål. I detta fall är en halvkantad bräda eller begagnad (till exempel gamla plattband eller till och med golvlister) lämplig.

Ramen monteras runt omkretsen . Bypass dörr och fönsteröppningar, tekniska öppningar. I hörnen där två plan möts måste vinkelrätheten observeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa del av svarven och samtidigt den främre finishen är ytterligare plastbeslag. Geometriskt är rymden tredimensionell. Därför kan bara tre plan mötas i ett hörn. För en enhetlig övergång mellan plan och för att dölja luckor finns det olika plastprofiler. Startremsan omger ett enda plan runt omkretsen, och taksockeln används också för samma ändamål.

Anslutningsprofilen används för att avgränsa två paneler med olika utseende eller färg i samma plan eller bygga upp dem. För mötet mellan två plan utformas remsor i form av ett inre och yttre hörn. För att avsluta panelplanet och dölja det tekniska utrymmet mellan det och väggens bas, används en F-formad stång.

Bild
Bild
Bild
Bild

Profilerna är fixerade i hörnen och längs med ramens omkrets på det klassiska sättet . Därefter skärs panelen av 3-4 mm mindre än det uppmätta avståndet. Detta måste göras, annars "svullnar" plastbeslagen. Sedan sätts panelen in i profilerna på profilerna. Fäst den på resten av guiderna. Avståndet på panelen är markerat med ett hörn och skärs med en hacksåg med ett blad för metall eller en sticksåg med samma blad. Det är också enkelt och snabbt att skära plast med en kvarn, men man bör komma ihåg att det bildas mycket byggdamm i denna process.

Bild
Bild

Gjutning

Du kan vägra att använda plastbeslag och använda gjutning för att täta sömmarna. Användningen av gjutning av olika material (trä, skum) på PVC -paneler är irrationell, eftersom det kommer att kräva ytterligare bearbetning (målning, lackering). Det är bäst att fästa lockiga remsor, det vill säga en gjutning gjord av samma PVC -material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan fästa elementet med speciellt lim , som du kommer att erbjudas när du köper gjutning i butiken, liksom för flytande naglar eller superlim som "Moment". Det finns PVC -hörn av olika storlekar, som är lika lätta att fästa på panelen. Besväret med denna typ av finish är mindre, och själva processen tar mindre tid, men efter det är det omöjligt att demontera panelerna utan att skada dem.

Metallisk profil

För mycket ojämna ytor, för att skapa ett flernivåplan eller ett plan med en annan lutningsvinkel, för att använda olika typer av inbyggda lampor, samt för att skapa en avgasrör, används metallprofiler, främst för montering gipsvägg. En sådan ram väger mer och kräver mer speciella komponenter för installationen. Men den är pålitlig, kräver ingen särskild omsorg och är perfekt för både inomhus- och utomhusarbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ramen monteras lika enkelt som Lego -konstruktören , bara vid montering måste du göra fler olika manipulationer (trimning, mätningar, puffar, böjningar). Det finns dock inga svårigheter här. En person som har monterat en sådan ram minst en gång kan klara av denna uppgift mycket snabbt.

Denna version av svarven gör det möjligt att använda isolering, som samtidigt fungerar som en ljudisolator. Alternativet för en inre partition är möjligt. Samtidigt är den W-formade aluminiumskenan (även kallad takskenan) förstärkt med en träbalk på 40/50 mm. Sådan förstärkning är nödvändig för att skapa en dörröppning. Om så önskas kan du förstärka hela ramen, men det är inte nödvändigt.

Bild
Bild

Sådana ställningar fästs i taket och golvet med hjälp av förstärkta eller enkla metallhörn åtdragna med självgängande skruvar. Tvärelementen är fixerade på samma sätt och kan också förstärkas. Deras antal beror på hur PVC -panelen monteras - vertikalt eller horisontellt.

Svarven fästs på väggen eller taket på ett vanligt sätt . En U-formad styrning monteras längs omkretsen på ett planerat avstånd från basen. Om ytan på den överlappande ytan är liten (cirka en meter bred) sätts en W-formad profil in i den och dras åt med en självgängande skruv (nio med eller utan borr).

Bild
Bild
Bild
Bild

Om bredden är större monteras upphängningar på planet . med hjälp av en borrhammare och en spik 6/40, 6/60 eller en skruvmejsel, beroende på materialet i planet. Upphängningar (krokodiler) fixerar styrprofilen i samma plan med samma nio. Istället för en nia kan du använda vanliga korta självgängande skruvar med eller utan pressbricka. Alternativet med en pressbricka kommer att visa sig vara dyrare, men det ligger bäst på planet och stör inte installationen av paneler.

Bild
Bild

Hur man beräknar mängden material

Bestäm först i vilken riktning panelen ska monteras. För taket är det bättre att lägga sömlösa paneler vinkelrätt mot ljuskällans penetration i rummet. Materialets kvalitet är annorlunda, och ingen är heller försäkrad mot installationsfel, och denna metod kommer att minska de yttre manifestationerna av dessa brister.

För att spara material kan du överväga båda alternativen för montering av paneler . (längs och tvärs över) och avgör i vilken metod det blir färre urklipp. När du vet riktningen för sladdstyrningarna, dividera planavståndet med styravståndet. Så du får deras nummer plus en bit till. Detta är den minsta formgjutning av material för vilket paneler kan installeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att utföra mer omfattande arbete måste du lägga till omkretsen för varje plan, teknik, fönster och dörröppningar. Vid beräkning är det nödvändigt att ta hänsyn till formningen av de köpta produkterna. Om möjligt kan du göra skräddarsydda lådtillbehör.

Rekommenderad: